Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który projekt bardziej się wam podoba?  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który projekt bardziej się wam podoba?

• Murator C126 - Dom vis a vis
      21
    • Murator M12a - M
      10

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 180
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ! My też rozpoczęliśmy budowę C126 b wersję lustrzaną. Wprowadziliśmy niewielkie kosmetyczne zmiany w projekcie. Kuchnia zamknięta na salon , przesunięcie drzwi z garażu do sieni, z wc będzie po przesunięciu ścianki garderoba. Obecnie jesteśmy na etapie prac ziemnych. Budynek wytyczony, wykop zrobiony, w przyszłym tygodniu będą robione fundamenty. Reszta prac ruszy wiosną...:)

robilam ostatnio wizualizacje salonu i tez doszlam do wniosku, ze lepiej bedzie zamknac kuchnie od strony salonu. przesuniecie drzwi z garazu na sien tez rozwazalam, ale to jednak bez sensu. przedsionek bylby wtedy pomieszczeniem z drzwiami na kazdej scianie, gdzie miejsce na kurtki i buty?

Drzwi z pralni są na ścianie od strony holu (2), tam gdzie były drzwi do pralni będzie szafa (zabudowa) wejście do garderoby (wc) z holu (9). Drzwi z sieni do holu będą przesunięte w stronę kuchni. Myślę, że było to najlepsze rozwiązanie. Aby pralnia/łazienka (11) była dostępne ze strefy dziennej.

• 4 months później...
  • 3 weeks później...

Witam mam prośbę jestem zdecydowany na vis a vis lustrzany ze względu na wjazd od południowego zachodu i chciałbym kontakt aby coś więcej się dowiedzieć o zmianach kosztach materiałach i doświadczeniach może na własne oczy zobaczyć ja jestem zdolnego śląska "Lubin" działka Radwanice

[email protected]

723784281

pozdrawiam Zbigniew

• 7 months później...

witam!

mam pytanie do wszystkich budujacych vis a vis

mnie interesuje wersja podstawowa (oczywiscie bedzie troche zmian i dostosowan do moich wymagan) ale zastanawiam sie jak koszt budowy tego domu wyglada na chwile obecna bo nie wiem czy bedzie na niego stac

czy moglibyscie napisac ile kosztowalo Was wybudowanie tego domu?

my budujemy wariant II i na chwile obecna (SSO) wydalismy okolo 140 tys.

fundamenty, w tym projekt, adaptacja, mapka do celow projektowych, materialy i robocizna niecale 44tys.

sciany i kominy 55 tys.

dach 34tys, z tym ze do tego trzeba doliczyc drzewo na wiezbe, bo my kupilismy je duzo wczesniej i nie pamietam ile kosztowalo.

• 2 months później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich forumowiczów! :)

Jestem nowym szczęśliwym posiadaczem projektu c126a i mam kilka pytań związanych z tym projektem, a mianowicie :

- chciałbym zmienić strop acermana na terivę, z jakimi zmianami konstrukcyjnymi się to wiąże ?

- pokrycie dachu dachówką, jakie zmiany w więźbie dachowej i nie tylko, co jest konieczne ?

- możliwość dostosowania domu do wentylacji mechanicznej (rekuperatora).

Edytowane przez Szkwar

Witam wszystkich forumowiczów! :)

Jestem nowym szczęśliwym posiadaczem projektu c126a i mam kilka pytań związanych z tym projektem, a mianowicie :

- chciałbym zmienić strop acermana na terivę, z jakimi zmianami konstrukcyjnymi się to wiąże ?

- pokrycie dachu dachówką, jakie zmiany w więźbie dachowej i nie tylko, co jest konieczne ?

Ze względu że masz nieużytkowe poddasze rozprowadzenie rur po tej powierzchni wydaje się dość proste

Proponuję zastosować przewody elastyczne polipropylenowe, dodatkowo samodzielnie je dobrze ocieplić wełną mineralną i zwiększyć ją poprzez materiał którym będzie docieplony strop.

Tak jak zaznaczyłem na schemacie możesz rozmieścić anemostaty nawiewne i wywiewne,ponadto dodatkowo możesz umieścić anemostat wywiewny w okolicy kominka który wspomoże ogrzewanie powietrza zasysanego z zewnątrz przez rekuperator.

Dobrym rozwiązaniem jest wydmuch powietrza zużytego do garażu (niekiedy nie polecany ze względu na wilgotność powietrza usuwanego z domu) - jednak użytkuję tak już trzeci rok i nie widzę żadnych niekorzystnych zjawisk.

Ze względu na przepisy budowlane garaż musi posiadać wentylację grawitacyjną przez którą usuniesz zużyte powietrze, natomiast miejsce wywiewu skieruj jak najbliżej bramy ta jest duża, a tym samym stworzysz "kurtynę"ciepłego jeszcze powietrza przed temperaturą z zewnątrz w czasie zimy.

murator-c126a-dom-vis-224-vis-wariant-i-Domy-501-3-13126_2182094.jpg

....chciałbym zmienić strop acermana na terivę, z jakimi zmianami konstrukcyjnymi się to wiąże ?

Cytując Dom.pl :

"Strop Ackermana to strop w całości wykonywany na budowie, składający się z odpowiednio dobranego zbrojenia, ceramicznych pustaków wypełniających oraz betonowej wylewki.Do jego wykonania niezbędne jest ustawienie deskowania na całej powierzchni co znacznie zwiększa pracochłonność. Dlatego stropy te są coraz rzadziej wykonywane i zastępują je stropu częściowo prefabrykowane typu teriva. Elementami nośnymi tego stropu są belki zbrojeniowe z betonową stopką między którymi układa się pustaki wypełniające i całą powierzchnię zalewa betonem. Podparcie belek do czasu związania betonu stanowią stemple i rygle rozstawione co 1,5 - 2 m.

Wybór stropu zależy głównie od różnic w kosztach robocizny i szalunków, gdyż wyższa cena stropu teriva kompensowana jest mniejszą pracochłonnością i zużyciem drewna, natomiast ich cechy użytkowe są bardzo podobne."

Na tej podstawie zapewne firma która będzie budowała Twój domek i kierownik budowy bez problemu przewymiarują na odpowiedni strop. Pamiętać jednak należy że taka zmiana wiąże się z odpowiednią "adaptacją" projektu do użytych materiałów przez wykonującego adaptację projektanta który dostosuje go do warunków zgodnych z planami zagospodarowani przestrzennymi miasta.

Pozdrawiam.

Tak jak zaznaczyłem na schemacie możesz rozmieścić anemostaty nawiewne i wywiewne,ponadto dodatkowo możesz umieścić anemostat wywiewny w okolicy kominka który wspomoże ogrzewanie powietrza zasysanego z zewnątrz przez rekuperator.

murator-c126a-dom-vis-224-vis-wariant-i-Domy-501-3-13126_2182094 (1).jpg

City.. nie napisałem o zmianach - zrezygnowaliśmy z kominka a pomieszczenia 11 i 12 połączyliśmy i będzie tam garderoba.

Edytowane przez Szkwar