kedod 22.11.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Nie daj się. Postępuj w myśl zasady; Kto płaci , ten wymaga.Powodzenia Jan. Miło to czytać, ale jakże daleko do rzeczywistości. Wykonawca wystawia fakturę, a inwestor ma płacić bo inaczej komornik zablokuje mu konto lub zajmie budowę. Takie ja mam doświadczenie. Mój wykonawca twierdzi, że dach wykonał dobrze, instrukcja producenta blach to tylko wskazówki, a każdy region Polski ma własne metody, a JA SIĘ CZEPIAM. Teraz słyszę że dach "się poci" bo jest zimno i dlatego są zawilgocenia. Ile jeszcze ciekawostek usłyszę- UFF!!! Zgrzytam zębami!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.11.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Takich wykonawców to gnać batem z budowy! Ile razy można pisać, że folia nie nadaje się na deskowanie! A przy żle wykonanej wentylacji pokrycia to już porażka co widać na zdjęciach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly77 23.11.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) No i się zaczęło Chłopaki czekali na blachę, rynny i resztę dupereli więc dla zabicia czasu ułożyli trochę dachu A, jakby ktoś pytał dlaczego na okapach dachówka tak dziwnie leży, to wyjaśniam, że okapy są nadbite....bardzo dobrze to wygląda jak dla mnie:) Edytowane 23 Listopada 2012 przez maly77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 23.11.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 bardzo dobrze to wygląda jak dla mnie:) Widzę, że marsylka układana z przesunięciem o połowę dachówki między poszczególnymi rzędami. Z czegoś to wynika konkretnego, jakieś zalecenia, czy po prostu ktoś uznał, że tak będzie ładniej (wzór jeszcze drobniejszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly77 23.11.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Widzę, że marsylka układana z przesunięciem o połowę dachówki między poszczególnymi rzędami. Z czegoś to wynika konkretnego, jakieś zalecenia, czy po prostu ktoś uznał, że tak będzie ładniej (wzór jeszcze drobniejszy). Wydaje mi się, że tak się ją układa.... W każdym bądź razie wygląda super Pozdrawiam Edytowane 23 Listopada 2012 przez maly77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abra06 23.11.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 24 Czerwca 2013 przez abra06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.11.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Komin to nie okno i jego posadowienie jest niezależne od dachówki. Za kominem masz pojedynczą dachówkę natomiast żeby ona nie opadała w stosunku do dachówek na połaci jej dolna krawędź powinna być podparta. Nad oknami służy do tego specjalna blaszana listwa. Za kominem dekarz mógł zastosować taką samą samodzielnie wykonaną uznał jednak, że podłoży górne kawałki przyciętej dachówki i stąd takie wrażenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 23.11.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 kedod czy te deski były bite już z pewnym "luzem" czy aż tak się pozsychały? Tam są szpary po 2,3 cm nawet? Czy deska może się aż tak skurczyć? A gdzie wentylacja na kalenicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abra06 23.11.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Edytowane 24 Czerwca 2013 przez abra06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 23.11.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 kedod czy te deski były bite już z pewnym "luzem" czy aż tak się pozsychały? Tam są szpary po 2,3 cm nawet? Czy deska może się aż tak skurczyć? A gdzie wentylacja na kalenicy? Tak deski były specjalnie tak bite żeby poprawić wentylację, ale mam inny przykład u siebie gdzie położono deski prosto z tartaku to po kilku miesiącach też były co najmniej 1-cm przerwy. Dach maa być wentylowany tylko między blachą a folią. W domu planowana wentylacja mechaniczna. Co do membrany na deskach- trzymam się informacji od producenta. Ale ciekawi mnie jak w praktyce radzicie sobie z takimi wykonawcami? U mnie straszenie niepłaceniem nie działa! Mimo umów itp. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nickmoni 24.11.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Bardzo proszę o ocenę dachu z blachodachówki, głównie o wykończenie kominów i łączenia arkuszy. Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.11.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Źle nabite łaty. Czy wykonawca nie wiedział czym będzie krył? Gąbki spod gąsiorów należy usunąć a w ich miejsce zamontować taśmę pod gąsiory. W przypadku gdy w okapie są gąbki też należy je usunąć a w to miejsce wstawić grzebień. Przy kominie uszczelki wystają spod obróbek. Obróbki komina na połaci na różnych poziomach. Dolny fartuch okna osłonięty paskiem blachodachówki? W jakim celu? Blacha była źle przenoszona i już nigdy dobrze się nie zapnie na połączeniach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nickmoni 24.11.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Dziękujemy za szybką odpowiedź, czy myśli Pan, że coś jeszcze da sie z tym dachem zrobić/poprawić, aby lepiej wyglądał? Jesteśmy zawiedzeni, bo to psuje wygląd całego domu, który poza tym jest b.ładny... PS.oczywiście od początku było wiadomo, że będzie blacha; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.11.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Blachodachówki mają określone moduły i rozstaw łat powinien być zgodny z modułami. Jak widać na zdjęciach rozstaw łat nie odpowiada modułowi blachodachówki i z tym nie da się już nic zrobić. Reszta tak jak napisałem wcześniej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly06 27.11.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 To i ja pokażę swój dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woodek 27.11.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam Pochwalę się naszym dachem. Dachówka to Creaton Domino kolor łupek, na zdjęciach jest mokra od mgły, jak pogoda dopisze to zrobię lepsze zdjęcia. Do samej konstrukcji dachu, wentylacji, orynnowania, obróbki blacharskiej itp nie mam zastrzeżeń, wszystko jest ok. Ale czy Waszym zdaniem sama dachówka i gąsiory są poprawnie ułożone? Na moje oko jest dobrze, ale wolę zapytać bardziej doświadczonych forumowiczów Za odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam p.s. w linku w mojej stopce jest więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.11.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 W/g mnie okna obsadzone na krokwiach, to błąd. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woodek 27.11.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 W/g mnie okna obsadzone na krokwiach, to błąd. Jan. Dzięki za odpowiedz. Ale mozesz rozwinąć dlaczego to jest złe? Czy chodzi o ocieplenie czy coś innego? Jeśli chodzi o ocieplenie to zostało nam tam miejsce na wełnę po bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.11.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Zsuwający się śnieg zakrywa okno.Będą trudności zimą ,żeby je otwierać. Boczne kołnierze się nie mieszczą i pewnie zostały ścięte. Na dole powstaje niecka , gdzie może stać woda. Nie wiadomo czy górny kołnierz jest prawidłowo zamontowany. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomas1111 27.11.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 ... rozumiem, że brak dachówki szczytowej podyktowane prawdopodobnie ...? - to taka obróbka wiatrownicy przy tak ładnej dachówce pozostawia dużo do życzenia, ale to już kwestia gustu a gustach .... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts