Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokażcie swoje dachy!!!!!!!!

e.kala

Recommended Posts

Opierzenie okien połaciowych powinno być zagłębione w łatach. Podobnie obróbka komina. Można to było wykonać na nokach. Dolne fartuchy okien niedopracowane, można było zastosować kołnierze do płaskich pokryć. Naroże z kalenicą też niedopracowane. Kominy z dziurawki!!! Będą problemy. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co prawda mój dach jest jeszcze nie gotowy, ale postanowiłem go pokazać i zapytać się czy on jest jakiś strasznie trudny do zrobienia?

Pytam, bo już trzy ekipy wycofały się ze zrobienia go. Pierwsza ekipa była dogadana. Kazali przywieźć więźbę, wycenili robotę, dogadaliśmy się i kupa. Wycofali się. Druga ekipa jak przyjechała na budowę i zobaczyła więźbę to stwierdzili że się nie podejmą. Trzecia ekipa po wysłaniu projektu na maila i kilku zapytaniach nie daje znaku (a byli zainteresowani).

Znalazłem czwartą ekipę, twierdzą że zrobią. Mają przyjść za 2 tygodnie.

zrzut ekranu4.jpgzrzut ekranu3.jpgzrzut ekranu2.jpgzrzut ekranu1.jpg

aha, czyli wyjaśniła się tajemnica niechęci do mojego dachu. No w sumie dziwić się czy się nie dziwić. Jak mają dużo roboty prostszej to po co mają się męczyć tutaj. Mam nadzieję że ta ekipa podoła. Ja na dachach kiepsko się znam. Nie wiem czy będę umiał rozpoznać czy to jest zrobione dobrze czy nie. Pewnie czas i wiatr pokażą, wszak ma w co wiać :D

Jestem w przededniu zobaczenia dachówki Roben Monza Plus na swoim dachu, zanim go zobacze i pokaże innym, chciałabym uniknąc przynajmniej karygodnych błędów,

i mam pytania:

- czy stosowac klamry do dachówke co trzecia po skosie wg informacji od producenta czy odpuścic i pozwolić dekarzom sie wykazac z mniejsza liczbą klamer ( tak sugerują przynajmniej na razie?

- Obróbka komina- jak dobrze i szczelnie zrobic to blachą ? moze ktos ma jakis mały instruktarz rysunkowy, czy moze zdjęcia ?

- na dachu odeskowanym z papą jak dobrze osadzic/obrobic/ zrobić opierzenie ( zwał jak zwał) w każdym razie zamontować wyłaz dachowy w postaci okna ?moze tez jest jakis rysunek, zdjecia, instrukcja krok po kroku, sprawdzony sposób ?

na co szczególnie zwrócic uwage podczas montazu,

Oprocz tego jak trzymać kciuki, zeby sie wszystko dobrze udało....:)

Witam wszystkich serdecznie

Mimo, że to moje początki przypominam jaki był pierwsz post.

Czy moglibyście wklejać zdjęcia swoich dachów z podpisem z czego są zrobione. Myślę, że byłby to post znacznie ułatwiający wybór pokrycia dachowego. Sama jestem przed dachem i tak chetnie bym popatrzyła na rózne, piekne dachy.

Przerodziło się to trochę w dział porad pt. "Jak naprawić źle wykonane pokrycie dachowe".

szkoda

może mi się wydaje, ale krzywa murłata to wynik krzywego wieńca. jak wieniec jest krzywy to i murłata być musi ...

nie jest to jednak chyba problem, tzn zarówno w murłacie jak i krokwiach robi się zamki -> tam powinno dać się tak wyrównać aby płaszczyzna dachu była prosto

mylę się ?

Świeciłem niwelatorem samopoziomującym na wieniec i murłatę po wykonaniu dachu. Są nierówności na wieńcu max 3-4cm (nazwę to dołki) ale murłata była położona na wieńcu, bez żadnych podkładek wyrównujących... winkil też nie nie ma. Może wykonawca stwierdził że na tylu skomplikowanych połacaich i tak nic nie będzie widać... Poziom murłaty - jak widać na zdjęciach... nawet w niektórych miejscach brak klinów.

Jednak warto brać kierownika budowy. Okna dachowe zamontowane na krokwi , powinny być na łatach. Z przodu lukarny dachówki powinny być odsunięte od ściany na gr. ocieplenia. Łata pod gąsiorami za nisko ,stąd kłopoty. Pod 1 rzędem powinna być wróblówka lub łata wyżej o gr. dachówki . Zapłaciłeś ? Jan.

No właśnie a gdzie był kierownik jak wylewano wieniec? Jak kończono więźbę? Murarz, cieśla i dekarz po jednych pieniądzach. Teraz będziesz czekał na poprawki a są konieczne (okna, deski zamiast krokwi, murłata zamiast pianki powinna być podbita betonem), folia nie zakryta. Za chwilę stracisz gwarancję i cały dach do przełożenia. Dobrze, że pokazałeś swój dach może do innych coś w końcu dotrze. Twoi wykonawcy tego nie poprawią bo nie wiedzą o co chodzi. Jak nie zapłaciłes to pół biedy a jak zapłaciłeś to coś mi mówi, że sprawa skończy się w sądzie. Powodzenia. Pozdrawiam.

No właśnie a gdzie był kierownik jak wylewano wieniec? Jak kończono więźbę? Murarz, cieśla i dekarz po jednych pieniądzach. Teraz będziesz czekał na poprawki a są konieczne (okna, deski zamiast krokwi, murłata zamiast pianki powinna być podbita betonem), folia nie zakryta. Za chwilę stracisz gwarancję i cały dach do przełożenia. Dobrze, że pokazałeś swój dach może do innych coś w końcu dotrze. Twoi wykonawcy tego nie poprawią bo nie wiedzą o co chodzi. Jak nie zapłaciłes to pół biedy a jak zapłaciłeś to coś mi mówi, że sprawa skończy się w sądzie. Powodzenia. Pozdrawiam.

Zapłaciłem (wypłacałem systematycznie w miarę robót)

Napiszcie wszystko co jest do poprawy (oprócz tego co już opisałem) i co robić. Kierownik był 2 razy: po pierwszym wymienił około 20 usterek. poprawiono 3 może 4. Po drugim powiedział, że oni sobie z tym dachem już nie poradzą, żebym przygotował się na poprawki innej ekipy. Wykonawca powiedział, że jak na taki przejb... dach to i tak jest zajeb... zrobione. Dla kogoś kto się nie zna, jak ja to być może tak ale teraz...?

Co do wieńca: Zacierano go w ciemnościach, betoniara się spóźniła.... ale hyba się podkłada coś pod murłatę żeby ją wypoziomować...

Edytowane przez stanley79

Wykonawca powiedział, że jak na taki przejb... dach to i tak jest zajeb... zrobione.

faktycznie, no jest zajebiście. Tyle tylko że spier... ot, przejęzyczył się. Ta robota nie warta ani tej połowy co już zapłaciłeś.

Ja naprawdę jak widzę jak ludzie odpieprzają swoją pracę, coraz częściej się zastanawiam nad swoim interesem. Widać wciąż brakuje dobrych ekip budowlanych. Są, ale wciąż mają swoje miejsce i prace tacy partacze.

No dobra nie będę już płakał nad rozlanym mlekiem. Niech to będzie szkoła dla innych. Co robić dalej. Czy za te pieniądze nie zrobie tych poprawek? czy założenie sprawy w sądzie nie będzie więcej warte (kasa,czas, nerwy) niż poprawki innej firmy. Kliny pod murłaty wsadziłem, do okien kogoś zawołam,żeby wyprostował, ten jeden rząd gąsiorów rozbiorę i ułoże ponownie, śruby wkręciłem, nierówności pod murłatą nie będę prostował - muszę pamiętać przy zabudowie poddasza ( w sumie każda połać jest "odrębną połacią"-taka konstrukcja dachu).

Andrzej Wilhelmi napisałeś że folia nie zakryta - o co chodzi?

Ile te wszystkie poprawki mogą kosztować?

Z drugiej strony zastanawiam się czy firma którą ktoś sądownie zmusi do poprawiania robót nie zrobi innej złośliwej rzeczy. Chyba, ze ktoś poprawi a kosztami obarcze wykonawcę wcześniejszego ale to chyba skoplikuje sprawę....

wygrana sprawa z firmą to jeszcze nie znaczy że oddadzą kasę. Patrząc na ich bezczelność, nie liczyłbym na to. Może postrasz ich sądem, postaraj się wydrzeć jeszcze jakąś kase. Powiedz że znalazłeś firmę, ale chcą sporo kasy za poprawki. Nie wiem, myśl, kombinuj. Szkoda bo sporo kasy Cię to kosztuje. No i o nerwach nawet nie pisze.