Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 783
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli elektryka nie jest niezbędna, to oczywiście, że hydraulikę!

Dlaczego? To już wyjaśniłem w poprzednim poście.

Elektryk zawsze obejdzie problem, hydraulik nie zawsze obejdzie elektrykę.

Zależy jak hydraulik położy rury od wody, na chudziaku czy w warstwie ocieplenia. Jak w warstwie ocieplenia to słabo to widzę. u mnie z tego powody wpierw elektryka, tynki a dopiero potem hydraulika. Te parę podejść wykoć w ścianie to nie problem, tym bardziej, że będzie to w miejscach gdzie potem są kafelki czyli łazienki i kuchnia.

Ale każdy ma swój tok rozumowania. Mój hydraulik też tak to widzi, elektryk uhahany a tynkarzowi wsio wisi. Będzie Pan zadowolony.

róbta co chceta jak pisze poeta . każdy niech robi po swojemu.

Dokładnie, tutaj nie ma reguły.

Jednemu zapieprzą kable, drugiemu wymontują bramę, a innemu zapierdzielą taczki.Każdemu złodziejowi wg potrzeby.

Im dom dalej od innych zabudowań, tym większe ryzyko, że ktoś coś ukradnie. I dodałbym do tego region Polski, w którym budujemy. Wiadomo, że w rejonach, gdzie jest duże bezrobocie, szanse na rabunek są większe, niż w tych bardziej uprzemysłowionych. Chociaż niekoniecznie, ale jednak... No jakby OBOP zrobił badania, to podejrzewam, że jednak tak.

Jednemu zapieprzą kable, drugiemu wymontują bramę, a innemu zapierdzielą taczki.Każdemu złodziejowi wg potrzeby.

Im dom dalej od innych zabudowań, tym większe ryzyko, że ktoś coś ukradnie. I dodałbym do tego region Polski, w którym budujemy.

Dokladnie:yes:

rustin my nie wiemy, gdzie Ty sie budujesz, czy u Was kradna czy nie i jaki dom budujesz. Ja mam parterowke, wiec nie mialam problemu ze zrobieniem hydrauliki na koncu. Przy domu z poddaszem, jak Grazynka pisala, moze byc problem. Porozmawiaj z wykonawcami, moze trzeba bedzie u Ciebie czesc hydrauliki zrobic wczesniej, ja bym tylko zadnych rurek na podlodze nie dawala przed tynkami. Edytowane przez tereska77

• 2 weeks później...

U mnie okna wstawione, elektryka, alarm zrobione, wod- kan tez. Rurki cieplej wody I cyrkulacji beda w warstwie ocieplenia. Chwilwo zostaly ulozone na rozrzuconym w pomieszczeniach styro. Po tynkowaniu, na hudziaku mialabyc rozlozona reszta styropianu. Dzisiaj hydraulik stwierdzil iz bezpieczniej byloby przed tynkami ulozyc styropian na wszystkich podlogach. Troche go rozumiem, ale gdy usatalem z nim kolejnosc prac miesiac temu, mialem odmienne zdanie. Tynki, a potem reszta instalacji. Do swojej decyzji przekonal mnie stwierdzeniem iz po wkuciu rur w scianie dobrze byloby je potem otynkowac.

Teraz stoje przed wyborem: wpierw wlewki a potem tynki? Moze na odwrot?

Trochę nie rozumiem twojego hydraulika, on chce rozłożyć styropian przed tynkowaniem? I wpuścić na ten styropian tynkarzy z rusztowaniami i drabinami????

Czy chodzi mu o to, żeby przed tynkami zrobić wylewki? Też bez sensu - tynkarze robią masakryczny syf na podłodze, wylewkę będzie po tym dość ciężko odczyścić. Dodatkowo przy takiej kolejności dylatacje naokoło wylewek wyjdą trochę dziwnie: schowane pod tynkiem. Szczerze mówiąc, nie wiem, w czym problem przy kolejności pierwotnej: obecnie rury przed uszkodzeniem w czasie tynków możesz pozabezpieczać czymkolwiek, ot, choćby tak:

8001_Zabezpieczenia+rur.jpg

• 2 weeks później...
U mnie okna będą na samym początku. A można sprawdzić szczelność hydrauliki jeżeli będzie zrobiona częściowo tzn bez podłogówki?

Hydraulik po instalacji Wod-kan zobowiazany jest do przeprowadzenia testu szczelnosci, po czym musi uzupelnic dziennik budowy.

Taki test musisz przeprowadzic przed ulozeniem styro, czy wylewkami.

Test szczelnosci podlogowki to juz odrebna sprawa, ktora tez musi byc wykonana.

• 1 month później...

Witajcie,

Temat wałkowany wielokrotnie, ale jako nowicjusz im więcej czytam, tym większy mam mętlik w głowie. A decyzje podejmować trzeba już… Oto moja sytuacja:

Stan surowy otwarty będzie wykonany pewnie z końcem sierpnia 2014, potem na pewno dach, i pytanie co dalej. Zależy mi, żeby przed zimą zrobić możliwie jak najwięcej prac, i chciałbym pociągnąć to w ten sposób:

- okna (chyba PCV) i drzwi + instalacja alarmowa

- instalacja hydrauliczna

- instalacja elektryczna

- tynki

- ogrzewanie podłogowe

- wylewki betonowe

Pozostałe prace w roku kolejnym.

Moje wątpliwości są następujące:

1) Czy ta kolejność ma sens i czy realne jest wykonanie ww. prac przed zimą?

2) Czy dobrym pomysłem jest wykonać tynki i wylewki po zamknięciu budynku, przy założeniu, że prace te realnie rzecz biorąc będą wykonane jesienią (może październik)?

3) Czy którekolwiek z tych prac powinienem przesunąć na kolejny rok, jak dom już osiądzie?

4) Czy ma znaczenie, z czego będą wykonane okna? (w sensie, że drewno może się

Dodam, że działka jest na skraju lasu i nieco oddalona od innych gospodarstw, więc ryzyko kradzieży duże. Moja obecność na budowie – raczej niemożliwa – odpada regularne wentylowanie pomieszczeń (chyba że sąsiada w to zaangażuję :yes:) , tym bardziej odpada pilnowanie domu w nocy. Stąd też wariant z niezamykaniem domu, ewentualnie zadeskowaniem otworów, wydaje mi się mało praktyczny.

Pozdrawiam,

Paweł

• 1 month później...

Witam,

mam do Was pytanie... Od czego zacząć wykończenie wnętrz...

Okna> Instalacja elektryczna > hydrauliczna CO

Czy może najpierw CO i hydraulika i dopiero elektryka tynki i okna??

Mój mąż jest bardzo zapracowany, ja mam chwilę czasu więc postanowiłam zapytać....

Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam\