Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie. POMOŻECIE????

Kończę ogrodznie i bramę wjazdową na posesję (skrzydła nie są dłuższe niż 2 m). Wypłynął więc temat siłowników do niej. Wiele dobrego słyszałem/czytałem o firmie FAAC.Między innymi na naszym forum. Z tym, że większość wypowiedzi jest sprzed roku i dwóch lat. W ostatnim czasie mało pojawiało się opinii na w/w temat. Przynajmniej nie znalazłem (raczej potrafię posługiwać się opcją SZUKAJ :wink: ) Stąd - odgrzewam temat .

Proszę o opinię użtkowników i fachowców n/t napędy FAAC. Szczególnie interesuje mnie model 414.

Znalazłem na Allegro człowiekla, który jest autoryzowanym przedstawicielem w Lublinie. Więc można wrzucić dwa grzyby w barszcz: dobra allegrowa cena, zakup bez ryzyka (bo przedstawiciel na miejscu) oraz możliwość montażu przez sprzedawce (odchodzą potem problemy roszczeń gwarancyjnych, a gwarancja - 24 m-ce).

Ponadto chciałbym sobie ułatwić życie. Do tej pory garaż służył mi głównie jako warsztat, więc brama była otwierana ręcznie. Teraz myślę o napędzie do niej i oczywiście sterowaniu jednym pilotem obydwoma bramami.

Węc drugie moje pytanie dotyczy napędu FAAC 531 lub innego tej firmy.

Czy go ktoś używa i jeśli tak - to jak się sprawuje.

Dziękuję za odzew.

https://forum.murator.pl/topic/62364-jakie-nap%C4%99dy-do-bram-dwuskrzyd%C5%82owej-i-gara%C5%BCowej/

Ja mam u siebie NICE, więc takie polecam. Też zastanawiałem się nad wyborem i wybrałem NICE - prawdopodobnie lepszy od FAAC. Może ten autoryzowany przedstawiciel handluje również napędami NICE - proponowałbym porównać ceny :-?

Witam

W zeszłym tygodniu postawiłem FAAC. Bez problemów. Bardzo elestyczna elektronika. Wiele możliwości (opcji) sposobu działania. Od "ja wszystko sam" do "wcinąć guzik a reszta w automacie w/g programu". Wejścia na wszelkie blokady (coby kotka nie spłaszczyło czy auta nie oszlifowało). Samoblokująca, co rozwiązuje problem zamka, rygla. Może być z pilotem (wieloma). Może otwierać tylko pół (jedno skrzydło).

Jest ostro "katowana" przez użytkownika (intensywnie pracuje) i bez problemów. Po zaniku napięcia i ponownym podaniu pamięta wszystko. Nastawy, piloty.

Dobra konstrukcja.

Inne też stawiałem, ale już dawno i uważam, że lepsze nie były. Były mniej "elastyczne".

Warunek: dobrze zrobiona mechanika bramy - pion, zakres otwierania (ograniczenia ruchu) , zawiasy. Ale to dla każdego mechanizmu.

Wybiera , jak zawsze, inwestor.

Pozdrawiam Adam M.

• 4 weeks później...

Ja tez już mam Faac'a 414. Jest OK. Podaję namiar na sprzedawcę (link do aukcji poniżej). Ma swoje konto w Allegro oraz stoisko w Gajku (róg Spółdzielczości pracy i Smorawińskiego). Ale Faaca sprzedają też inni. Ja kupiłem przez znajomego w porównywalnej cenie.

http://allegro.pl/item136219126_naped_automat_brama_dwuskrzydlowa_faac_414.html

http://allegro.pl/item137214991_faac_414_naped_do_bram_skrzydlowych_kurier.html

Mam 414 Faac już chyba ze2,5.... 3 lata nie pamietam dokładnie. Jest to moim zdaniem bardzo dobry napęd. Zero problemów mocne siłowniki nie potrzeba elektrozaczepu. Bramę mam 4 m.

Jak będziesz montować to dobrze przyspawaj zawiasy i wszelkie elementy mocujące. Napęd jest silny i nie toleruje fuszerki. U mnie zawias od bramy był przyspawany niedokładnie i po ok. pół roku został wyrwany. Ale to oczywiście wada bramy a nie napędu.

Pozdrawiam

CZESC

beninca bft came faac nice i wiele mniej znanych dobrze dobrane będą cieszyły latami.

Faaca się kupuje bo jest korzystny cenowo.

Jednak na profesjonalnego faaca nikt się nie decyduje bo cena jest zaporowa.