Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy blat kuchenny musi wystawac poza szafke?

taje

Recommended Posts

Jak w temacie. Mowi sie, ze blat kuchenny powinien wystawac poza lico szafki po to, zeby szafka nie pobrudzila sie w razie ewentualnego wylania plynu na blacie. Ale czy to robi taka roznice? Z roznych wzgledow, o wiele bardziej pasowalby mi blat zlicowany z szafka, ale czy to praktyczne?

Czy ktos z was ma moze blat kuchenny zlicowany ze szafka i nie narzeka??

ostatni klienci chcieli żeby blat praktycznie nie wystawał poza szafki , lub wystawał nieznacznie owiedzmy 1 cm , taka moda , aha oczywiście musi być gruby nawet 6 cm

kiedys robiło sie z ''noskiem '' 3, 3,5 cm bo tak nakazywała funkcjonalność ( właśnie ta o której piszesz ) teraz najważniejsza jest estetyka

Oprócz ochrony przed zalewaniem szuflad i szafek, wysunięty blat nie pozwala obijać się o uchwyty.Jaki sens jest chować blat gdy uchwyty wystawają? Chyba że jakieś uchwyty płaskie lub wpuszczone.Tylko pytanie: czy ta kuchnia ma służyć do gotowania czy jest tylko prezentem od bogatego męża dla żony 20 lat młodszej?

Oprócz ochrony przed zalewaniem szuflad i szafek, wysunięty blat nie pozwala obijać się o uchwyty.Jaki sens jest chować blat gdy uchwyty wystawają? Chyba że jakieś uchwyty płaskie lub wpuszczone.Tylko pytanie: czy ta kuchnia ma służyć do gotowania czy jest tylko prezentem od bogatego męża dla żony 20 lat młodszej?

Tedi, uchwyty mają być wygodne. Jeżeli blat ma wystawać więcej niż uchwyty , to wyjdzie Ci czapa wysunięta na ponad 3cm przed fronty. Zabudowa kuchni to jednak meble i wygląd też ma znaczenie. Tak jak wygląd żony (niekoniecznie 20 lat młodszej) :)

Pozdrawiam

Sunao

Oprócz ochrony przed zalewaniem szuflad i szafek, wysunięty blat nie pozwala obijać się o uchwyty. Jaki sens jest chować blat gdy uchwyty wystawają? Chyba że jakieś uchwyty płaskie lub wpuszczone.Tylko pytanie: czy ta kuchnia ma służyć do gotowania czy jest tylko prezentem od bogatego męża dla żony 20 lat młodszej?

:D

Uchwyty będą wpuszczone, więc przynajmniej ten problem odpada.

Największy problem ze zlicowanym blatem to sprzątanie okruchów. Jak blat wystaje można zawsze zrzucić je na rękę, ściereczkę itp. W przypadku zlicowanego blatu staje się to utrudnione. Wiem bo taki mam. A okruchów u nas pod dosdtatkiem bo lubimy bagietki :lol:

Największy problem ze zlicowanym blatem to sprzątanie okruchów. Jak blat wystaje można zawsze zrzucić je na rękę, ściereczkę itp. W przypadku zlicowanego blatu staje się to utrudnione. Wiem bo taki mam. A okruchów u nas pod dosdtatkiem bo lubimy bagietki :lol:

Efilo - cenna uwaga! Nie pomyślałam o okruszkach. A bagietki też lubimy :D

Widzisz jeszcze jakieś minusy? I z ciekawości - dlaczego wybraliście taki właśnie blat: estetyka, przypadek czy może jeszcze coś innego? Nie żałujecie?

Raczej przypadek (jakieś tam uwarunkowania techniczne (chyba po prostu szafki są bardziej wysunięte - już nie pamiętam). Wygląda nieźle.

Poza okruszkami żadnych minusów.

Okruszki też moga nie boleć - wszystko zależy od wyposażenia kuchni. Jak jest odkurzacz centralny z szufelką to wystarczy na podłogę i do gęby potwora :D

Dziękuję za wszystkie opinie - podjęłam decyzję: blat będzie jednak zlicowany. Wszystkie uwagi o okruszkach były bardzo pomocne, dzieki nim postanowiłam, że szpara tuż pod blatem potrzebna do otwierania szuflad (pod blatem będą tylko szuflady) będzie miała ok. 3 cm, spokojnie ręka powinna się zmieścić. A zlicowany blat rozwiązuje mi wiele kwestii technicznych związanych z nietypowym układem kuchni i styku mebli kuchennych na sąsiadujących ścianach. Jeśli będe żałować decyzji, cóż, pretensje będę mieć tylko do siebie :)

• 5 years później...
  • 5 years później...
  • 2 weeks później...