Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kuchenka wolnostojaca czy do zabudowy ?

Alanta

Jaka kuchenka ?  

36 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka kuchenka ?

Recommended Posts

myślę, że nie chodzi jej o ciąg szafek a po prostu o estetykę w kuchni i utrzymanie porządku.... o wiele łatwiej sprząta się koło zabudowanych sprzętów niż tych wolno-stojących - choć lodówka i tak stoi luzem... nie? Zabudowana płyta to po prostu wygoda... piekarnik nie musi być przecież w tym samym miejscu.

Lodowka bynajmniej nie stoi luzem, przeciez tez jest zabudowana. Nie chodzi mi akurat o zabudowana plyte, to sie istotnie dobrze komponuje. Ale po co zabudowywac lodowke albo zmywarke? A co do porzadku: zajrzyj kiedys za szafki w kuchni. Brrrr... Jezeli chodzi tylko o to, ze w kuchni z zabudowanymi sprzetami brud trudniej dojrzec, bo lezy pod szafka, pod ktora nie da sie zajrzec, to coz... Pozory...

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I nie o to mi chodziło... jeśli tylko szafki są należycie zamontowane, blat ściśle przylega do szafek i do ściany no i wszystko jest należycie uszczelnione nic nie ma prawa dostać się za szafki ani pod...... tak przynajmniej jest u mnie..... na jakieś takie luźne ustawianie nie pozwalam sobie.... moja żona właśnie jest przeciwnikiem zabudowy.... dlaczego? nie wiem... po prostu różnica zdań... ale kuchnia to jej królestwo i chce by zrobić tak jak ona chce....no cóż??

I nie o to mi chodziło... jeśli tylko szafki są należycie zamontowane, blat ściśle przylega do szafek i do ściany no i wszystko jest należycie uszczelnione nic nie ma prawa dostać się za szafki ani pod

Snisz. Kurz dostaje sie wszedzie, takze pod i za "uszczelnione" blaty. Owady chodza wszedzie. Za szafkami zawsze jest syf. I nie o to chodzi, ze jest- syf to normalne, ludzkie. Ale nie da sie z tego zrobic argumentu za zabudowa, IMHO.

Natomiast argumentem przeciw zabudowie jest koszt i zawracanie glowy.

A mi się marzy piekarnik na wysokości. Żeby nie trzeba się było do niego schylać i wyciągać gorących, ciężkich rzeczy. No i taki argument dla wielbicieli dzieci - jak piekarnik wysoko, to maluchowi o wiele trudniej się poparzyć... No i przy wysokościach trzeba się decydować na płytę i piekarnik do zabudowy.

Przeżyłam kiedyś wymianę mebli i demontowanie pieca, z nazwy wolnostjącego, ale wpasowanego szczelnie pomiędzy szafki.

Też narzekałam na mozolność wydłubywania mazi ze szczelin wzdłuż pieca, ale to co można zobaczyć tam gdzie nóż nie sięga to jest dopiero s... . Dla mnie argument związany z łatwiejszym utrzymaniem czystości (nie tylko powierzchownej) jest jak najbardziej realny i wart swojej ceny.

Przeżyłam kiedyś wymianę mebli i demontowanie pieca, z nazwy wolnostjącego, ale wpasowanego szczelnie pomiędzy szafki.

Też narzekałam na mozolność wydłubywania mazi ze szczelin wzdłuż pieca, ale to co można zobaczyć tam gdzie nóż nie sięga to jest dopiero s... . Dla mnie argument związany z łatwiejszym utrzymaniem czystości (nie tylko powierzchownej) jest jak najbardziej realny i wart swojej ceny.

Uwazam, ze korzysc jest pozorna. Syf bedzie tak czy tak, a efekt zabudowy jest tylko wizualny. Brudu nie ma co sie brzydzic, po prostu czlowiek to juz takie syfiaste bydle.

Jako człowiek [co to brzmi dumnie :)] pozwolę się nie zgodzić. Owady maja nie chodzić, a stan higieniczny świadczy o mnie.

Zebysmy sie dobrze zrozumieli: 1. owady chodzic i tak beda. Durne bydleta, nie rozumieja, ze nie wolno, a nie moga sobie przeczytac tabliczki, ktora im zostawisz.. Mozesz ich nie widziec, ale one sa- chociazby pajaki, a jesli sa pajaki, w koncu drapiezniki, to jest i to, na co poluja. Sterylny dom to mrzonka, i dobrze, bo nadmiar czystosci szkodzi.

2. co czlowiek ma za szafka w kuchni? Porzadek? No nie wiem. O higiene mozna dbac, ale czasem przeradza sie to w obsesyjne latanie ze sciera. Innym przejawem tego typu obsesji jest dobieranie takich rozwiazan technicznych, ktore jak najmniej draznia natrectwa w zakresie czystosci.

myślę, że najlepsze rozwiązanie każdy musi sam znaleźć.... każdy z nas ma jakieś tam doświadczenia. Są i dobre i złe strony obu sposobów montażu kuchni... to co wybierzemy zależy tylko od nas. Jeśli zapytamy co jest lepsze 50% respondentów odpowie zabudowa i 50% wolnostojąca. A co zrobisz? po prostu nie ma czegoś takiego jak najlepsze rozwiązanie.

pozdrawiam,

:D

• 4 weeks później...

kupiłabym zabudowaną ale ta kasa ..............

Nie wydaje mi się z drugiej strony dobrym pomysłem kupować szajsu byleby mieć tylko zabudowaną. Gdybm miała te pieniądze kupiłabym zabudowaną ale porzadną, czyli z piekarnikiem za ponad 2 tysiące. Tymczasem muszę się zmieścić w kwocie nieco mniejszej niż 2 tysiące, a wolę mieć coś bezpiecznego zamiast modnego ale nienajlepszej jakości.

moja rada: kup tylko plyte grzejna, a piekarnik zostaw na potem, jak bedziesz miala doplyw gotowki. Teraz tylko dobrze zaplanuj, gdzie go chcesz miec, zeby nie bylo klopotu z szafkami. Ostatecznie jak przez rok rodzina bedzie jadla kupne ciasto, to chyba nic sie nie stanie...

Coś mi się wydaje, że dla osób nie posiadających przez jakiś czas piekarnika, dobrym rozwiązaniem jest wejście w posiadanie prodziża. Nie jest to urządzenie tak wszechstronne, ale całkiem zmyślne i stosunkowo niedrogie :D . Ja za to mam inny problem, nie kupimy pewnie teraz szafek, kuchnię urządzimy przy pomocy posiadanej zbieraniny - mamy już również kuchnię ze starego domu, ale nowy piekarnik mi się marzy. Niestety nawet jak wygrzebię na niego pieniądze, to nie będzie jak go zamontować (ma być wysoko, na wysokości klatki piersiowej) :wink: .