Redakcja 09.04.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Na użytek budowy zwykle powstają jakieś ważne prywatne dokumenty: a to spis treści ciekawych artykułów, a to spis interesujących stron www; a to umowa najlepsza na świecie - wypis z wielu umów; czy plan zadań - na podstawie lektur; lub średni lokalny cennik - z wielu porównywanych; i tak dalej, i tym podobne...Jeśli macie takie materiały, a wierzymy, że tak, i chcecie udostępnić je innym, to zapraszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 09.04.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Pomysł jest b. dobry, miałbym do zamieszczenia kosztorysy i umowy, ale większość takich rzeczy powstaje w edytorach tekstu lub arkuszach kalkulacyjnych, ewentualnie skany TIF dokumentów papierowych, a do wiadomosci nie mozna dołączać plików.Nie wyobrażam sobie przepisywania czy kopiwania takiej zawartości do tekstu wiadomości. Co Redakcja na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 09.04.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Dział rzeczywiście potrzebny, ale niestety ograniczenia wyżej wymienione ograniczą bardzo funkcjonalność działu. Arkadly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.04.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Zmieniłbym tytuł działu - materiały - sugerują cegły, piach itp... Może "Dobre rozwiązania" albo "Podpowiedzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 09.04.2003 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2003 Zgadzam się z przedmówcami. Przykładowo nasz tekst umowy z architektem to 10 stron. Rozwiązanie takie jak w wątku - "szukam Karoliny" chyba też jest trudne w realizacji, bo nie wszyscy chętni do podzielenia się materiałami często bywają na forum, albo też zniechęcą się bardzo szybko, gdy zostaną zasypani setkami próśb o udostępnienie materiałów. Nie każdy też che udostępnić swoj adres e-mail.Dodam, że sama idea nowego działu bardzo mi się podoba.Pozdrawiam,Gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 10.04.2003 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Możliwości techniczne tego forum są jakie są, ale nie rezygnujcie. Dokumenty z edytorów można kopiować i przenosić do nowych wiadomości, z Excela - można przenieść zawartość do Worda, a stąd na forum. Jednym słowem - zachęcamy. Wiemy, że macie często wspaniałe zbiory, dzieła godne wydania, a na pewno bardzo przydatne i pomocne budującym. Jak widzicie namawiamy Was do dobrego uczynku. P.S. Pierwszych dziesięciu Altruistów redakcja ma zamiar popsuć drobnym upominkiem. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Redakcja dnia 2003-04-10 13:18 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 10.04.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Lepiej pomyślcie jak ten dział dobrze zorganizować, bo już widzę oczyma duszy mojej okrutny bałagan. Mam jeszcze sporo takiej twórczości, czy wrzucać to jako osobne wątki ? A może pogrupować tematycznie jakoś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 10.04.2003 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Odwołujemy się do Waszej rozwagi. Nie każdy zapis przyda się innym. Chodzi tu - myślimy - o zasadnicze materiały własne, jakie, oceńcie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 10.04.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Droga Redakcjo On 2003-04-10 13:10, Redakcja wrote: Możliwości techniczne tego forum są jakie są, ale nie rezygnujcie. Dokumenty z edytorów można kopiować i przenosić do nowych wiadomości, z Excela - można przenieść zawartość do Worda, a stąd na forum. Jednym słowem - zachęcamy. Wiemy, że macie często wspaniałe zbiory, dzieła godne wydania, a na pewno bardzo przydatne i pomocne budującym. Jak widzicie namawiamy Was do dobrego uczynku. P.S. Pierwszych dziesięciu Altruistów redakcja ma zamiar popsuć drobnym upominkiem. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Redakcja dnia 2003-04-10 13:18 ] Za Waszą namową w wątku "UMOWA z wykonawcą budowy- SZUKAM PILNIE KAROLINY!!!!!" zamieściłem link do prawie pełnego tekstu mojej umowy. Tekst umowy zamieściłem na forum w dziale Prawo i pieniądze. Mam propozycję aby Szanowna Redakcja poszukała trochę na forum i poprzenosiła do niniejszego działu wątki zawierające tego typu wzory dokumentów które się mogą przydać innym. Myślę że pomogą w tym Forumowicze i podadzą linki do wątków w których publikowali swoje dokumenty. Myślę że za jakiś czas możemy wspólnie dopracować się pokaźnego zbioru cennych "gotowców". Pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: inwestor dnia 2003-04-10 16:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 10.04.2003 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Czy ktoś z was może podpowiedzieć jak zamieścić w innym miejscu w necie (czy potrzebna jest własna strona www?) długie teksty a na forum podać tylko link? Dla zainteresowanych - mam umowę z architektem na projekt indywidualny, bardzo obszerna, jest tylko małe ale - nasz architekt po piewrszej wersji odmówił dalszej współpracy, druga wersja jest "łagodniejsza". Piszcie na priva. Pozdrawiam, Gaga2 PS: aktualnie pracujemy nad umową z inspektorem nadzoru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loniu 16.04.2003 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 O to mój harmonogram prac wykończeniowych http://loniuk.w.interia.pl/harmonogram.htm Normalnie działa to tak, że po naciśnięci koloru przechdzi się do arkusza z wykonawcą, jego danymi i ceną W tej chwili jak najedziecie myszą na kolor to pojawi się opis [ Ta wiadomość była edytowana przez: loniu dnia 2003-04-16 18:06 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.07.2003 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Przeniosłem tu moje "wypociny" z wątku http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=9980&highlight=Przepisy o planie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia na budowie (w skrócie planie bioz) obowiązują już ponad rok czasu (konkretnie od 13-02-2002 r., z czego od 18-10-2002 r. weszły w życie przepisy wykonawcze określające "szczegółowo " jak taki plan powinien wyglądać). Jestem kierownikiem budowy na kilku obiektach budowlanych. Sporządziłem dla nich stosownie do swojej wiedzy i zdolności literackich plany bioz, jednak mam wątpliwości, czy udało mi się zawrzeć w nich wszystkie zagrożenia bioz, które mogą czyhać na budowie . Ja swoje plany "bioz" opieram na : 1. Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania robót budowlanych (Dz. U. Nr 47, poz. 401), 2. Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 27 sierpnia 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy planu bezpieczeństwa i ochrony zdrowia oraz szczegółowego zakresu rodzajów robót budowlanych, stwarzających zagrożenia bezpieczeństwa i zdrowia ludzi. (Dz. U. Nr 151, poz. 1256)., 3. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 3 listopada 1992 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów. (Dz. U. 1992 nr 92 poz. 460 oraz Dz.U. 1995 nr 102 poz. 507) 4. instrukcjach producentów materiałów, wyrobów, substancji oraz preparatów niebezpiecznych, 5. dokumentacji projektowej. Cytuję w nim co ciekawsze fragmenty (chyba ministrowie nie posądzą mnie o plagiat). Zakładam, że osobom, które z tymi dokumentami się nie zapoznały (lektura na co najmniej jedno popołudnie) i nie podpisały się, że będą je przestrzegały, na budowę wstęp wzbroniony. Czy może się ktoś pochwalić, jakąś ciekawszą formą planu bioz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.07.2003 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 W servisie BudInfo zamieszczono propozycję planu bioz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts