Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka - warto czy nie warto?

Gość

macie zmywarkę?  

331 użytkowników zagłosowało

1. 1. macie zmywarkę?

• tak, mam i sobie chwalę
    • nie mam i dobrze mi z tym
    • zamierzam mieć
    • miałam/miałem ale w nowym domu nie planuję
    • mam, ale wolę ręcznie zmywać
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...i pralki...zeby sama pranko rozwieszała...

Teska na tym polu już przecież coś wymyślili. Są przecież suszarki, wtedy pranka nie trzeba już rozwieszać. Chociaż szkoda, że same nie układają prania na półeczkach...

A na temat opinii o suszarkach czekam tu: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=21594

Zmywarka to na pewno dobry pomysl i jako urzytkownik od +8 lat polecam wybrac wieksza niz mniejsza i zwrocic uwage na halas oraz zuzycie wody.

Jedna sprawa o ktorej jeszcze nik nie wspomnial - szklo (szczegolnie kieliszki) po czestym myciu w zmywarce zajdzie bialym matowym nalotem ktorego nie da sie usunac. My to doswiadczylismy tylko na niektorch kieliszkach i to po 3-4 latach czestego mycia. Kilka miesiecy temu slyszalem eksperat w radio ktory sie wypowiadal ze to jest naturalny proces ktory nastepuje z tego prostego powodu ze szklo to forma cieczy. Na wskotek mycia w zmywarce powloka szkla sie "wyciera" i to powoduje ten matowy nalot.

Prosta rada aby lepsze szklo ktorye chcemy aby nam dluzej sluzylo myc czesciej recznie a nie w zmywarce.

Pozdrawiam

Zbyszek

ile trwa normalny program zmywania?

ile trwa program szybki?

czy dla rodziny 2+3 wystarczy zmywarka 45 cm ?

Również polecam 60 - jak to powiedział projektant od kuchni - 45cm to dla kawalera :D

Dla mnie rewelka (choć z tymi oszczędnościami to pewna przesada). Ale Komfort, KOMFORT Szanowana/y Pani/Panie ......... :D :D

Mamy Bosh'a 60cm.

pzodrowienia

all

Mam zmywarkę Whirlpool chyba 852 od jakieś 5 lat i sobie chwalę. Polecam opóźnienie odpalenia zmywarki (zmyje w nocy).

Nie trzymam umytych i nie umytych naczyń razem. Umyte wyjmuję do szafek.

Wady: Czasami pojawia się biały nalocik na szklankach ale to może wina dawkowania nabłyszczacza.

Zdecydowanie polecam, kiedyś nie mogłem przekonać żony. ZMywała ręcznie a imprezy rodzinne wspierane były przez zmywarkę.

Kiedy udowodniłem jej że zmycie 12 częściowego kompletu to 12 litrów wody - to odpuściła.

G

My mamy Whirpoola takiego najtańszego 45 cm , kupiliśmy bo byłam w ciązy i musiałm leżeć, teraz jest nas troje a jak zmywarka chodzi to sobie leżymy( choć już nie musimy) i mamy więcej czasu dla naszego szkraba, może 45cm totrochę mało ale nam wystarcza.

Njafajniej jest po imrezie bo juz w trakcie lci pierwszy raz a zaraz po drugi i jak się impreza kończy to nie musze o 3 nad ranem nawilżać sobie cery tylko idę spać a krasnoludki wszystko pozmywają :lol:

• 1 year później...
  • 1 year później...

Mam Bosha 45cm i nie wyobrażam sobie już bez niej życia :)

Mam jednak pytanie praktyczne do użytkowników zmywarek. Od jakiegoś czasu obserwuję, że strasznie niszczą mi się sztućce :-(. Po prostu się rysują, wręcz krawędzie niektórych wyglądają jakby ktoś po nich przejechał papierem ściernym. Jestem załamany bo sztućce są nowe i ładne, a tu taki niefart. Nie mam zielonego pojęcia czym to może być spowodowane - sztućce myjemy tylko w zmywarce więc nie ma możliwości, że niszczą się gdzieś indziej. W zmywarce stoją w koszyku do tego przeznaczonym.

Czy to możliwe że podczas zmywania tak intensywnie ocierają się o siebie pod wpływem strumienia wody?

Pozdrawiam,

Szymon

SzymonT - nie sądzę, by było to wynikiem ocierania się sztućców. Używamy Boscha 60 od 6 lat codziennie, porządny komplet sztućców - nie widać śladów zniszczenia. Zawsze też dbam o dobrej jakości środki do zmywarki, chociaż ostatnio przeszedłem na kostki "Ludwika" 3w1 i też jest okej. Może Twoje sztućce są jakieś "wrażliwe" :o

Są różne koszyczki na sztućce - takie z przegródkami na każdą pojedynczę rzecz i takie z podziałem na cztery.

Ja mam taki koszyczek z podziałem na cztery i wtedy rzeczywiście wszystkie sztućce ocierają się o siebie.

Nowa zmywarka na pewno będzie miała juz kratkę na pojedyncze sztućce...