Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka - warto czy nie warto?

Gość

macie zmywarkę?  

331 użytkowników zagłosowało

1. 1. macie zmywarkę?

• tak, mam i sobie chwalę
    • nie mam i dobrze mi z tym
    • zamierzam mieć
    • miałam/miałem ale w nowym domu nie planuję
    • mam, ale wolę ręcznie zmywać
      0

Recommended Posts

U mnie tak się nie dzieje, ale może dlatego, ze ja sól, proszek i nabłyszczacz sypię osobno i dozuje ręcznie, a nie używam żadnych kostek.

Też kiedyś byłem sceptycznie nastawiony do tych kostek, ale się przekonałem. Wyjąwszy sól, bo rozpracowawszy z grubsza działanie tego systemu i tak sypię.

do Marek30022, który napisał "Wady: trzeba wkładać i wyjmować naczynia. ta druga czynność jest bardziej nieznośna."

to się chyba mało w życiu nazmywałeś :lol:

Ja własnie z dziką satysfakcją wkładam i wyjmuję, wkładam i wyjmuję...

To oczywiście był tylko żart i wiara, że ktoś kiedyś wynajdzie robota kuchennego, który te czynności wykona z powodzeniem za nas. Oczekiwania takie zawsze napędzały i nadal napędzają rozwój świata.

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za każdym razem kiedy wyciągam lsniące, czyste naczynia dziękuje w duchu za ten wynalazek. Namawiam kazdego, oczywiscie najlepiej brać te ciche i oszczędne. Nas jest dwoje i mamy 60 cm zmywarkę i nie wiem, czy mogłabym pomiescić się w mniejszej. Myję nawet blachy z piekarnika. Wady to takie, że odswiętna zastawa stołowa jest "pozłacana"i musi być myta ręcznie. Nie jest to wygdone bo przeciż własnie wtedy jest najwięcej skorup do mycia. No, ale była zakupiona przed zmywarką i ładna jest :wink:

Jak wszystkie czynności wykonane przez maszynę - na ogół ręka ludzka jest bardziej perfekcyjna. Nasze babacie twierdziły, że ręczne pranie jest najdokladniejsze, także ciasto wyrobione ręcznie jest najdelikatniejsze. Ale czy nie szkoda życia i czego więcej żal - rąk czy szklanek i maszyny oraz naszego bezcennego czasu - przeznaczonego dla bliskich. Nawet kosztem niedomytych (czasami), porysowanych szklanek i "kupnych" ciast i pierogów, niedofroterowanej podlłogi itp.

A czy Wy tez macie problem, ze rdzewieja Wam w zmywarce rzeczy nawet ze stali nierdzewnej? ;)

Nie wiem jak sie tego pozbyc. Fakt, ze po umyciu nie otwieram jej i te naczynia leza tam czasem kilka dni, ale czy to jest powodem??

Moze za duze dawkowanie soli lub czegos innego??

Przepraszam za ponizsze posty - 5 razy wyslalo mi sie to samo i nie moge tego skasowac :(

... i te naczynia leza tam czasem kilka dni...

:o :o :o no wiesz - każdy by zardzewiał - to może być jedna z przyczyn. Stal nierdzewna też rdzewieje w pewnych warunkach :roll:

Moze za duze dawkowanie soli...

też może być - dawkowanie soli się ustawia na początku, po zbadaniu twardości wody. Potem się już tylko sypie, zmywarka sama dozuje.

To znaczy, ze wszyscy uzytkownicy zmywarek oprozniaja je zaraz po umyciu?? Jakos nie hce mi sie w to wierzyc

A jak sie bada twardosc wody?

1. eee- tego, no jakby to powiedzieć - może nie natychmiast, ale rano (zmywara pracuje nocą). Celem jest opróżnienie zmywarki aby mogła przyjmować naczynia i sztućce podczas nowego dnia, kiedy to gromadzi się wszystko do mycia (posiłki, gotowanie etc). Do przechowywania sztućców i naczyń my używamy szafek i szuflad. A Ty nie ? :wink:

2. Gdy kupilśmy zmywarkę (Bosch) był do niej załączony taki jednorazowy testerek twardości wody. Na podstawie jego wskazań ustawiliśmy dozownik soli (jest tam takie pokrętełko pod pokrywą otworu wsypowego). Bywa tak, że w instrukcji podane są przybliżone wartości twardości wody w zależności od regionu. Podane są również charakterystyczne objawy występujące na powierzchniach mytych przedmiotów, a wynikające z niedoboru lub nadmiaru soli (dotyczy to również płynu do nabłyszczania).

Hmmm - kilka dni powiadasz - ciekawe. No dobra...

To znaczy, ze wszyscy uzytkownicy zmywarek oprozniaja je zaraz po umyciu?? Jakos nie hce mi sie w to wierzyc ;)

A jak sie bada twardosc wody?

Najprościej zapytać w swoim przedsiębiorstwie wodociagowym. Często dane dot. jakości wody prezentują na swojej stronie internetowej.

W moim mieście są 2 ujecia wody i woda z każdego ma inną twardość.

A jak znalezc takie przedsiebiorstwo wodociagowe?? Zaraz sprawdze w wyszukiwarce, ale podejrzewam, ze bedzie ciezko :(

Co do oprozniania zmywarki.. to ten tego... :oops:

Nie przebywam w swoim domu codziennie, a jak juz tam jestem to nie jestem na tyle systematyczna, aby nastawic zmywarke i zaraz po myciu wszytsko wyjac i ustawic do szafek :oops:

Z reguly jadam w pracy albo na miescie, a szklanki i kubki laduja gdzie popadnie a jak sie juz skoncza to do zmywarki :lol:

Wiem, wiem, balaganiara jestem, ale kto powiedzial, ze zycie polega na sprzataniu? :wink:

zauwazyłam tylko ze na brazowych talerzarz z tzw duralxu robia sie niebieskawe zacieki...ale to chyba wina talerzy - u wiekszosci znajomych taks ie dzieje

To nie wina talerzy tylko źle dobranej ilości soli do zmiękczenia wody.

Ja metodą prób doszedłem do optymalnego ustawienia i naczynia mam idealnie błyszczące bez żadnych zacieków.

Przy tym stosuje jako środek myjący proszek "ROBOT" i nie widzę pogorszenia jakości w stosunku do tych bardziej renomowanych, a cena jest sporo niższa.

Mamy 45 Bosha, jest rewelacyjna. Do domu chciałbym 60-kę, ale muszę przekonać żone :wink:

Po kilku latach użytkowania, myjemy głównie na programie 70°C - do garów. Wszystko jest czyściutkie i czas pozostały do zakończenia jest rzeczywisty. Program automatyczny trwał dużo dłużej i nie wiadomo było kiedy sie skończy, bo po zbadaniu czystości wody, czy co tam ona bada, zmieniały sie wskazania na wyświetlaczu i znowu trzeba było czekać....

Do domu chciałbym 60-kę, ale muszę przekonać żone :wink:

przekonuj, przekonuj - nie wyobrażam sobie mniejszej, u nas się sporo gotuje a ręcznie zmywamy TYLKO przypalone gary i patelnie. Zmywarka nas ma całkowicie albo prawie całkowicie wyręczyć. Inaczej mija się z celem.

Do tego od czasu do czasu ruszty z kuchni gazowej, filtry od okapu, jakieś wazony...

Po kilku latach użytkowania, myjemy głównie na programie 70°C - do garów.

No wiesz - a ekonomia? :wink:

Ekonomia? Automatyczny 55-65°C potrafił myć 2,5-3 godziny :o Program 70°C myje 107 minut i ani minuty dłużej :wink:

Trudno powiedzieć, trzeba by przeprowadzić pomiary :wink:

Grzałka swoje bierze - pytanie - czy intensywniej i krócej, czy dłużej na "mniejszym ogniu"?

Nie będę polemizował, trza by się fachowców popytać, albo wpiąć podlicznik i sprawdzić. Cholera mam taki, ale mi się nie chce :o

A jak znalezc takie przedsiebiorstwo wodociagowe?? Zaraz sprawdze w wyszukiwarce, ale podejrzewam, ze bedzie ciezko :(

To nie wiesz komu rachunki płacisz ??? :o

Jeeezu ludzie - "wyszukiwarka" - panaceum na wszystko. Ot znak czasów :cry:

Rachunki place developerowi. To chyba normalne, ze placi sie wspolnocie, spoldzielni czy czemus takiemu a nie bezposrednio wodociagom.

A w przegladarce niestety nie znalazlam pod jakie wodociagi podlegam