Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kolor dachu preferujecie?

kasinka83

Recommended Posts

Ciekawe, czy rzeczywiście jest to jakoś obliczone o ile czarna dachówka zwiększa temperature na poddaszu? Czy są to tylko opinie "na wyczucie". Niby na logikę czarny bardziej się nagrzewa, ale czy rzeczywiście jest to odczuwalne przy izolacji dachu? Są na to jakieś wskaźniki?.

Ja na szczęście i tak mam dach dość jasny - kasztanowo-ceglasty z dachówki ceramicznej i do tego minimum okien dachowych - tylko w lazience, reszta w ścianach szczytowych, bo bardzo boję się upału na poddaszu, izolacja 30 cm. Sprawdzę jak to będzie już tego lata. :lol:

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja będę miała jak gdzieś wyżej napisałam antracyt matowy dlaczego: bo ma kolor zbliżony do łupka, a ten właśnie podoba mi się najbardziej... zresztą cokół domu będzie właśnie z łupka :lol:

co do koloru czarnego... wpiszcie w google grafika "beduin"....

ciekawe czemu mają takie ciemne ubrania :wink: :lol:

(czarny mocno się nagrzewa, ale równie mocno oddaje ciepło)

Pozdrawiam,

Martadela

Ah zapomniałabym, we Włoszech najbardziej podobały mi się takie stare pstrokate dachy, kolor od piaskowego po ciemno ceglasty, mnich i mniszka - oczywiście.

Nasz wybór dachówka miedziana angobowana.

Właśnie jesteśmy na etapie zakupu.

Decyzja nie była łatwa, bo podoba mi się też antracyt i naturalny czerwony.

Ale właśnie zdjęcia z Włoch nam pomogły. Cudownie wyglądają te czerwone dachy przy białej lub jasnej elewacji. Zdecydowalismy, że nasz dom tak właśnie wykończymy :)

Przy okazji mam pytanie, czy ktoś ma dachówkę Creatona Sinfonie miedzianą angobowaną? Może jakieś opinie?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...