Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kratka trawnikowa

ksychu

Recommended Posts

Rispetto,

Napisz proszę coś więcej. Jak użytkujecie trawnik z kratką, czy jeździcie po nim samochodem, itp. Czy musisz okresowo dosiewać trawę? Interesuje mnie wszystko, bo szukam alternatywny dla wybetonowanego podjazu.

Aa, i oczywiscie koszty - moze pamietasz chociaż orientacyjnie?

To ta:

http://www.allegro.pl/item130041324_kratka_trawnikowa_parking_ogrod_dzialka.html kratka. Jeśli będziesz ją kupować, to polecam zakup bezpośrednio w firmie (o 1 zł taniej :wink: ). Za zamówienie do 45m2 płacisz 100 zł za transport. Kratka jest świetna i przy samochodach osobowych sprawdza się w 100% . Trawy nie trzeba dosiewać, ale ziemia pomiędzy kratkami nie może być nasypana do samej góry. Samochodu oczywiście w tym miejscu nie myję :lol: Mam poza tym wyłożone tym ścieżki w ogrodzie. Zawsze wydeptywała mi się trawa, a teraz mam spokój :wink:

My położyliśmy kratkę pasami o długości 40 m, na dwa koła, by przez trawnik dojeżdżać do garażu/ hali kosza/ stodoły.

Grunt był wybrany na 40cm i zagęszczony żwirem.

Po pierwszym sezonie koła 2 samochodów, wycięły trawę w pień, a sama kratka zapadła się w środku, twoprzac kolebkę.

Wiosną zerwaliśmy wszystko, przełożyliśmy jeszcze raz robiąc centralnie podsypkę. I pomogło znów tylko na rok...

Najgorsze jest wykopywanie kratki przerośniętej korzeniami trawy i późniejsze czyszczenie jej. Praca syzyfowa.

Może gdyby rozkład sił był inny ( dwa szeregi kratki na 1 pas ruchu) lepiej rozkładały by sie siły, a tak...wątpliwa ozdoba. Bo i koleina, i wystające ponad trawnik brzegi odkształconej kratki, co powoduje trudności w koszeniu, i łyse ścieżki na kratce.

MOże to wina pierwszych kratek i zbyt miękkiej konstrukcji ( kupowaliśmy chyba w 2002roku), ale nie polecam tego cuda, jako eleganckiego ozdobnika.Choć to ja walczyłam z całych sił, by zamiast betonowej kratki, były właśnie - zielone plastiki. Miało być ładnie i praktycznie, a wyszło...

• 4 years później...
trwałość takiej kratki z tworzywa to nawet 25 lat. jest zakopana w ziemi, porośnięta trawą czy też zasypana kruszywem nic się z nią nie dzieje. mam w ogrodzie miejsce postojowe i ścieżki w sumie 7 lat. trawa ładnie wygląda, ale trzeba o nią dbać - podlewać, kosić i nawozić. pozostawiona sama sobie wiadomo że się niszczy i wyciera.

• 1 year później...
Widze, że temat był poruszany już jakiś czas temu, ale chciałabym go odźwieżyć. Sama myslę bowiem o zastosowaniu kratki trawnikowej pod podjazd, ale zamiast trawą chciałabym wypełnić ją jakimś ładnym kruszywem - kolorowym żwirem, grysem granitowym lub białą marianną? Ktoś zastosował może takie rozwiązanie?

• 2 weeks później...
z tego co ostatnio słyszę taka kratka coraz czesciej znajduje zastosowanie w ogrodzie i to nie tylko do tworzenia podjazdów. Ja nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań, ale przyznaje, ze spotkalem sie z ładnym zastosowaniem kratek (wlaśnie jako podjazd, ale znajomy np. wzmocnił sobie za ich pomocą brzeg stawu). Galicja, jak wpiszesz w wyszukiwarce hasła typu: jak wykorzystać w ogrodzie kratkę trawnikową czy jakie zastosowania ma kratka trawnikowa to pewnie uzyskasz jakieś podpowiedzi, bo ja ekspertem to w tej materii nie jestem. Jedyne co mogę powiedzieć to tyle, że mnie podoba sie jasny grys (to chyba coś na zasadzie białej marianny).

• 5 years później...
witam, czy Waszym zdaniem jeżeli chcę stworzyć,tylko wzdłuż domu, drogę na ogród do ruchu pieszego to muszę zebrać utwardzony grunt, wykonać podsypke z tłucznia lub kamienia i dopiero na to położyć matę lub folię i wtedy dopiero kratkę trawnikową? bo w sumie to wyrównałem grunt i jest już utwardzony i może wystarczy tylko położyć folię i na nią kratkę i uzupełnić np grysem? proszę o informację kogoś kto już tak zrobił i zadziałało...