ksychu 06.10.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Czy ktoś ma to u siebie, albo może widział u sąsiada? Jak to się zachowuje po kilku sezonach, czy nie pęka? Mam kawałek ziemi przed domem na który wjeżdżam samocodem a nie chce zakładać kostki ani płyt ażurowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cisza1 07.10.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 jak niepowlekana z betonu to nie ma cudow - bedzie pekac... kwestia tego tylko czy ci to nie przeszkadza?wszystko z wiekiem niszczeje... granit jast trwalszy... za to drozszy, no i nie kazdemu sie musi podobac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 07.10.2006 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Mam u siebie taką http://yanah.info/allegro/allegro_fotka4.jpg kratkę. Spisuje się świetnie. Może to jest jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evita 07.10.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Rispetto,Napisz proszę coś więcej. Jak użytkujecie trawnik z kratką, czy jeździcie po nim samochodem, itp. Czy musisz okresowo dosiewać trawę? Interesuje mnie wszystko, bo szukam alternatywny dla wybetonowanego podjazu. Aa, i oczywiscie koszty - moze pamietasz chociaż orientacyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 08.10.2006 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Rispetto, Napisz proszę coś więcej. Jak użytkujecie trawnik z kratką, czy jeździcie po nim samochodem, itp. Czy musisz okresowo dosiewać trawę? Interesuje mnie wszystko, bo szukam alternatywny dla wybetonowanego podjazu. Aa, i oczywiscie koszty - moze pamietasz chociaż orientacyjnie? To ta: http://www.allegro.pl/item130041324_kratka_trawnikowa_parking_ogrod_dzialka.html kratka. Jeśli będziesz ją kupować, to polecam zakup bezpośrednio w firmie (o 1 zł taniej ). Za zamówienie do 45m2 płacisz 100 zł za transport. Kratka jest świetna i przy samochodach osobowych sprawdza się w 100% . Trawy nie trzeba dosiewać, ale ziemia pomiędzy kratkami nie może być nasypana do samej góry. Samochodu oczywiście w tym miejscu nie myję Mam poza tym wyłożone tym ścieżki w ogrodzie. Zawsze wydeptywała mi się trawa, a teraz mam spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ady 08.10.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Pod samochody ważące do 1,5 twystarczy porządnie zagęścić ziemię lub dodać troche żwiru - pod cięższe musi być podbudowa z tłucznia i dopiero 5-10 cm warstwa ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 08.10.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Pod samochody ważące do 1,5 twystarczy porządnie zagęścić ziemię lub dodać troche żwiru - pod cięższe musi być podbudowa z tłucznia i dopiero 5-10 cm warstwa ziemi. Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 08.10.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 My położyliśmy kratkę pasami o długości 40 m, na dwa koła, by przez trawnik dojeżdżać do garażu/ hali kosza/ stodoły. Grunt był wybrany na 40cm i zagęszczony żwirem. Po pierwszym sezonie koła 2 samochodów, wycięły trawę w pień, a sama kratka zapadła się w środku, twoprzac kolebkę. Wiosną zerwaliśmy wszystko, przełożyliśmy jeszcze raz robiąc centralnie podsypkę. I pomogło znów tylko na rok...Najgorsze jest wykopywanie kratki przerośniętej korzeniami trawy i późniejsze czyszczenie jej. Praca syzyfowa.Może gdyby rozkład sił był inny ( dwa szeregi kratki na 1 pas ruchu) lepiej rozkładały by sie siły, a tak...wątpliwa ozdoba. Bo i koleina, i wystające ponad trawnik brzegi odkształconej kratki, co powoduje trudności w koszeniu, i łyse ścieżki na kratce. MOże to wina pierwszych kratek i zbyt miękkiej konstrukcji ( kupowaliśmy chyba w 2002roku), ale nie polecam tego cuda, jako eleganckiego ozdobnika.Choć to ja walczyłam z całych sił, by zamiast betonowej kratki, były właśnie - zielone plastiki. Miało być ładnie i praktycznie, a wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 08.10.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Nie chcę tu być mądralą, ale wydaje mi się, że uniknęłąbyś tego, gdybyś ułożyła jedną "taflę", a nie tylko pojedyncze pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka zielona 05.09.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 trwałość takiej kratki z tworzywa to nawet 25 lat. jest zakopana w ziemi, porośnięta trawą czy też zasypana kruszywem nic się z nią nie dzieje. mam w ogrodzie miejsce postojowe i ścieżki w sumie 7 lat. trawa ładnie wygląda, ale trzeba o nią dbać - podlewać, kosić i nawozić. pozostawiona sama sobie wiadomo że się niszczy i wyciera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galicja1 26.09.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Widze, że temat był poruszany już jakiś czas temu, ale chciałabym go odźwieżyć. Sama myslę bowiem o zastosowaniu kratki trawnikowej pod podjazd, ale zamiast trawą chciałabym wypełnić ją jakimś ładnym kruszywem - kolorowym żwirem, grysem granitowym lub białą marianną? Ktoś zastosował może takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayek 04.10.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 z tego co ostatnio słyszę taka kratka coraz czesciej znajduje zastosowanie w ogrodzie i to nie tylko do tworzenia podjazdów. Ja nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań, ale przyznaje, ze spotkalem sie z ładnym zastosowaniem kratek (wlaśnie jako podjazd, ale znajomy np. wzmocnił sobie za ich pomocą brzeg stawu). Galicja, jak wpiszesz w wyszukiwarce hasła typu: jak wykorzystać w ogrodzie kratkę trawnikową czy jakie zastosowania ma kratka trawnikowa to pewnie uzyskasz jakieś podpowiedzi, bo ja ekspertem to w tej materii nie jestem. Jedyne co mogę powiedzieć to tyle, że mnie podoba sie jasny grys (to chyba coś na zasadzie białej marianny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayek 04.10.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Albo wpisz hasła bardziej związane z grysem, np. jakie kruszywo do kratki ogrodowej/trawnikowej, czym wypełnić kratkę trawnikową itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 04.10.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Też o tym myślę , znalazłam stronki http://www.galaprodukt.pl/pl/index1-11.phphttp://nidagravel.pl/1,0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quadalcanal 25.09.2018 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 witam, czy Waszym zdaniem jeżeli chcę stworzyć,tylko wzdłuż domu, drogę na ogród do ruchu pieszego to muszę zebrać utwardzony grunt, wykonać podsypke z tłucznia lub kamienia i dopiero na to położyć matę lub folię i wtedy dopiero kratkę trawnikową? bo w sumie to wyrównałem grunt i jest już utwardzony i może wystarczy tylko położyć folię i na nią kratkę i uzupełnić np grysem? proszę o informację kogoś kto już tak zrobił i zadziałało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.09.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Tak robią. Do ruchu pieszego nie potrzebujesz wielkiej podbudowy - tylko zagęszczony grunt, geowłokninę, kratkę i żwir (albo lepiej: grys). Albo nawet bez kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quadalcanal 25.09.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 dziękuję i tak zrobię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts