Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co was zasokczyło w waszych połówkach w trakcie budowy?

jolka009

Recommended Posts

No właśnie, czy jest coś takiego czego jeszcze nie wiedzieliście o waszej drugiej połowie, a wyszło ("szydło z worka" :-) ) dopiero przy wspólnym budowaniu?

Mnie na przykład zaskoczyło, że mąż z uporem maniaka zgłębia do najdrobniejszego szczegółu techniki budowlane choć "normalnie" :D nie jest zbyt dokładny, często robi różne rzeczy "po łebkach" albo "mniej więcej".

Albo jedzie na budowę po pracy, przyjeżdża do domu o 22-iej i mówi - "Zalewaliśmy strop! Ale się zrelaksowałem po robocie!"

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnie zaskoczyło, że mąż z radością zrzucił wszystkie sprawy wiązane z budową na mnie :D Wcale nie odczuwał jakiegokolwiek dyskomfortu z tego powodu :roll:

A ja byłam w swoim żywiole, serio, nawet panowie w hurtowniach zaczęli mnie traktować poważnie 8)

Miałam jednak kilka dziwnych sytuacji. Najlepiej wspominam tekst pana w firmie produkującej okna, gdzie udałam się po wycenę:

"O Matko, a kto cię tu dziecko przysłał..... ":o

Co za palant, oczywiście wiecej już mnie nie zobaczył :evil:

"O Matko, a kto cię tu dziecko przysłał..... "

wrrr! palant do n-tej potęgi!

Eeee, za to dziecko to bym się nie obraziła....

Mnie zaskoczyła niesamowita drobiazgowość i dążenie do zrobienia ze wszystkimi możliwymi szykanami (np. wypasiony system ogrzeewania - moim zdaniem mamy za dużo grzejników, 5 razy poprawiana instalacja elektryczna, system odprowadzania wody z dachu, itp.). Oczywiście koszty tej dbałości o detal - dużo wyższe, niż z przy moim radosnym podejściu do sprawy :-?

Ale nie narzekam, raczej podziwiam konsekwencję i upór.

Mnie zaskoczyło to, ze jeśli czegoś nie rozumie, to słucha fachowców lub szuka informacji w necie, książkach, gazetach itp. Nie udaje figo-fago, który zna się na wszystkim :) A dodatkowo Jego spokój i opanowanie. Ja cała w nerwach, bo np. coś zdrożało, czegoś nie ma, a mąż spokojnie do tego podchodzi i jeszcze mnie uspokaja. Oczywiście dobrze na tym wychodzi :wink:

No i ogólnie, myślałam, że będzie nam dużo trudniej dogadywać się w kwestiach budowlanych.

może zabrzmi zbyt patetycznie :wink: ale mnie zaskoczyło (a właściwie cały czas zaskakuje) to że po 26 miesięcznym okresie budowy cały czas jesteśmy razem :lol: :lol: :lol:

mimo fachowców :wink: i fahowcuw :wink: różnych dziwnych i niespodziewanych przygód i zdarzeń na budowie, różnic zdań i stanowisk pomiędzy nami, braku kasy (szczególnie na etapie wykończenia) i wielu innych okoliczności ważniejszych i mnie ważnych.

drzwi wew. drewniane zamówione zaliczkowane obmiar zrobiony a żona mówi

"chyba jednak zrobimy biały jadnolity kolor zamiast drewno mahoń" :evil: :evil: :evil:

oczywiscie facet od drewna robi :o :o i mowi to po jaka cholere brał pan drewno mdf by sporo taniej wyszedl :o :o

oczywiscie jak przez ost. pol roku wspominalem ze trzeba by wybrac drzwi to nie bylo czasu ...

mnie lekko zdziwiło podejście do tzw. wypłaty. Normalnie to jedzie przez pół miasta, aby zatankować paliwo tańsze o 7 groszy, a jak przychodzi do rozliczeń z wykonawcą to potrafi mu zaokrąglić wypłate o pare setek w górę :o

no Majka , Moj tez tak ma :roll:

Fachowiec mowi wstepnie , ze cos tam bedzie okolo 32-35 zl za m kw -

to Moj konkretyzuje na 35 zl :p :o

Ale tak w ogole i po calosci to jest ok :) Myslalam, ze bedzie gorzej ;)

mnie lekko zdziwiło podejście do tzw. wypłaty. Normalnie to jedzie przez pół miasta, aby zatankować paliwo tańsze o 7 groszy, a jak przychodzi do rozliczeń z wykonawcą to potrafi mu zaokrąglić wypłate o pare setek w górę :o

no Majka , Moj tez tak ma :roll:

Fachowiec mowi wstepnie , ze cos tam bedzie okolo 32-35 zl za m kw -

to Moj konkretyzuje na 35 zl :p :o

Ale tak w ogole i po calosci to jest ok :) Myslalam, ze bedzie gorzej ;)

A możecie tak przy okazji szepnąć, jak im się ta technika sprawdza? Tzn. czy zadowoleni jesteście z wykonań? Bo tak jak nie cierpię się targować, tak kilka razy w życiu dzielnie "negocjowałam" niższą cenę czegoś i... nie raz żałowałam :)) Więc może zapłacenie z górką to dobry sposób na zmotywowanie fachmanów? Czy też tylko rozbisurmiani? ;)

Mój mąż ma zmysł techniczny, więc zakładałam naiwnie, że on załatwi stronę techniczną a ja tą "artystyczną". A teraz kłócimy się o zasłonki (choć jeszcze domu nie ma!). Ale to nie wynika z jego artystycznego niewyżycia ale z wpływów domu rodzinnego! Ma być jak u mamy i koniec :o . Do tej pory mi się to nie rzuciło w oczy a mamy mieszkanie od 15 lat... Ale raczej nie było możliwości wyboru, braliśmy, co nam skapło albo było pod ręką.. W DOMKU ma być po naszemu :-? I wyszło szydło z worka. Oj czekają nas kłótnie, chyba że go cement i stal wcześniej wykończy :D

O rety! Jeszcze jeden! Ja na swojego patrzę i czasem nie mogę. Kto to widział żeby chłop się tak w sprawy domu wtrącał?! :evil: :lol: Decydować próbuje o rzeczach, które powinien potulnie przyjąć do wiadomości i co najwyżej jak najlepiej wykonać. :)

Uważaj, bo jak mój się dorwał przy remoncie do łazienki, akurat kiedy wyjechałam, to po powrocie zastałam tak ślicznie urządzoną, jak... u jego mamusi właśnie. Tzn. w lustrze do malowania widzę się od nosa w górę.

:lol: :lol: :lol: :lol

Do dziś każda sprzeczka kończy się na tym lustrze i jeszcze na lodówce.

:D