Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wierzba bardzo szybko rosn?ca

Gość

Recommended Posts

Witam

Podbiję troszkę ten temat.

Zamierzam posadzić właśnie wierzbę energetyczną jako żywopłot .

Od ostatniego postu minęło już sporo czasu więc może ktoś z was w końcu zdecydował się na taki płotek i może podać bliższe szczegóły jak to się sprawuje

http://www.juliestarks.com/livingwillowTunnelNorwclose.jpg

http://images20.fotosik.pl/95/d0f9e1db24a535bb.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/1/3856/z3856741X.jpg

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 years później...

Witam, w zeszłym roku posadziłam wierzbę energetyczna na mojej działce. Ponieważ jest ona dość długa - ponad 120 m - i grunt obniża sie i na wiosnę ta część jest lekutko podmokła i gliniasta - pomyślałam że pomysł z wierzbą nie jest najgorszy.

Plan był co prawda inny - ale wyszło jak wyszło;

zapytałam jednego producenta o warunki dostawy - a on jako ze robi kasę na sadzonkach - wysłał mi je do domu a mój mąż zapłacił za dostawę. i tak w wyniku zapytania - stałam sie posiadaczka wierzby, której wcale jeszcze nie miałam zamiaru sadzić - jeszcze.

Ale w końcu wetknęłam ją w ziemie i teraz mam - 2-3 metrowe tyczki. Dobrze ze tworzą jakiś element pionowy na mojej pustyni, ale nie miałam możliwości odchwaszczania w tym roku - brak czasu. wiem ze na wiosnę będę ja ciąć - aby sie rozkrzewiła.

mam wątpliwości czy czymkolwiek sie różni od wierzby przydrożnej - bo na oko to wygląda tak samo. na dodatek mam wrażenie że zostały mi sprzedane sadzonki mieszane - wierzba ma różne liście. Więc w sumie nie wiem czy jest energetyczna czy nie.

Myślę że każda wierzba jest energetyczna - bo szybko rośnie: - legendę o "specjalnej energetycznej" utrzymują producenci sadzonek - bo robią na tym kasę. ważny jest sposób prowadzenia i nawożenia - uważam że to dobry pomysł na oczyszczalnię żwirowo korzeniową bo wierzba jest żarłoczna na nasze produkty przemiany materii. :D Bede miala z glowy nawożenie.

Główna zaleta to taniość , jak się rozrośnie to korzenie i odrosty praktycznie nieusuwalne .Mam takie cudo na kawałku działki (miało być poletko ) i chyba to najgorsze z doświadczeń roślinnych jakie zrobiłam . Odpowiednie to na tereny do rekultywacji , duże plantacje , gdzie się kosi specjalną maszyną i robi zrębki . Jak szukacie tanich rozwiązań to to wg mnie porażka . Mogą być żywopłoty z różnych roślin- ligustr , daglezja ,buk . Jak chcecie zaopatrzyć się w tanie sadzonki polecam ,,drzeweczka sklep internetowy '' -małe ,tanie , hartowane sadzonki w niskich cenach. np. daglezja -1.36pln,cis pośredni ,,hicksii"-1.17 pln. :D

Wszysko sie da usunac nawet 400m budnynki ;) 3 letnie po kilka sztuk mozna wyrwac z korzniami sredniej klasy samochotem terenowym. Wiem to z wlasnego doswiadczenia. wiec dobry traktor poradzi sobie z karzdym karbem i korzniami. Fakt roslina przeznaczona i uprawiana na opal najlpij sprawdza sie w piecu ;). Ale ze mozna robic ogrodzenia koszyki i inne rzezby to juz nasi dziadkowie udowadnili. Inne rosliny aby nie przepuszczac zwierzat na nasza dzialke musza roznac juz przy ogrodzeniu. Ogrodznie wierzbowe calkowicie zastepuje siatke.

jesli chodzi o cene to sadzonki wierzby mozna juz kupic po 5gr

prety wierzbowe (1,7m) pozwaljce zrobic ogrodzenie to wydatek 50gr za sztuke, na metr polecam posadzic 17szt to daje nam 8,5zl/m mozna wiecej ale to podnosi koszt.

. Mogą być żywopłoty z różnych roślin- ligustr , daglezja ,buk . Jak chcecie zaopatrzyć się w tanie sadzonki polecam ,,drzeweczka sklep internetowy '' -małe ,tanie , hartowane sadzonki w niskich cenach. np. daglezja -1.36pln,cis pośredni ,,hicksii"-1.17 pln. :D

Troszke maluteńkie te sadzonki - więc cena jest adekwatna - ale troszke trzeba bedzie poczekac na żywoplot.

Nie za wiele entuzjazmu z ta wierzbą energetyczną na działkach i w ogrodach? :wink: :roll:

Nadaje się to na podmokłe nieużytki, ale żeby sadzić w ogrodzie... :wink: bo tanie :D

..

Zgadzam sie w 100% do malych ogrodów i dzileczek nie polecam, szybko rosnie, nie przycinana osiaga szybko wysokosc 10-12m,przy takiej wysokosci i grubosci galezi 3-5cm pod sniegim czy nawet deszczem potrfi sie zlamc.

czeba miec swiadomac co sie sadzi, w jakim celu i ile to pracy wymaga a przedewszystkim co z tego urosnie po kilku latach.

Acha ten temat jest w 2 wątkach równolele prowadzonych i pan wierzbin77 sprzedaje wierzbę właśnie .Sprzedaż nie jest zła sama w sobie , ale szukanie klienteli na coś co nie przeszło u rolników (,którzy aż dziw że nie przeszli w większości na ten super system - bo praktyczni do bólu), jest dziwne . To tak jak z barszczem Sosnowskiego (chyba to nazwisko) optymizm był , a pozostał Problem.

,,TRZEBA MIEĆ ŚWIADOMOŚĆ CO SIĘ SADZI ''- to najlepsze (cytat z wierzbin 77)

Z usuwaniem korzeni to poradzi sobie dobry traktor - PEWNIE I TAK ALE,

z każdego ułamanego kawałeczka coś Ci odrośnie , dlatego piszę NIEUSUWALNE . Na małe działeczki piszesz nie polecam , a ja w ogóle ! To akurat jest pomysł na zrobienie sobie samemu KRZYWDY . :wink:

drzewczka mają małe sadzonki ,ale jak ktoś nie ma kaski ok. , chyba że znacie coś tańszego na rynku

z kazdego ulamanego kawaleczka TAK

ale z pozostalosci kozeni po wyrwaniu juz NIE ( tak mowi teoria) wiosna sie podziele swoim doswiadczeniem z wyrywania

po usunieciu plotu z wierzby bedzie kilka miesiecy palenie w piecu ;)

Dziekuje MARTINA1 za porusznie tematu ktory moze byc wazny przy usuwaniu. Wszyscy zastanawiaj sie jak tanio i szybko wykonac ale za 30lat ktos cos musi z tym zrobic. Ja stawiam na opal.Zrebki tez swietnie nadaj sie na podsypke pod rosliny zamiast kory.

1 TEORIA I PRAKTYKA mówią : rozmnażanie wegetatywne poprzez pączki wzrostowe na korzeniach lub gałązki pocięte

2 roundapem nie pozbędziesz się korzeni , bo działa na CZĘŚCI ZIELONE ( to do tego 2 wątku )

3 zastosowanie wg mnie na palmy do święcenia :wink:

dziekuje za pomysl, juz palmy robilem, calkiem niezly efekt ;)