OskaRGD 28.10.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Witam, Temp. na kotle można troszkę zwiększyć do 60 W Elektromecie czas pracy podajnika (tan na sterowniku) to jest procent z długości przerwy, czyli np. (ja tak mam obecnie) 230 x 6 (testuje też 5) % = 13,8 s. Czas podawania zależy jednak od konkretnej budowy kotła i ślimaka, jeden w tym samy czasie moze podać różną wielkośc groszku od drugiego. Musisz sprawdzić jak wygląda retor, powinien na nim byc delikatny kopczyk - górka. Czas przerwy, też chyba zalezy od kotła, a także od długości całego cyklu podtrzymania. Nim dłuższy cykl podtrzymania tym przerwy powinny byc dłuższe aby utrzymac w miarę stabilną temp. (tak mi sie wydaje) Wentylator masz chyba trochę za mało ustawione. Jeżeli jest to w procentach (tak jak w elektromecie) to będzie to chyba za mała moc. Ja mam na 15 %, ale inni piszą że pracuje dobrze też na 5. Polecałbym więc troche zwiększyć. Sprawdź też otwarcie przesłony i cugu na kominie, może jest za mały "ciąg" i dlatego dymi. Zalecane jest 30 % przesłony, jednak ja mam mniej, tak na oko 20%, ale mam silny ciąg kominowy. Pozdrawiam i życze udanego uzytkowania pieca i niskich rachunków za ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druid 05.11.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 kurcze łażę po forum i jak na razie nigdzie nie znalazłem (chyba że przeoczyłem) ustawienia parametrów w piecu ECO 2 Kielara, może ktoś ma taki piec sterownik GECO G-403-PO2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz123 05.11.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 kurcze łażę po forum i jak na razie nigdzie nie znalazłem (chyba że przeoczyłem) ustawienia parametrów w piecu ECO 2 Kielara, może ktoś ma taki piec sterownik GECO G-403-PO2 Ja w kilerze mam ustawione 22s podawanie i 56s przerwa, ale na razie testuje. Jak na razie wszystko cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 12.12.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Mam Malejkę 25 kW (mało kto pisze jakiej mocy ma piec a to ważne). Palę od 5 dni (dom nie ma ocieplonego poddasza, które jednak jest ogrzewane, całość podpiwniczona, piwnice ogrzewane) i pierwszy zasobnik starczył mi na równe 3 dni przy nastawach: podawanie 25 sek, przerwa podawania 30 sek, nadmuch 1, przysłona 1/2, temp zadana 60, histereza kotła 2). Mam sterownik ST37 i prawdopodobnie przerywał mi bezpiecznik bo przy wstrząsach resetował się. Dokręciłem i teraz jest OK. Przy ww nastawach paliło się b. stabilnie ale popiół spiekał się w duże kawałki. Dziś zmieniłem nastawy dość radykalnie: podawanie 30 sek, przerwa podawania 20 sek, nadmuch 6, przysłona otwarte 1/5, temp zadana 62, histereza kotła 4. Chcę sprawdzić czy trochę lepiej się dopala przy większym nadmuchu. Odbiór ciepła z kotła jest duży bo poddasze grzeję a ciepło daje nogę w atmosferę. Przy krótszym podawaniu węgiel wypalał się w dół więc piec dążył do zgaszenia. W sumie wrażenia z palenia są b.dobre. W porównaniu ze zwykłym kotłem to rewelka - zasypać zasobnik i leżeć bykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 14.12.2006 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 piejar - masz dość oryginalne nastawy (w sumie z takimi się nie spotkałam, a mój mąż był mocno zdziwiony, że nie wywala Ci nie spalonego węgla z retorty).My mamy teraz:temp. zadana - 70,czas podawania - 5czas nadmuchu - 10czas przestoju (program letni) - 20 (tu w min.),czas przedmuchu (program letni) - 40 (tu w sek.),histereza - 2 Zastanów się, czy histereza 4 stopnie nie jest zbyt duża - fakt piec będzie dłużej na podtrzymaniu, ale później będzie się też znacznie, znacznie dłużej nagrzewał - to jest harakterystyka nie liniowa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuleczka 14.12.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Mam Malejkę 25 kW (mało kto pisze jakiej mocy ma piec a to ważne). Palę od 5 dni (dom nie ma ocieplonego poddasza, które jednak jest ogrzewane, całość podpiwniczona, piwnice ogrzewane) i pierwszy zasobnik starczył mi na równe 3 dni przy nastawach: podawanie 25 sek, przerwa To bardzo krótko, przy tej pogodzie zasobnik starcza nam na tydzień, dom 250m, temp wewnątrz 22 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 14.12.2006 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Aldonka - dzięki za odpowiedź. Przed chwila w innym wątku wpisałem pytanie do Ciebie o nastawy a one już na mnie czekały.Palę od tygodnia i staram się jak najlepiej obserwować piec. Niestety na budowie spędzam jakieś 3 godziny a przy piecu z podajnikiem to krótki czas. Prawdziwe wyniki są nazajutrz. Jeżeli chodzi o paliwożerność to jest to kwestią nieocieplonego dachu. Dziś definitywnie "skręcam" do minimum grzejniki na poddaszu. I będę pilnował żeby nie zamarzły. Całą instalację zrobiliśmy sami więc konieczny był jakiś okres testu na nieco wyzszych parametrach.Co do czasu podawania i przerwy - starałem się dobrać taki aby paliwo nie wypalało się w dół ale aby "rósł" kopczyk na środku retorty. Przy krótszych czasach podawania opału kocioł po prostu gasł. Może to wynikać z długiego okresu nagrzewania - u mnie jest to od 4 do nawet 8 minut. Czas oddawania ciepła jest różny, a dochodzi ostatnio do 13 minut. Miałem problemy z (jak mi się wydaje) niedopalającym sie węglem więc dałem silniejszy nadmuch. Efekt jednak nie był dobry. Zauważyłem też, że popiół strasznie się spiekał tak, że robiła się twarda korona na retorcie. Po wczorajszych zmianach wyglądało to lepiej ale prawda wyjdzie dopiero po południu. Zwiększyłem histerezę ponieważ zauważyłem, że piecykowi najwięcej czasu zajmuje odwrócenie tendencji spadkowej i podniesienie o pierwszy czy drugi stopień. Kolejne "stopnie" przychodzą znacznie szybciej. Gdy miałem histerezę 2 deg to kocioł wyłączał się kiedy na dobre się rozhulał. Aktualnie mam czas nagrzewania dwukrotnie krótszy od czasu oddawania ciepla; np 6 i 12 minut. Pamiętajcie że mój dom jest nieporównywalny z Waszymi - grzejniki na poddaszu dają na max-a więc odbiór ciepła jest duży i ciągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżidżi 26.12.2006 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Witojcieee ! Hej ! Mam piec Elektromet 15kW od dwóch miesięcy, swoje doświadczenia opisałem w innym temacie, w tym poście, zapraszam! Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 26.12.2006 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 A jak ustawiacie tą przesłonkę na wyjściu spalin z pieca ( to sie chyba fachowo szyber czy jakos tak nazywa ) bo mój kociołek PER-EKO jest w to wyposażony i nie wiem jak to ustawić ( ciąg komina mam bardzo dobry ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 27.12.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ja przesłonki nie mam i wydaje mi się, że lepiej jest sterować ciąg "na ssaniu" czyli przysłonką na wentylatorze. Jest to bezpieczniejsze w razie słabego ciągu spowodowanego ciśnieniem atmosferycznym. Moi budowlańcy np bardzo odradzali mi kominek z szybrem na wylocie jako potencjalnie niebezpieczny - ktoś odetnie a niedopalonym kominku i ludzkość w domu może się zatruć. Lepiej odciąć na dopływie - komin zawsze pociągnie coś przez nieszczelności. Wracając do tematu - ja otworzyłbym na maksa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 28.12.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Nastawy - aktualizacja.W toku dobierania nastaw wróciłem do ... fabrycznych, czyli podawanie 15 sekund, przerwa 45 sekund. Nadmuch jednak jest znacznie słabszy bo 1 zamiast 10. Przysłonka uchylona na jakieś 2 cm. Histereza 2, temperatura zadana 63 deg C. Węgiel dopala się przyzwoicie. Miałem "krótsze" nastawy tj 5 i 15 sekund ale doszedłem do wniosku że silnik podajnika niepotrzebnie tak często chodzi i przemnożyłem oba czasy przez 3 (teraz mniej się grzeje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nosek5 28.12.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 Ja mam tak Zadana jest 60 Ustawienia standardowe kociołek Per eko 17 Kw Wiec:Czas podawania 9sPrzerwa podawania 18 sCzas podtrzymania 7-8 minut Wentylator na 3 predkosci i przysloniety na 3/4 I kurde strasznie dużo węgla bierze i sie żużel robi Mysle przedluzyc te czasy x3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 18.11.2007 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Pozwoliłem sobie odświeżyć temat może się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stegi 22.11.2007 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 Dobry pomysł nowy sezon moze nowe ustawienia Obecnie testuję podawanie 7s przerwa 25s spalanie zasobnik 130kg na 3-4 dni Jak macie ustawiony czopuch przy kominie ? zupełnie otwarty czy przysłonięty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 23.11.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 No to melduję, że u mnie bez zmian. Ostatnie eksperymenty doprowadziły do dwukrotnego zgaśnięcia więc dałem sobie siana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kryspin 23.11.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Jak macie ustawiony czopuch przy kominie ? zupełnie otwarty czy przysłonięty ? Ja własnie ostatnio zobaczyłem iż mam ustawioną przepustnicę przymkniętą. Nie wiem jakim cudem nie widziałem tego wcześniej. Spalanie duuużo bardziej się poprawiło w sensie braku szlaki, jakości spalania łatwości rozpalania się pieca po podtrzymaniu i w momencie kiedy ma podtrzymanie na palenisku widać delikatny ogień... wcześniej tego nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stegi 23.11.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 u mnie wylot jest w połowie przymkniety i nie wiem czy ok?Jak zupełnie otwieram to lepiej spala ale wiecej opału idzie i grzeję komin a wiec też niedobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 23.11.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 u mnie wylot jest w połowie przymkniety i nie wiem czy ok? Jak zupełnie otwieram to lepiej spala ale wiecej opału idzie i grzeję komin a wiec też niedobrze U mnie nie ma opcji przymkniecia czopucha i nie powinno się przymykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zb64 24.11.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Nie można powiedzieć ,że czopuch komina ma być przymknięty lub otwarty w 100 procentach.Zależy to od komina(ciąg) i rodzaju pieca.W przypadku mojego pieca czopuch jest przymknięty w 50% (temp na zewnątrz +5*C),70% przy temperaturze -6*C-Patrz instrukcja Ling Kombi.Pozdrawiam P.S. Jak czopuch był otwarty u mnie na 100% to przy temp -6*C zużycie dobowe z 16-17kg wzrosło do 25-28kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2katarzyna 24.11.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 A moze tak ktoś litościwy wytłumaczy - krok po kroku:- jak sprawdzić nastawienia na piecu,- jakie mają być,- jak zmienić poszczególne parametryMam hefa ze sterownikiem geco. Temperatura na piecu wyświetla się od 64-67 stopni. węgiel okropnie się żużluje i szybko spala (1 worek na dzień) i zostaje mnóstwo sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts