Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na izolacje pozioma sciany fundamentowej??

ostry

Recommended Posts

• 5 months później...

podniose temat zeby nei zakladac nowego

sytuacja wyglada tak: sciana fundamentowa zasypana ale bez chudziaka i tak na razie pozostanie i teraz mam dylemat jak polozyc izolacje pozioma na scianie? czy dac 2x pape o tej samej szerokosci i potem obie warstwy polaczyc z izolacja na chudziaku?

czy moze dac jedna warstwe papy na szerokosc sciany a druga szersza i tylka ja laczyc z izolacja chudziaka? na chudziaka planuje dac warstwe papy termo i na to warstwe grubej folii

podniose temat zeby nei zakladac nowego

sytuacja wyglada tak: sciana fundamentowa zasypana ale bez chudziaka i tak na razie pozostanie i teraz mam dylemat jak polozyc izolacje pozioma na scianie? czy dac 2x pape o tej samej szerokosci i potem obie warstwy polaczyc z izolacja na chudziaku?

czy moze dac jedna warstwe papy na szerokosc sciany a druga szersza i tylka ja laczyc z izolacja chudziaka? na chudziaka planuje dac warstwe papy termo i na to warstwe grubej folii

Ja dałam folię dorkena. Potem połączę ją z folią na chudziaku.

chodzilo mi o izolacje sciana undamentowa sciana konstrukcyjna

Wg mojej wiedzy najlepsza izolacja to najpierw uszczelnić kapilarnie beton sciany fundamentowej a dopiero na tym wykonać izolacje np. z papy.

Czyli robimy to tak kupujemy dobrej jakosci srodek bitumiczny ja kupiłem EUROLAN 3K (o ile dobrze pamietam) f-my DEITERMAN. Malujemy takim rozcieńczonym srodkiem beton. Środek ładnie wnika w struktórę betonu i zakleja kapilary. Potem nanosimy warstwę ok. 3mm stęzonego srodka i pozostaje nam po wyschnieciu (w zasadzie to nigdy nie wysycha) trwale elestyczna warstwa takiej nieco lepiąco gumowej izolacji. Jest to bardzo ważne że jest to trwale elastyczne bo np. papa czy folia z czasem peka łuszczy sie itp. Jednak ze względów na mozliwośc uszkodzenia mechanicznego przez robotników takiej gumowanej warstwy podczas murowania można połozyć na tym gruba folię albo jakaś zwykła papę.

Generalnie przy wykonywaniu warstw izolacyjnych nie jest wazna grubość . Najwazniejsze jest aby warstwa była zawsze eleastyczna i dopasowywała się do odkszałceń muru. Bo tylko wtedy skutecznie uszczelni mikropekniecia które beda powstawać nawet po wielu latach po wybudowaniu budynku. papy folie itp. popękają, ale nic nie zastapi warstwy zaimpregnowanego betonu a na tym gumowego mazidła.

Pozdrawiam

Generalnie przy wykonywaniu warstw izolacyjnych nie jest wazna grubość . Najwazniejsze jest aby warstwa była zawsze eleastyczna i dopasowywała się do odkszałceń muru. Bo tylko wtedy skutecznie uszczelni mikropekniecia które beda powstawać nawet po wielu latach po wybudowaniu budynku. papy folie itp. popękają, ale nic nie zastapi warstwy zaimpregnowanego betonu a na tym gumowego mazidła.

Pozdrawiam

I, o to chodzi :D

w takim razie 2x papa na lepiku

no tak ale czy obie warstwy rownej szerokosci? czy tylko jedna wychodzaca za obrys sciany?

Polecam wykonanie odrazu chudziaka na całej powierzchni budynku. (ostatnio tak sie to własnie robi ) Wtedy będziesz mógł wykonać izolację szerokości metra tj. całej szerokości papy.

Pozdrawiam