Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy możliwe jest odprowadzanie deszczówki do studni

gruby

Recommended Posts

wypłukuje ci to z dachu - jeśli dbasz o czystość rynien i przydomowej kanalizacji deszczowej nie powinno być problemów...poza tym pamiętaj o stężeniu tycjh twoich szkodlliwych substancji pochodzenia zwierzęcego - musiałbyś mieś rynny 'zawalone ptasim łajnem po brzegi' żeby przy opadach móc stwierdzić zamias deszczówki płynie ci szambo z rynny

pozdrawiam

snow

Czytam i czytam i stwierdzam że Snowdwarf mąci!

Chłopie zrozum że nie chodzi o gromadzenie tej wody (więc przestań z tą zaślepioną studnią!) tylko o odprowadzenie NADMIARU wody z dachu do starej studni która w zamierzeniu "pomysłodawcy" powinna sobie tę wodę od niego zabrać i tyle! Nie potrzbuje jej do podlewania kwiatków.

Chce się pozbyc nadmiaru wody i już.

A co do wątku, to u nas przy garażach na osiedlu jest zrobiona taka "ślepa" studnia (wielki dół, zasypany kamieniami i czymś tam)i nie jest podłączony pod żadną kanalizację.

Jak dobrze poleje deszcz to nawet kałyża nad kratką wlewową się robi. Po pewnym czasie to po prostu wsiąka w ziemię i już.

Nie sądzę żeby spółdzielnia mieszkaniowa nie przestrzegała przepisów.

młody ciesze sie że potrafisz czytać...

ale czy coś z tego wynika?

ja także przeczytałem wypowiedz grubego i pokazałem mu wyjście które pozwoli mu zapomnieć o dylemacie czy studnia wchłonie wodę czy nie...

i pozwoli mu korzystac w wody która niestety co roku jest droższa...

więc droga poprzez przekształcenie 'starej studni' w 'studnię zaślepiona' - czyli po prostu zbiornik na wodę jest zupełnie naturalna - jesli tego nie rozumiesz to znaczy że nie płaciłeś jeszcze rachunków za wodę po lecie (jeśli ocywiście masz ogród...)

to że u was na garażach kierują deszczówke do ziemi oznacza tylko to że nie jest im potrzebna ... ale kiedy ktoś ma dom to woda zawsze się przyda...

miłego dnia

snow

On 2003-04-15 19:02, gruby wrote:

Czy możliwe jest odprowadzanie deszczówki do studni dawniej używanej do czerpania wody pitnej? Czy takie studnie mają zdolność nie tylko czerpania wody ale też pochłaniania?

Tak brzmiało pytanie Grubego (podkreślenie moje) czyli Gruby chce pozbywać się wody po każdym deszczu a nie magazynować ją tym bardziej, że z opisu wynika, że studnia jest dość płytka. Być może Gruby skorzysta z podpowiedzi Snow i zaślepi dno studni co było by jakimś logicznym wyjściem ale nie o to chodziło mu w jego pierwszym poście.

Pozdrawiam zwaśnione strony i Pax, Pax .....

Pozdrawiam

On 2003-04-23 18:13, Anonymous wrote:

Ptaszyna ma rację. Zależy mi na odprowadzeniu deszczówki z niewielkiego ( 110m2 ) dachu (mam nadzieję, że taka woda nie jest bardzo uciążliwa dla środowiska). Studnia też jest niewielka ( około 7m3 pojemność całkowita, około 2,5m3 wody jest tam normalnie ). Na początek podłączę tylko jeden z czterech odpływów z rynny i zobaczę co będzie się działo w czasie dużego deszczu. Nie chcę podtapiać sąsiadów (studnia jest przy granicy działki). Co do naczyń połączonych to jestem pewien, że tak to działa, ale nie wiem jak szybko to może działać. Może ktoś już z czymś takim eksperymentował? Pozdrawiam.

Z treści wnioskuję, że jest to wypowiedź Grubego który tym razem się nie zalogował. Snow - Przyznasz, że 7m3 to niewiele jak na np jesienne słoty.

pozdrawiam

faktycznie zwracam honor

nie zwróciłem uwagi na tego posta...

7m3 to faktycznie niewiele - na jesieni bedzie problem

chyba jednak lepiej zrobić nowy zbiorkin na deszczówke, a nadmiwa rozprowadzać na terenie...

tym bardziej że anonim (gruby?) pisze że "normalnie jest tam ok. 2.5 m3 wody" - czyli że ta 'stara studnia' wcale nie jest stara...

poza tym nie wiem jak się mają do tego przepisy o usytuowaniu studni na posesji (czy nie jest ona za blisko granicy działki)

snow

PS. pozdrowka

• 11 years później...

Odświeżę wątek. Znajomy też chce tak zrobić ale ma bardzo głęboką studnie.

Budziło we mnie pewne wątpliwości, ze bezpośrednio do wód gruntowych to trochę mała zbrodnia, mimo ze woda z dachów jest wodą opadową czystą, ale pojawiać się w niej mogą zanieczyszczenia szczególnie w okresach grzewczych. Na pewno z prawnego punktu woda woda opadowa z dachu nie jest ściekiem. Jak woda deszczowa wsiąka przez ziemie czy studnie chłonną to się oczyszcza z takich zanieczyszczeń. Jeśli ktoś nie zamierza korzystać z takiej studni to ja bym proponował wsypać piasek tak żeby miał około 1,5 m wysokości będzie to pewnego rodzaju filtr który te potencjalne zanieczyszczenia zatrzyma, a studnia pozostanie chłonna

• 1 month później...
Mylisz się, woda opadowa jest ściekiem.

"ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA ŚRODOWISKA1)

z dnia 24 lipca 2006 r.

w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego

(...)§ 19. 1. Wody opadowe i roztopowe ujęte w szczelne, otwarte lub zamknięte systemy kanalizacyjne pochodzące:

1) z zanieczyszczonej powierzchni szczelnej terenów przemysłowych, składowych, baz transportowych, portów, lotnisk, miast, budowli kolejowych, dróg zaliczanych do kategorii dróg krajowych, wojewódzkich i powiatowych klasy G, a także parkingów o powierzchni powyżej 0,1 ha, w ilości, jaka powstaje z opadów o natężeniu co najmniej 15 l na sekundę na 1 ha,

2) z zanieczyszczonej powierzchni szczelnej obiektów magazynowania i dystrybucji paliw, w ilości, jaka powstaje z opadów o częstości występowania jeden raz w roku i czasie trwania 15 minut, lecz w ilości nie mniejszej niż powstająca z opadów o natężeniu 77 l na sekundę na 1 ha

- wprowadzane do wód lub do ziemi nie powinny zawierać substancji zanieczyszczających w ilościach przekraczających 100 mg/l zawiesin ogólnych oraz 15 mg/l węglowodorów ropopochodnych.

2. Wody opadowe lub roztopowe pochodzące z powierzchni innych niż powierzchnie, o których mowa w ust. 1, mogą być wprowadzane do wód lub do ziemi bez oczyszczania.(...)"

Zakładam, że woda tylko z dachu domku jednorodzinnego w mieście podpada pod ust.2

I tutaj pytanie roku co to jest do "wód lub do ziemi"? czy można to traktować szeroko czy jakoś inaczej? W prawie wodnym nie ma definicji wody i ziemi.

• 9 years później...
Żeby nie zakładać nowego tematu odświeżam ten. Za miesiąc kupuję działkę na której znajduje się stary drewniany dom, malutki budynek murowany oraz studnia. Oczywiście dom oraz budynek pójdą do rozbiórki natomiast pomiędzy tymi obiektami znajduje się studnia i właśnie o tą studnię mam pytanie. Początkowo myślałem nad odprowadzeniem wody deszczowej z dachu do zbiornika podziemnego, który w przyszłości chciałem zakupić. Przy drodze znajduje się rów melioracyjny, więc od zbiornika na deszczówkę można zrobić odpływ do rowu w razie gdyby zbiornik był pełny. Jednak znalazłem ten temat i chciałem zapytać czy orientujecie się jakie dzisiaj są przepisy jeśli chodzi o odprowadzanie wody deszczowej do studni, czy jest to możliwe, czy woda deszczowa traktowana jest jako ściek ? Czy zamiast kupować zbiornik mógłbym wykorzystać starą studnię, ewentualnie wypompować wodę, wyczyścić dno i zalać betonem by posłużyła jako zbiornik na wodę deszczową ? Dodam, że w miejscowości nie ma kanalizacji. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki i odpowiedzi.

Studnia oczywiście zostanie, nie wiem jeszcze w jakim dokładnie jest stanie, ale na pewno zostaje. Na wielu działkach ludzie budują studnie lub montują zbiorniki na deszczówkę, ja chciałbym wykorzystać już istniejącą studnię. Pytanie czy właśnie można zrobić odprowadzenie wody z dachu prosto do studni, drugie pytanie jak będzie się zachowywać studnia w przypadku dużej ulewy ? Woda raczej nie zdąży zejść do naturalnego poziomu prawda ? Jeśli montujemy zbiornik na deszczówkę można zrobić przelew, natomiast w studni ? Jak najlepiej to wszystko rozwiązać ? Jeśli odprowadzę wodę deszczową do studni, która nie ma zabetonowanego dna to woda będzie automatycznie wracać do gruntu prawda ? Woda po deszczu będzie zawsze wracała do pewnego poziomu ? Jeśli chodzi o zamieszczenia warto zainwestować w jakieś sito, które można zamocować i które będzie wyłapywać liście i inne zabrudzenia płynące z dachu.