Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających na wiosnę 2007 z PODKARPACIA

AAgnieszk

Recommended Posts

walker Kiedys poważnie myslałam nad tym projektem ale nam 5.

Daszek może być wg mnie, nie zmieni chyba za bardzo wyglądu...Ale czemu 1 m wiecej długości a nie szerokości np.?

Ja też planuję wybudować z Maxa 29 + 14 styropianu i zamierzałam sie zmieścić w tej kwocie. Ale jak teraz to nie wiem, moze przekroczenie nie bedzie jakieś horendalnie...

Dlatego nie szerokości bo działka jest za waska i dom wchodzi na styk :)

Hmm skoro Ty zamierzasz się zmieścić z Rodo5 w tej kwocie to tym bardziej ja :) .Pozdrawiam

• Odpowiedzi 962
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

walker Kiedys poważnie myslałam nad tym projektem ale nam 5.

Daszek może być wg mnie, nie zmieni chyba za bardzo wyglądu...Ale czemu 1 m wiecej długości a nie szerokości np.?

Ja też planuję wybudować z Maxa 29 + 14 styropianu i zamierzałam sie zmieścić w tej kwocie. Ale jak teraz to nie wiem, moze przekroczenie nie bedzie jakieś horendalnie...

Dlatego nie szerokości bo działka jest za waska i dom wchodzi na styk

Hmm skoro Ty zamierzasz się zmieścić z Rodo5 w tej kwocie to tym bardziej ja .Pozdrawiam

nie buduję, napisałam ze myślałam nad tym projektem ale nad wersją nr 5. Buduję "dom w truskawkach". Jest większy :lol:

Planuję blachodachówkę, czerwonawą jakąś ale nie bardzo jeszcze robiłam rozeznanie. Tu chyba nie muszę się spieszyć za bardzo. A wogle czym się różni blachodachówka szwecka od angielskiej?

Też planuję blachodachówkę tyle, że moje preferencje bardziej idą w kierunku matowej zieleni :) . Mamy podobne dachy (kształt i rozmiar) tak więc będę wdzięczny za informacje dotyczące cen, wycen.....Oczywiście jak ja coś znajdę to również dam znać..........

[

nie buduję, napisałam ze myślałam nad tym projektem ale nad wersją nr 5. Buduję "dom w truskawkach". Jest większy :lol:

Bardzo mi się podoba Twój domek! Gratuluję wyboru :)

Dzięki bardzo :D

Co do dachówki czy blachodachówki to nie chodzi mi o cenę. Bardziej podoba mi się blachodachówka. A ze dachówka bardziej trwała...Przecież nie będę żyła wiecznie :D

Mam znajomego, który w tym siedzi juz jakiś czas (tylko inne województwo) i zobaczę ile mi zaproponuje. Jak mi się spodoba cena to biorę. Moi rodzice brali od niego i super to wygląda na żywo..

Jakie planujecie pokrycia dachowe na swoich domkach?

Ja planuję przykryć dachówką.Mam niedużą powierzchnię dachu(140m2) i różnica za materiał między ceramiką a blachodachówką to 3.5tyś.zl.Myslę że warto dołożyć te pieniądze za wysoką jakość dachu.

kochany te 3,5 tys to sama róznicamiędzy blachą a ceramiką, dodaj do tego jeszcze grubość krokwi, no i samo położenie dachówki (robocizna)napewno więcej kosztuje.

Wiecie ,jak tak patrze na niektóre nowe dachy z ceramiki,to bym się wściekła, od strony północnej juz pokryte zielonym nalotem.

Ciekawe od czego to zależy?

0

Witajcie! :p Różnice między blacha a dachówka są tak duże, że stwierdziłam po wycenach blachy i dachówki ceramicznej z uwzględniem wiekszych przekrojów krokwi i cen robocizny, że jednak będzie dachówka ceramiczna! :p

Wolę piekny i trwały dach, cieplejsze poddasze itd itp (dużo jest o tym w dziale wymiana doświadczeń) niż np. nowe tv, bo różnica cenowa to coś koło tego...

Co do porastania mchem itp. to w dużej mierze jest to zależne od bliskości domu do lasu czy skupiska drzew, widzę co dzień dachy z blachodachówki pokryte zieleniną i z dachówki też, na to rady nie ma, ale da się to ryzyko zminimalizować kupując dachówkę angobowaną.

Walker dokładnie tak myślę, ceny blachy poszły w górę i różnica nie jest powalająca, kiedyś na etapie marzeń w własnym domku nawet o dachówce nie myślałam, teraz zdanie zmieniłam i chyba większość budujących także, bo odwiedzając liczne budowy w Sanoku i okolicach przeważają na dachach dachówki, jednak... :p

Sebo tak! Różnica waha się w tych granicach i ważny jest typ dachu, moj jest czterospadowy z dwiema lukarnami i wybierając blachę miałabym dużo odpadów, dlatego robiłam dokładne wyceny i stąd między innymi mój wybór padl na dachówkę. Telewizorek plazmowy poczeka :lol: :lol: (czego wcale mi nie żal) natomiast dach będzie porządny :wink:

Witam Wszystkich bardzo serdecznie :)

Przeczytalam wlasnie caly watek i chce Wszystkim pogratulowac projektow i energi z jaka przystepujecie do dziela budowania!Ja juz czesciowo wybudowalam,wiec pewnie to nie moj Klub :wink: ,ale pozwole sobie na pare zdan.Z tego co przeczytalam wnioskuje,ze sa klopociki z materialami bud.Otoz zostalo mi z budowy( oprucz paru zlych doswiadczen z projektantem,wykonawca,studniarzem :evil: ) troche bloczkow z bet kom 36cm .Gdyby ktos byl zainteresowany to na priv prosze.

A kupujacy wiezbe -uwaga na tartak w Czertezu(przy samej drodze)!

Jeszcze raz pozdrawiam i zycze realizacji wszystkich(nie tylko budowlanych ,choc tych w szczegulnosci) planow :) .

Jescze raz witam 5 lat temu mieszkałem w Sanoku obcnie mieszkam pod Sanokiem a dokładnie w Zabłotcech jet to taka miejciowść mała w kierunku Krosna jadąc z Sanoka. Dumnie mogę powiedzieć że również zaczynam budowe w tym roku mam już pozwolenie na budowę i jestem po wszystkich tych papierkowych robotach dzieki mojemu projektantowi i tu mu wilekie podziekownia. Wybrałliśmy wraz z małżonką ten projekcik z archipelagu -lustro http://www.archipelag.pl/domek.php?KatID=3990500&ProjID=377

Przerobiliśmy go troszeczke ale nie teraz o tym w tym roku zamierzam zrobić funadamenciki przyłącze prądowe od razu na ścianę i podłaczenie do kanalizacji a resztę w przyszłym roku. pozdrwaiam budujących z sanoka i okolic i oby się wszytko miło zaczęło a najważniejsze skończyło. i szybko.