Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynających na wiosnę 2007 z PODKARPACIA

AAgnieszk

Recommended Posts

AAgnieszk@ ja jestem na razie na etapie wybierania styropianu I teraz nie bardzo wiem ile jest nam go potrzebne..jak to sie wogle liczy...bo tak, potrzebny jest na podłogę, ocieplamy z zewn. 15-tką ale słyszałam ze niektórzy biorą 10+5 na jakąś zakładke..a ja nie wiem jak to się liczy.

My kupilismy styropian FS-20 do izolacji fundamentów i podłogi na gruncie.

O styropianie do ocieplenia scian zewnetrzych jeszcze nie myślałam, to chyba pozostawie na przyszły rok.

Ja chciałabym kupić cały na raz bo wiem od pewnego wiarygodnego pana, że ma drozec od marca termoorganic. I teraz muszę posiedzieć i policzyc..

Jak liczyć ile tego na fundamenty?

• Odpowiedzi 962
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

AAgnieszk@ ja jestem na razie na etapie wybierania styropianu I teraz nie bardzo wiem ile jest nam go potrzebne..jak to sie wogle liczy...bo tak, potrzebny jest na podłogę, ocieplamy z zewn. 15-tką ale słyszałam ze niektórzy biorą 10+5 na jakąś zakładke..a ja nie wiem jak to się liczy.

My kupilismy styropian FS-20 do izolacji fundamentów i podłogi na gruncie.

O styropianie do ocieplenia scian zewnetrzych jeszcze nie myślałam, to chyba pozostawie na przyszły rok.

Ja chciałabym kupić cały na raz bo wiem od pewnego wiarygodnego pana, że ma drozec od marca termoorganic. I teraz muszę posiedzieć i policzyc..

Jak liczyć ile tego na fundamenty?

Nie mam pojęcia jak to liczyć, mój małżonek jest w tym dobry, nam wyliczył najpierw 8,1 m3, a pózniej stwierdził, że to będzie za mało i dokupilismy 3,9 m3 FS-20.

Na podłogi liczcie tak

Powierzchnia śpodłog po obrysie ścian zewnętrznych (wewnątrz) z pominięciem ścian działowych i nośnych m2 razy grubośc macie m3

Zobaczycie że prawie wyjdzie wam na zero :) zawsze gdzies jakieś ścinki sie przytrafią - nikt takich paseczków i popierdułków nie wykorzystuje na podłoge.

Jeżlei maiałbym radzić to na podłogę FS-20 Thermoorganici lub Swisspola - reszta to gównianne jest

Sebo8877

AAgnieszk@, dom jest teraz wysoki na 854 czyli zmniejszył się o 49 cm, a dach mam teraz 212 m2. Wyobraź sobie, że on się pomylił w obliczeniach ( do czego się wczoraj przyznał) i że tamten dach miał mniej więcej tyle samo powierzchni co Twój czyli ok.230 m2. Dlatego teraz po zmianie kąta zmniejszył się tylko o kilkanaście m2. A jak byłam ostatnio u niego ( co się tak ścięliśmy), udowadniał mi ( pokazując mi bryłę Twojego domu i dachu) że Twój dach jest węższy ze względu na te niezabudowane boki i że u mnie dlatego wyszło 280 m2 bo ja mam bryłę zabudowaną i w związku z tym dach wychodzi większy. I kiedy mu mówiłam, że to coś nie tak, ze to za duża różnica nie dał się chłop przekonać.

Na podłogi liczcie tak

Powierzchnia śpodłog po obrysie ścian zewnętrznych (wewnątrz) z pominięciem ścian działowych i nośnych m2 razy grubośc macie m3

Zobaczycie że prawie wyjdzie wam na zero :) zawsze gdzies jakieś ścinki sie przytrafią - nikt takich paseczków i popierdułków nie wykorzystuje na podłoge.

Jeżlei maiałbym radzić to na podłogę FS-20 Thermoorganici lub Swisspola - reszta to gównianne jest

Sebo8877

Dzieki Najlepszy Doradco!!!

Jutro posiedzę i policzę wszystko...Czy FS 20 to jest to 20 mm po ugięciu już?

FS jest to oznaczenie przeznaczenia, ze jest to styropian zwykły, FCh do chłodziarek, FSg sam,ogasnacy.

natomiast 12, 15, 20 jest to gęstość - ilość ganulek w mm3 - czym większa tym twardszy, czym twardszy tym zimniejszy

FS-15 ma zastosowanie do ocieplania ścian metodą lekką-mokrą, FS-20 są wykorzystywane do izolacji stropów, podłóg na gruncie, tarasów i podłóg ogrzewanych.

No, jeszcze nie , ale prawie, a kibelek czeka u znajomego prawie po sąsiedzku... :p

Problemy z prądem wystąpiły (można się było tego spodziewać) :evil: :evil: :evil: :evil:

teraz myślimy nad prowizorka, wyjdzie chyba taniej niż agregat, zwłaszcza gdy podłączymy się razem z sasiadami tez zaczynającymi od kwietnia,...

A gdzie ja mogę kupić tanio pojemnik (beczkę) na wodę? bo wody też nie mam! Wypożyczenie 1m-c 50 zł, to może lepiej jak kupię tę beczke.

Ot, i takie mam problemiki od samego startu...

...Ot, i takie mam problemiki od samego startu...

...nie Ty jedna :wink: U mnie kibelek na razie w częściach, niedługo będę musiał pomyśleć o jego postawieniu. Na razie przymierzam się do garażu....po próbach znalezienia czegoś taniego/używanego w końcu kupię nowego blaszaka.........(już dzwoniłem i przez zimę podrożał o 150 zł :( )

Oczywiście zapomniałam dodać, że nie mam też blaszaka!

:cry: Używanego nie kupię, bo takowych nie ma, nowy, hm... wydatek ok.1500 zł.

Maciek, ile teraz blaszak kosztuje tam gdzie pytałeś?

Z blaszakiem nie jest aż tak źle. Ja znalazłem używany na alllegro za 1000 zł i w ostatniej chwili ktoś mnie przelicytował. Byłem STRASZNIE zły. Postanowiłem zadzwonić do producenta. U niego taki blaszak (blacha drugiej jakości) kosztował 900 zł!!! Nie zastanawiałem się długo i blaszak już czeka na działce na ekipę budowlaną.

Maciek, ile teraz blaszak kosztuje tam gdzie pytałeś?

1250 z transportem i montażem na działce. Myślałem, że to dobra cena ale pedzelito uświadomił mi, że można taniej....... :roll:

To cena z transportem i montażem. Kupowałem go w październiku. No chyba że teraz tak podrożały. Ogłoszenie w gazecie miało hasło: "najtańsze blaszaki na rynku". :)

...Kupowałem go w październiku...

Obawiam się, że poszły w górę ale i tak coś mi się wydaje, że może być taniej. Jak to nie problem to prosiłbym o namiary...... :p

Sorki, nie jestem do końca pewny czy od nich kupiłem ale najprawdopodobniej to ten numer: 17 854 49 90. Namiarów miałem kilka - nie wszystkie w telefonie.