Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Stelki

Stelka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :D

Wlasnie dzis trafilam na twoj dziennik-wg mnie jestes szczesciara majac TAKIE swoje miejsce na ziemi :D Ja niestety jestem na ciaglym etapie poszukiwania dzialki (gdybym znalazla taka jak twoja i wtakiej cenie pewnie skakalabym pod sufit :)

Bardzo podoba mi sie wybrany przez Was projekcik-mysle ze bardzo dobrze bedzie sie komponowal na takiej przestrzeni :D

Stelka mam pytanie-doczytalam ze kupials dzialke rolna i czekalas na jej przekwalifikowanie.Jak to wygladalow realu?Podpisalas umowe przedwstepna i potem gosc sprzedal ci po cenie rolnej mimo ze w miedzy czasie "stworzyla sie ona" budowlana?

Moze to jest jakis sposob dla mnie na znalezienie dzialki-skad wiedzialas ze ona na bank bedzie budowlana?Czy w twojej okolicy sa jeszcze takie ziemie?Bylabym wdzieczna za jakies info-moze orientujesz sie tamw terenie ze ktos jeszcze chce sprzeadac dzialke?Patrzac na mape nie jest daleko do Krakowa wiec dziwie sie cenie-chyba ze przez te pol roku poszly znaczaco do gory :)

Troche boje sie tych wszystkich kombinacji zeby nie kupic laki i patrzec na trawe cale zycie-ja marze o domku z ogrodkiem :)

Gość Kero

Wprawdzie pytanie kierujesz do Stelki ale ja powiem jak ja to przerabiałem.

Znalazłem rolnika, który był skory sprzedać mi kawałek ziemi rolnej.

Oczywiście nie miałem pewności czy mogę tam się budować. Dlatego wystąpiłem do gminy o wydanie warunków zabudowy na konkretne miejsce. Do tego celu nie musisz być właścicielem ziemi ani nawet posiadać podpisanej przedwstępnej umowy. Wystarczy precyzyjnie wskazać miejsce.

Tak się odbyło to u mnie.

Pozdrowienia dla Stelki.

Dzieki kero :D Tylko ze jak gosc dowie sie ze mozna z ziemi zrobic budowlanke bedzie ja chcial sprzedac po takiej cenie :( a dzialki w okolicach Krakowa jak dla mnie strasznie drogie.No i tez chodzi mi o czas bo nie jestem na miejscu a takie szukanie z zapytaniami na pewno tego wymaga-byc ciagle tam obecnym :( Ale rzeczywiscie to jest jakis sposob-jeszcze raz dzieki :D

Gość Kero

Ja uzgodniłem z rolnikiem najpierw cenę za jaką sprzeda mi ziemię a nie jego interes co ja z nią będę robił. Chociaż wcale nie kryłem, że chodzi o budowę domu.

Taka wątpliwość jaką podajesz jest do rozstrzygnięcia przez niego samego.

On takze może wystąpić o warunki zabudowy co do niczego zupełnie go nie zmusza tak jak i Ciebie zresztą. To tylko zapytanie a nie zobowiązanie się do chęci budowania.

Gdyby facet myślał w ten sposób jak Ty mówisz to już dawno wystąpiłby o warunki zabudowy i oferował ziemię z warunkami zabudowy ale w dalszym ciągu rolną.

Witaj kakusek

My działkę znależliśmy przez ogłoszenie w internecie.Umówiliśmy się na spotkanie z właścicielami.Działka spodobała nam się od razu.W lutym 2006 działka była jeszcze rolna,ale właściciele zapenili nas ,że w maju 2006 ma być już budowlana.Czekaliśmy ,więc do maja aby kupic ją juz jako budowlaną.Oczywiście zanim daliśmy zaliczkę ,odwiedziliśmy gminę i sprawdziliśmy czy faktycznie działka będzie budowlana.

W grudniu pan rzeczoznawca robił wycenę działki,dla banku.Wycenił działkę na 65.000,tak więc 100% więcej,przez kilka miesięcy.Myślę,że nam się udało,działka jest w całości budowlana.Gdybym coś wiedziała,na temat działek do sprzedazy w tej okolicy,na pewno dam Ci znać.

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Kero :D

acha... cene jaką nam zaoferowali,od początku była ceną za działkę budowlaną :D

Pamiętaj,że przed kupnem działki musisz sprawdzić w gminie,rodzaj działki i czy jest dla danej działki plan przestrzennego zagospodarowania.Trzeba również sprawdzić w sądzie księgi wieczyste,żeby sie upewnić czy działka nie jest obciążona hipotecznie i czy sprzedający jest faktycznie właścicielem działki.Najlepiej wszystko dokładnie sprawdzić,zanim kupisz działkę.

:D Dzieki za odpowiedz.Stalam sie teraz maniaczka forum i lubie czytac jak inne osoby znajdowaly sobie to wlasne miejsce na ziemi :)

Najbardziej deneruje mnie ta moja bezsilnosc (jestem daleko od Krakowa)oraz uczucie ze przegapilam kiedys swoja szanse ( to dluzsza opowiesc -powiem tylko tyle ze wstyd sie przyznac ale wlasciwie cala rodzina jest rodzina geodetow)a ani ja ani rodzenstwo nie mamy zadnej dzialki dla siebie :cry: Coz sprawzda sie przyslowie ze szefc bez butow chodzi.

Bede kibicowac twoje budowie bo nawet domek jest w moim stylu-tez kiedys chcialabym wybudowac parterowke-tyle ze z uzytkowym poddaszem bo mam juz 2 malych rozrabiakow :D

Jezeli bys cos slyszala to prosze o pamiec-moze w czerwcu bede dala rady przejechac sie w twoje okolice i zobaczyc te czesc malopolski :wink:

Nie dziwię Ci się ,że stałaś się maniaczką forum,czytając duzo mozna się dowiedzieć,tym bardziej jak trzeba liczyć tylko na siebie.Czasami jak czytam dzienniki ,zazdroszczę innym jak piszą ,że np teściu doradził,ojciec pomógł,brat pożyczył...albo "przepisali na nas działkę"Ale nie mozna się poddawać,trzeba dążyc do celu.Gdybyś miała jakies pytanie,zawsze służe radą,choć laik ze mnie w sprawie budowania.Ale człowiek uczy się całe zycie.Pozdrawiam :D

Bardzo cieszę się ,że podoba Ci się nasz domek.Jeszcze nie trafiłam na nikogo żeby ktoś go budował,ani na forum,ani nigdzie indziej.Chyba nikt nie buduje tego domu :o Ale co tam...nie ma to jak być indywidualistą :D

Gość Kero

Witam

Przeczytałem Twoje koszty ogrodzenia i mnie przeraziłaś :evil:

My mamy ok 230 mb ogrodzenia więc gdybyśmy mieli tę kwotę choćby tylko podwoić to byłoby to porażające.

Dobrze, że będziemy sami to robili.

Z niecierpliwością czekam na kolejne fotki ogrodzenia.

Gość Kero

No i podglądnąłem Cię Stelka z tym płotem i już mnie skręca, że u nas nie widzę podobnych elelmentów betonowych.

Ja także robię ogrodzenie z siatki a takie elementy znacznie by ułatwiły pracę zamiast szalowania to bardzo szybka metoda na postawienie murka oporowego.

Podobny problem miałem z betonowymi pustakami szalunkowymi jakie w Twoim rejonie są bardzo popularne a tutaj z trudem znalazłem jedną jedyną hurtownię jaka tym dysponuje.

Masz łatwiej niż ja:-)

andre59 dziękuję :D zawsze bardzo się cieszę jak komuś podoba się moja działka.

Co do wiązarów,własnie się przeprojektowują,Ja jednak mam nadzieją,że normalna więżba wyjdzie znacząco taniej :roll: poza tym chcę miec miejsce na poddaszu,a przy wiązarach nie byłoby się nawet jak wcisnąć.

Pozdrawiam Cię serdecznie

Ja mam dach z wiązarów i przynajmniej środkiem mogę swobodnie chodzić w pozycji wyprostowanej.

U Ciebie dach jest bardziej skomplikowany więc i konstrukcja wiązarów bardziej złożona, a co za tym idzie, droższa.

Strop zapewne będziesz miała drewniany?

Ciekaw jestem jaka będzie kalkulacja na więźbę i strop.

Wydaje mi się, że sam montaż wiązarów (robocizna) jest tańszy niż montaż tradycyjnej więźby i stropu.

Tradycyjna więźba faktycznie pozwala wygospodarować więcej miejsca na strychu.

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w budowie własnego domku :D

andre59 tak,strop będzie drewniany,jak będę miała tą więzbe już przeprojektowaną na pewno podam koszt i wtedy porównamy.Ja licze,że mój dach ze wszystkim wyjdzie ok 50.000 :o cholera,dużo cos :roll:

Beata

Ogrodzenie się robi pomału,trochę pogoda zatrzymała prace,ale teraz spowrotem chłopaki wróciły na stanowiska i zakładają siatkę.

Jeśli chodzi o pompe ciepła,to koszt takiej pompy dla naszego domu wyszedł niecałe 30.000 ze wszystkim(bez podłogówki).Pompa ciepła jest "czysta" wygodna i zajmuje bardzo mało miejsca.Jest droga w inwestycji ale tania w eksploatacji.Ja mam mały dom i pomieszczenia gospodarcze chce przeznaczyc na pralnie,a drugie na garderobe.Ogrzewając węglem musiałabym z tych pomieszczen zrezygnowac,czego bardzo nie chcę.

Pozdrawiam

andre59 tak,strop będzie drewniany,jak będę miała tą więzbe już przeprojektowaną na pewno podam koszt i wtedy porównamy.Ja licze,że mój dach ze wszystkim wyjdzie ok 50.000 :o cholera,dużo cos :roll:

To Cię pocieszę, że mój dach ze stropem i wszystkim wyszedł ok.35 tys.

Dach prostrzy i mniejszy od Twojego.

Jak się wszyściuteńko policzy to trochę tego jest :wink:

Pozdrawiam :D