Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Stelki

Stelka

Recommended Posts

Witaj :D

Super wyszlo to ogrodzenie-teraz to widac jakimi Panami na wlosciach jestescie :)

Ciekawa jestem czy rzeczywiscie przeprojektowanie więzby da duze oszczednosci.Zastanawia mnie strop drewniany na poddaszu-ja chyba myslac o pomieszczeniach do uzytku na nim(mysle o pokojach) wolalabym jakis zwykly jednak bo obecnie mieszkam w domu ktory ma strop drewniany i jak ktos chodzi po gorze to wszystko slychac.No chyba ze masz zamiar przeznaczyc te pomieszzcenia wylacznie jako strych.

Czekam z niecerpliowscia na pierwsze scianki domku :D

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Kero

Witaj Stelka

Czytając Twój dziennik zobaczyłem jakich elelmentów używacie do zbudowania ogrodzenia i aż Ci zazdroszczę. Tu na naszym rynku nigdzie tego nie znalazłem.

Pozwoliłem nawet sobie wkleić link do Twojego dziennika na forum grupy bydgosko toruńskiej z prośbą by mi podpowiedziano czy ktoś tu u nas widział coś takiego. Niestety nie padła żadna odpowiedź. Wykonałem mnóstwo telefonów po hurtowniach i różnego typu producentach elelmentów beteonowych i nic podobnego nie znalazłem.

Wykonujemy zatem cokół metodoą tradycyjną czyli szalunek i betonowanie.

Wcześniej szukałem pustaków szalunkowych jakie w Twoim rejonie są takze można powiedzeć normą to szczęśliwym trafem znalazłem jednąjedyną hurtownie i to nie w samej bydgoszczy a w jej okolicach.

Wygląda na to jakbyś miała lepiej z materiałami przynajmniej betonowymi:-)

Pozdrawiam

maanmy Witam prawie sąsiada :D

jak tylko będę miała pompę ciepła wczesniej od Ciebie na pewno podzielę się uwagami na jej temat

kakusek

Na poddaszu mamy zamiar miec tylko strych,może kiedys jakis pokoik,ale w dalekiej przyszłości.Więzbę przeprojektowaną dziś dostałam.Może pod koniec tygodnia będę miała wycenę,sama jestem ciekawa jak to wyjdzie cenowo co do wiązarów.

kero

Sama nie wiem co Ci poradzić.Z tego co widzę u mnie w okolicy,wszyscy robią podmurówkę laną.Ogrodzenie kompleksowo wykonuje mi firma.W sobotę mam spotkać się z wykonawcą ogrodzenia i jeżeli uda mi się coś dowiedziec na temat prefabrykatów to dam Ci znać,ale pewnie będzie juz za pózno? :roll:

Pozdrawiam Was

Hej,Hej :D celt i Beatadziękuję :D

Działka już wytyczona,za chwilę coś wrzuce do dziennika,bo własnie wróciłam z działki.

malmuc

Te betonowe belki inaczej podmurówka prefabrykowana,mają 2,50 metra długości.Nie wiem ile to kosztuje.Ja płacę 63,50 za metr z całym materiałem i robocizną.

Pozdrawiam

Hej,Hej :D celt i Beatadziękuję :D

Działka już wytyczona,za chwilę coś wrzuce do dziennika,bo własnie wróciłam z działki.

malmuc

Te betonowe belki inaczej podmurówka prefabrykowana,mają 2,50 metra długości.Nie wiem ile to kosztuje.Ja płacę 63,50 za metr z całym materiałem i robocizną.

Pozdrawiam

tzn 63,50 robpcizna +slupki+ siatka+podmurowka?

hej,

co do więźby to chyba dobra zamiana, dla kieszeni zwłaszcza :)

za montaż więźby nie powinnaś zapłacić więcej niż 20-25zł za m2 dachu,

zakładając że dach masz nawet ok.300m2, w kieszeni zostanie Ci jakieś 13 000

czyli powino starczyć jeszcze na dekarzy :)

pozdrawiam

A działka faktycznie prześliczna!!,

Gość Kero
malmuctak! dokładnie za metr bieżący ogrodzenia ze wszystkim 63,50

To dużo,czy mało? sama nie wiem.Ale my nie mamy czasu robic samemu.

Ja za swoje ogrodzenie bez oczywiście robocizny zapłacę 5,5-6tyś. a jest tego 230mb czyli wychodzi 28PLN za mb. Płot też z siatki tyle, że nie mam tych betonowych elementów. Gdybym je miał to robiłbym z nich bo dużo szybciej byłoby.

Pozdrawiam.

hej,

co do więźby to chyba dobra zamiana, dla kieszeni zwłaszcza :)

za montaż więźby nie powinnaś zapłacić więcej niż 20-25zł za m2 dachu,

zakładając że dach masz nawet ok.300m2, w kieszeni zostanie Ci jakieś 13 000

czyli powino starczyć jeszcze na dekarzy :)

pozdrawiam

A działka faktycznie prześliczna!!,

Mariku też myslę ,że to dobrze,że zdecydowałam sie przeprojektowc więzbę.Dach ma 280m2 i też liczę ,że ok. 13.000 zostanie na dekarzy.Poza tym będzie można zrobic pokoje na poddaszu.Zawsze jest jakas alternatywa :D

Pozdrawiam

Ja za swoje ogrodzenie bez oczywiście robocizny zapłacę 5,5-6tyś. a jest tego 230mb czyli wychodzi 28PLN za mb. Płot też z siatki tyle, że nie mam tych betonowych elementów. Gdybym je miał to robiłbym z nich bo dużo szybciej byłoby.

Pozdrawiam.

kero wysłałam Ci linki,gdzie można kupic takie betonowe elementy,może Ci się przydadzą

Gość Kero

Jejku jak u Ciebie praca idzie szybko.

Ogrodzenie nabrało już wyglądu, mo,żna sobie tytlko wyobrażąć jak będzie po ukończeniu.

Teraz mnie nie dziwi kwota jaką podałaś za jego wykonanie.

Pozdrawiam