Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika Stelki

Stelka

Recommended Posts

Witaj stelka, ja po dlugim czasie zerknelam i widze, ze domek pieknie rosnie.

Ogrodzenie mnie ucieszylo, bo wlasnie czegos podobnego szukalam. proste i fajne. Trzymam kciuki za Was. :p

p.s. ladna ta buzia na Twoim awatarku :wink:

• Odpowiedzi 307
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Zeljka :D co do ogrodzenia,podobno ludzie na wsi w której się budujemy,mówią"chyba jakies bogoce się tu budują,bo od razu takie ogrodzenie robią" :D

Smiac mi się chciało jak to usłyszałam,my takie biedoczki :D ale takie są uroki wiosek.Tak naprawde to się boję jak juz zamieszkamy i ksiądz pójdzie po kolędzie :roll: :oops:

Pozdrawiam

Mariku 600 zł płacę,ale biorę bez faktury,nie jest mi potrzebna.

Drzewo zamówiłam u górali.Jodła.W sumie 640 z impregnacją i z transportem.

Stelko, czy mogłabym cie prosić o namiary na tych górali?

Zaczynam sie rozglądać za materiałem na dach...

Eh, zazdroszczę ci,że tak to szybko u ciebie idzie.

Moi murarze dopiero w maju mają przyjść

"tak, Pani...po połowie mają właściwie" że zacytuję mojego p. staszka :wink:

Dzięki grzesiozłodzi :D

Ten Burek to najprawdziwszy owczarek niemiecki(mam nadzieje) :roll: ,bardzo lubie psy i postarałam się żeby nie narzekał :D

a co do siersciucha :o czyzby chodziło o mojego miska? :o

Czekam na zdjęcia Twojej dzialki :D

Bo jak napisałes jestem maniak :wink: widokowy

Fajnie Stelka że lubisz psy, ja mam Ałabaje.. Z tym "burkiem" to było tak dla przekory :D . Mam nadzieję, że Cię nie uraziłem, ani Twojego Owczarka Niemieckiego oczywiście.

A mówiąc o sierściuchu miałem na myśli kota, który gdzieś tam na początku przemkną.

Nie nazwał bym Twojego Miśka sierściuchem, no co Ty :o :o :o :D :D :D

• 2 weeks później...

Ojejku :D jaki fajny domek się buduje i w jakim tempie. Bardzo fajny projekt- mniej podoba mi sie taki duży hol, ale to kwestia potrzeb i upodobań, Mój dom wielkościowo byl podobny tylko się zmienił bo adaptowałam na mieszkalną część poddasze.

Faktycznie wysokie fundamenty -na ile bloczków? Ale te widoki super. Mam pytanie o koszt przęsła z przodu domu , koszt słupków-tych ładnych ozdobnych. Brama i furtka rozumiem ale w reszcie sie pogubiłam.mam nadzieje że piesek wam dopilnuje wszystkiego. Daj Boże aby jakiemuś d...p...kowi sie nie spodobały, troche pustawo wokół was.

Będę czytać i pisz, pisz.

jak możesz napisz jak otwieracie te brame przesuwna jak nie ma napędu- czy ona przesuwa sie juz na jakiś szynach? ręcznie?

acca5 trochę duzo tych pytań :lol:

Hol będzie połączony z salonem,mamy zamiar postawic tam jakis stoliczek kawowy,bo bardzo piękny widok mamy z holu,przez to duże okno.

Fundament nie pamiętam na ile był bloczków :o wolę o tym nawet nie myślec,będę zdrowsza :D

Koszt ogrodzenia samego przodu

1. Słupki 31x38=1178

2. Beton front,murki,słupki

Razem beton ok.997

3.Zbrojenie betonu-280

4.Robocizna front 38/mb=2812

5.Zabetonowanie i montaż bramy i bramki na stopach betonowych 650

6.Brama światło 5mb wys.1,50,z wypełnieniem takim jak przęsła-materiał

+robocizna 1580

7.Furtka-480

8.Przęsła (2,66x27szt) 87mb=224/szt x27=6048

Razem z robocizną 14.000

Brama miała byc przesuwna,ale jest otwierana.Narazie ręcznie,ale jak będziemy mieli prąd to zrobimy napęd.Celowo wybralismy taką działkę,żeby sąsiad nam w okna nie zaglądał.Teraz mozna sie wyciągnąć na leżaczku,wypic piwko i nikt nas nie widzi :D jest super

Też zamierzamy w przyszłości zagospodarowac poddasze.

Pozdrawiam.

"Piękne" koszty ale myślę że warto frontowe ogrodzenie wygląda pięknie. Dobrze że ja mam tylko 22m2 z przodu reszta to tez sporo bo ok.250mb- tu mam częściowo siatkę a częściowo spawane z płaskowników i rur kwadratowych pomalowane na czarno, front musi byyć podobny,ogrodzenie to jednak spory koszt w budowie.

Rosnie Wam ten dom w oczach :D Bardzo ladnie to wszystko wyglada i nie moge sie doczekac jak domek dostanie "czapeczke".

Co do cen materialow to sie pociesz ze Ty juz czesc zakupow masz za soba a sa tacy co jeszcze nie kupili ani jednego pustaczka :( -ale co tam nigdy nie bedzie idealnego czasu na budowanie wlasnego domku-niech sie mury pna do gory !!!!

No widzę Stelka że trochę się tam u Was dzieje, pewnie "blady inwestor" już nie taki blady no chyba że grilem się okopcił :D, a i psa nie rozpijaj bo Ci animalsi rzyć nie dadzą :D .

Buduj, buduj a my będziemy oglądać 8) :D i podziwiać :D

Czy ty wszystkie wydatki zapisujesz :o , czy zapamiętujesz :o , straszna robota z tym budowaniem :D

Zdrówka

Grzegorz

kakusek ja już też nie mogę doczekać się "czapeczki",mury już mi się znudziły :o

grzesio

Ha ha inwestor faktycznie juz nie taki blady,ale do ideału mu jeszcze troszkę brakuje :D Mój pies uwielbia piwo,prawie tak samo jak kiełbase,bestia jedna :o

A wydatki zapisuję,nie sposób wszystkiego pamiętać.Kasa idzie jak woda,trochę mnie to przeraża :cry: ale trzeba iśc do przodu.

Pozdrawiam

Dziękuję za miłe słowa - cieszę sie, ze Ci się podoba nasz domek i nasz kotek - Agatka. Przeczytałam cały Twój dziennik, z przyjemnością również obejrzałam zdjęcia.A więc: działka położona w ślicznym miejscu, wspaniały piesek (marzenie mojego małżonka), super ogrodzenie, a domek będzie piękny- powodzenia w budowie, a przede wszystkim życzę Wam mniej kłopotów. Jola

• 2 weeks później...
Ja też poproszę o linka producentów tej cudownej prefabrykowanej podmurówki. Czy betonowe elementy pod słupki były gotowe? Jak głęboko w ziemię wpuszczone są płyty między słupkami? A tak swoja drogą - piękną macie okolicę! Wychowałam się w górach, a tu, gdzie mieszkam niestety jest płasko :(

Witaj !

ponieważ podobają mi sie takie domki jak Twój (troszkę mam podobny) to co jakiś czas zaglądam do Twojego dziennika i czytam o postępach na budowie :lol:

nie mogę doczekać się "czapeczki",mury już mi się znudziły

Juz wkrótce będziesz cieszyła sie czapeczką .. a ja z zpytaniem czy już masz swoja czarną dachówkę ( ja od 8 marca czekam-jest juz na składzie w 80%) bo wiem, że były kłopoty właśnie z takim kolorem.

Pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

Gość Kero

Cześć Stelka.

Po tym co widzę w Twoim dzienniku to nie zmieniałbym miejsca zamieszkania. Spokojnie robiłbym swoje na budowie pod kątem przeprowadzki choćby wyłącznie w prowizorkę ale uważam, że to tańsze rozwiązanie.

Ponadto jak piszesz, że byłaś rzetelnym lokatorem a facet zrywa umowę przed czasem to nie wynoś się tak od choc.

Siedź cicho i udawaj, że zamierzasz opuścić mieszkanie. Siłą Cię nie wyrzuci i choćbyś o miesiąc przewlekła wyprowadzkę to jesteś w stanie zamieszkać na swoim.

Witaj kero bardzo żałuję ,że przestałeś pisać dziennik,ale oczywiście szanuje to i rozumiem,też ostatnio miałam wątpiliwości czy pisac dalej...

Jeśli chodzi o moje mieszkanie to niestey muszę się wynieśc,bo to nie jest kwestia miesiąca ale conajmniej roku.Facet ma kupca i już w lipcu muszę się wyprowadzic a mamy dopiero same mury.......wiem,że siłą mnie nie wyrzuci,ale to on jest włascicielem mieszkania ,a ja jestem na przegranej pozycji jako wynajmująca....takie życie,niestety.Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia w budowaniu.