Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zapisywać czy nie zapisywać - dylematy przedszkolne

lagerfeld

Recommended Posts

Zaskocvzyłeś mnie z tym logopedą.

W "naszym przedszkolu": jest logopeda, ale wliczony w "cenę". Logopeda na bieżąco śledzi postępy dzieci i jeśli jakieś wymagają ćwiczeń, to wtedy ma osobne zaj ecia dla takjich potrzebujących maluchów.

Taką sprawę omówiłabym z logopedą, tym którego masz w "pakiecie" niech się wypowie, czy jest potrzeba osobnych ćwiczeń itp.

Pozdrawiam,

gaga2

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tzn. co jakiś czas dostajemy wyniki badań logopedycznych z przedszkola. w uwagach jest zawsze: zalecana konsultacja logopedyczna.

w przedszkolu mówią, że lepszy ichniejszy logopeda bowiem zna dziecko, wiem w jakiej grupie jest, z jaką panią itp. a w przychodni to traktuje dziecko jak przypadek.

nie wiem ile w tym jest naciągactwa na dodatkowe koszta a ile rzeczywistej opieki nad dzieckiem.

z drugiej strony córcia bardzo się wzbrania jeździć do lekarza - na razie daj boże - nie choruje więc nie chcę jej narażać na dodatkowy stres. a może powinienem ?

Mój gaduła - niestety - nie potrzebuje już konsultacji logopedycznych i bardzo tego żałuje. Uwielbiał chodzić do pani logopedy w przedszkolu - no bo można było gadać bez umiaru :wink: Do tego pani dawała lizaki - taie specjalne - do gimnastykowania języka.

Jeśli logopeda - ten, którego masz jako usługę medyczną źle jej się kojarzy, to może spróbuj pogadać z tym przedszkolnym. Pewnie nie będzię dla córy leakrzem, tylko kolejną "dodatkową atrakcją".

A swoją drogą, to się boję co będzie w szkole. Bo teraz jak nie ma żadnych zajęć typu muzyka, tańce, teatrzyk, wycieczka do straży pożarnej, albo wizyta hodowcy gadów z gekonami i wężami, to młodszy niedopieszczony... :roll: mówi, że nie było żadnych atrakcji... :roll:

kofi - ona się boi (a właściwie ma stresa) nie logopedy - bo u niego nigdy nie była - tylko samego budynku, w którym znajduje się centrum.

A swoją drogą, to się boję co będzie w szkole. Bo teraz jak nie ma żadnych zajęć typu muzyka, tańce, teatrzyk, wycieczka do straży pożarnej, albo wizyta hodowcy gadów z gekonami i wężami, to młodszy niedopieszczony... :roll: mówi, że nie było żadnych atrakcji... :roll:

a lekcja wychowania patriotycznego ? a wycieczki do miejsc związanych z partiotyzmem by roman ?

niech nie przesadza :wink:

btw. a zapisywać na zajęcia logopedyczne? są już od jakiegoś czasu w przedszkolu (oczywiście za dodatkową odpłatnością) ale młodej nie zapisałem bowiem opiekę logopedy mam zapewnioną w karnecie usług medycznych. więc po co dwa razy płacić. ja ją rozumiem w jakiś 90 % :lol: :lol: :lol:

W naszym przedszkolu zajecia logopedyczne sa obowiazkowe i w cenie przedszkola.

Na logopedie bym zapisala w 1-szej kolejnosci - to chyba najwazniejsze zajecia z tych co tu byly wymieniane w dobie przedszkolnej.

MOj syn w przedszkolu ( 5-cio latek) ma zajecia oprocz zabawy takie - j.angielski, j. niemiecki, elementy matematyki, jezyka ojczystego, wlasnie logopedia, gimnastyka. Poza przedszkolem chodzi na basen i mysli jeszcze o judo :wink:

Wiesz , co jak co ale mi akurat nie podoba sie upychanie zajec dodatkowych w przedszkolny czas wolny dla dzieci.

Dzieci musza miec czas na zabawe - ona przeciez tez rozwija i to bardzo.

W naszym przedszkolu tez tych zajec jest pelno , dzieci maja malo czasu na zabawe. Ciagle pracuja. Nie zbyt mi sie to usmiecha, ale podobno taki swiat :lol:

Troche o tym pisalam w watku Paty o przeladowaniu zajec w szkole.

przedszkole publiczne. Wychodzi jakieś 180 zł na miesiąc, do tego ok. 10 zł miesięcznie na Radę Rodziów, 11 zł za rytmikę, 12 - za angielski i 15 za tańce. Za zajęcia dodatkowe płaci się kwartalnie, za Radę Rodziców - w dwóch ratach. Za każdą nieobecność odliczana jest stawka za wyżywienie, więc co miesiąc wychodzi inna kwota. A jak do przedszkola chodziła dwójka dzieci, to wtedy to drugie było zwolnione z połowy opłaty stałej.

pozdrawiam,

gaga2

eeeeee, nie przesadzajcie - nie jest to super drogie jak na prywatnie, bo są przedszkola za 800 czy 1000 zł. moja znajoma prowadza dziecko do przedszkola za 1,5k czesnego :wink: mówi, że jak w miesiącu jadą z przedszkolem do teatru czy gdzieś tam to wychodzi jej łacznie 2 tysie. :o :o to jest dopiero masakra. ale kamer internetowych nie ma 8)

tańsze samorządowe przedszkola są moim zdaniem - nie dla ludzi - tylko do 16 czy 17:00 to kto zdąży.

A w jakim wieku zaczeliscie posylac maluchy do przedszkola?

jak się dziadki :lol: wypieły to 2,5 roku i poszło w świat :wink:

:o Jezusicku Nazarenski! 700 miesiecznie za podstawowy pakiet? Wychodzi drozej niz przecietne studia! Chyba zaczne juz skladac....

Pozdrawiam.

Kasia.

Starszego uczelnia 400 PLN miesięcznie, młodszego przedszkole 500 :roll:

Mój miał 3,5 roku jak poszedł, ale ciągle choruje, już się dzisiaj zastanawiałam, czy nie zrezygnować z przedszkola. Ale teraz ma 5,5 i strasznie potrzebuje towarzystwa. Nianię by zamęczył, dziadki nie mają siły :roll:

:o Jezusicku Nazarenski! 700 miesiecznie za podstawowy pakiet? Wychodzi drozej niz przecietne studia! Chyba zaczne juz skladac....

Pozdrawiam.

Kasia.

Drogo jak cholera.

Ja płacę za syna 200 zł z angielskim i rytmiką

A poszedł jak skończył 3 lata - to optymalny wiek wg mnie.