Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Mojego Przytulnego"

kropkq

Recommended Posts

hmm nie wiem :-) pisałaś w dzienniku, ze krzaczki rosną same w formie kulki bez przycinania, chyba ze coś przekręciłam

a może myślisz o żywotniku , one mają różne nazwy i są również o pokroju kulistym, niestety jak mój się nazywa nie wiem musiałabym poszukać w internecie lub w moich komentarzach (kiedyś ktoś pytał o te roślinki podając ich nazwę)

Znalazłam kilka takich żywotników na stronie http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=22&roslina=917&nazwy=2 zobacz sama:)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj dorkaK !

Miło, że coś skrobnęłaś :) bo skąd ja mam wiedzieć, że jeszcze o mnie pamiętasz i zaglądasz :)

Michaś rośnie, bardzo lubi pomagać i oby zostało mu tak na dłuuugo ;) kotek z pieskiem tolerują się wzajemnie :)

A dziś pomimo 12 stopni na dworze i słabszego wiatru to ciągle zimno , nawet słoneczko, które świeciło nic nie pomogło:(

Ale ja i tak siedzę w domu bo chora jestem (zatoki, ból głowy, antybiotyk ) już nie daję rady ale muszę wytrwać i wykurować się na dobre bo jak zrobi się ciepło to planuje pewne zmiany w ogrodzie i ostro zabiorę się do pracy :)

Pozdrawiam i zdrówka życzę :)

Witam,

nie wiem jak to robisz ale trawnik masz piękny...... ;)

czym go nawozicie?

pozdr.

Witaj:)

Po zimie : wygrabienie, porządne żeby poruszyć przybitą przez śnieg i mróz trawę , napowietrzenie, nawóz -na początek Polifoska (wpływa na dobre ukorzenienie) i podlewanie.

Życzę przyjemnej pracy w ogrodzie :)

Ps zapomniałam dodać, że często rozmawiam z nim ;)

Edytowane przez kropkq

Gość 2mm
Witaj:)

Po zimie : wygrabienie, porządne żeby poruszyć przybitą przez śnieg i mróz trawę , napowietrzenie, nawóz -na początek Polifoska (wpływa na dobre ukorzenienie) i podlewanie.

Życzę przyjemnej pracy w ogrodzie :)

Ps zapomniałam dodać, że często rozmawiam z nim ;)

dzięki ;)

wygrabienie i napowietrzenie już było, zebrałem chyba z 5 wielkich worów suchej trawy, siana, resztek liści itp. Faktem jest, że trawsko jest już bardzo zielone.

Może w tym tygodniu zajmę się nawożeniem ale z drugiej strony jak za szybko rośnie to też nie jest dobrze bo nie ma co potem robić ze skoszoną trawą a trochę tej trawy mam :)

pozdr.

Witaj:) Olu, a następne nawożenie też Polifoską. Ile jescze razy będziesz nawozić? Ja robiłam dokładnie tak jak piszesz (wcześniej dostałam instrukcję od Ciebie:)) ale mój trawnik daleko odbiega wyglądem od ideału:(

Pierwsze nawożenie polifoską później azofoską, tak średnio co 5 koszenie, u mnie raz na miesiąc. Kondycja trawnika zależy równiej od podłoża, podlewania po każdym nawożeniu i w czasie suszy, od zimy jaką musiał przeżyć.... zaległy śnieg zawsze zgrabiałam żeby podczas roztopów nie tworzył się na nim lód, powstaje wtedy pleśń pośniegowa i takie tam inne ...... Mój również nie jest idealny ale cieszę sięz tego co mam :) ważne , że za oknem widzę piękną zieleń -nie szarość ;)

Poczekaj , ocieli się i Twój trawnik również dojdzie do formy i będzie piękny , cierpliwości :)

Gość 2mm
Pierwsze nawożenie polifoską później azofoską, tak średnio co 5 koszenie, u mnie raz na miesiąc.

nie lepiej jest stosować nawozy tzw. długodziałające?

wyjdzie znacząco taniej przeliczając na 1mkw trawska no wystarczy 1, góra 2 nawozenia w sezonie.

Faktem jest, że takie nawozy są jednostkowo droższe za 1kg ale znacznie mniej się ich zużywa.

Ja kupuje nawóz f-my Bayer do trawników, niby na 100 dni ale jest bardzo wydajny, max. 20 g/mkw. Trawa po tym rośnie jak głupia.

Doświadczalnie zbadałem też substral 100 dni i osmocote ale są to drogie i przereklamowane wytwory marketingu i reklamy.

pozdr.

ps. szybkiego wyzdrowienia!!!!!!!!!!!!!! :)

2mm

W tamtym roku zastosowałam nawóz 3miesięczny , wydałam sporo kasy, posiałam, po czym przyszła straszna ulewa (niestety ale teraz zaczyna to być normą), woda lała się strumieniami......prawdopodobnie nawóz został wymyty, efekty były marne :( Po miesiącu posiałam azofoskę z żelazem i znowu trawka była piękna, soczyście zielona. Druga sprawa staram się rozsiewać nawóz równomiernie (siewnikiem) ale czasami zdarzy mi się ominąć kawałeczek i wtedy niestety widać szlaczek słabiej rosnącej trawy. Przy nawożeniu comiesięcznym szybciej się wyrównują niedoróbki . Jeszcze inna sprawa koszę trawę co 4-5 dni, żeby była ładna muszę co 5-te koszenie nawozić. Lubię mieć ładną trawę, mąż lubi kosić a jej nadmiar mogę rozrzucić na łąkę (obok jest pełno miejsca) lub podkarmić krowę sąsiada:) Dlatego nie stosuję nawozów o długotrwałym działaniu.

Pozdrawiam:)

Gość 2mm

jasne ;)

ja mam dużo trawy i staram się nie nawozić zbyt bardzo bo nie mam co robić ze skoszoną trawą!!! Jest tego mnóstwo i zawsze jest problem jak się tego pozbyć bo obok są domy a do lasu przecież nie będę wywoził. Pomijam czas.

Masz rację, że powinno się często kosić, przynajmniej raz na tydzień ale to przyczynia się do szybszego wymywania nawozu. W Twoim przypadku masz o tyle lepiej, że masz się gdzie pozbyć skoszonej trawy. Ale budowy obok chyba postępują? W google są stare mapy więc nie oddają do końca stanu obecnego.

pozdr. ;)

ps. a jak rośnie Twoja araukaria? mnie się te rośliny bardzo podobają, szczególnie jak rosną sobie swobodnie w ziemi - niestety u nas przemarzną.

Edytowane przez 2mm

Witaj Olu, ja tak mało wiosennie zupełnie z innej beczki :) mam ogromną prośbe do Ciebie. Bardzo podoba mi się Twój kominek i chciałabym Cie prosic o więcej zdjęc ale takich bardziej fachowych że się wyrażę, z bliska, od tyłu. interesuje mnie sposób połączenia kamienia z szybą kominka oraz podświetlenie (czy to listwa ledowa czy coś innego) i jak to jest tam od góry zrobione że tego nie widać...... Jeśli to nie bylby dla Ciebie zbyt duży problem to bylabym Ci ogromnie wdzięczna za pomoc. Jeśli nie chciałabyś zaśmiecać swoich komentarzy takimi fotami to chętnie podam adres mailowy. pozdrawiam serdecznie

Oleńko........wracaj szybko do zdrówka bo pogoda się "robi" :)

Zaczerpnęłam od Ciebie kolejną inspirację......żaluzje w salonie i sypialni zrobiłam takie same:) co więcej.....chyba ten sam Pan z Łęczyckiej nam je robił:)

Zapomniałam teraz nazwiska, ale taki ok. 60-tki siwy i przemiły:)

Edytowane przez dulis
.

2mm

jak widzisz, ja na razie nie mam problemu ze skoszoną trawą, i choć domów przybywa z roku na rok to pola jeszcze duuużo no i w zanadrzu mam krowę;)

W gogle a raczej mapę satelitarną Polski zaglądam, ale tam obraz z przed 3 lat, szkoda bo lubię pooglądać naszą okolicę z lotu ptaka ;)Ty chyba z tego co pisałaś to mieszkasz w zamkniętym osiedlu domków. tak? Mąż tam jeździ na konserwację systemów alarmowych.

Araukaria rośnie sobie powoli i nie narzeka;) zimą wraca na poddasze, latem przed domem. Sama nie wiem co z nią zrobię jak nie będzie mieścić się w donicy bo w ogrodzie zimą pewno zmarznie:( Ale do tego czasu jeszcze daleko :)

dulis

Byłam u laryngologa i dostałam skierowanie na punkcje :jawdrop: strasznie się boję i to będzie ostateczność , znowu następny antybiotyk , kropelki ...czuje się lepiej choć rentgen zatok wskazuje co innego , za tydzień znowu do kontroli.

Żaluzje na pewno do tego pana , skoro starszy i przemiły :)

Pozdrawiam:)

Krysiu miło, że wpadłaś :)

Zima była, ale ja o niej chcę zapomnieć ! Czekam na ciepłe dni :)

Mały Michaś lubi , bardzo lubi pomagać, sprząta , lata z mopem , ściereczką .... jak to jest, że później to mija ;) a mówią, że czym skorupka za młodu nasiąknie ...;)

Muszę zajrzeć do Ciebie co się dzieje na budowie.

Pozdrawiam :)