Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Mojego Przytulnego"

kropkq

Recommended Posts

Gość 2mm
Nam też zostało "parę groszy" po budowie, ale później zwrot ze skarbówki zasilił nasze konto :) a że mieliśmy tanią siłę roboczą (sami wszystko robiliśmy) to jakoś poszło , rośliny dokupujemy co roku, co roku dosadzamy, przesadzamy bo też żadnymi profesjonalnymi ogrodnikami nie jesteśmy ;)

najważniejsze dla mnie to, żeby nie pozostawiać śmieci i brudu po budowie, który często pozostaje , co gorsza taki stan rzeczy przez dłuugi czas nie przeszkadza właścicielom :( w końcu zapominają o porządkach i tak sobie żyją, nie zważając na mieszkających obok ludzi

Syf, brud wokół ..... trafić na takiego sąsiada i jeszcze gromada ujadających psów....zgroza !!!!

;)

popieram Twoje poglądy.

ludzie lubią ten wszechogarniający syf i brud. NIkt mi nie powie, że koszta uprzątnięcia śmieci, gruzu itp. po budowie są aż tak wielkie. A zresztą jak się nie ma na to kasy to trzeba mieszkać w blokach i narzekać na czynsze i spółdzielnię z prezesem. To wynika z typowo wschodniej mentalności jaką charakteryzuje się niestety większość społeczeństwa w tym kraju. Ileś razy w roku jeżdżę do jednego z krajów zach. Europy i jak wracam do kraju to popadam w depresję, już na lotnisku. Jakoś można zadbać o domy, ulice (no o drogi to dba miasto, gmina czy jak to tam jest) są wyłącznie utwardzone, nie ma stad tych parszywych, wałęsających się kundli i śmierdzących kotów. W polandii to problem nie do rozwiązania, tak samo jak psie g....na na chodnikch, trawnikach itp. Sam miałem kiedyś psa ale nie s....ł na ulicy tylko na działce i to mnie rodzice gonili do sprzątania. Genaralnie w tym kraju nie istnieje pojęcie ładu przestrzennego - niestety dotyczy to też większości architektów.

U mnie masz rację - jest w miarę jako tako. Faktycznie ludzie urządzają ogrody nawet jak jeszcze nie mieszkają. Tzn. nikt nie mieszka na budowie. Kilka pustych działek jest zarośniętych trawskiem ale nie ma śmieci. Ulice są betonowe ;) ale za utrzymanie trzeba płacić...... śnieg, światło itp. Jak to mówią - nic za darmo.

Domyślam się, że zaraz znajdą się jacyś przeciwnicy tego co napisałem, uwielbiający mieszkać w syfie na ciągle trwającej budowie ale mało mnie to wzrusza.

pozdr.

;)

ps.

jak będziesz kiedyś wybierała się w moje okolice to wpadnij, tylko daj znać wcześniej bo dużo czasu spędzam w W-wie i mnie tu nie ma. Ja w twoje okolice nie jestem jakoś w stanie dojechać bo zawsze jadę "autostradą" do Emilii.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domyślam się, że zaraz znajdą się jacyś przeciwnicy tego co napisałem, uwielbiający mieszkać w syfie na ciągle trwającej budowie ale mało mnie to wzrusza.pozdr.;)

ps.

jak będziesz kiedyś wybierała się w moje okolice to wpadnij, tylko daj znać wcześniej bo dużo czasu spędzam w W-wie i mnie tu nie ma. Ja w twoje okolice nie jestem jakoś w stanie dojechać bo zawsze jadę "autostradą" do Emilii.

Mieszkając w bloku zrobiliśmy pod oknem ogródek: ogrodziliśmy, posialiśmy trawę, posadziliśmy krzewy i dbaliśmy...tylko my dbaliśmy, inni mieli piękne widoki z wyższych pięter, ale już podniesienie papierka nie wchodziło w grę:( jeszcze inni niszczyli ogrodzenie , śmiecili....a ileż to razy myłam klatkę schodową z napisów ?

Za to narzekać na wszystko i wszystkich potrafili wszyscy!!!!!

Dlatego bardzo zadowolona jestem z posiadania domu i z wielką ochotą pracuję w ogrodzie i .....nadal zbieram papierki i butelki z pobliskiego "boiska" drażnią mnie jak spaceruję z psem:(

Jesteśmy brudasami, ale mamy duże wymagania, zwłaszcza jak za coś płacimy ;)

Wyślę Ci na priv tel. jakbyś jednak zboczył w moje okolice to zapraszam :)

u mnie na wsi jako chyba jedyni zbieramy kupki po naszym psie, nawet jak wychodzimy na pole, a i tak patrza na nas jak na nienormalnych, kiedy pewnej pani zwrocilam uwage, zeby sprzatnela gdy jej pupil zalatwil sie przy naszym ogrodzeniu, to zwyzywala mnie i krzyczac stwierdzila, ze powinnam sie leczyc, bo jestem walnieta a ona nie bedzie na drodze nic zbierac. a jak mi sie nie podoba to moge sie wyprowadzic:eek:, dopiero interwencja meza ostudzila jej wrzaski, ale od tamtej pory krewka paniusia unika okolic naszego domu. drazni mnie chamstwo, wszechobecny brak poszanowania i najgorsze: ogolne przyzwolenie spoleczne na takie zachowania.

Oj, można by było mnożyć przykłady w nieskończoność !!!!

Najgorsze jak ludzie palą po budowie styropian i folie ...okropnie śmierdzi i zanieczyszcza powietrze......szkoda tylko, że ten smród roznosi się a nie pozostaje na działce tych którzy to palą ...kiedyś moja "dobra" znajoma powiedziała , że lepiej się nie wtrącać, bo to przecież sąsiad a przecież każdy coś pali po budowie !!!!! bo widocznie sami też palili !!!!

Znieczulica jest straszna, najlepiej zrobić pięknie wokół siebie, swojego domku i siedzieć cicho ....żeby czasami nie skłócić się z sąsiadami ( nic nie widzę , nic nie słyszę) no chyba , że dotyczy to akurat "mnie " , bo smród wpada mi przez okno. Jak palą i śmierdzi to przecież leci w powietrze - a to nie moje !!!!! jak ludzie wyrzucają śmieci, butelki, papiery koło drogi - ważne , że nie na moją działkę !!!!

O zgrozo , dlaczego jesteśmy takimi brudasami, dlaczego panuje taka znieczulica?

Witam:)

Olu czy masz może nawadnianie ogrodu. Ja jestem w trakcie wizyt różnych speców. Twoja trawa zawsze wygląda rewelacyjnie:)

Mam, mąż kupił to co trzeba i sam zrobił :) zaoszczędziliśmy duuuuużo pieniążków :)

Bardzo przydatna rzecz, nie latasz z wężem po ogrodzie i równo się podlewa :)

Polecam :)

Gość 2mm

polecam poniższy film, rewelacja, najlepiej z dźwiękiem bo to oddaje klimaty.........

oglądajcie, zanim właściwe władze nakażą to usunąć bo to troszkę niepolityczne.......

pozdr.

Gość 2mm
No cóż, zrobiło mi się strasznie smutno:(

przygnębiające to fakt, widoki jak po wojnie w Czeczenii a to miasto w XXI wieku w centrum kraju leżącego podobno w Europie....

podobne widoki "podziwiałem" zza szyby samochodu z Sosnowcu i Dąbrowie Górniczej.

ale ma być w weekend cieplo +15 i slonecznie!!!!!!!!!!!!!!! i to jest najważniejsze ;)

Gość 2mm

Biorę się za trawnik, będę zgrabiać , może wapno posypię ....na nawóz to chyba jeszcze za wcześnie ;)

ręcznie czy "maszynowo"?

ja kiedyś kupiłem na wyprzedaży takie chińskie g.....no zwane szumnie aeratorem, wertykulatorem czy jakoś tak..... robi mnóstwo hałasu ale zeschniętą trawę i liście wybiera dość dobrze, tylko potem trzeba to niestety zgrabić ręcznie bo jakoś nie chce zbierać do kosza samo.

wapno na mech? nie ma się tego jak pozbyć

zgrabiać będę ręcznie, chcę wygrzebać tą sucha trawę i trochę poruszyć glebę - kawałek po kawałku :) lubię to:) tylko boję się o moje stawy łokciowy i ramienny (drobne pozostałości pobudowlane ) później mąż wałem z kolcami ją napowietrzy i to na razie wszystko.

wapno na mech? nie ma się tego jak pozbyć
Oznaką braku wapnia są wiotkie, słabe, rzadko rosnące źdźbła oraz obecność mchu.

Oprócz wapna są nawozy( Na mech nawóz do trawników - Agrecol) z tym ,że ja chcę jako pierwszy nawóz zastosować polifoskę nie zaofoskę.

Dziękuję za odp. Nie wiedziałam, że klony można podcinać, mój czerwony tak słabo rośnie praktycznie wcale nie rośnie:(Za każdym razem jak chcę go przyciąć to nie wiem jak mam to zrobić. Jego gałązki są bardzo krótkie ok 5 cm a zaraz liście.

Mój żółty rośnie jak na drożdżach, w tamtym roku cięłam go kilka razy!!! ten czerwony wolniej, nie mniej co roku tnę go dwa razy, wtedy ładnie mu się rozrasta korona :) Wejdź na stronę cięcie drzew i poczytaj w jaki sposób się tnie , to nie jest trudne :)To zdjęcia z poprzedniego roku.

http://foto3.m.onet.pl/_m/0aa7fc888e87ebb44afa33e0137520bb,10,19,0.jpg

i drugi klon

http://foto0.m.onet.pl/_m/0cc494d3dd75430a8dca7c6cdfeabaec,21,19,0.jpg