Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Mojego Przytulnego"

kropkq

Recommended Posts

Olus ja tez czesto tu zagladam z nadzieja na nowe zdjecia. Bardzo mi sie podoba i po zdjeciach widac, ze jestescie szczesliwa kochajaca sie rodzina. i dltego te roslinki tak ladnie u was rosna. pozdrowki :)

Tar zapraszam, zdjęcia zapewne jeszcze będą :)

Ja również tak po cichutku zaglądam do Twojego domku i i pięknego ogrodu:)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

yuka

Domek pięknie wykończony, ze smakiem :) myślę, że z ogrodem będzie podobnie, bo to co pobieżnie obejrzałam zapowiada bardzo ładny ogród, roslinki kwitną wspaniale -odwdzięczając się za troskę i opiekę swojej właścicielce :)

W tym roku wydałam na ogród już tyle kasy, że mam zakaz kupowania, z wyjątkiem nawozów i środków ochrony ;)

Ale kto wie ....do zobaczenia :)

Oluś przecudny ten Twój ogród!!!!! Jest moją inspiracją. Wszystko masz dopięte na ostatni guzik, tylko pozazdrościć tak wysmakowanego gustu.

Wspomniałaś o nawozach i środkach ochronnych, a ja mam pytanie czym nawozisz swoje iglaki? słyszałam o nawozie hydrokomplex, ale osobiście go nie stosowałam.

Róże tez spryskujesz sezonowo ,czy w zależności od potrzeby?

Pozdrawiam bardzo gorąco!!!

Wspomniałaś o nawozach i środkach ochronnych, a ja mam pytanie czym nawozisz swoje iglaki? słyszałam o nawozie hydrokomplex, ale osobiście go nie stosowałam.

Róże tez spryskujesz sezonowo ,czy w zależności od potrzeby?

Pozdrawiam bardzo gorąco!!!

Tak ciepło piszesz, aż miło mi się na sercu robi :) dziękuję:)

Ja również nie stosowałam takiego nawozu (hydrokomplexu) , pod iglaki stosuję nawóz z przeznaczeniem do iglaków, ale już do tuj zwykły (podobno tuje iglakami nie są)taki jaki mam pod ręką, trawę polifoską i azofoską , róże nawozem do róż -raz w roku na wiosnę bo później zapominam ;), spryskuje w zależności od potrzeb preparatami grzybobójczymi i owadobójczymi. Cała moja pielęgnacja. Ale roślinki oglądam codziennie bo chwila nieuwagi a od przędziorków lub mszyc aż się roi:o.

Również serdecznie Cię pozdrawiam:bye:

Olu to ja jeszcze nawiązując do tematu, spytam :). Jakich preparatów owadobójczych i grzybobójczych używasz. Moje iglaki mają ok 1 miesiąca i pojawiły się na nich coś jakby pajęczyny, a w nich mszyce. Jest ich narazie mało. W internecie przeczytałam, że jeśli jest ich mało to trzeba płukać wodą :). Płukam i płukam od tygodnia i pojawiają się od nowa. Kiedyś pisałam , że wody jeszcze nie mam i dowożę, więc jest to wyzwanie :). Na tujkach nie mam takiego problemu, a najgorzej na młodych świerkach. Dookoła ( za płotem) rośnie pszenica i tak sobie myślę, może to z pola wiatr mi nawiewa jakiś perz, czy coś...

Pozdrawiam i wiernie wykorzystuję Twoje pomysły u siebie :)

Kasia

Kasiu

preparat jak to preparat, ważne żeby działał na przędziorki i mszyce. Kiedyś kupiłam Pirimor teraz mam Karate. Zrób oprysk jak jest ich jeszcze mało, mszyca w krótkim czasie potrafi opanować wszystkie młode przyrosty i wtedy hamuje rozwój rośliny.

Zawitałam do Twojego dziennika i jakbym zobaczyła początki naszych zmagań z ogrodem. Robi się pięknie :)Powodzenia w dalszych pracach ogrodowych:)

Pozdrawiam cieplutko:)

witaj Olu.

Mam pytanie, Twoje krzesła w jadalni są białe czy kremowe.

Chciałam takie kupić na allegro ale wszystkie są ecru choć na zdjęciu wyglądają jak białe.

Pozdrawiam.

Chciałabyś białe? to muszę Cię zasmucić, moje są ecru.

Zazwyczaj firmy produkujące krzesła mają w swojej ofercie różne kolory , podzwoń i popytaj a na pewno znajdziesz takie jakie szukasz :)

Pozdrawiam :)

Oluś znowu mi zrobiłaś uciechę dla oka. Śledzę Twój dziennik na bieżąco, co prawda nie biorę w nim czynnego udziału, bo cóż oprócz zachwytu można powiedzieć.

A te kule z przodu domku to je forujesz sama? , nadajesz im kształt? Co prawda mam tylko dwie , ale nic jeszcze z nimi nie robiłam.

Możesz podpowiedzieć jakie to roślinki o barwnych bordowych listkach masz w całym ogrodzie? Może zbyt wiele wymagam od Ciebie , ale kolorystycznie tak to wszystko ci wyszło PIĘKNIE!!! Wstawiaj jak najwięcej zdjęć i pisz, pisz dużo tak fajnie się to wszystko czyta

A te kule z przodu domku to je forujesz sama? , nadajesz im kształt?

Możesz podpowiedzieć jakie to roślinki o barwnych bordowych listkach masz w całym ogrodzie?

halszka

Niektóre rośliny same rosną w kształcie kuli ale kiedy są już za duże można je przycinać. Ja co roku podcinam nożycami, formując w miarę równej wielkości kule, roślinki ciągle wyglądają tak świeżo.

Krzewy i drzewa mające bordowe listki, które rosną w moim ogrodzie to: berberys (3rodzaje , nazw nie wiem), buk 'Purpurea Tricolor', buk 'Purpurea Pendula', klon czerwony, klon palmowy 'Bloodgood' .

Pozdrawiam :bye:

Chciałabyś białe? to muszę Cię zasmucić, moje są ecru.

Zazwyczaj firmy produkujące krzesła mają w swojej ofercie różne kolory , podzwoń i popytaj a na pewno znajdziesz takie jakie szukasz :)

Olu, a czy bardzo są one żółte?

Na Twoich zdjęciach wyglądają jak białe.

A czy dobrze pamiętam, że kupowałaś je na allegro.

Czy bardzo różnią się kolorem od dolnych frontów w kuchni bo masz je białe,prawda?

Pozdrawiam.

A tak wogóle to piękny masz ogród zazdroszczę Ci go jak nie wiem, oglądam go dość często jak chce sobie polepszyć humor i marzę sobie że może kiedyś też będę taki mieć.

PS. Mogła byś mi jeszcze podać wymiary krzesła najbardziej zależy mi na szerokości i wysokości oparcia.

Edytowane przez Agata i Łukasz

Posłuchaj, kolor ecru różni się od białego ale nie jest kolorem żółtym, raczej wpada w jasny beż, Jeśli przystawisz do niego coś białego to te dwa kolory znacząco się różnią od siebie.

Może krzesła wyglądają na białe bo nie masz odniesienia, meble w kuchni również nie są białe (bardzo delikatny beż, taka biel przełamana beżem). Krzesła kupowałam w przypadkowym sklepie , stół na allegro.

Wymiar krzeseł :wysokość 40cm od siedziska , a całe ma 48cm,

szerokość 40cm

Tak pomyślałam żebyś w jakimś sklepie meblowym porównała sobie "coś " białego i ecru i wtedy najlepiej widać różnicę tych dwóch kolorów. Zdecydujesz co Ci będzie pasować.

Do ogrodu zapraszam a marzenia są po to by je spełniać, czego Ci życzę :)

Edytowane przez kropkq

witam serdecznie .

mam ogromną prośbe aby pomogła mi Pani odnośnie tematu wody w basenie,

zakupiliśmy basen taki jak u Pani w ogrodzie,rozstawiliśmy,nalaliśmy wodę ze studni i wszystko było ok aż do momentu dodania chemi do wody.

woda po dodaniu chloru zrobiła się brązowa,wyczytałam gdzieś że to wina metalu w wodzie.

proszę mi powiedziec czy mieli Państwo problemy przy pierwszym nalaniu wody do basenu, i jak teraz krok po kroku pielęgnuje Pani wode w basenie, co i kiedy dodawac. Z góry dziękuje za okazaną pomoc.

Jak narazie jestem załamana lato coraz bliżej a u mnie w pięknym basenie zrobiło się błoto jak u shreka,, bagienko,, mam nadzieję ze kilka dni filtreacji pomoże bo dzieciaki będą zrospaczone,pozdrawiam serdecznie i gratuluje tak pięknego domu,ogrodu i wogóle wspaniałego życia.

Witam angela:)

My nigdy takiego problemu nie mieliśmy, lejemy wodę z wodociągu , do zbiorniczka dodajemy chlor i filtrujemy wodę. Chlor niszczy bakterie, przy jego braku woda zaczyna robić się mętna nawet jak jest filtrowana ale nie robi się brązowa. Przykro mi ale nie mogę Ci pomóc, nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje i co dalej z tym zrobić . Są sklepy gdzie zajmują się sprzedażą basenów i innych asortymentów potrzebnych do ich pielęgnacji i wody, może poszukaj w swojej okolicy i popytaj -powinni wiedzieć co z tym da się zrobić.

Również serdecznie pozdrawiam :)