kropkq 31.07.2008 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 A ta zielona siatka , ktora rozkladacie to jest ta siatka przeciw kretom? A czy nie myslalas o bazylii na swoich grzadkach? niezastapiona Tak ta zielona siatka ma ustrzec przed kretami , ale zobaczymy czy zadziała Bazylia, czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 31.07.2008 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Olu powiedz mi proszę co i jak Czy robił wam ktoś projekt ..czy sami? Czy sami rozkładaliście nawodnienie ogrodu? Bo co do zakładania samego ogrodu to nie ma wątpliwości , wszystko widać jak na dłoni Jak odprowadzoną macie wodę z rynien? dzięki Za projekt zażyczyli sobie ok. 4tys, dlatego postanowiliśmy zagospodarować działkę sami ...wiedziałam , że muszę od jednej strony drogi odgrodzić się( przejeżdżające rzadko bo rzadko auta- kurzą, posadziliśmy tuje) a w rogu zrobić jakieś zagęstrzenie z drzew żeby powstał taki kącik , później wpadłam na pomysł żeby usypać tam górkę wtedy jest bardziej przestrzennie , obok jest studzienka więc musieliśmy ten teren tak zagospodarować żeby nie było jej tak bardzo widać -powstała druga mniejsza górka ...teraz iglaczki które tam rosną są bardziej widoczne i jedno drugiego nie zasłania z drugiej strony chciałam odgrodzić się od kącika gospodarczego (drewutnia ) zrobiliśmy okrąg , jak drzewka się rozrosną to zasłonią teren gospodarczy ...na środek wrzuciliśmy kamyki i powstała plaża Nieraz sam teren wymusza jakieś rozwiązania , nie jest to trudne Darek sam rozkładał nawodnienie , troszkę się narobił ale sporo zaoszczędziliśmy bo koszt nawodnienia to metry działki (całej powierzchni z domem) trzeba pomnożyć przez 11zł woda z rynien odprowadzana jest w 3 miejsca , tam są wkopane w ziemię po dwie dryny ....też sami robiliśmy (gdzieś jest o tym w dzienniku) Pan od zakładania ogrodów kazał nam się przygotować (gdybyśmy skorzystali z jego usług ) na koszty rzędu 40-50tys Wydaliśmy znacznie , znacznie mniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 31.07.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Zaraz będę szukała w dzienniku a jak nie znajdę to będę dusiła dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 31.07.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Zabij nie znalazłam Jakie rury poprowadziliście? jak daleko? jak zabezpieczyliście jak głęboko dwie dryny? co to I plisss napisz coś więcej o nawodnieniu ogrodu a właściwie ..to może wszystko dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 31.07.2008 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 O odwodnieniu parę słów pisałam 23-11-2007 Do tego potrzebne były rury pcv fi 110,ponacinane żeby woda przebywając drogę do dryn już w trakcie mogła wsiąkać w glebę .... kamyki którymi obsypane były rury żeby się nie zamulały i taka (chyba) filzelina no i kręgi betonowe ....wkopane na taką głębokość żeby ich nie było widać u nas do każdego odbiornika spływa woda z dwóch rynien im więcej dryn tym większa pojemność , czyli więcej wody pomieszczą .... a coraz częściej pojawiają się burze z obfitymi opadami jak daleko ? po obrzeżach działki My zrobiliśmy to w ten sposób inni robią inaczej , ale jak już tego tak dokładnie nie wiem o nawodnieni to nie za dużo wiem mąż się tym zajmował ...kupił odpowiedni wąż z dziurkami pod tuje (nawodnienie kropelkowe) na trawę i inne roślinki maksipafy i takie inne wyskakujące pod wpływem ciśnienia urządzonka Pewno jak wejdziesz na str, internetową o nawadnianiu to wszystko będziesz miała opisane Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 01.08.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 ta fizelina to geowłóknina - używana przy budowie drenażu - nie dopuszcza mułu do kamyczków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 01.08.2008 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 ta fizelina to geowłóknina - używana przy budowie drenażu - nie dopuszcza mułu do kamyczków tak - to geowłóknina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANITA11 02.08.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Piękny dom piękne wnętrza i ogród gratuluje!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 02.08.2008 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.08.2008 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Ciekawi mnie, to zielone coś- geowłóknina? - to po to, żeby sama trawka rosła, bez niespodzianek różnych typu chwasty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 03.08.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Nie wiolasz geowłóknina to przy kamyczkach odprowadzających wodę.to zielone o którym piszesz to siatka przeciw kretom. Co by się ustrzec przed ziemnymi wykwitami na środku trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.08.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 acha, to znaczy, ze kładąc tę siatkę, nie wychodzą krety. No a to, co sie posieje wyrośnie potem na tak płytkim podłożu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 03.08.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 kropqo a ja mam gorącą prośbę - masz może gdzieś projekt zagospodarowania Twojego ogrodu? chodzi mi o zgrzebny rysunek z rzutem. przymierzam się do rozrysowania czegoś u siebie a nie ukrywam że Twój ogród będzie dla mnie inspiracją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.08.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 kropqo a ja mam gorącą prośbę - masz może gdzieś projekt zagospodarowania Twojego ogrodu? chodzi mi o zgrzebny rysunek z rzutem. przymierzam się do rozrysowania czegoś u siebie a nie ukrywam że Twój ogród będzie dla mnie inspiracją Jak się okazuje, nie tylko dla Ciebie, efilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 03.08.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 acha, to znaczy, ze kładąc tę siatkę, nie wychodzą krety. No a to, co sie posieje wyrośnie potem na tak płytkim podłożu? to nie jest folia tylko siatka - korzonki sobie spokojnie poradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 03.08.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 kropqo a ja mam gorącą prośbę - masz może gdzieś projekt zagospodarowania Twojego ogrodu? chodzi mi o zgrzebny rysunek z rzutem. przymierzam się do rozrysowania czegoś u siebie a nie ukrywam że Twój ogród będzie dla mnie inspiracją Jak się okazuje, nie tylko dla Ciebie, efilo hm jak to się stało że przez tyle czasu nie trafiłam jeszcze do Twojego dziennika zwłaszcza że ma taką pyszną nazwę idę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.08.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 kropqo a ja mam gorącą prośbę - masz może gdzieś projekt zagospodarowania Twojego ogrodu? chodzi mi o zgrzebny rysunek z rzutem. przymierzam się do rozrysowania czegoś u siebie a nie ukrywam że Twój ogród będzie dla mnie inspiracją Jak się okazuje, nie tylko dla Ciebie, efilo hm jak to się stało że przez tyle czasu nie trafiłam jeszcze do Twojego dziennika zwłaszcza że ma taką pyszną nazwę idę chodź chodź ogrodu nie ma jeszcze ale z czasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 03.08.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Dziewczyny ..czegoś nie rozumiem Ja myślałam, że to zielone to tzw agrowłóknina, która zapobiega wyrastaniu chwastom... :roll:i jest też stosowana przy odwodnieniu a to jest jeszcze jakaś siatka? nic nie rozumiem idę po sznurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 03.08.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Agrowłókninę daje się tam, gdzie rośliny będą rosły punktowo i gdzie bedzie przysypana korą lub kamykami. Na trawniki daje sie siatkę od kretów by trawa rosła i nie wychodziły kopce kretów. To nie chroni przez chwastami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 03.08.2008 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Agrowłókninę daje się tam, gdzie rośliny będą rosły punktowo i gdzie bedzie przysypana korą lub kamykami. Na trawniki daje sie siatkę od kretów by trawa rosła i nie wychodziły kopce kretów. To nie chroni przez chwastami Bardzo trafna odpowiedź Ciesze się dziewczyny , że jakoś same dajecie sobie radę beze mnie Ja nie zawsze mam czas, więc jak sobie tak pogawędzicie , odpowiadając na nurtujące Was pytania to bardzo będzie mi miło a przy okazji sama może się czegoś ciekawego dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts