Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Mojego Przytulnego"

kropkq

Recommended Posts

Witam wiosennie

Tak jak obiecałaś, dzieki, piekne zwiastuny wiosny i Świąt Wielkiejnocy,

piekne białe tulipany, uwielbiam białe kwiaty a poza tym ostatnio bardzo

modne i eleganckie, kury i zajączki tez bardzo sympatyczne.

Również nie moge się doczekać trochę cieplejszych dni kiedy będę mogła

podziabać w ogródku. Moj ogródek jest troche mniejszy od Twojego, bo ciagle domek się buduje. Nie mogąc sie tego wszystkiego doczekac,

kupiłam już biała róże i klematisa.

Pozdrawiam Cie serdecznie i jeszcze raz dzięki za inspiracje

domowe - chlebowe - ogrodowe

do miłego Basia

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nio nio wiosennie u Ciebie sie robi.Super bo to oznacza ze niedlugo bedziemy mogli podziwiac nowe wyczyny w ogrodzie :)

Ja musialam sie dosc sporo odsunac z domkiem od frontu i z tylu dzialki zostalo mi tylko 10 m .Mozesz napisac jakiej szerokosci jest u Ciebie taras i ile jeszcze masz od jego konca do ogrodzenia?Ciagle zastanawiam sie czy robic taras na tylach domku (gdzie jest tak malo miejsca ale za to nie widac z drogi i jest to wschod) czy robic go z boku domku gdzie jest miejsca az nadto (dzialka prostokatna) ale jest tam poludnie :wink:

Dorotko

każdy ma jakiś talent, chociaż może nie związany z ogrodnictwem....

ja nigdy bym sama o sobie nie powiedziała, że go mam (bo uważam, że go nie mam) ale jak widać podobno mam :wink: , tak inni sądzą .....może z Tobą podobnie jak ze mną :roll: :wink: :lol:

Basiu

Pozdrawiam wiosennie :lol: :lol: :lol:

kakusek

Mój taras ma 3.5mx7m a do ogrodzenia jest 10m (od tarasu)

Jak nie wiesz gdzie :roll: to zrób dwa :wink:

A dlaczego nie od południa , ja tak mam i nie wyobrażam sobie innej wersji ....po co taras w cieniu :roll: ale może Ty zimnolubna :roll: :wink: :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam Was- wszystkie dziewczyny :lol: :lol: :lol:

Hmmmmm zimnolubna to ja raczej nie jestem ale tez nie lubie sie piec na sloneczku na skwarka ( no chyba ze co 10 min plawie sie w basenie :) U rodzicow balkony sa od strony poludniowej i pod nimi po prostu nie da sie w lecie wysiedziec-tak nagrzewa sie sciana dlatego mam takie obawy co do poludnia.Moze te dwa tarasy to jest jakies roziwazanie :wink:

Balkon też kiedyś miałam od strony południowej , było cieplutko....i teraz też mam taras od południa .....taras jest trochę zadaszony i bardziej otwarty niż balkon, który z trzech stron był zabudowany i miał tylko 5m x 1,5m to trochę inaczej , nie mniej również ciepło ....z tym, że o 17.00 u mnie słoneczko już przechodzi na zachodnią stronę. Dla mnie jest super :lol: ale Ty musisz się zastanowić , masz przecież wybór :roll: :lol:

Olu, toż to jakieś cudo, cudeńko, ależ masz zmysł! Bardzo pięknie zadbałaś o teren wokół domku, tak bym chciała, by i mój domek tak wyglądał. Cudo, po prostu cud!!!!!!!!!!!!!!

My jesteśmy jeszcze dość daleko, wiem, że wykońćzenie - zwłaszcza terenu zielonego to nie jeden sezon... Martwię się jedynie, czy wszystko uda mi się zaplanować. Olu, poradź czy kamyczki zawczasu decydowałaś gdzie będą? Sama wszystko robiłaś czy miałaś ekipę? Bardzo chciałabym sama zrobić jak najwięcej, jednak obawiam się, czy będę miała na to czas - i siły... Póki co podziwiam twój domek.

... Martwię się jedynie, czy wszystko uda mi się zaplanować. Olu, poradź czy kamyczki zawczasu decydowałaś gdzie będą? Sama wszystko robiłaś czy miałaś ekipę? Bardzo chciałabym sama zrobić jak najwięcej, jednak obawiam się, czy będę miała na to czas - i siły... Póki co podziwiam twój domek.

WCZEŚNIEJ JUŻ PISAŁAM JAK ZAKŁADAŁAM OGRÓD WIĘC TERAZ TYLKO ZACYTUJĘ, MOŻE SKORZYSTASZ Z MOICH DOŚWIADCZEŃ.

emwu napisał:

czesc Ola.

Gdybys wiec mogla tak w skrocie w punktach napisac jak przygotowaliscie teren. Tzn co pierwsze podsypywaliscie i jak gruba warstwa. Wiem ze kladliscie siatke na krety a na to kilka cm ziemi zyznej ale co pod siatka? I jaka to byla ta siatka. Pleaseeee......poradzisz?

I jeszcze ...czy wy robiliscie nawodnianie?

Buzka

Żeby przystąpić do siania trawki najpierw musisz zastanowić się gdzie i jakie zrobić rabaty, grządki ...powyznaczać teren pod drzewka , krzewy i dopiero resztę działki przeznaczyć na trawnik.......

i wtedy my :

-najpierw wyrównaliśmy teren ziemią gorszej jakości, żeby było równo(zasypaliśmy wszelkie doły)

-następnie daliśmy ok. 10cm ziemi lepszej (czarnej)

-teraz czas na wyznaczenie nawodnienia (czy tylko będziesz podlewać trawę czy również grządki i krzewy?) to ważne, jeśli w trawie posadzisz jakieś drzewko to może ono w przyszłości zasłonić tryskacz i już za nim trawka będzie nie podlana, sucha ......trzeba zastanowić się dokładnie i powyprowadzać rury do nawodnienia i dopiero wtedy ....

- na tą ziemię położyć siatkę na krety (kupisz w każdym sklepie ogrodniczym)

-rozciągnąć sznurek żeby oznaczyć wszędzie jednakową wysokość i posypać ok. 4-6cm czarnoziemu (napisałam 4-6cm bo z linijką nie chodziłam i nie mierzyłam dokładnie )

- a teraz możesz siać trawkę , zagrabić grabkami i ubić ......ok. 2tyg czekać na pierwsze "kiełki" trawki

Nawodnienie mam ale nie wszystko jeszcze zgrane ze sobą (brak automatyki, mąż był już wykończony , nie dał rady zrobić wszystko za jednym razem , na wiosnę obiecał dokończyć pracę ....ale podłączając kolejne sekcje ręcznie można było podlewać trawę i rabaty -półautomatycznie ......ale ,że ja lubię " lać" wodę to sobie czasami lałam szlauchem

Tak my wykonywaliśmy prace zakładając ogród a czy do końca poprawnie wyszło dobrze i to najważniejsze....możesz jeszcze innych zapytać

Przyjemniej pracy

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W PIERWSZYM DNIU WIOSNY :lol: :lol: :lol:

Jeeeesuuuuu wczoraj do późnej nocy czytałam (i oglądałam) Twój dziennik i do dzisiaj z szoku wyjść nie mogę :o toż to po prostu cudo jakieś ten ogród i cała reszta !!! Przeczytałam już z kilkadziesiąt dzienników i z czystym sumieniem stwierdzam, że ten dom i ogród jest najładniejszy ze wszystkich :D :D :D Olu nie wiem czym się zajmujesz ale jako architekt krajobrazu to byś miała wzięcie jak nie wiem :D , Ty prawdziwy talent masz dziewczyno !!!

Jak ja będę na etapie urządzania ogrodu to chyba pozwolę sobie podjechać na szkolenie :oops: :D :D

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję !

Aga

millid

dziękuję za tyleeeeeeeee pochwał , aż się zaczerwieniłam :oops: Tak naprawdę to moja pierwsza budowa (może nie ostatnia :wink: ) i pierwszy ogród, nie licząc tego przed blokiem. Starałam się jak mogłam , żeby ładnie wyszło :roll: to jeszcze nie koniec , ogród tworzy się podobno przez całe życie :lol: i to mnie pociesza bo lubię ciągle coś poprawiać , dokładać ....żeby tylko nie przesadzić :wink: Cieszy mnie niezmiernie, że podoba się również innym :D

Jeżeli będę mogła Ci w czymś pomóc przy ogrodzie to zapraszam :lol: choć jakiejś szczególnej wiedzy na ten temat nie mam.

Pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

Olu, cudownie wszystko wykonałaś, podoba mi się każdy szczegół w domku i na zewnątrz (podoba to za mało-jestem zachwycona).My czekamy na firmę, która ma dokończyć elewację, tarasy i podjazdy.Chciałabym się dowiedzieć, co położyliście na tarasy-jakie płytki i gdzie je kupiliście?Ciągle szukam obrazów typu tryptyk, czyli takich, jakie masz w dwóch pokojach.Napisz proszę, gdzie je kupiłaś?Pozdrawiam i chcę Cię powiadomić, że będę z mężem tu zaglądać i korzystać z Twoich pomysłów.Jola

jolkakru

Obrazy zamawiałam na Allegro, ale również znalazłam na stronie

http://www.galeriaperspektywa.pl/dyptyki-tryptyki-c-9.html

Na taras kupiliśmy płyty z Libetu Via Castello - System tworzy trzynaście prostokątów o różnej wielkości. Powierzchnia ułożona z tych kostek przypomina melanżowe mozaiki. Efektownie wygląda na dużych powierzchniach, tarasach i podjazdach.

Z przodu domu również z tej firmy płyty Venetia odwzorowujące strukturę i naturalną barwę skał wapiennych.

będę z mężem tu zaglądać

Zapraszam i serdecznie pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

Witaj Olu! dojrzałam Cię na forum grupy łódzkiej a ponieważ jesteśmy prawie sąsiadkami aż miło mi się zrobiło, że nie tylko ja jestem ze Zgierza :D

Zagłębiłam się w nową lekturę jakim stał się Twój dziennik i ........... brak mi słów, nie będę się powtarzać, podpisuję się pod wszystkimi opiniami, wielkie SUPER, KLASA, SMAK i dużo by tego pisać. Gratuluję!!!!!

Podobno dom i jego wnętrze są odzwierciedleniem domowników, że po części to charakter, emocje i uczucia. Patrząc na wasze zdjęcia dostrzegam to wszystko.

Ja z rodzinką mieszkam w swoim domku od roku. Budowaliśmy Akację II z Horyzontu. 3/4 prac mamy za sobą, zostało co nie co do wykończenia, czekamy na wiosnę i bierzemy się za ogrodzenie, brakuje nam frontu.

Przesyłam Ci link do części moich fotek z wykończenia,

http://aneta-marek.fotosik.pl/albumy/566972.html

Pozdrawiam! :D

Aneta Szawłowska

Miło mi, że zajrzałaś do mnie :lol:

A teraz Cię zaskoczę 8) Twój domek oglądałam już jak był jeszcze w budowie :) ..... miałyśmy tą samą ekipę od ocieplenia domku ....któregoś razu wybrałam się z mężem żeby zobaczyć jak robią i .......objadłam się pysznych malin :lol: A swoją drogą to jesteś odważną kobietą :o bo wybierając "taką" działkę zapewne zdawałaś sobie sprawę ile pracy i pieniędzy poświęcisz na doprowadzenie jej do użytku. Widząc zmiany jestem pod wrażeniem jak sobie świetnie z tym poradziłaś :lol:

Domek zmienił się nie do poznania , teren jak również wnętrza :lol: GRATULUJĘ :lol: :lol: :lol: bo wszędzie zrobiło się pięknie :lol::lol::lol:

My również jeszcze mamy trochę do zrobienia na zewnątrz i dlatego z niecierpliwością czekam na prawdziwą wiosnę :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam wiosennie :lol:

Choć dzisiejsza aura mówi zupełnie coś innego :wink:

witam cię gorąco - wiosna ma fatalną nawigację a człowieczka rwie na podwórze...

no właśnie wtej sprawie - to półkole na początku siatki to jakie ma wymiary (jeżeli można szerokość i najgłębsze jej miejsce). Czy to był twój pomyśł :o bo to wszystko tak supcio wygląda że wciąż jesteś moją faworytką :D

witam cię gorąco - wiosna ma fatalną nawigację a człowieczka rwie na podwórze...

bardzo trafne stwierdzenia :D ja też tak mam :wink:

to półkole na początku siatki to jakie ma wymiary (jeżeli można szerokość i najgłębsze jej miejsce

nie wiem za bardzo które półkole :roll: czy to w rogu z kamykami :roll:

jeśli TAK, to musisz poczekać aż śnieg stopnieje :wink: żebym mogła zmierzyć, bo nie mam pojęcie ile ma , robiłam na "oko" żeby wyszło proporcjonalnie do reszty działki i żeby objąć i zakryć studzienkę która tam się znajduje

Czy to był twój pomysł :o

nie tylko pomysł ale i wykonanie :lol:

bo to wszystko tak supcio wygląda, że wciąż jesteś moją faworytką :D

DZIĘKUJĘ :lol: :lol: :lol: