Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

potrzebuję zrobić oświetlenie wychodzące z ziemi. Ale nie będzie to oświetlenie w podjazdach zatem nie musi być najazdowe. Najazdowe zaczyna się od stówki - trochę słono. A ja chcę zrobić przy ścianie wychodzące z ziemi lub ze ścieżki. Prąd mam dociągnięty więc spokojnie może to być na 230V.

Czy ktoś przerabiał taki problem i wie co można zastosować??

Zastanawiałem się nad lampami solarnymi, które też są w wersjach do zamontowania w ziemi tylko nie wiem czy takie lampy dają coś światła. Kiedyś kupiłem takiego jednego solara na próbę i jestem bardzo rozczarowany - mimo że leżał parę godzin w lecie na słońcu to światła dawał bardzo, bardzo mało. Teraz też leży i nic nie świeci. Ale to był pierwszy lepszy solar z marketu.

Może są jakieś szczelne obudowy na halogeny do montażu na zewnątrz?? Ktoś ma jakiś pomysł??

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Mam dużą działkę i myślałam o ustawieniu na jej końcu (gdzie żadne światło nie dociera (pole, w okolicy nie ma latarnii, światła domu też już niewiele dają) kilku lamp solarnych, ale te, co widziałam, dawały tyle światła, co nic.

I teraz się zastanawiam - czy istnieje coś takiego, jak dobra lampka zasilana energią słoneczną, czy wszystkie są do bani? ;)

Ciągnąć tam prąd mi się nie uśmiecha, bo to spory kawałek, ale nie wiem, czy to nie okaże się konieczne. :/

I teraz się zastanawiam - czy istnieje coś takiego, jak dobra lampka zasilana energią słoneczną, czy wszystkie są do bani? ;)

Istnieją takie lampy solarne, które dają b.dużo światła. Jednak ich cena oscyluje w przedziale 5-15 tysięcy zł za sztukę.

Podciągnięcie ziemnego kabla może być najtańszym rozwiązaniem.

Mam dużą działkę i myślałam o ustawieniu na jej końcu (gdzie żadne światło nie dociera (pole, w okolicy nie ma latarnii, światła domu też już niewiele dają) kilku lamp solarnych, ale te, co widziałam, dawały tyle światła, co nic.

Ciągnąć tam prąd mi się nie uśmiecha, bo to spory kawałek, ale nie wiem, czy to nie okaże się konieczne. :/

Wszystkie są do bani (delikatnie powiedziawszy)

Nie ma to jak dobry kabelek. :wink:

Nie wszystkie są do bani.

Istnieją rozwiązania b.jasnych lamp solarnych, ale ich cena powoduje że stosuje się je tam, gdzie rzeczywiście ciągniecie kabla i utrzymanie takiej linii kablowej jest nieopłacalne.

Przykładem takich zastosowań są lampy LED oświetlenia ulicznego.

W wolnej chwili rzuć okiem na strony wiodących producentów jak PHILIPS czy OSRAM i zobacz jakie są dostępne rozwiązania, a dopiero później pisz że wszystkie są do bani.

W domowych warunkach na 99% ułożenie kabla i zakup zwykłych lamp 12/230V będzie tańszy od solarnych lamp przy tym samym natężeniu oświetlenia, o aranżacji i możliwościach sterowania nie wspominając.

Nie wszystkie są do bani.

Istnieją rozwiązania b.jasnych lamp solarnych, ale ich cena powoduje że stosuje się je tam, gdzie rzeczywiście ciągniecie kabla i utrzymanie takiej linii kablowej jest nieopłacalne.

Przykładem takich zastosowań są lampy LED oświetlenia ulicznego.

W wolnej chwili rzuć okiem na strony wiodących producentów jak PHILIPS czy OSRAM i zobacz jakie są dostępne rozwiązania, a dopiero później pisz że wszystkie są do bani.

W domowych warunkach na 99% ułożenie kabla i zakup zwykłych lamp 12/230V będzie tańszy od solarnych lamp przy tym samym natężeniu oświetlenia, o aranżacji i możliwościach sterowania nie wspominając.

Wyjeżdżasz z bzdurami, stać Cię na system oświetlenia solarnego ogrodu, taki który zapawnie jego oświetlenie?

Albo mówimy o cudach, albo o praktyce.

• 6 months później...

Pokażcie swoje oświetlenie ogrodu, które według was jest wystarczające a którego byście nie polecali, jaka żarówka jest dobra a której unikać . Dodam że mam długi dojazd do domu i wielki ogród- chaszczydła- 40arów i boję się lekko mieszkać- wszędzie ciemnawo do najbliższego sąsiada mam 50 m2.

Wymyśliłam lampy tehttp://www.cudownelampy.pl/sklep/files/sindeyczarna.jpg-metal w kolorze czarnym. Nie chcę ciągłego oświetlenia i chciałabym je zapalać przed wyjściem na ogród , tylko przy podjeździe zrobiłabym je zmierzchowe.

żarówka 60 wat E27 chyba można zastąpić energooszczędną, koszt 50 zł- przecena. Można zakupić sztuk 20 w cenie do 2000 zł zamiast jednej ulicznej o tym samym koszcie. Co sądzicie o tej lampie.Dodam że ma wysokość 120cm, czy ona potrzebuje fundamentu ?? :roll:

Nie widziałam jasnego oświetlenia z baterii słonecznych. Światła u wszystkich moich sąsiadów są blade (właściwie to fiolet i to trupi) i nie oświetlają zupełnie niczego. To zresztą chyba nie są prawdziwe baterie tylko jakaś tam fotoluminescencja :roll: lub cośtam innego :wink:

W każdym razie koniecznie zobacz najpierw u kogoś.

Można wypróbować oświetlenie na czujkę ruchu, wtedy koszty eksploatacyjne będą mniejsze. Ostrzegam jednak - kot na posesji wypala wszystkie żarówki w pół roku :-?

• 3 weeks później...
jak sie kupuje lampki po 4,99 to nie maja prawa oswietlac.Kupilem zestaw 3 lamp,cos w rodzaju halogenkow z jakimis diodami w srodku(nie znam sie na tym) ze wspolnym ogniwem solarnym ,zasieg okolo 20-metrow ,normalna cena ok 160zl , na wyprzedazy 50zl.Pzdr p.s halogenki w lecie sweca ok do rana ,w ziemie ledwo sie ledwo i moment padaja,wiec jezeli ktos che to stosowac to tylko wtedy gdy dni sa dlugie