Gość 19.04.2003 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2003 CZY ŚREDNICA 110 JEST WYSTARCZAJĄCA DLA KANALIZACJI ?NA JAKIEJ GŁĘBOKOŚCI MINIMUM POD GRUNTEM MOŻNA POŁOŻYĆ RURĘ KANALIZACYJNĄ I Z JAKIM MIN/MAX SPADKIEM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 20.04.2003 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Na wylocie ja mam 150 ale w domu 110 wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 20.04.2003 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Na wyjściu z dom 150mm od miejca gdzie łączą się dwie 100 mm spadek to min 2,5 % , a głębokość im niżej to lepiej ale bez przesady woda zamarznie jak stoi, jak płynie to nie zdąży 30cm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.04.2003 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Słyszałem że max spadek to 15% co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 20.04.2003 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Są dwie szkoły (Wołomińska i Pruszkowska) jedni mówią że przy dużym spatku rzadkie poleci, a gęste zostanie w rurze, a drudzy że im większy tym lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 20.04.2003 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Mnie w szkole uczyli że spadek 3÷5 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalif62 23.04.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Ja zrobiłem tak: wszystkie podejścia do umywalek 50, bidet i miski 100, wyprowadzenie na zewnątrz 200! Sam się zastanawiałem,czy nie za wiele. Obecnie jestem spokojny bo właśnie kupiłem oczyszczalnię NEVEXPOLU i co?1 wentylacja osadnika odbywa się właśnie rurami kanalizacyjnymi - tak mam na rysunku,2 wyjście rury z domu nie może być zbyt głęboko ( ok 40-50cm) bo potem trzeba kopać strasznie głębokie rowy na drenaż, a to nie sprzyja wentylacji złoża. Specjalnie musiałem odkopać rurę, żeby zmierzyć odległość. Rada: jeżeli masz zamiar instalować oczyszczalnię najpierw idz po radę do autoryzowanej firmy i pomyśl o głębokości wyjścia rury kanalizacyjnej na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_45 23.04.2003 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Patos w natchnieniu wystukał na klawiaturze: "głębokość im niżej to lepiej ale bez przesady woda zamarznie jak stoi, jak płynie to nie zdąży 30cm wystarczy." z autopsji u wuja: sam układałem mu rurę do szamba i w najpłytszym miejscu było właśnie te nieszczęsne 30 cm przy satysfakcjonującym (sporym) spadku i tej zimy zamarzło w styczniu; "ocieplenie" ze szlaki (żużla) - tylko że nie skojarzyłem, że tam jest wysoki poziom wód gruntowych, i wówczas szlaka praktycznie nic nie ociepla sądzę że jak ścieki płyną to nie zdążą zamarznąć, ale para wodna która wypełnia przecież system kanalizacyjny zamarzała na ściankach (szronienie, oblodzenie) zmniejszając stopniowo prześwit aż do zupełnego zatkania - może przy dużej sieci kanalizacyjnej i dużym przepływie ciepłego powietrza z niej (dobra wywiewka) rura byłaby na tyle ogrewana że otaczający grunt by nie zamarzł. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 24.04.2003 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Jeśli chodzi o spadki i średnice rur kanalizacyjnych to nie ma co zgadywać wystarczy poczytać sobie polska normę PN-92/B-01707 "Instalacje kanalizacyjne - wymagania w projektowaniu" Być może jest jakaś nowsza wersja normy , ale wydaje mi się że właściwości spływania g... od 92 roku specjalnie się nie zmieniły i bez wiekszego ryzyka można przyjmować spadki i średnice wg przytoczonej normy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts