Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 636
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja już pisałam o moim blacie na tym forum, mam bukowy z Ikea, olejowany, jestem bardzo zadowolona, teraz też planuje blat drewniany, tyle że dębowy (bo grubszy i kolor bardziej mi będzie pasował).

Z rozmów z innymi ludźmi wiem, że trzeba o taki blat na początku jego używania porządnie zadbać. Olejować regularnie tak jak każą w instrukcji, żeby się nasycił olejem i przecierać papierem żeby go porządnie dogładzić. Ja to robiłam i teraz blat sprawuje się super, jest idealnie gładki i wodoodporny, nie wymaga żadnych dodatkowych prac. Jeśli jednak ktoś to zaniedbał moga mu się z takim blatem zdarzac problemy typu ślady po plamach, wodzie itd.

 

 

Jeśli chodzi o teak to myślę, że jest super z uwagi na wodoodporność, ale nie wiem jak to jest z jego twardością, a to też wydaje się być w przypadku blatu z drewna istotne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmmm

skoro decyzja zapadła to wiele nie namieszam swoim stwierdzeniem ale...

 

drewniane blaty mam w łazienkach i nie obawiam się o ich trwałość

w kuchni mam taki, że wiele osób myśli, że to drewno (a tak nie jest)

na drewno nie zdecydowałabym się , bo lubię postawić gorący garnek na blacie bez przejmowania się podkładkami, w łazienkach wycieram do sucha każda kropelkę od razu, w kuchni mocno utrudnia to życie itp.

Życzę powodzenia, będę śledzić poczynania, kto wie może kiedyś zmienię przyzwyczajenia i watek się przyda

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak są lepsze materiały na blat kuchenny niż drewno,ale jeżeli już ktoś sie bardzo uprze to tylko i wyłacznie klejonka .Generalnie poleciłbym nasz krajowy dąb, lakierowany odpada w przedbiegach chyba że to ma byc blat tylko do parzenia kawy i drobnych przekąsek ,jeżeli ma to byc blat do pracy to blat lakierowany odpada w czasie użytkowania pokażą sie liczne zarysowanie wgłębienia i niekoniecznie dobrze wpływa to na jego wizualizacje Ktos wcześniej napisał o jego zabezpieczeniu i to jest prawda lecz jeszcze ważniejszą rzecza jest przygotowanie takiego blatu technologicznie więc warto popytac sie jak powstaje taki blat jak był klejony popatrzec na jego usłojenie czy jest wolny od wad .Wiadomo można kupić taniej i drożej zazwyczaj w normalnej kuchni panuja warunki extremalne i trzeba umiec znalesc kompromis pomiędzy cenami i jakoscią żeby nie pluć sobie w brode wyrzuconymi pieniędzmi w błoto .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak z higienicznością takiego drewnianego blatu?

Przecież olej to w większej lub mniejszej części to chemia? :roll:

 

blatu w kuchni nie olejuje się chemią ;-)

 

taki olej pielęgnacyjny z IKEA na przykład to mieszanka olejów jadalnych (nie pamiętam dokładnie jakich), a my np. konserwujemy oliwą z oliwek - od razu uprzedzam, że nic nie smierdzi, nie psuje się itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki blat przywożą surowy, tak? I trzeba go samemu zaolejować?

Robi sie to przed montażem czy po montażu mebli kuchennych?

Jak dla mnie wydaje się logiczniejsze przed żeby mebli nie pobrudzić ale dla pewności pytam.

 

PS.Wiem, że olej to nie chemia ale czysto naturalny chyba też nie jest, chyba, że się mylę.

A tą oliwą z oliwek to co jaki czas konserwujesz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Taki blat przywożą surowy, tak? I trzeba go samemu zaolejować?

Robi sie to przed montażem czy po montażu mebli kuchennych?

Jak dla mnie wydaje się logiczniejsze przed żeby mebli nie pobrudzić ale dla pewności pytam.

 

PS.Wiem, że olej to nie chemia ale czysto naturalny chyba też nie jest, chyba, że się mylę.

2. A tą oliwą z oliwek to co jaki czas konserwujesz?

 

1. Pierwsze olejowanie robił stolarz jeszcze u siebie w warsztacie, drugie-u nas, po zamontowaniu blatu na meblach, ale przed osadzeniem zlewu i płyty kuchennej.

 

2. Raz w tygodniu, po tzw. generalnych porządkach nabieram troche oliwy na szmatkę i wcieram w blat - i to wystarcza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki za posty i uwagi.

 

to znowu mam garść pytań:

 

1. czy merbau bardzo ciemnieje po zaolejowaniu

2. jaki byl koszt blatu z merbau

3. czy moglbym dostac namiar na tego stolarza?

- czy mozecie polecic jakies inne egzotyczne drewna na blat? czy teak bedzie lepszy od dębu?

 

1. Po olejowaniu zrobił się niewiele ciemniejszy, powiedziałabym raczej że barwa się pogłębiła, nie że ściemniał. Przez pierwsze 4-5 olejowań "puszczał kolor" (brudził straszliwie, plamy np. na ubraniu nie dawały się doczyścić), teraz nie farbuje w ogóle.

 

2. szer. 65 cm (na długości 1,2 m jest szerokości 95 cm, gdyż w tym miejscu blat płynnie przechodzi w parapet) gr. 4 cm, dł. 4,8 m (w tym narożnik) kosztował nas 2.950,- w tym materiał, robocizna - osadzanie na meblach, wycinanie otworów pod zlew i płytę - z kawałków które zostały po wycięciu stolarz zrobił nam deski do krojenia :) , silikonowanie, olejowanie i 0,5 l oleju "na zapas"

 

3. nasz stolarz to wychwalany (również przez nas :) na "małopolskich wykonawcach" pan Domański, http://www.bdj.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam ponownie

 

znalazłem ofertę blatów kuchennych w dlh (trudno nie było), mają tam rózne rodzaje drewna. Mam pytanie ktore drewno z wymienionych poniżej byloby najlepsze do tego celu:

MERBAU

TEAK

ACAJOU

IROKO

NYATOH

PALISANDER

TAUARI

DĄB

BUK

BAMBUS

 

Dodatkowo - ktoś może polecić dobrego stolarza zajmującego się blatami?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaj, to jaki blat wybierzesz zależy przecież od tego jaki będziesz mieć kolor podłóg, stolarki okiennej, mebli... przecież jedne gatunki są w kolorze brązu będące pochodną żółci, a inne pochodną czerwieni.... Więc ciężko by było doradzić Ci nie mając informacji o tym jakie masz okna itd.

Ja mam dębowy. gr 4cm, kupiłam w Ikei. Wybrałam dąb, bo pięknie się wybarwia po zaolejowaniu, jest trwały, no i przede wszystkim pasuje mi do całej reszty (dębowa klepka, drzwi w dębowym fornirze, okna drewniane 'złoty dąb').

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

akurat najbardziej pasuje mi teak - bo mam tez teak w kuchni na podłodze. Z uwagi jednak na fakt, że do frontow w kuchni (szaro-perłowy lakier akrylowy) pasują różne rodzaje drewna, moge wybierac blat takze na podstawie wlasciwosci samego drewna jak twardosc, wytrzymalośc na warunki "kuchenne" itp. Być może jest drewno ktore w kuchni lepiej zda egzamin niż teak - nie wiem więc pytam. Słyszałem, że bardzo dobrą odpornością na wilgotność charakteryzuje się eukaliptus - niestety w Polsce jest niedostępny.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poza nielicznymi gatunkami na blaty drewniane w zasadzie nadają się wszystkie gatunki drewna. Owszem jedne są bardziej odporne na wode inne mniej.

Teak jest jedynym gatunkiem drewna, którego się nie lakieruje w celu nadania mu odporności na wodę. Jest oczywiście jeszcze mahoń właściwy ale tylko teoretycznie , gdyż się go praktycznie już nie pozyskuje.

Teak jest nie tylko wodoodporny ale i bardzo twardy, nadaje się więc znakomicie na blaty. Jest znacznie twardszy od dębu i od większości egzotyków (np popularnych u nas jatoba, doussie czy merbau)

Ma jednak spory skurcz i przy długich blatach stolarz powinien to uwzględnić.

Na takim blacie mozna postawić gorący garnek bez obaw o zniszczenie a ewentualne zniszczenia naprawia się bardzo łatwo samemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poza nielicznymi gatunkami na blaty drewniane w zasadzie nadają się wszystkie gatunki drewna. Owszem jedne są bardziej odporne na wode inne mniej.

Teak jest jedynym gatunkiem drewna, którego się nie lakieruje w celu nadania mu odporności na wodę. Jest oczywiście jeszcze mahoń właściwy ale tylko teoretycznie , gdyż się go praktycznie już nie pozyskuje.

Teak jest nie tylko wodoodporny ale i bardzo twardy, nadaje się więc znakomicie na blaty. Jest znacznie twardszy od dębu i od większości egzotyków (np popularnych u nas jatoba, doussie czy merbau)

Ma jednak spory skurcz i przy długich blatach stolarz powinien to uwzględnić.

Na takim blacie mozna postawić gorący garnek bez obaw o zniszczenie a ewentualne zniszczenia naprawia się bardzo łatwo samemu.

 

Te gatunki również, są bardzo twarde (jak nie twardsze) jednak teak jest bardziej odporny na wilgoć. My robimy z tych "blatów" również parapety, schody itp. Bardzo dobrze tez się do tego nadają.

 

Co do wykończenia blatów kuchennych olejem, to nie jestem ekspertem od mebli kuchennych, ale mieszanka olejów jadalnych to nie wiem czy to jest dobry pomysł, bo takie oleje po prostu jełczeją. Chyba że jest to sprawdzone i pozytywnie zweryfikowane wykończenie.

 

pozdr

 

mj

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z roznych zebranych przeze mnie danych teak nie jest wcale najtwrdszym egzotykiem, np. o wiele twardsza jest jatoba. teak ma podobna twardość do dębu. To co teak wyroznia to odpornosc na wilgoc - stad jego zastosowanie w budowie jachtow

 

 

a jak kwestia olejować czy lakierować?

 

Słyszałem wiele głosów, że blaty powinny być olejowane, znowu ostatnio spotkalem wiecej zwolennikow lakierowania.

 

Ostatnio stolarz mi powiedzial, że olejowanie lepiej wizualnie nadaje sie do kuchni rustykalnej a lakierowanie do kuchni nowoczesnej. i bądź tu mądry....

 

mi z tego względu bardziej pasowałoby lakierowanie, zwłascza że olejowanie ściemnia drewno...

 

 

Może ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi blatami? jakiś godnych polecenia wykonawców?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twardość teaku jest w skali HB chyba jednak wieksza , nie będe sie jednak upierał, musiałbym poszperać.

Co do olejów, to są to oleje jadalne lub drzewne. Jadalne zazwyczaj są specjalnie rafinowane, pozbawione kwasów więc nie jełczeją.

Np olej lniany bielony i odmiany sykatywowany, polimeryzowany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...