Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Posiada ktoś w kuchni blat z łupka, lub ma cos zroione z niego w dużej powierzchni (a ni emałe płytki itp) ?

Proszę o informację gdzie to robił i jaki koszt.

Najbardziej popularny to chyba black slate.

 

Fantom

  • Odpowiedzi 636
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

granitowy granitowy i jeszcze raz granitowy :)

uzytkuje juz troche i moge polecic z czystym sumieniem

troche juz o nim pislam gddzies

nie zamienie juz na zaden inny!

kupowalismy w strzegomiu (ale to wiadomo sprowadzany)

pieknie wyglada (mam kremowy nazwijmy to z plamkami i przesostami i parapety z tego samego kamienia) a kolory sa jakie tylko sobie zamarzysz, cale place z kamieniami

plusy sa takie

wyglad i uzytkowanie

a mozna latwo wyczyscic

zrobic potrawy bez miski (kotlety, czy cos innego)

zrobic ciasto bez stolnicy

polozyc goracy garnek czy cos innego

postawic kwiaty w doniczkach (nawet jak sie woda przeleje to nic sie nie stanie)

postawic wazon z kwiatami swiezymy (jak sie pylek posypie to scierasz i nie ma sladu, w przeciwienstwie do sztucznych blatów)

latwo sie myje

nie odbarwia sie - sprawdzone

(czasem jak jest mokry bardzo to zmieni kolor, ale jak wyschnie to nie ma sladu, wiem bo raz mi ogorki pociekły)

same plusy

w lazience tez postawilismy na kamien i juz sie nie moge doczekac, kiedy mi zamontuja koejny blat....

polecam

a no i co do ceny

wyjazd do strzegomia na paliwo wiadomo trzeba stracic, zeby wybrac kamien, bo kamien juz dowoza z usługą,

ale sam kamien wyszedl tylko troche drozszy niz w sklepie firmowym brw nam wyliczyli zwykla plyte oklejoną!

Ja też polecam granit.

Myślę, że schabowe można by na nim tłuc:) Oby tylko schabowe i nie siekierką:)

 

A tak na poważnie - ja mam święty spokój z naszym czarnym granitem, stawiam gorące garnki, czasem coś na nim kroję, choć i tak używam desek, podkładek - odruchowo lub ze względów higienicznych.

A lyszal ktos o blatach z lupka ?

Dokopalem sie do czegos takiego w sieci.

Minusow podobno nie ma. Jest tak samo twardy jak granit i tak samo odporny (moze lekko mniej) na wnikanie.

Za to jest duzo tanszy i MATOWY. A to mi sie podoba.

Najbardziej popularny to Black Slate.

Od dzisisiaj szukam kamieniarza co moze cos takiego zrobic, aby sie dowiedziec o koszta itp.

Tu np taki blacik : http://www.arsgranit.pl/images/galeria/galeria_naszych_prac/q9luhymsi1nefx.jpg

 

Fantom

No i cos juz wiem.

Wiec lupek mozna kupic po jakies 350 zl / m2 brutto.

Czyli cena rewelacyjna.

Ale podobno jest jedno 'ale' : nie da sie tego wyzlifowac na rowno. Blat bedzie mial taka strukture falujaca jakby. Nie jest rowny wiec.

 

Fantom

ja tam jakos specjalnie nie uwazam na ten blat szczerze mowiac... ten kamieniarz co nam robil (i ma jeszcze kilka rzeczy nam wykonac) ma mi tez zrobic taki walek z kamienia ktory zostal do ciasta i tluczenia kotletow podobno dobry - nie wiem jak przywiezie to sprobuje - sam mi powiedzial ze zrobi to gratis...

po pierwsze primo ;) wszystko zależy od tego jaki kolor drewna. jak jasny to why not. jak ciemny to jakos nie widzialam zadnej aranżacji która by mi przypadła do gustu.

po drugie primo :D zależy od ilości tych blatów. jeśli np. tylko wyspa to spox. jeśli jest ich więcej (jak u mnie np) to może wyjsc prosektorium vel rzeźnia.

stalowy blat ma podstawową wadę - masakryczny w utrzymaniu czystości - trzeba non stop wycierać do sucha. ludzie rezygnują z inoxowych lodówek żeby sobie nie robić problemów ze szmatą a to nic w porównaniu z powierzchnią roboczą. miałaś na pewno kiedyś stalowy zlew to wiesz o czym mowa. przez większość czasu prezentuje sie fatalnie.

 

ja bym chyba poszła w 'standard' czyli kamień

kobieto, zamęczysz się z jego wycieraniem ciągłym... tego NIE DA się utrzymać w czystości. mam stalowy zlew, mam inoxową lodówkę... toż to masakra jest. blatu sobie nie wyobrażam...
To zalezy czy blat jest niklowany i blyszczacy jak lusterko, czy jest to stal szczotkowana matowa :-) ale to tez sie troche brudzi, biorac pod uwage pomieszczenie + czestotliwosc przebywania = okrutny balagan

to ja chyba rzeczywiście odmówię tę kuchnię.....

ALE (no jakoś muszę się bronić!): w jednej linii będzie drewniane okno, drewniane meble kuchenne i drewniana podłoga. Granit jest ciężkawy i nie mam na myśli jedynie wagi.... A stal ma być szczotkowana. Teraz do mnie dociera, że lodówki będą inox, płyta, sprzęty wszelakie...... :(

no i?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...