Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 636
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ago - dzięki za przydatne informacje! Mam w tej chwiliblat dębowy olejowany olejem z Ikei, blat zastany, więc tylko raz go olejowałam i ten olej z I.nie przypadł mi do gustu, na dodatek brzydko pachnie :) Do nowego blatu w domu kupię ten Twój. Nie wiem tylko, czy brać klejonkę z Ikei czy z Castoramy,muszę sprawdzić wymiary, bo coś mi się kojarzy, że jeden z nich jest szerszy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ago - dzięki za przydatne informacje! Mam w tej chwiliblat dębowy olejowany olejem z Ikei, blat zastany, więc tylko raz go olejowałam i ten olej z I.nie przypadł mi do gustu, na dodatek brzydko pachnie :) Do nowego blatu w domu kupię ten Twój. Nie wiem tylko, czy brać klejonkę z Ikei czy z Castoramy,muszę sprawdzić wymiary, bo coś mi się kojarzy, że jeden z nich jest szerszy.

 

Nie ma za co.

Ogromnie się cieszę, że mogłam pomóc.

:)

 

Olej "Biofa" pachnie zaś... frytkami.

Zawsze jak olejuję blaty to mam ochotę na frytki, hahaha !

;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chcecie, by pięknie pachniało, to polecam V33 olej do blatów kuchennych - pachnie jak ciasto kokosowe, mniam. Nie powiem, jak się spisuje, bo na razie kupuję oleje do przetestowania. Producent pisze, że można blaty myć detergentami.

Do parapetów wygrał Beckers Golvolja, ale on nie ma atestu na bezpośredni kontakt z żywnością ( za to w ogóle ma atest i można go stosować tam gdzie przechowuje się żywność). Zależało mi na przyciemnieniu drewna, a ten pięknie wydobywa rysunek.

Olej Liberon Bloom do blatów natomiast prawie wcale nie zmienia koloru drewna ( dębowego).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy wybierając płytę indukcyjną zwracaliście uwagę na np. frezowane ranty, ramkę itp. ? Czy powinnam pod tym kątem wybierać płytę ? Co się stanie jak wykipi mi dużo płynu ? Jak macie zabezpieczone drewno w tym miejscu ?

 

Ja mam akurat płytę gazową, z hartowanego szkła.

Bez żadnej ramki - szkło kończy się i zaczyna drewniany blat.

 

W miejscach "ekstremalnych" czyli właśnie koło płyty i zlewozmywaka po prostu zaolejowaliśmy szczególnie starannie - wiele warstw oleju, nakładane kilka razy i dokładne wcieranie.

Do dzisiaj przy każdym olejowaniu ( teraz robię to raz w miesiącu ) bardzo starannie traktuję te miejsca.

 

Nic się nie wchłania, nie ma żadnych plam - ani przy zlewozmywaku ( woda i inne płyny ) ani przy płycie ( z garnków czy patelni ).

Jest ok.

:)

Edytowane przez AGA NR 1
błąd...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
Widziałąm u kogoś blat drewniany łączony z kamieniem (obok płyty). Mam pytanie, jak połączyć granit z drewnem ? Musi być koniecznie jakaś listwa czy da się to skleić ? I jak je montować , razem czy najpierw drewniany ... ?

Chcę w dlh kupić nie wiecie czy one są już obrobione ? Wystrczy tylko zamontować i olejować ?

 

Witam,, to moja kuchnia i to połączenie drewna z granitem. Blaty drewniane 4 cm - są zafrezowane na ok 1,5 cm i w to wpuszczony jest na silikon granit. Jest 1-centymetrowa różnica poziomów bo granit ma 3 cm grubości, ale to mi zupełnienie nie przeszkadza. Całość operacji dość trudna,ze względu na ciężar , najpierw były mocowane blaty boczne a dopiero granit. Nie wiem czy nie spóźniłam się z tą odpowiedzią, ale jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz na priv. Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W USA blat kuchenny to to samo co blat granitowy. Jest to po prostu tożsame. Piękny, unikatowy, wytrzymały, odporny na działanie czynników zewnętrznych - ciepła czynp. ostrza noża. Blat z granitu to po prostu pełen luz w kuchni! http://rynekkamienia.pl/go.live.php/PL-H24/serwis/444/rynek-blatow-kamiennychraport.html
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dobrej wierze. Użytkuję blat kuchenny z granitu i wiem. Nie z marmuru, konglomeratu, aglomarmuru czy innych wynalazków. W USA całę kamieniarstwo opiera się na blatach (counter tops). To dziedzina i branża sama w sobie. Amerykanie cenią sobie wygodę i tyle. Sam mam blacik z Impali (szary granit- głównie przeznaczany na nagrobki :) ale w dobrej cenie dostałem:)). Z żoną walczyłem o niego 2 miesiące.Bo wiesz drewno jest szlachetne i takie pierdoły... Uparłem się (3 tygodnie cichych dni- bo wiesz granit jest zimny itp) teraz kończę dom, a blaciki i parapety zamówione mam z Nero Assoluto Zimbabwe, szczotkowany - szlachetny, tyci impregnowany- a żona aż piszczy bo się nie może doczekać. Pozdr!!!! GRANIT COUTER TOP RULEZ!!!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mozecie zaproponowac jakis blat kuchenny ?

W starym mieszkaniu mialem laminowany MDF. Byl tani i praktyzny, ale jakos w domu chcialoby sie miec cos fajniejszego.

Co proponujecie w dwoch kategoriach :

1) super blat - niezaleznie od ceny

2) najlepsze w stosunku jakosc/cena

 

Najwazniejszy parametr : musi byc praktyczny (a nie jakis nieodporny na prace kuchenne)

 

Fantom

ps. Czy to bedzie wg kolejnosci granit i mdf laminowany ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...