Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisze może o tym kłopocie więc pierwszy był z fachowcami którzy po doborze koloru niedociągnięcia chcieli ukryć rozpuszczalnikiem. Kolejny kłopot z doborem oleju znajomy polecił taki który się kleił i beznadziejnie rozprowadzał więc było trochę szlifowania następny był Beckersa i był OK, teraz czasami mazne zwykły olej spożywczy i jest dobrze ( po smażeniu nie trzeba blatów szorować z dużą ilością płynu tylko przetrzeć i wcale nie widać tłustego).Kłopot nr 3 to moja wina postawiłam starą stolnice nie wiedząc nic o małym gwożdziku pod spodem więc mam fajne trzy ryski ale na szczęście w takim miejscu że i tak zawsze coś tam stoi. Zaletą jest że za jakiś czas tylko się zeszlifuje i mam lux nowe.

 

Dziwię się tylko że masz projektantkę która z tematem drewnianych blatów nie jest zaznajomiona są one teraz naprawdę popularne wystarczy że trochę sobie poszperasz po forum i na pewno znajdziesz wiele informacji oczywiście na plus i na minus bo każdy blat je ma pamiętaj o tym życzę powodzenia.:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 636
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja projektantka zamierza zrobic mi wyspę, na której część robocza będzie zrobiona z czegoś (jeszcze projektu nie mam) co jest odporne na intensywne użytkowanie- granit, konglomerat, jeszcze nie wiadomo. Natomiast część wyspy - nieco wyższa, to część jadalna. Tam będą krzesełka i tu tak czy inaczej będzie lite drewno. Ja skolei upieram się, żeby mieć wszędzie blaty drewniane. Zarówno w ciągu szafek po oknem (zlew, zmywarka itp), jak i wyspę w całości.

 

gaweł7 jakie drewno Ty wykorzystałaś na blaty?

 

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Coraz bardziej utwierdzam się w tym, żeby trzymać się tego, co chcę.

Edytowane przez Dorota_N
literówka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam blat dębowy nie z Ikea wybierał stolarz nie wiem gdzie ale ładny nie z listewek. Zlewozmywak mam z ikei domsjo jednokomorowy ceramiczny też jestem zadowolona (chociaż też mi odradzano ceramikę) plusem jest rozmiar i teraz przy nim wszystkie są malusieńkie:yes:. Plusem rozmiaru jest że się prawie nic naokoło nie chlapie raptem parę kropelek. Życzę powodzenia bo wiem co przeżywasz decyzje nie są łatwe bo w końcu kuchnia ma trochę służyć i każdy chce być ze swojej zadowolony:)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Konglomerat czy granit na pewno będą trwalsze ale ja uwielbiam drzewo drewnianych blatów jeszcze na etapie projektu nie planowałam ale okazało się że nie stać mnie na dębowe fronty a że w kuchni mam jadalnie i ogromny dębowy stół z krzesłami chciałam żeby to tworzyło całość. No cóż jeżeli chodzi o wprowadzenie dwóch różnych materiałów w tym samym miejscu u mnie odpada. Edytowane przez gaweł7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Terry

 

kuchnia przepiękna! Zazdroszczę efektu.

 

Czy okna to orzech, a zlew Teka? Takie planuję u siebie. Kuchnia też będzie biała, ale nie wiem jeszcze jakie blaty. Tzn. że drewniany to już zdecydowałam, ale nie wiem jeszcze jakie drewno. Bo moja koncepcja przewiduje odrobinę ciemniejsze. No i ana śrdoku stanie wyspa :)

 

Czy drewniane blaty się w jakiś sposób "pociemnia" czy powinnam szukać innego - ciemniejszego, gatunku drzewa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

My mamy dębowy, olejowany olejem z Ikei ściemniał, bardzo ładnie się wybarwił, widać to na fotkach poniżej. Natomiast mamy też olej chyba Blooma, on jest inny niż ten ikejowski, bo zostawia warstwę, jest mleczny, nie przyciemnił nam blatu (na szczęście próbka była od spodu). Więc jak widać to zależy od oleju również.

 

Tak zaczynała się nasza kuchnia :)

 

Świeżo zaolejowany

 

http://images47.fotosik.pl/616/943fdac3de27f5e7med.jpg

 

 

Tak wygląda różnica między surowym a zaolejowanym

 

http://images37.fotosik.pl/570/4c27677555ea7861med.jpg

 

Natomiast co do zeszlifowania powstałych plam czy skaz no to nie zawsze jest to możliwe, a może to kwestia jak był blat olejowany, mi kiedyś od spodu owoc w koszyku spleśniał, pleśń wyżarła blat w tym miejscu tak, że szlifowanie nie pomaga, można by dziurę zrobić, tak głęboko cholerstwo wlazło. Ale tak jak pisałam wcześniej, nam się po prostu nie udało go zbyt dobrze zaimpregnować....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. Olejowany blat jest dużo ciemniejszy, my używaliśmy oleju osmo polecam, drogi ale warty swej ceny. Chyba palisander jest drewnem ciemniejszym, zobacz kuchnię u efilo ona ma w swojej właśnie palisander i wygląda znacznie ciemniej niż nasze iroko. Okna u nas to złoty dąb, zlew - teka.

Terry

 

kuchnia przepiękna! Zazdroszczę efektu.

 

Czy okna to orzech, a zlew Teka? Takie planuję u siebie. Kuchnia też będzie biała, ale nie wiem jeszcze jakie blaty. Tzn. że drewniany to już zdecydowałam, ale nie wiem jeszcze jakie drewno. Bo moja koncepcja przewiduje odrobinę ciemniejsze. No i ana śrdoku stanie wyspa :)

 

Czy drewniane blaty się w jakiś sposób "pociemnia" czy powinnam szukać innego - ciemniejszego, gatunku drzewa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...