Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 636
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aggi Ja to Ci z tym wsiowym okapem nie pomoge .

Nawet sobie nie wyobrazam jak takie cudo moze wygladac :D :roll:

Moze do Wojtka zloz podanie :lol:

Wiem , ze w piatki rozpatruje :p

 

ps.Ja nie pomyslalam sobie tego o Panu Arturze co Wy oboje :D :D

Ale fajny jest , nie powiem , ze nie :lol:

Moze inaczej , jak juz mialabym zamawiac u kogos kuchnie to tylko u Niego .

Ty Aggi gdybys Go zobaczyla to rzucilabys swojego stolarza w diably 8)

Recze

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aggi napisał:

Dzięki Wojtku , przyznam - miałam nadzieję, że sie wypowiesz . W tej sytuacji chyba padnie na trawertyn Pozdrawiam Cię mocno!

 

Baaaaardzo dobry wybór :p

 

Kamień to bradzo dobry wybór ale nie trawertyn. Na trawertynie będą zostawały plamy po kwasach czy tłuszczach. Można zaimpregnować taki blat ale 100% impregnacji nie ma... Jeśli zdecydujesz się na kamień na blat kuchenny to najpewniejszy będzie granit albo kwarcogranit.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aggi napisał:

Dzięki Wojtku , przyznam - miałam nadzieję, że sie wypowiesz . W tej sytuacji chyba padnie na trawertyn Pozdrawiam Cię mocno!

 

Baaaaardzo dobry wybór :p

 

Kamień to bradzo dobry wybór ale nie trawertyn. Na trawertynie będą zostawały plamy po kwasach czy tłuszczach. Można zaimpregnować taki blat ale 100% impregnacji nie ma... Jeśli zdecydujesz się na kamień na blat kuchenny to najpewniejszy będzie granit albo kwarcogranit.

 

Mysle , ze niedokładnie doczytalas .

Trawertyn zywicowany a wiec pokryty zywica epoksydowa ma wpelni odporna na tluszcze i kwasy kuchenne powierzchnie.

Tylko taki trawertyn nadaje sie na blaty i podlogi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...

A ja mam kuchnie z IKEA.

Blat ma 10 lat gwarancji. Wygląda jak granit:)

Stawiam na nim gorace garnki - na chwilę - bo nie używam rękawić :)

 

koszt zdecydowanie mniejszy (140 zł/mb) chyba ??

 

I się tak bardzo nie świeci - ale to kwestia gustu. Choć w praktyce mniej widać na nim niż na granicie plamy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...

Czy ktoś z Was, Drodzy Forumowicze, ma za sobą udane eksperymenty z betonem w kuchni?

 

Marzy mi się industrialny charakter wnętrza, a konkretnie betonowy blat.

O podłogach było dużo, a o blatach żadnej informacji się nie doszukałam:(

 

Macie przepis na samodzielne wykonanie takiego cuda? Albo polecicie może wykonawcę?

 

Bardzo będę wdzięczna za pomysły!!!

 

Bobinka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomysł ciekawy. Nigdy takiego blatu nie robiłem, ale widzę to tak :

 

Metoda chałupnicza :

 

- trzeba przygotować formę. Najłatwiej z płyty OSB lub sklejki (raczej grubej, 22mm), deski raczej nie bo będzie widać łączenie desek w "odlewie". Gotową formę można wyłożyć folią, wtedy odlany z betonu blat będzie gładki. Można zostawić bez foli, wtedy na betonie będzie widoczny "rysunek" drewna. Jeżeli forma ma być wyłożona folią, to należy ją doś dokładnie przymocować (przykleić) do formy, bo jak się podwinie to efekt może być średni. Kanty w formie warto na tym etapie "wyoblić", tak aby uzyskać zaokrąglone krawędzie (no chyba że mają być na "ostro"). Zaoblenie można wykonać za pomocą silikonu, kitu do szyb, gipsu, gliny, gumy do żucia albo czegokolowiek innego co da się łatwo formować. Na tym etapie warto również pomyśleć nad ewentualnymi otworami w blacie (pod płytę gazową, zlew, kran), wycięcie ich potem będzie możliwe, ale pracochłonne i bez odpowiednich narzędzi może prowadzić do zniszczenia odlewu (beton może się w sposób niekontrolowany odłupać).

 

- odlewanie - formę należy ustawić na stabilnej i płaskiej powierzchni (pasowało by też ją wypoziomować, ale bez poziomowania też da radę). Nie wiem czy w przypadku blatu jest to potrzebne, ale ja bym dla bezpieczeństwa wrzucił w taki blat trochę zbrojenia. Można dać siatkę z drutu taką do zbrojenia wylewek betonowych, w okolicach otworów pod zlew / płytę można dać trochę grubszego drutu żebrowanego (w tych miejscach blat jest osłabiony i w trakcie montażu może pęknąć). Zbrojenie nie powinno być od tak wrzucone w formę, powinno być tak mniej/więcej w polowie grubości blatu. Można to zrobić albo podkładając pod zbrojenie kamyki, albo można podwiesić je na sznurkach/drutach, ewentualnie można wylać połowę grubości blatu, włożyć zbojenie i dolać resztę betonu. Tak przygotowaną formę można zacząć napełniać betonem. Dobrze było by ten beton zawibrować, wtedy staje się mocniejszy i mniej porowaty ("bardziej" wodoodporny, mniej nasiąkliwy).

 

- Beton - specem nie jestem, ale chyba im wyższe B tym lepiej. Podobno w betoniarce da radę wykonać beton klasy B15, może B20. Zbyt słaby beton będzie pylił. Na 1 m2 blatu grubości 5 cm potrzeba 0,05 m3 betonu (50 litrów, ok. 100 kg), czyli tyle co kot napłakał - może ktoś w okolicy buduje właśnie chałupę i zalewa ławy / strop i odstąpi Ci kilka litrów betonu towarowego ? Z drugiej strony betoniarnie często dodają do betonu dodatków które mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a przecież blat będzie miał styczność z żywnością. Specem od betonu na forum jest Geno, napisz ewentualnie do niego Prywatną Wiadomość, może coś doradzi.

 

- pielęgnacja odlewu - beton powinien wiązać powoli, w dodatniej temperaturze i przy sporej wilgotności (powinien być w zasadzie cały czas wilgotny), wtedy efekt będzie najlepszy. Przyjmuje się że beton osiąga pełną wytrzymałość po 28 dniach, wtedy można zacząć demontować formę.

 

Gotowy odlew można przeszlifować i zaimpregnować jakąś żywicą (szczególnie jeżeli beton niskiej klasy i nie wibrowany). Żywica to chyba taka jak do impregnacji kamienia, ważne aby nie była szkodliwa dla zdrowia.

 

Co z tego wyjdzie to nie wiem :roll: , ale chyba warto spróbować. Materiały na całość to myślę jakieś 200-300 pln i trochę pracy, chyba warto spróbować.

 

Ewentualnie można wykonanie takiego blatu zlecić w firmie zajmującej się produkcją kostki, galanterii betonowej, elementów lastrykowych, stropów. Powodzenia nie wróżę, bo zazwyczaj takie firmy mają w sezonie sporo "zwykłej" pracy i niechętnie robią takie fuchy. Ale pod koniec sezonu kto wie, moze ktoś sie podejmie.

 

Życzę powodzenie i ewentualnie pochwal się dokonaniami :-)

 

Pzdr

 

Dawid

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taki blat betonowy to będzie sporo ważył, warto więc przemyśleć na czym będzie się opierał. W formie pasuje pozostawić otwory na zlew i baterię. Ja mam jednak sceptyczne nastawienie do tego pomysłu. Nie bardzo kojarze materiały, którymi można pokryć ten beton, a które byłby bezpieczne pod względem sanitanym.

Może jednak bardziej tradycyjnie: marmur.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Was, Drodzy Forumowicze, ma za sobą udane eksperymenty z betonem w kuchni?

 

Marzy mi się industrialny charakter wnętrza, a konkretnie betonowy blat.

O podłogach było dużo, a o blatach żadnej informacji się nie doszukałam:(

 

Macie przepis na samodzielne wykonanie takiego cuda? Albo polecicie może wykonawcę?

 

Bardzo będę wdzięczna za pomysły!!!

 

Bobinka

 

W Krakowie takie rzeczy robi firma grc system. To jest beton wzmacniany wloknem szklanym, ale podobno nie jest to tania impreza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...

Witam

 

zdecydowalem sie na blat drewniany do kuchni. Czy ktos moze polecic mi:

 

- gatunki drewna, ktore sie do tego nadaja i są dostępne w polsce

- miejsce gdzie taki blat moge kupic (najlepiej okolice wawy)

-stolarza ktory mi go powycina o przystosuje

 

Dodatkowo słyszę czesto sprzeczne opinie - czy taki blat nalezy zaolejowac czy polakierowac - czy ktos moglby sie wypowiedziec w tej kwestii?

 

na wydatek jakiego rzedu powinienem byc przygotowany?

 

Jak na razie znalazlem 3 miejsca: Ikea (3 rodzaje - buk, dąb i brzoza), HTH (rozne gatunki, w cenie konglomeratu) oraz Castorama (jeszcze nie bylem, slyszalem ze tam maja duzy wybor).

 

Z gory dziekuje za wszelkie rady oraz sugestie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...