Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

znowu ostatnio spotkalem wiecej zwolennikow lakierowania.

Ostatnio stolarz mi powiedzial, że olejowanie lepiej wizualnie nadaje sie do kuchni rustykalnej a lakierowanie do kuchni nowoczesnej. i bądź tu mądry....

quote]

Najwazniejsza przewaga blatu olejowanego nad lakierowanym: w razie potrzeby naprawisz go punktowo w 5 min. (przeszlifujesz papierem ściernym i nałożysz olej).Z lakierowanym tak se neda :)

Powłoka lakierowana z czasem tworzy mikropęknięcia, co w kontakcie z wodą daje efekt nieciekawy.

Widziałam meganowoczesną kuchnie z blatem olejowanym, wyglądała pięknie.Moim zdaniem rozróznienie o którym wspomina Twój stolarz nie ma większego sensu.

Sama mam blat olejowany i uważam że się sprawdził doskonale.Olej nakładałam początkowo często, obecnie raz na 3miesiące. Zeby blat błyszczał i był satynowo gładki poleruję go ( po wyschnięciu nałożonego oleju i starciu jego nadmiaru )polerką samochodową taka za 70 zł z marketu. I wuala.

• Odpowiedzi 636
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My mamy blat brzozowy z Castoramy olejowany. mamy go ok3 lata, i nic mu nie jest. Nasi znajomi mieli piekny blat lakierowany przez fachowca kilkoma wasrwami lakieru- po 2 latachlakier ca łkiem się obrał z tego blatu. Wygladało to paskudnie. Dlatego wnowym domu bedzie blat drewniany, olejowany.

A ostatnio w Castoramie były blaty chyba marbau- takie ciemne i teakowe- te były szalone. Mieniły sie od białego, przez bursztyn, aż do zieleni. Były z klejonych deseczek, jak parkiet przemysłowy. Mój mąz stwierdził że jakby połozyć na nim kanapkę to raczej się jej nie znajdzie . W Castoraie te blaty były całkiem niedrogie- teak i merbau- najdroższe , były chyba po 600 zł za 3metry.

najlepsze rozwiazanie to blat dab nasaczony nie olejem ale olejowoskiem do blatów w kuchni iłazienkach po wtarciu dwuch trzech warstw zapominamy o dodatkowycm nasaczaniu ,tylko pielegnacja . najlepszy produkt to osmo,jestem stolarzem i kupuje go w niemczech w polsce to mozna o nim poczytac na stronie osmo ale przyjazna cena dla kieszeni jest w niemczech.Dab bezbarwny jest ok i ponad czasowy pasuje do kazdego wnatrza.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witajcie,

użytkowałam w mieszkaniu przez ponad 6 lat blat dębowy - taki z klejonki kupiony w Castoramie, chyba 4cm grubości (na fakturze okazało się że kupiłam parapet :o )

jestem nim zachwycona i w nowym domu też będzie taki sam

jeśli chodzi o użytkowanie - jako impregnat zwykły olej jadalny(bo mi jakoś chemia nie bardzo pasuje, nawet ta specjalna i z atestem), raz na jakiś czas szorowanie całości szczotką/myjką i wodą z płynem do naczyń - tak jak nasze babcie myły i pielęgnowały stoły, podłogi, gdy nie były znane chemiczne wynalazki, po wyschnięciu olej jadalny i jakieś 2-3 godzinki na wniknięcie, później można przetrzeć papierem, żeby zebrać to co zostało, bo może brudzić

miejscowo normalne mycie wodą z płynem

trochę wysiłku (początkowo co 2-3 miesiące, później raz na ....nie pamiętam), ale za to jaka wygoda przy pracy - bez stresu kroiłam chleb, odkładałam gorący garnek czy patrzyłam jak dziecku spada na blat plasterek cytryny

plamy, jakie plamy :o ! - nie przyjmował ani truskawek, ani buraczków, ani wina, a jak już coś się stało lekko przecierałam papierem ściernym i olejowałam

polecam wszystkim, bo nie tylko praktyczny, ale i komponuje się w każdym wnętrzu i rustykalnym, i nowoczesnym

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
A ja mam pytanie o ociekacz w blacie granitowym - zlew będzie chyba wpuszczany w blat, więc wypadałoby wyżłobić rowki w blacie, które będą pełnić funkcję ociekacza. Czy jeśli będę kładła na tym ociekaczu mokre naczynia, warzywa itp. to nic się nie stanie?

a nie lepiej kupić zlew z ociekaczem wyposażonym od razu w odpływ? jak będziesz wodę wydłubywała z tego granitowego ociekacza :roll:

A ja mam pytanie o ociekacz w blacie granitowym - zlew będzie chyba wpuszczany w blat, więc wypadałoby wyżłobić rowki w blacie, które będą pełnić funkcję ociekacza. Czy jeśli będę kładła na tym ociekaczu mokre naczynia, warzywa itp. to nic się nie stanie?

Nic się nie stanie. Przykład takiego blatu z rowkami ponieżej.

Można wyżłobić także cały ociekacz. Rozwiązanie bardzo estetyczne bo nie zbiera się żadne brud przy tak jak przy zlewie nablatowym. Jesli nie chcesz takiego rozwiązania to można znaleźć zelw z ociekaczem i poprosić o wykonaniu otworu na równo z blatem.

<a href=http://images27.fotosik.pl/324/d40445c253331fa0m.jpg' alt='d40445c253331fa0m.jpg'>

Witaj.Ja jestem wielką zwolenniczką białej kuchni z czarnymi blatami i również planuję granit galaxy.

Widziałam wiele takich kuchni na zachodzie ,z czarnymi blatami i nawet czarną podłogą a efekt był rewelacyjny.

Jasne meble,jasne ściany to ciemny blat będzie jak najbardziej na miejscu-ale to jest tylko moje zdanie :)

Aniu

a ja bym Ci radziła blat w tonacji szarej. Dla mnie byłby zbyt duzy kontrast białych mebli z czarnym blatem. U siebie planuje meble białe , ale blat szary ( z kompozytu ) tez mysłałam wczesniej o czarnym, zobaczyłam jednak fajną fotkę białej kuchni z tymże szarym blatem i tak chyba zostanie.

pozdrawiam gosia