piotrulex 01.01.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 WITAM:) Do wykonania E a do stwierdzenia, że instalacja nadaje się do eksploatacji D. Taka jest rzeczywistość. no wlasnie to wczesniej napisalem a Ty sie nabijasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 01.01.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2007 witam Aby doprecyzować. Mój post skierowany był do Artura K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.01.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 ... Co do uprawnień. Jeżeli elektryk nie ma uprawnień wykonawczych E nie może podłączać ani urachamiać żadnej instalacji. Na protokołach przekazywanych do ZE celem podłączenia taryfy docelowej musi się znajdować stempel i podpis elektryka wykonującego wraz z aktualnymi numerami jego uprawnień. Identyczna jest sprawa z podłańczaniem kuchni z płytami grzejnymi, piekarników, zmywarek i innycn urządzeń - wszędzie w karcie gwarancyjnej musi być stempel podłączającego z jego numerami uprawnień. Kolejnym punktem są pomiary - nie każdy elektryk nawet z uprawnieniami wykonawczymi E posiada uprawnienia do wykonywania pomiarów. Te są ccałkowicie odrębną sprawą. Ja osobiście np. nie posiadam takowych uprawnień, gdyż mi się nie opłacało ich wyrabiać, koszt mierników i aparatury potrzebnej do wykonywania tychże pomiarów w stosunku do ilości zleceń był za wysoki - wolę je zlecać zaprzyjażnionemu elektrykowi który specjalizuje się tylko w pomiarach - robi to szybko i tanio - i wszyczy są zadowoleni i wszystko jest zgodne z przepisami. Dlatego też twierdzenie iż :Ale skoro mówicie o punkcie to proponuję sprawdzić uprawnienia wybranego elektryka, czy ma uprawnienia do wykonywania pomiarów i stwierdzenia, że instalacja nadaje się do eksploatacji (E+D). Niektóre Zakłady Energetyczne wymagają przynależności do Izby. uważam za błędne. Wystarczy że ma E. Ale uprawnienia musi mieć, już kilka razy poprawiałem po takich "tanich" elektrykach bez uprawnień - tragedia - nie wiadomo za co się chwytać. Mały domek, a często przez tydzień, albo nawet dwa szuka się awarii - w szczególności jak jest żle zrobione zabezpieczenie różnicowoprądowe. W sprawie uprawnień. Nie istnieje cos takiego jak uprawnienia E. E to zaswiadczenie kwalifikacyjne a nie uprawnienia. E to skrót od - eksploatacja a więc czynności przy istniejacej juz i odebranej instalacji. Do dopuszczenia nowwybudowanych instalacji takie zaswiadczenie nie ma zastosowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 02.01.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 WITAM:) Do wykonania E a do stwierdzenia, że instalacja nadaje się do eksploatacji D. Taka jest rzeczywistość. Zaświadczenie D upoważnia do takiego stwierdzenia ale tylko w zakresie okresowych pomiarów istniejacych i dopuszczonych wczesniej instalacji. Do dopuszczania nowobudowanych instalacji podobnie jak zaswiadczenie E absolutnie nie upowaznia. W przypadku nowych instalacji musi byc osoba z uprawnieniami a nie zaświadczeniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 02.01.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 To ja, że by nie zakładac nowego wątku podłączę się tutaj... Ile może kosztować wykonanie instalacji elektrycznej od skrzynki w ogrodzeniu do domu oddalonego o 10 metrów???? Poprawdzie mnie jeśli źle rozumuję: zapłaciłam za 3 fazy 25A 16kw, termin realizacji ok 12 m-cy , pani w okienku poinformowała mnie, że nie mogę mieć skrzynki na budynku tylko w granicy działki (nie mam jeszcze ogrodzenia i prędko mieć nie będę), resztę muszę wykonać sama znaczy się komuś zapłacić..., czy wobec tego te pieniądze, które zapłaciłam (2.5tys) to już cena za wszystko łacznie ze skrzynką i murkiem pod nią czy nie??? Zastanawiam się jakie gigantyczne pieniądze, a może niewielkie musze szykować, żeby mieć prąd w budynku? Pzd, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.01.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 To ja, że by nie zakładac nowego wątku podłączę się tutaj... Ile może kosztować wykonanie instalacji elektrycznej od skrzynki w ogrodzeniu do domu oddalonego o 10 metrów???? Poprawdzie mnie jeśli źle rozumuję: zapłaciłam za 3 fazy 25A 16kw, termin realizacji ok 12 m-cy , pani w okienku poinformowała mnie, że nie mogę mieć skrzynki na budynku tylko w granicy działki (nie mam jeszcze ogrodzenia i prędko mieć nie będę), resztę muszę wykonać sama znaczy się komuś zapłacić..., czy wobec tego te pieniądze, które zapłaciłam (2.5tys) to już cena za wszystko łacznie ze skrzynką i murkiem pod nią czy nie??? Zastanawiam się jakie gigantyczne pieniądze, a może niewielkie musze szykować, żeby mieć prąd w budynku? Pzd, Ania tak kasa ktora placisz energetce to po prostu ilosc KW razy ich cena my za 12,5KW placilismy 1921,50 brutto mamy za to swoja skzynke na granicy dzialki stojaca na takiej wymurowce reszte musimy zrobic sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 03.01.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 03.01.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ponawiam jednak pytanie:Ile może kosztować wykonanie instalacji elektrycznej od skrzynki w ogrodzeniu do domu oddalonego o 10 metrów???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 03.01.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ponawiam jednak pytanie: Ile może kosztować wykonanie instalacji elektrycznej od skrzynki w ogrodzeniu do domu oddalonego o 10 metrów???? Odpowiem Ci w sobotę Wtedy będę się widział z elektrykiem i obgadywał identyczny temat. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 03.01.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 qudlaty, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neojan10 03.01.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 witam nasz dom ma około 240 m2 pow.użytkowej, ma być wyk. inst.elektryczna standard czyli lampa i kilka gniazdek w każdym pokoju, w 4- poieszczeniach antenowa, w 4-pom.podłączenie do internatu, 3- silniki do rolet, 2x siła, wyjście na przyszłą bramę wjazdową ,oświetlenie na trzy tarasy. Wszystko razem ma kosztować około 3000,00 zł (ROBOCIZNA)Czy to dużo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garcia27 03.01.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Rozumiem że robota z pomiarami i z fakturą. Cena OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miol 04.01.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 W sprawie uprawnień. Nie istnieje cos takiego jak uprawnienia E. E to zaswiadczenie kwalifikacyjne a nie uprawnienia. E to skrót od - eksploatacja a więc czynności przy istniejacej juz i odebranej instalacji. Do dopuszczenia nowwybudowanych instalacji takie zaswiadczenie nie ma zastosowania. Pozdrawiam Inwestor trochę się zagolopowałeś, E uprawnia nie tylko do pracy przy istniejącej instalacji ale też do wykonywania instalacji i pomiarów takiej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neojan10 04.01.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Rozumiem że robota z pomiarami i z fakturą. Cena OK. dzięki za wypowiedź tak z pomiarami i wszelkie inne dok. do podłączenia ale NETTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 05.01.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Ceny które podajecie, to jest poprowadzenie po ścianie?W bruzdach?W peszlu? Jak zrobić? Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qdlaty 06.01.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Ponawiam jednak pytanie: Ile może kosztować wykonanie instalacji elektrycznej od skrzynki w ogrodzeniu do domu oddalonego o 10 metrów???? Hejka, elektryk liczy 35 zł/mb kabla materiały i robocizna. Do tego 110 zł za skrzynkę rozdzielczą w domu. Q. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 07.01.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Bardzo dzięks Jak zrobi u Ciebie to może byś mi go "odsprzedał", buduję ok.60 km od Warszawy na Północ E7, dojedzie? Pozdrawiam, Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.01.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Qdlaty, 35 zł za punkt (broń Boże za metr bieżący!)?110 zł za skrzynkę rozdzielczą (rozdzielnicę)?Jestem zainteresowany danymi o elektryku. Chyba ten sam rejon co Ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 07.01.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Jasne zacznijcie jeszcze wyceniać linie kablowe w punktach. rozumiem ,że dla was jest to jeden punkt za 35 zlBierzcie tego gościa bo to chyba ostatni taki tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.01.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Przepraszam, nie doczytałem Głodnemu chleb na myśli (tzn. mimowolnie zastosowałem projekcję swojej sytuacji - instalacja wewnątrz budynku, a nie na zewnątrz). Moja wina! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts