Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Ostatnio rozmawiałem z kilkoma osobami i przejrzałem trochę stron imnternetowych spoza Polski i znalazłem kilka ciekawych tematów na temat ocieplenia budynku. Zainteresował mnie temat zastosowania izolacji wewnątrz budynku zamiast na zewnątrz. Na pierwszy rzut oka takie rozwiązanie wydaje się być genialne w swej prostocie bowiem z wnętrza tworzy się "termos" i wydaje sie że znacznie spadnie zapotrzebowanie na ciepło. Oczywiście w parze z takim rozwiązaniem idzie zastosowanie rekuperatora i okien fixów bo sprawna wentylacja w takim rozwiązaniu jest koniecznością.

Zaleta w stosunku do tradycyjnego ocieplenia to fakt, że wytworzone ciepło wewnątrz budynku nie jest oddawane murom tylko zostaje wewnątrz budynku, przez co drastycznie powinny spaść opłaty za ogrzewanie.

Zastanawiam się dlaczego nikt lub prawie nikt tak nie buduje? Może jednak jest ktoś u kogo takie rozwiązanie zadziałało?

pzdr

B.Art

https://forum.murator.pl/topic/64852-izolowanie-%C5%9Bcian-od-wewn%C4%85trz-co-o-tym-s%C4%85dzicie/

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziwnie rozumujesz.

Co w tym genialnego ??

Zapotrzebowanie spadnie ale tylko w fazie nagrzewania.

Natomiast 10 minut po wyłaczeniu ogrzewania dupa zacznie Ci marznąć.

A w metodzie tradycyjnej masz akumulator który kupę godzin po wyłączeniu ogrzewania utrzymuje temperaturą w domu na poziomie znośnym dla ludzi.

Do tego sama idea mieszkania w worku foliowym podczas gdy cała chałupa przearznieta to siakieś dziwactwo.

no i izolacja każdego pomieszczenia osobno i to włącznie ze stropami, żeby mostki termiczne wyeliminować...

w Polsce stosuje się to rozwiązanie bardzo rzadko - prawie wyłącznie w przypadku historycznych budynków, w których nalezy zachować oryginalną elewację.

Popieram wypowiedź jabko.

Izolowanie od wewnątrz to strata bardzo cennej własciwości jaka jest akumulacja ciepła przez budynek. Następna sprawa to mocowanie różnych przedmiotów, szafek itp. Nie bardzo widze aby w prosty tani pewny i łatwy sposób powieśić szafke kuchenna na 15cm warstwie styropianu lub wełny, która po wypełnieniu zastawą może ważyć wiecej niz 100kg. Do tego będzie jeszcze całe mnóstwo mostków cieplnych bo co do grzejników nie dasz w murze tylko w izolacji, nałączeniach ścianek działowych z murem zewnętrznym. Ścianki nie dostawisz do izolacji tylko musi być przewiązana z murem. Jak dla mnie same wady ma takie rozwiązanie. Jedynie w przypadku domku np. zimowego sezonowego mozna by pomyśleć nad tym. Bo jak masz domek w górach wpadasz na weekend na narty to w 2 godziny będzie cieplutko.

Pozdrawiam

No właśnie, nie przedstawiłem na "dzień dobry" swojej sytuacji - mam problem z dostępem do gazu i zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym, którym najlepiej sie steruje - a to prowadzi do oszczędności, bo skoro szybko wytraca się ciepło to pewnie równie szybko uzyskuje się pożądaną temperaturę.

akumulator o którym piszesz wymaga załadowania doń sporej dawki energii a to są koszty.

Mieszkanie w foliowym domu może być mniej uciążliwe jeśli zastosuje sie mechaniczną zamiast grawitacyjnej wentylację - wtedy powinien odpaść problem zawilgocenia ścian

Dziwnie rozumujesz.

Co w tym genialnego ??

Zapotrzebowanie spadnie ale tylko w fazie nagrzewania.

Natomiast 10 minut po wyłaczeniu ogrzewania pupa zacznie Ci marznąć.

A w metodzie tradycyjnej masz akumulator który kupę godzin po wyłączeniu ogrzewania utrzymuje temperaturą w domu na poziomie znośnym dla ludzi.

Do tego sama idea mieszkania w worku foliowym podczas gdy cała chałupa przearznieta to siakieś dziwactwo.

no i izolacja każdego pomieszczenia osobno i to włącznie ze stropami, żeby mostki termiczne wyeliminować...

w Polsce stosuje się to rozwiązanie bardzo rzadko - prawie wyłącznie w przypadku historycznych budynków, w których nalezy zachować oryginalną elewację.

Nie chcę rezygnować z izolacji zewnętrznej tylko "docieplić" dom od wewnątrz. Właśnie zastanawiałem się jak izolować śiany działowe a w szczególności nośne bo jakby nie patrzeć mają one połączenie z fundamentem i stropem a tu jak zauwazyłeś mamy mostki termiczne.

Z innej strony jak popatrzysz na przekrój domu ze ścianami dwuwarstwowymi to w zasadzie sa same mostki, bo jest jakaś izolacja termiczna od gruntu, ściany mają izolację na zewnątrz itd ale ciągłości izolacji termicznej tam żadnej nie ma. Na dodatek schody wewnętrzne działają jak radiator oddając energię do gruntu. To są same straty energii.

Popieram wypowiedź jabko.

Izolowanie od wewnątrz to strata bardzo cennej własciwości jaka jest akumulacja ciepła przez budynek. Następna sprawa to mocowanie różnych przedmiotów, szafek itp. Nie bardzo widze aby w prosty tani pewny i łatwy sposób powieśić szafke kuchenna na 15cm warstwie styropianu lub wełny, która po wypełnieniu zastawą może ważyć wiecej niz 100kg. Do tego będzie jeszcze całe mnóstwo mostków cieplnych bo co do grzejników nie dasz w murze tylko w izolacji, nałączeniach ścianek działowych z murem zewnętrznym. Ścianki nie dostawisz do izolacji tylko musi być przewiązana z murem. Jak dla mnie same wady ma takie rozwiązanie. Jedynie w przypadku domku np. zimowego sezonowego mozna by pomyśleć nad tym. Bo jak masz domek w górach wpadasz na weekend na narty to w 2 godziny będzie cieplutko.

Pozdrawiam

Zacząłem tą dyskusję , żeby znaleźć odpowiedź na pytanie czy warto i ewentualnie jak to zrobić. Akumulacja jest ważna, ale jeżeli dzięki jakiemuś patentowi będę płacił mniej za ogrzewanie to czemu nie? Nie zamierzam ponadto rezygnować z docieplenia zewnętrznego - po prostu zamiast kotła i instalacji c.o. wolałbym zainwestowac np. w izolację wewnętrzną- inwestycja ta sama ale w pewien sposób uniezależniam sie od cen gazu, ropy, węgla i pomysłów fiskusa.

Z szafkami można sobie poradzić - docieplając wełną trzeba zrobić stelaż i płytę GK - na tym da sie powiesić i ciężka szafkę.

Problemem jest właśnie raczej unikniecie mostków lub ich zminimalizowanie. Może maci e na to jakieś pomysły?

pzdr

najpierw ty napisz jak wpadles na to ze cos na tym da sie zaoszczedzic podaj wyliczenia ile % energii pozwoli ci zaoszczedzic eliminacja akumulacji

i jakis plan grzania pomieszczen i wylaczania tegoz ogrzewania

Nie chcę rezygnować z izolacji zewnętrznej tylko "docieplić" dom od wewnątrz. Właśnie zastanawiałem się jak izolować śiany działowe a w szczególności nośne bo jakby nie patrzeć mają one połączenie z fundamentem i stropem a tu jak zauwazyłeś mamy mostki termiczne.

Z innej strony jak popatrzysz na przekrój domu ze ścianami dwuwarstwowymi to w zasadzie sa same mostki, bo jest jakaś izolacja termiczna od gruntu, ściany mają izolację na zewnątrz itd ale ciągłości izolacji termicznej tam żadnej nie ma. Na dodatek schody wewnętrzne działają jak radiator oddając energię do gruntu. To są same straty energii.

ściany działowe możesz odsunąć od ścian zewnętrznych ale co ze ścianami nośnymi i stropami???

Mylisz się analizując dom ze ścianani dwuwarstwowymi ocieplonymi od zewnątrz. Grunt pod domem nie osiąga temperatur minusowych a jedyna nieciągłość izolacji dotyczy połączenia ścian fundamentowych z płytą na gruncie. Z tego tez powodu izoluje się ścianę fundamentową do głębokości 1m unikając mostka termicznego.

W naszym klimacie najtańszym rozwiązaniem i najrozsądniejszym jest izolacja całego budynku od zewnątrz. Okładanie wszystkich pomieszczeń płytami GK i stosowanie wzmocnień tam gdzie chcesz coś powiesić też nieco kosztuje...

Akumulacja ciepła w przypadku konstrukcji tradycyjnej jest także przez Ciebie niedoceniana (jak już inni zauważyli)

pozdrawiam

poczytaj watek "model cieplny domu"- zastosowanie praktyczne

tam moze znajdziesz cos co ci przyblizy temat akumulacji ciepla i jego roli w kosztach ;)

przeczytałem - starałem się zrobić to nawet ze zrozumieniem :roll:

Kolega się tam namęczył i dostał konkretne wyniki. Tylko ze jak sam pewnie zauważyłeś każdy wyciągał z tego swoje nie zawsze jednakowe wnioski. Nie wiem jakie są Twoje, ale według mnie opierając sie na tamtych wyliczeniach wychodzi na to, że optymalne jest uniemożliwienie ucieczki ciepła z domu i użycie ścian wewnętrznych a nie zewnętrznych jako tego "akumulatora" trzymającego choć przez chwilę ciepło.

Tutaj faktycznie mój pomysł docieplenia ścian wewnętrznych żeby uniemożliwić ucieczkę ciepła przez mostki termiczne "ściany nośne -strop-podłoga" jest średnio trafiony, ale juz odizolowanie ścian zewnętrznych jest dobrym pomysłem.

Temat nie jest nowy. Troczę czasu wstecz pisał na tym forum niejaki T.B. Jak interesuje Cie to zagadnienie, to ma on stronę http://www.nie-co.pl.

Ja raczej przychylam sie w stronę przeciwników takiego rozwiązania - z różnych względów. Moim zdaniem istnieje rozwiazanie alternatywne. Budowanie zgodnie ze sztuką, jesli chodzi o izolacyjuność ścian, a na etapie wykończeniówki wyłożenie ścian (wszystkich lub wybranych) cienkim materiałem izolacyjnym tj. wykładziną korkową, matami "szklanymi", grubą tapeta z "wzorkiem" ze styropianu, itp.

Rozwiązanie takie spowoduje, że ściana będzie "ciepła w dotyku", zachowa zarówno akumulację, jak i izolacyjność wewnętrzną.

ściany działowe możesz odsunąć od ścian zewnętrznych ale co ze ścianami nośnymi i stropami???

Mylisz się analizując dom ze ścianani dwuwarstwowymi ocieplonymi od zewnątrz. Grunt pod domem nie osiąga temperatur minusowych a jedyna nieciągłość izolacji dotyczy połączenia ścian fundamentowych z płytą na gruncie. Z tego tez powodu izoluje się ścianę fundamentową do głębokości 1m unikając mostka termicznego.

W naszym klimacie najtańszym rozwiązaniem i najrozsądniejszym jest izolacja całego budynku od zewnątrz. Okładanie wszystkich pomieszczeń płytami GK i stosowanie wzmocnień tam gdzie chcesz coś powiesić też nieco kosztuje...

Akumulacja ciepła w przypadku konstrukcji tradycyjnej jest także przez Ciebie niedoceniana (jak już inni zauważyli)

pozdrawiam

Nie chciałem rezygnować z klasycznego ocieplenia zewnętrznego ani izolacji fundamentów. Pomysł jest taki, żeby zamiast standardowych tynków wewnętrznych zrobić suche tynki a w konstrukcjach umieścić wełnę mineralną i folię paroizolacyjną-jeszcze nie wiem jakiej grubości.

Jescze sie nie orientowałem o ile większy będzie koszt tynku suchego do tradycyjnego cementowo wapiennego czy gipsowego, ale gdybym zrezygnował z instalacji C.O. czyli kocioł

rozprowadzenie instalacji sterowanie, konserwacja, awarie być może miałbym środki na docieplenie od wewnątrz, a rachunki za ogrzewanie nie różnłyby sie gdybym całą instacacje CO zastosował.

ciesze sie ze watek przeczytales

ale niestety wnioski wyciagnales nie do konca poprawne

prawidlowe wnioski plynace z tego watku sa takie ze jesli chcemy miec dom z duza akumulacyjnoscia to najlepiej jest go ocieplic grubo od zewnatrz- wtedy cala sciana zewnetrzna ma praktycznie temperature pokojowa i moze w ten sposob zgromadzic duze ilosci ciepla

co innego jednowarstwowa sciana z np ytonga- nie dosc ze ma mala gestosc(czyli mala akumulacja) to ma rowniez profil temperatury co powoduje ze gromadzi tylko okolo polowe tego co by mogla zgromadzic nie majac tego profilu

to tyle jesli chodzi o te sciany zewnetrzne

dla ciebie jednak istotniejsze jest odpowiedzenie sobie na pytanie w jaki sposob chcesz zaoszczedzic na ogrzewaniu pozbywajac sie akumulacji

jesli chcesz miec w domu ciagle cieplo to praktycznei nie da ci takie rozwiazanie nic poza klopotliwym "dbaniem" o stala temperature

moglbys zyskac na periodycznym obnizaniu temperatury w pomieszczeniu -np weekendy-czy tez dlugie godziny pracy

ale zauwaz ze cieplo bedzie i tak u ciebie akumulowane w stropach, schodach, scianach dzialowych itd- wiec tak szybko temperatury nie wytracisz

ale na pewno pogorszy ci sie komfort uzytkowania lokalu i to moze nawet dosyc powaznie

dobrze przemysl sobie zanim cos pochopnie zrobisz

Temat nie jest nowy. Troczę czasu wstecz pisał na tym forum niejaki T.B. Jak interesuje Cie to zagadnienie, to ma on stronę http://www.nie-co.pl.

Ja raczej przychylam sie w stronę przeciwników takiego rozwiązania - z różnych względów. Moim zdaniem istnieje rozwiazanie alternatywne. Budowanie zgodnie ze sztuką, jesli chodzi o izolacyjuność ścian, a na etapie wykończeniówki wyłożenie ścian (wszystkich lub wybranych) cienkim materiałem izolacyjnym tj. wykładziną korkową, matami "szklanymi", grubą tapeta z "wzorkiem" ze styropianu, itp.

Rozwiązanie takie spowoduje, że ściana będzie "ciepła w dotyku", zachowa zarówno akumulację, jak i izolacyjność wewnętrzną.

Znam ten temat i rozmawiałem m.in. z panem Tomaszem, ma duże doświadczenie w tej kwestii, szczególnie w systemach wentylacji mechanicznej z rekuperatorami.

Teraz właśnie jest pytanie, czy efektywne kosztowo jest docieplenie ścian od wewnątrz? Wydaje mi się, że w przypadku ogrzewania prądem, na które prawdopodobnie będę skazany każde zmniejszenie energochłonności budynku ma sens. Itak jak pisałem wyżej przekonuję sie do rozwiązania klasycznego ocieplenia budynku plus docieplenie od wewnątrz - chyba nie ma mozliwości, żeby wydatki na ogrzewanie wtedy wzrosły?