qwert 30.10.2006 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ja syf mam, szczególnie podczas czyszczenia ,do tego pies uwielbia obsikiwać koszyk z dewnem. syf powójny i pies zbity do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 30.10.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ja syf mam, szczególnie podczas czyszczenia ,do tego pies uwielbia obsikiwać koszyk z dewnem. syf powójny i pies zbity do tego. hahhaha moj pies nie obsikuje - uff Za to kladzie sie przed kominkiem i sie wygrzewa. Moj pies woli lazic za jedzeniem, ciagle w kuchni siedzi dziad Chcialam dodac - odpowiedz na pytanie - czy to sensowne rozwiazanie ( jak w tytule watku) odpowiadam - bardzo sensowne przy zalozeniu ze sie ma kominek z plaszczem wodnym. Jesli bym sie nastawiala na tylko prad ,nie robilabym chyba instalacji wodnej. A jeszcze jedno - wczesniej mialam c.o. wodne na gaz - nigy tak szybko nie osiagnelam nagrzania mieszkania ( wtedy mieszkanie to bylo) gazem ,niz teraz domu pradem ( instalacji wodnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 30.10.2006 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam Agnieszko ,a czy możesz (jeśli wiesz) napisać jak wygląda spadek temperatury od tej 6 tej rano kiedy piec przestaje grzać do godzin popołudniowych kiedy wracacie z pracy ?? O ile temperatura spada w domu ?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 30.10.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Witam Agnieszko ,a czy możesz (jeśli wiesz) napisać jak wygląda spadek temperatury od tej 6 tej rano kiedy piec przestaje grzać do godzin popołudniowych kiedy wracacie z pracy ?? O ile temperatura spada w domu ?? pozdrawiam Z pol stopnia. Wracamy o 16 . Dzis sprawdze dokladnie jak wroce do domu i jutro dam znac. Dzis jest zimno straszie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.10.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Darek, ale spadek temperatury nie bardzo zależy od kotła. Główne znaczenie ma w tym przypadku "izolacyjność" termiczna budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 30.10.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Darek, ale spadek temperatury nie bardzo zależy od kotła. Główne znaczenie ma w tym przypadku "izolacyjność" termiczna budynku. Witam Hehehe oczywiście wiem .Ale zakładam że Agnieszka ma dobrze ocieplony dom tak jak i ja pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 31.10.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Darek, ale spadek temperatury nie bardzo zależy od kotła. Główne znaczenie ma w tym przypadku "izolacyjność" termiczna budynku. Witam Hehehe oczywiście wiem .Ale zakładam że Agnieszka ma dobrze ocieplony dom tak jak i ja pozdro A dobrze mam docieplony , dobrze Z tym, ze dom dlugo nie stoi, wiec nie przezyl grzewczych sezonow jeszcze Wczoraj sprawdzilam - wrocilismy nieco pozniej o 19. Temp. od rana do godziny 19 spadla o 0,75 st. Po zalaczeniu sie kotla elektrycznego grzejniki sa gorace po 3 minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 31.10.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Witam No to rewelacyjnie . Wygląda na to że taki kocioł bedzie się włączał sporadycznie i na krótko . Oczywiście w duże mrozy pewnie częściej i na dłużej ,ale i tak się cieszę z tego co napisałaś pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.10.2006 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Ogrzewanie elektryczne uchodzi za nieco droższe od gazowego (około 25%).Znacznie niższe są nakłady początkowe, kocioł elektryczny pracuje niemal bezgłośnie, ulokować można go w dowolnym miejscu (nawet w szafce).Ich zalety przejawiają się szczególnie w dobrze ocieplonych domach, gdzie nawet niewiele wyższy koszt użytkowania nie jest wcale powalającą kwotą.Jeśli w domach o dużej akumulacyjności, wówczas jedynie z grzejnikami o jak najmniejszej bezwładności cieplnej i jak największej szybkości działania takimi jak grzejniki Regulus.Niemal całkowicie brak będzie wówczas amplitudy wewnętrznej temperatury. Gaz wymaga: przyłącza, osobnej kotłowni, kominów wentylacyjnego i spalinowego, przeglądów kotła itd.Kotły elektryczne Kospela występują w dużym rozrzucie mocy, można je też łączyć w kaskadę - zespół kotłów. Ze sterownikiem kosztują stosunkowo niedrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 31.10.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Ogrzewanie elektryczne uchodzi za nieco droższe od gazowego (około 25%). Znacznie niższe są nakłady początkowe, kocioł elektryczny pracuje niemal bezgłośnie, ulokować można go w dowolnym miejscu (nawet w szafce). Ich zalety przejawiają się szczególnie w dobrze ocieplonych domach, gdzie nawet niewiele wyższy koszt użytkowania nie jest wcale powalającą kwotą. Jeśli w domach o dużej akumulacyjności, wówczas jedynie z grzejnikami o jak najmniejszej bezwładności cieplnej i jak największej szybkości działania takimi jak grzejniki Regulus. Niemal całkowicie brak będzie wówczas amplitudy wewnętrznej temperatury. Gaz wymaga: przyłącza, osobnej kotłowni, kominów wentylacyjnego i spalinowego, przeglądów kotła itd. Kotły elektryczne Kospela występują w dużym rozrzucie mocy, można je też łączyć w kaskadę - zespół kotłów. Ze sterownikiem kosztują stosunkowo niedrogo. Witam No właśnie ...........ta szybkosć działania !!?? Tego się obawiam bo powszechnie wiadomo że podłogówka (mam jej około 100mkw ) bardzo powoli się nagrzewa a więc i piec będzie musiał pracować długo zanim pomieszczenia się nagrzeją ....... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.10.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Ale tylko w okresie przejściowym. W ogólnym bilansie podłogówka "oszczedza" nawet do 30% energii potrzebnej do ogrzania pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 31.10.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Ale tylko w okresie przejściowym. W ogólnym bilansie podłogówka "oszczedza" nawet do 30% energii potrzebnej do ogrzania pomieszczeń. Witam Super .............proszę o więcej takich optymistycznych wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 31.10.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 W innym wątku pisałem:"Prócz podłógowki zainstalowałem małe, szybko działające grzejniki (regulusy) o mocy około 30% maksymalnego zapotrzebowania cieplnego danego pomieszczenia, po to, by w razie gwaltownego spadku temperatury, szybko, jako pierwsze, podjęły funkcję grzania, niczym podłogówka się załaduje. Ponadto grzejniki te używam bez podłogówki przy zimniejszych (nie bardzo zimnych) dniach lub w okresie przejściowym lub przy wilgotnych dniach, kiedy to wystarczy podnieść nieco temperaturę, by było miło i przytulnie (łazienka, kuchnia, sypialnia). W takich, często w ciągu roku występujących sytuacjach, ich zamniejszona, zbyt mała na pełną ostra zimę moc jest w zupełności wystarczająca. Gdy jest naprawdę zimno włączam dopiero oba systemy. W łazience ustawiam podłogówkę na stałe na 23-24oC. Jeśli ten wspomniany za mały grzejnik nie wystarcza do utrzymania tej zadanej temperatury, dopiero wówczas włącza się podloga. Takie rozwiązanie ma sens jedynie z szybko działającymi grzejnikami. One to są strażnikami kasy i komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 31.10.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Agnieszka1 z nieba mi spadasz Jesli chodzi o jedyne zrodlo ciepla jakim jest kominek z plaszczem - dla ludzi pracujacych to bardzo uciazliwe zapewne jest. Tak wiec podlaczaj kospela bedziesz mial wygodne i cieplo Agnieszka1 mi też spadłaś z nieba. Właśnie chodzi mi o to rozwiązanie jakie Wy wybraliście. Wszystko dokładnie napisałaś, dziękuję Ci za to . Chciałabym również prosić Cię - O ILE TO TYLKO BĘDZIE MOŻLIWE - o podawanie rachunków za prąd. Koszty jakie będziecie ponosić co miesiąc. Zdaję sobie sprawę, ze to może być uciążliwe, ale byłabym bardzo wdzięczna (i pewnie nie tylko ja ). Jak mogłabym jeszcze prosić w miarę upływu czasu o Twoje uwagi odnośnie systemu, jak działa, jakie ma wady i zalety. Pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 01.11.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 Witam Wszyscy wiemy Agnieszko że ciężko ci będzie podać nam na razie jakieś koszty ogrzewania ,ale może jeśli mozesz to dla nas zrobić podaj ile kilowatów zużywa Kospel w tej chwili na dobę -będziemy mieli jakiś "obraz" sytuacji . Ale cię męczymy co ?? . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.11.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Witam Wszyscy wiemy Agnieszko że ciężko ci będzie podać nam na razie jakieś koszty ogrzewania ,ale może jeśli mozesz to dla nas zrobić podaj ile kilowatów zużywa Kospel w tej chwili na dobę -będziemy mieli jakiś "obraz" sytuacji . Ale cię męczymy co ?? . pozdrawiam Oj nie, nie meczycie mnie. Ile KW obecnie? musze sprawdzic. Bede systematycznie podawac ile place za prad i jak czesto zalaczam Kospela. Obecnie rachunki bede wyzsze, bo mamy jeszcze prad budowlany , w przeciagu miesiaca bedziemy mieli juz normalny prad w II taryfach - jak pisalam wczesniej. Jesli macie czas aby czekac na moje relacje - to oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 02.11.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Będziemy czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.11.2006 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 bedziemy czekać. czy masz bojler? czy wodę grzejesz na bieżąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.11.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 bedziemy czekać. czy masz bojler? czy wodę grzejesz na bieżąco? Mam kociol kospela + zasobnik wody na 140 l. Kospelek na biezaco podgrzewa wode w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 02.11.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Mam kociol kospela + zasobnik wody na 140 l. Kospelek na biezaco podgrzewa wode w zasobniku. a ja mam pytanie jakie masz przylacze pradu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts