taje 16.11.2006 00:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witaj Taje .Ja bym ekipie nie odpusciła // Jak beda pyszczyć zadzwoń do przedstawiciela Mapei w swoim miescie oni przysla ci bezpłatnie eksperta ,on pobierze próbke fugi i dostaniesz na pismie czyja to wina.Przerabiałam juz takie historie ,pracowalam z róznymi ekipami .Czytajac to co chcesz piszesz i znajac tą fuge moge ci powiedziec tylko jedno --ekipa zanieczysciła wapnem szpary między kaflami .mogło to byc od cekolu , zle dobranego kleju itp.Powodzenia -walcz o swoje bo Twój dom to przecierz spełnienie marzen --prawda? Nie odpuściłam - wydłubali stare i zafugowali na nowo. I... sytuacja podobna: ciemniejsze niż poprzednie ale też nie czarne i dalej niejednolite, trochę mniej niż poprzednio ale jednak. Ręce opadają. Co ciekawe - fuga Sopro w łaziece, też czarna, wyszła dużo lepiej niż czarna Mapei. A na deser - impregnacja łupka w salonie rozbieliła fugi! Zamiast antracytowych fug mam teraz szaro-białe i zrobiło się w niezamierzony sposób rustykalnie. Ja chyba oszaleję - już mam jednak dość prac budowlanych, a fugowania zwłaszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pa-ma 17.11.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Mapei i Sopro to jedna rodzina firm (nie potwierdzam ale słuszałem że spoiną robią w tym samym miejscu), ale to dobre spoiny, bardzo ważne aby nie przelać wody w trakcie rozrabiania spoiny, oraz nia za szybko myć płytek (znów nadm iar wody), wszelkie impregnacje powinno się poprzedzić kontrolą na mało widocznym fragmencie itd, pogoń wykonawcę pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackMamba 12.11.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Odkopuję temat bo właśnie mam problem z fugami, jestem zrozpaczona tym bardziej że sprawa dotyczy salonu wybrałam fugę Sopro kolor Carmel, po zafugowaniu kiedy fuga była jeszcze mokra wszystko wyglądało bajecznie, po wyschnięciu fuga zrobiła się biała na początku myślałam że to jakiś kurz i umycie wodą załatwi sprawe, jednak myłam i myłam a po wyschnięciu podobny efekt, nie wyobrażam sobie zeby tak zostało, biała fuga absolutnie nie pasuje do kafli, zresztą teraz jak poczytałam trochę to zaczynam wierzyć ze coś jest "skopane" bo w kuchni gdzie mam fugę z Ceresitu -Grafit, tez miejscami fuga ma kolor biały, przecież to niemożliwe żeby fuga prawie czarna wybarwiła się na biało!!?? Rozmawiałam wstępnie z płytkarzem, który wyraził swoje zdziwienie takim zachowaniem fugi, ponoć ten kolor firmy Sopro kładł wielokrotnie i zawsze kolor wychodził idealnie...więc co się stało??? Jutro mamy się spotkać nad tymi nieszczęsnymi fugami i zastanowić co się stało i co można zrobić, mam nadzieję że znajdzie się jakiś mało inwazyjny sposób Czy macie jakieś pomysły na ten kłopot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 13.11.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 sam wlasnie zastanawiam sie nad usunieciem fugi i polozeniem jej jeszcze raz ale moj problem dotyczyl tylko bialej fugi Mapei ktora w przeciwienstwie do pozostałych uzytych odcieni ( brazy ) stwardniala w takim tempie ze nie zdazylem jej wyczyscic i wyrownac, wyglada teraz nieciekawie - jest nierowna a starcie nadmiaru graniczy z cudem ... po czasie wskazanym na opakowaniu jako opdowiedni do pierwszego czyszczenia bylo juz za pozno... czy znacie moze jakas miskture ktora umozliwilaby doprowadzenie fugi do stanu optycznie dobrego ? czy jestem skazany na usuwanie starej fugi ? domyslam sie ze nie bedzie to latwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 14.11.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Jeśli to epoksydówka to wyrazy głebokiego współczucia. Ta cholera jest twarda jak diament. Zadzwoń do Mapei, może Ci coś poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 14.11.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ja podgrzewałam fugę epoksydową farelką. Robiła sie z niej guma i tak zdrapałam całą podloge w małej łazience. Do fugi epoksydowej Mapei jest też podobno jakiś zmywacz i może tym można ją trochę rozpuścić. Nie znam tego produktu, ale ktoś o czymś takim pisał na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.11.2009 02:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ja podgrzewałam fugę epoksydową farelką. Robiła sie z niej guma i tak zdrapałam całą podloge w małej łazience. Do fugi epoksydowej Mapei jest też podobno jakiś zmywacz i może tym można ją trochę rozpuścić. Nie znam tego produktu, ale ktoś o czymś takim pisał na forum. Tu: http://forum.muratordom.pl/czym-usunac-fuge-epoksydowa,t166901.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 15.11.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 w moim przypadku jest to zwykla fuga ultra color plus i tka jak pisalem na kamien stwardniala mi tka szybko tylko biala natomiast z brazami nie bylo problemu ... sproboje cos podzialac octem a jak nie pomoze to moze sproboje ten srodek o ktorym wspominacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackMamba 16.11.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Woda z octem działa cuda kolor fug odzyskany, może jeszcze niezupełnie ale tylko dlatego że trzeba się porządnie wziąć za szorowanie ale kamień z serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.11.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Grafit się dodaje i jest czarna. A grafit to także sadza z komina . Grafit to krystaliczna forma węgla - nie znam kominków, które miałby takie ciśnienie, by sprasować popiół z drewna w grafit Grafit otrzymuje się przemysłowo z antracytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 17.11.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 czy ocet z woda rozpuszcza lekko fuge czy poprostu wyciaga tylko barwnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.11.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 czy ocet z woda rozpuszcza lekko fuge czy poprostu wyciaga tylko barwnik ? Wymywa kurz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jean70 11.01.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 proszę mi tak łopatologicznie wytłumaczyć jak zmienić kolor fugi z bardzo jasnego szarego na ciemny? Najpierw umyć octem czy od razu wyskrobać i nałożyć nową czy może czymś (?) zabarwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 11.01.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 czy ocet z woda rozpuszcza lekko fuge czy poprostu wyciaga tylko barwnik ? To dziala tylko wtedy , gdy fuga zostala zabrudzona , zapylona . W takim wypadku najlepiej jest przemyc fuge preparatem Mapei Keranet i pokryc fuge impregnatem . Na przyklad Ceresit CT-10 . Leciutko nablyszczy fuge i wydobedzie zakladany kolor . Zabezpieczy zarazem przed wnikaniem kurzu , pylow w jej powierzchnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rataj75 27.10.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 zamierzam położyć czarną fugę w jedenj z moich łazienek ? Słyszałam, że czarna czasem nie wychodzi czarna tylko szara? Jaką możecie polecić ? Prosze również o opinie na temat fugi epoksydowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 27.10.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 ja. Sopro. wyszła nieco szarawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rataj75 27.10.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 monah czy jest epoksydowa? nie było problemu z domyciem płytek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zizi1978 27.10.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 Ja też mam czarną z Sopro - na moje oko jest czarna. Moja nie jest epoksydowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 28.10.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 monah czy jest epoksydowa? nie było problemu z domyciem płytek ? nie, zwykła. problemu z domyciem płytek nie było żadnego, ale fuga, co tu dużo kryć, czarna nie jest, tylko szara. nie rzuca się to bardzo w oczy, ale JA widzę i to wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nalepiok 28.10.2010 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 Prosze również o opinie na temat fugi epoksydowej ? ta fuga ma to do siebie, ze jak nam się odwidzi, albo nie spodoba, to najczęściej ale odchodzi dopiero z płytkami. Więc wybór należy przemyśleć bardzo poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts