Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czarna fuga

taje

Recommended Posts

Witaj Taje .Ja bym ekipie nie odpusciła // Jak beda pyszczyć zadzwoń do przedstawiciela Mapei w swoim miescie oni przysla ci bezpłatnie eksperta ,on pobierze próbke fugi i dostaniesz na pismie czyja to wina.Przerabiałam juz takie historie ,pracowalam z róznymi ekipami .Czytajac to co chcesz piszesz i znajac tą fuge moge ci powiedziec tylko jedno --ekipa zanieczysciła wapnem szpary między kaflami .mogło to byc od cekolu , zle dobranego kleju itp.Powodzenia -walcz o swoje bo Twój dom to przecierz spełnienie marzen --prawda? :D

Nie odpuściłam - wydłubali stare i zafugowali na nowo. I... sytuacja podobna: ciemniejsze niż poprzednie ale też nie czarne i dalej niejednolite, trochę mniej niż poprzednio ale jednak. Ręce opadają. Co ciekawe - fuga Sopro w łaziece, też czarna, wyszła dużo lepiej niż czarna Mapei. A na deser - impregnacja łupka w salonie rozbieliła fugi! Zamiast antracytowych fug mam teraz szaro-białe i zrobiło się w niezamierzony sposób rustykalnie. Ja chyba oszaleję - już mam jednak dość prac budowlanych, a fugowania zwłaszcza. :cry:

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mapei i Sopro to jedna rodzina firm (nie potwierdzam ale słuszałem że spoiną robią w tym samym miejscu), ale to dobre spoiny, bardzo ważne aby nie przelać wody w trakcie rozrabiania spoiny, oraz nia za szybko myć płytek (znów nadm iar wody), wszelkie impregnacje powinno się poprzedzić kontrolą na mało widocznym fragmencie itd, pogoń wykonawcę

pozdrowionka

• 2 years później...

Odkopuję temat bo właśnie mam problem z fugami, jestem zrozpaczona tym bardziej że sprawa dotyczy salonu :-? wybrałam fugę Sopro kolor Carmel, po zafugowaniu kiedy fuga była jeszcze mokra wszystko wyglądało bajecznie, po wyschnięciu fuga zrobiła się biała :o na początku myślałam że to jakiś kurz i umycie wodą załatwi sprawe, jednak myłam i myłam a po wyschnięciu podobny efekt, nie wyobrażam sobie zeby tak zostało, biała fuga absolutnie nie pasuje do kafli, zresztą teraz jak poczytałam trochę to zaczynam wierzyć ze coś jest "skopane" bo w kuchni gdzie mam fugę z Ceresitu -Grafit, tez miejscami fuga ma kolor biały, przecież to niemożliwe żeby fuga prawie czarna wybarwiła się na biało!!?? Rozmawiałam wstępnie z płytkarzem, który wyraził swoje zdziwienie takim zachowaniem fugi, ponoć ten kolor firmy Sopro kładł wielokrotnie i zawsze kolor wychodził idealnie...więc co się stało???

Jutro mamy się spotkać nad tymi nieszczęsnymi fugami i zastanowić co się stało i co można zrobić, mam nadzieję że znajdzie się jakiś mało inwazyjny sposób :-? Czy macie jakieś pomysły na ten kłopot?

sam wlasnie zastanawiam sie nad usunieciem fugi i polozeniem jej jeszcze raz ale moj problem dotyczyl tylko bialej fugi Mapei ktora w przeciwienstwie do pozostałych uzytych odcieni ( brazy ) stwardniala w takim tempie ze nie zdazylem jej wyczyscic i wyrownac, wyglada teraz nieciekawie - jest nierowna a starcie nadmiaru graniczy z cudem ... po czasie wskazanym na opakowaniu jako opdowiedni do pierwszego czyszczenia bylo juz za pozno... czy znacie moze jakas miskture ktora umozliwilaby doprowadzenie fugi do stanu optycznie dobrego ? czy jestem skazany na usuwanie starej fugi ? domyslam sie ze nie bedzie to latwe

Ja podgrzewałam fugę epoksydową farelką. Robiła sie z niej guma i tak zdrapałam całą podloge w małej łazience. Do fugi epoksydowej Mapei jest też podobno jakiś zmywacz i może tym można ją trochę rozpuścić. Nie znam tego produktu, ale ktoś o czymś takim pisał na forum.

Tu:

http://forum.muratordom.pl/czym-usunac-fuge-epoksydowa,t166901.htm

Grafit się dodaje i jest czarna. A grafit to także sadza z komina :o :lol: .

Grafit to krystaliczna forma węgla - nie znam kominków, które miałby takie ciśnienie, by sprasować popiół z drewna w grafit :D

Grafit otrzymuje się przemysłowo z antracytu.

• 1 month później...
czy ocet z woda rozpuszcza lekko fuge czy poprostu wyciaga tylko barwnik ?

To dziala tylko wtedy , gdy fuga zostala zabrudzona , zapylona . W takim wypadku najlepiej jest przemyc fuge preparatem Mapei Keranet i pokryc fuge impregnatem . Na przyklad Ceresit CT-10 . Leciutko nablyszczy fuge i wydobedzie zakladany kolor . Zabezpieczy zarazem przed wnikaniem kurzu , pylow w jej powierzchnie .

• 9 months później...