Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kometa- nasz dom

e.kala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pokażę jeszcze jaki kolor będzie miał komin

Ciekawe jak będzie prezentował się z dachówką. Wypięknieje też po naoliwieniu (dla tych co nie wiedzą, bo do dnia dzisiejszego ja też nie wiedziałam, komin się naoliwia :lol: )

http://preview.sedes.photosite.com/~photos/tn/6441665_348.ts1164490007000.jpg

Na forum jest dużo pytań o wykończenie kominów systemowych. U nas komin do kominka z 1 wentylacją jest obłożony tylko płytkami, a drugi od pieca gazowego z dodatkowymi wentylacjami z silki będzie ocieplony, otynkowany i płytki.

PRZESTRZEGAM PRZEDA TAKIM ROZWIĄZANIEM JA TAK ZROBIŁEM Z KOMINAMI I PO ROKU ZACZEŁA MI WODA LECIEC MIEDZY PŁYTKAMI I PO NICH DO DOMU :(SKOŃCZY SIE TO ODBICIEM PŁYTEK I TYNKOWANIEM KOMINA W KOLORZE ELEWACJI:(

PRZESTRZEGAM PRZEDA TAKIM ROZWIĄZANIEM JA TAK ZROBIŁEM Z KOMINAMI I PO ROKU ZACZEŁA MI WODA LECIEC MIEDZY PŁYTKAMI I PO NICH DO DOMU :(SKOŃCZY SIE TO ODBICIEM PŁYTEK I TYNKOWANIEM KOMINA W KOLORZE ELEWACJI:(

Trochę nie moge sobie tego wyobrazić. Może miałeś kiepski klej do płytek. Woda musiałaby lecieć pod płytkami. Gdyby ten komin był robiony tak jak drugi z ociepleniem i tynkowaniem i płytki to też jeżeli płytki by odpadły, albo klej nie trzymał mogłoby być tak samo. Możesz napisać jaki klej i jaką fugę miałeś. Czy wykonawca był solidny?

Tadzik07 diękuje za wpis.

Cześć,

Budowa wzorowa - co tu gadać... :D

Ja na razie jestem na etapie fundamentów, ale przy kontynuacji takiej pogody, to kto wie? :roll: Też będziemy stawiać ściany z silikatów, więc tym chętniej podziwiam twoją budowę. Myślę też o kominach Presto - jak wypadły wam cenowo? Wklejej dalej! :)

Trzymam kciuki i pozdrawiam,

Cześć,

Budowa wzorowa - co tu gadać... :D

Ja na razie jestem na etapie fundamentów, ale przy kontynuacji takiej pogody, to kto wie? :roll: Też będziemy stawiać ściany z silikatów, więc tym chętniej podziwiam twoją budowę. Myślę też o kominach Presto - jak wypadły wam cenowo? Wklejej dalej! :)

Trzymam kciuki i pozdrawiam,

Dwa kominy po 8,25m, jeden z wentylacją, drugi bez( dodatkowe kanały wentylacyjne z silki) za 3750 zł.

Zdjęć nie zrobiłam, za bardzo nie ma co pokazywać :wink:

• 5 weeks później...

Ożesz! Co za rudera! :(

Żartowałem. :lol: Widać, że domek wyrósł w oczach. Teraz Cię czeka niestety mniej efektowny proces zapełniania ścian i otworów instalacjami i urządzeniami, tłumy fachowców (bo na razie był jeden/dwóch). Ale pociesz się, niedługo wiosna.

Z pozdrowieniami Noworocznymi szwagier.

Patrząc na ostatnie zdjęcie z widokiem komina w salonie mam pytania. Czy masz kanał wentylacyjny z kominka? Wydaje mi się, że powinna być wentylacja w okolicy kominka. Czy planujesz rozprowadzenie ciepła z kominka? Jeśli powietrzne z dmuchawą gdzieś na strychu to już teraz pomyśl jak je przeprowadzisz na górę. Na piętrze komin idzie pomiędzy pokojami i jest dość ciasno na przeciągnięcie grubej, ocieplonej rury. Poza tym trzeba sie przebić przez strop i to w miejscu, które nie naruszy zbytnio zbrojenia. Wiem, bo u siebie nie wszystko przemyślałem w odpowiednim momencie i potem musiałem nieźle nakombinować, żeby uzyskać to co chciałem. Generalnie warto pomyśleć o wentylacji, np. okap w kuchni. Tu tez kombinowałem, ale to trzeba zrobić koniecznie przed instalacjami i tynkami.

Jest kanał wentylacyjny przy kominku (majster o tym pomyślał), dziura w stropie do rozprowadzenie powietrza z kominka jest, mniej więcej wiemy jak te rury będa przebiegać. Wentylacja w kuchni jest, czy potrzebny drugi kanał do okapu?

AnDzik, CAEN i komarek dziękuję za wsparcie :p

Wydaje mi się (do sprawdzenia), że do czegoś takiego jak okap, gdzie jest wymuszona wentylacja (silnik i dmuchawa), musi być osobny kanał wentylacyjny. Jeśli zatem już wiesz, gdzie będzie kuchenka i ma być okap to trzeba pomyśleć co z wentylacją. Ja mam osobno wkuty w ścianę kanał wentylacyjny, bo w kominie zabrakło miejsca:)

Co do dachówki, bardzo ładna. Jeśli zdjęcie nie przekłamuje to taka wpadająca w kolor kasztanowy/bordowy.

Pytanie: nie masz obróbek blacharskich na skrajach dachu? Mnie to robili przy kryciu dachu.