kuleczka 25.11.2006 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Domek zapowiada się pięknie W ogóle ładna i czysta budowa, u nas był zawsze straszny bajzel Z tym kominem to mnie zaskoczyłaś..............u nas nic nie naoliwiano Pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 25.11.2006 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Dziękuję za miłe słowa. Oczywiście chodzi o naoliwienie płytek. Zakupiłam dzisiaj taką oliwkę 1 l- 22 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadzik07 01.12.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Bardzo ładny dom - gratulacje.Pamietam, ze zwróciłem uwage na ten projekt jak szukałem projektu dla siebie. Potem tak "wyszło", ze kupiłem działke z gotowym fundamentem i projektu nie musiałem juz wybierac.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 01.12.2006 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 Pokażę jeszcze jaki kolor będzie miał komin Ciekawe jak będzie prezentował się z dachówką. Wypięknieje też po naoliwieniu (dla tych co nie wiedzą, bo do dnia dzisiejszego ja też nie wiedziałam, komin się naoliwia ) http://preview.sedes.photosite.com/~photos/tn/6441665_348.ts1164490007000.jpg Na forum jest dużo pytań o wykończenie kominów systemowych. U nas komin do kominka z 1 wentylacją jest obłożony tylko płytkami, a drugi od pieca gazowego z dodatkowymi wentylacjami z silki będzie ocieplony, otynkowany i płytki. PRZESTRZEGAM PRZEDA TAKIM ROZWIĄZANIEM JA TAK ZROBIŁEM Z KOMINAMI I PO ROKU ZACZEŁA MI WODA LECIEC MIEDZY PŁYTKAMI I PO NICH DO DOMU :(SKOŃCZY SIE TO ODBICIEM PŁYTEK I TYNKOWANIEM KOMINA W KOLORZE ELEWACJI:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 01.12.2006 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2006 PRZESTRZEGAM PRZEDA TAKIM ROZWIĄZANIEM JA TAK ZROBIŁEM Z KOMINAMI I PO ROKU ZACZEŁA MI WODA LECIEC MIEDZY PŁYTKAMI I PO NICH DO DOMU :(SKOŃCZY SIE TO ODBICIEM PŁYTEK I TYNKOWANIEM KOMINA W KOLORZE ELEWACJI:( Trochę nie moge sobie tego wyobrazić. Może miałeś kiepski klej do płytek. Woda musiałaby lecieć pod płytkami. Gdyby ten komin był robiony tak jak drugi z ociepleniem i tynkowaniem i płytki to też jeżeli płytki by odpadły, albo klej nie trzymał mogłoby być tak samo. Możesz napisać jaki klej i jaką fugę miałeś. Czy wykonawca był solidny? Tadzik07 diękuje za wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 02.12.2006 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 WSZYSTKO BYLO MAPEYA A WYKONAWCA HMMMM NIE WIEM BO NIE WCHODZIŁEM NA DACH ALE KILKA OSOB JUZ TAK MIAŁO WIEC......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 02.12.2006 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 No cóż, komin zrobiony, a więc okaże się jak to będzie Dzisiaj jadę na działkę, może będą nowe zdjęcia, lecz niestety dachem nadal nie mogę sie pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Cześć, Budowa wzorowa - co tu gadać... Ja na razie jestem na etapie fundamentów, ale przy kontynuacji takiej pogody, to kto wie? Też będziemy stawiać ściany z silikatów, więc tym chętniej podziwiam twoją budowę. Myślę też o kominach Presto - jak wypadły wam cenowo? Wklejej dalej! Trzymam kciuki i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 02.12.2006 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2006 Cześć, Budowa wzorowa - co tu gadać... Ja na razie jestem na etapie fundamentów, ale przy kontynuacji takiej pogody, to kto wie? Też będziemy stawiać ściany z silikatów, więc tym chętniej podziwiam twoją budowę. Myślę też o kominach Presto - jak wypadły wam cenowo? Wklejej dalej! Trzymam kciuki i pozdrawiam, Dwa kominy po 8,25m, jeden z wentylacją, drugi bez( dodatkowe kanały wentylacyjne z silki) za 3750 zł. Zdjęć nie zrobiłam, za bardzo nie ma co pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 02.01.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Ożesz! Co za rudera! Żartowałem. Widać, że domek wyrósł w oczach. Teraz Cię czeka niestety mniej efektowny proces zapełniania ścian i otworów instalacjami i urządzeniami, tłumy fachowców (bo na razie był jeden/dwóch). Ale pociesz się, niedługo wiosna. Z pozdrowieniami Noworocznymi szwagier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 02.01.2007 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 OOOOOOOOO! Cześć szwagier, teraz odetchnąłeś po budowie to pokaz swój dom w Galerii zdjęć domów Formuowiczów. Ja będę tutaj systematycznie wstawiać zdjęcia i czekam na opinie te dobre, no i te mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 03.01.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Własnie mam w planie zamieszczenie zdjęć. Co mi tam, niech społeczeństwo wie. W weekend coś wybiorę. Miłej budowy! Żeby wreszcie przykryli dachówką, to juz prawie możesz się wprowadzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnDzik. 03.01.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 WitamDomek jest ładny, prace szybko postępują do przodu. Czytam ,oglądam i troche zazdroszcze bo my z mężem budowe zaczynamy wiosną i dopiero teraz dociera do mnie co mnie czeka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CAEN 05.01.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Mnie baaardzo się podoba ten Twój domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 05.01.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Fajnie to wymyśliłaś z tymi zdjęciami. Mniej czytania a więcej oglądania. Domek rośnie i nabiera wyglądu. Ale co tu dużo gadać czeka Was jeszcze mnóstwo roboty. Trzymam kciuki za postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 05.01.2007 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Patrząc na ostatnie zdjęcie z widokiem komina w salonie mam pytania. Czy masz kanał wentylacyjny z kominka? Wydaje mi się, że powinna być wentylacja w okolicy kominka. Czy planujesz rozprowadzenie ciepła z kominka? Jeśli powietrzne z dmuchawą gdzieś na strychu to już teraz pomyśl jak je przeprowadzisz na górę. Na piętrze komin idzie pomiędzy pokojami i jest dość ciasno na przeciągnięcie grubej, ocieplonej rury. Poza tym trzeba sie przebić przez strop i to w miejscu, które nie naruszy zbytnio zbrojenia. Wiem, bo u siebie nie wszystko przemyślałem w odpowiednim momencie i potem musiałem nieźle nakombinować, żeby uzyskać to co chciałem. Generalnie warto pomyśleć o wentylacji, np. okap w kuchni. Tu tez kombinowałem, ale to trzeba zrobić koniecznie przed instalacjami i tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 05.01.2007 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Jest kanał wentylacyjny przy kominku (majster o tym pomyślał), dziura w stropie do rozprowadzenie powietrza z kominka jest, mniej więcej wiemy jak te rury będa przebiegać. Wentylacja w kuchni jest, czy potrzebny drugi kanał do okapu? AnDzik, CAEN i komarek dziękuję za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.kala 06.01.2007 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Kawałek dachu. Dachówka ceramiczna Pfleiderer Terra Harmonica Classic http://images38.fotosik.pl/1630/71c1f7ea065d34f7m.jpg Powstaje też taki domek http://images41.fotosik.pl/1585/40d8c8d9ad27493cm.jpg Edytowane 12 Czerwca 2012 przez e.kala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lontrel 07.01.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 Bardzo ładna i czysta budowa szczególnie podobały mi sie fundamenty,ławy i ten ciągły porządek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 08.01.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2007 Jest kanał wentylacyjny przy kominku (majster o tym pomyślał), dziura w stropie do rozprowadzenie powietrza z kominka jest, mniej więcej wiemy jak te rury będa przebiegać. Wentylacja w kuchni jest, czy potrzebny drugi kanał do okapu? AnDzik, CAEN i komarek dziękuję za wsparcie Wydaje mi się (do sprawdzenia), że do czegoś takiego jak okap, gdzie jest wymuszona wentylacja (silnik i dmuchawa), musi być osobny kanał wentylacyjny. Jeśli zatem już wiesz, gdzie będzie kuchenka i ma być okap to trzeba pomyśleć co z wentylacją. Ja mam osobno wkuty w ścianę kanał wentylacyjny, bo w kominie zabrakło miejsca:) Co do dachówki, bardzo ładna. Jeśli zdjęcie nie przekłamuje to taka wpadająca w kolor kasztanowy/bordowy. Pytanie: nie masz obróbek blacharskich na skrajach dachu? Mnie to robili przy kryciu dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts