Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODŁOGÓWKA + KALORYFERY

SAVAGE7

Recommended Posts

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

jeżeli chodzi o siłowniki, to jak pisałem nie jest konieczne,

jeżeli załozysz, że w kuchni ma być 20C, a w gabinecie 19C, to stosując odpowiednio wyliczone odległości pomiędzy rurami, na tej samej temperaturze zasilania, którą wylicza automatyka, uzyskujesz założone temperatury w pomiesczeniach,

A czy jeżeli roztaw rur zrobi się gęściej i byłby przewymiarowany, to czy nie można ustawić na takiej pętli mniejszego przepływu wody na rozdzielaczu i tym samym zmniejszyć temperaturę takiej płyty grzewczej?

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

1950 napisał:

kaczorek. napisał:

hmmm czyli w przypadku układu otwartego nie mogę mieć kaloryfera podłączonego alupexem bo płynie przez te rurki zbyt gorący czynnik - dobrze rozumuje ...

jezeli tak to mnie zmartwiłes teraz bo koszt takiej instalacji mnie zabije finansowo

inaczej sie nie da ????? tz. nie z miedzi ???

BOŻE ŻEBY SIE DAŁO, ŻEBY SIE DALO ....

dlatego pisałem Ci o wymienniku

1950 mój hydraulik do kaloryferów chce zastosować polietylen sieciowany zamiast wymiennika, bo miedż jak wiem jest droga.

Jak uważasz czy ten polietylen sieciowany to dobry materiał do podłączenia kaloryferów, czy lepiej zrobić to poprzez wymiennik?

ok, dzięki.

A czy do regulacji temperatury podłogówki można np. na rozdzielaczu podłogówki założyć elektrozawór i do niego podłączyć czujnik temp. który umieścimy w pokoju. W ten sposób będziemy mieli zdolność regulacji temp. w pomieszczeniu. Tylko dokładnie nie wiem, jak ten zawór się nazywa.

Nie wiem, czy dobrze kombinuję?

A w przypadku regulacji kaloryferów czyli temp. to np. głowice termostatyczne?

od bojlera do kranu może być w alupexie, bo tutaj temp. wody jest do 95 stopni - teoretycznie, także alupex wytrzyma.

A od kotła do bojlera, temp. wody może być wyższa i alupex może nie wytrzymać. Dlatego miedż, albo ocynk - taniej. Dobrze rozumuję? :D

Mój hydraulik mówi, że zamiast miedzi można zrobić koło kotła z ocynku. Nie wiem, czy w to wchodzić?

Gość Kero
Twój hydraulik to jest chyba tylko hydraulik, a nie instalator,

niestety :roll:

fachowiec powinien wiedzieć, że ocynku do co i ciepłej wody się nie stosuje,

pozostaje Ci miedź

1950 mógłbyś mi powiedzieć dlaczego nie stosuje się ocynku do c.o. i c.wu.?

Jeszcze dziesięć i ponad temu lat ani miedź ani tzw. "plastiki" ani alupexy nie były na naszym rynku obecne. Gdzie były to były ale nie w budownictwie indywidualnym więc uprzedzam ewentualną zbędną polemikę na temat daty stosowania w Polsce rur miedzianych czy innych niż ocynkowane.

Ja twierdzę, że nie ma najmniejszych przeciwwskazań by takie rury zastosować w c.w.u. a także c.o., przy czym w c.o. jest to nieuzasadnione ekonmomicznie (wystarczą czarne) ale już w c.w.u. jak nabardziej uzasadnione - ja przynajmniej taką wiedzę posiadam i nie pochodzę z buszu.