Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODŁOGÓWKA + KALORYFERY

SAVAGE7

Recommended Posts

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziwna opinia.

Jeśli nie Cie to nie interesuje to mozesz pozostać przy czytaniu reklam w gazetach "dlaczego podłogówka jest taka cudowna".

natomiast niektórych interesuje także szkodliwośc (moze domniemana, może nie) tego systemu. I w temacie "Podłogówka czy kaloryfery" takie rozmowy są jak najbardziej na temat :x

Dziwna opinia.

Jeśli nie Cie to nie interesuje to mozesz pozostać przy czytaniu reklam w gazetach "dlaczego podłogówka jest taka cudowna".

natomiast niektórych interesuje także szkodliwośc (moze domniemana, może nie) tego systemu. I w temacie "Podłogówka czy kaloryfery" takie rozmowy są jak najbardziej na temat :x

To jaka jest podłogówka przekonają się ci co ją będą mieć .

Co do jej szkodliwości to raczej nie ma jednoznacznej opinii .

Czy chodzenie po podłodze o temp 24 C może być szkodliwe - i co to za bzdury o regulacji temperatury i przepływach -> przecież jeżeli skóra ma 36 C i jest ubrana w skarpetki i kapcie to chyba mamy w stopy cieplej niż przy podłogówce .Owszem początkowo dyskusja na temat obiegu krwi i rozkładu temperatur wydawała się ciekawa , ale 2-stronicowa sprzeczka kto ma rację , kto się przejęzyczył i kto czytał lepszą literaturę medyczną zaczyna mnie nudzić .

Problem tytułowu wątku owszem wart jest dyskusji i wymiany poglądów .

Fajnie by było oprócz poglądów poczytać opinii użytkowników- i to nie tych co dopiero co założyli podłogówkę ale takich co ją użytkują kilka/kilkanaście lat .

Myślę że na te musimy jeszcze poczekać - na razie to tylko poglądy i przypuszczenia .

Jestem lekarzem medycyny od 23 lat :p

Co boskie zostawmy jabku

co lekarskie lekarzowi a co techniczne inżynierowi

bogusław skierowales dyskusję na bardzo interesujący temat więc pozwoliłem sobie przeprowadzić mały eksperyment.

Otóż mieszkam w bloku(3 piętro) ,wielka plyta ok. 20-letnia w tym roku docieplona styro 10cm . Z uwagi na temperatury zewnętrzne kaloryfery ( żeliwne) pozakręcane oprócz łazienkowego ,stolarka drewniana średnio szczelna .temperatura w mieszkaniu 22 C chociaż biorę jakąś poprawkę na dokładność termometru i tu może być różnica +_ 0.5 C . Za pomocą termometru na podczerwień pomierzyłem tempetaturę powierzchni podłóg. Podłogi parkiet drewniany mozaika, kuchnia terakota,łazienka wykładzina . Wyniki są następujące :

-temp. podłogi w kuchni 24.2

-tem.podłóg drewnianych w pokojach 23.6

-temp.podłóg w łazience 25.4

podane temperatury są temp . średnimi na każde pomieszczenie 1 pomiar na 1m2 .Zauważalny spadek temp w pasie przyokiennym (ok.40 cm od ściany ) 0.5C i przy drzwiach balkonowych ok 1.5 C (pomiar 3 cm od drzwi).

Zakładam ,że przy prawidłowo zaprojektowanej i wykonanej podłogówce nie będę miał wyższych temperatur podłogi ponieważ te 2 Stopnie różnicy wystarczą aby wywołać przepływ ciepła.

Jeżeli więc twierdzisz ,że przebywanie w pomieszczeniu o temp podłogi 24 C jest szkodliwe dla zdrowia i chorobogenne to proszą uzasadnij to ale bez ogólników ----miliony mieszkańców bloków z wielkiej płyty będzie ci ogromnie wdzieczne a lawina pozwów za utracone zdrowie zasypie polskie sądy.

Tak przy okazji uzasadnij ale opierając sie na zasadach termodynamiki w jaki sposob stopy o tem.zewnętrznej skóry 28-30 C mogą nagrzać się od podłogi o temp 24C.

I tak przy okazji co to jest

I tylko w celu złamania temperatury podłogi .
bo nie bardzo rozumiem :wink:

Acha tak przy okazji ja jestem inżynierem :D

a zaczęło się jak zwykle od regulusów :roll:

temperatura podłogi maksymalnie w pomieszczeniach mieszkalnych to 29C, w kuchniach ze wzgledu na stojący charakter pracy to 27C a w łazienkach i strefach brzegowych może dochodzić do 32C,

bzdury o szkodliwości podłogówki wynikają z tego, że nawet teraz jeszcze spora część instaltorów robi podłogówkę "na oko" bez jej wyliczenia,

skutkiem tego przegrzania jak słusznie pisze bogusław jest złe samopoczucie i z czasem możliwe choroby układu krążenia,

ale z tego co rozumiem dyskusja powinna dotyczyć prawidlowo wykonanej podłogówki, bo w przeciwnym razie nie ma o czym dyskutować,

nie jest chwytem marketingowym twierdzenie producentów, że podłogówka jest cacy, ona naprawdę jest cacy z wielu powodów,

czy to ekonomicznych,

możliwość obniżenia temperatur zasilania co jest bardzo dobre dla kondensatów, czy też obniżenie temperatur pomieszcenia co też się przekłada na niższe koszty, (bogusław, tak na marginesie, obniżenie temperatury pomieszczena w zakresie temperatur około 20C, powoduje obniżenie kosztów ogrzania tego pomieszczenia o około 5-6% a nie tak jak napisałeś 2%)

czy też estetycznych,

nie każdy lubi mieć grzejniki, ponadto podlogówka stwarza większe możliwości w meblowaniu domu,

co do grzejników które dynamicznie nagrzewają pomieszczenie,

być może dla ciebie poczuciem komfortu jest dzwignięcie na pół godziny temperatury powietrza w pomieszczeniu o 3-4C, dla mnie osobiście a i podejrzewam, że i dla większości użytkowników domów którzy chcą się coś dowiedzić na temat podłogówki, komfortem by to nie było,

bo komfort to temp. przede wszystkim przegród, ale i także temperatura powietrza która powinna wahać się od 20-22 C,

odpowiednia wilgotność w przedziale (nie podaję wartości granicznych) 40-60% i

oraz prędkość przepływu powietrza 0,2-0,3 m/s,

dlatego nie staraj się wmówić komuś, że jak przyjdziesz do wychłodzonego domu i po dwudziestu minutach masz odczucie komfortu termicznego,

nie nie będziesz miał komfortu, będziesz miał tylko nagrzane powietrze o temperaturze iluś tam stopni,

przy podłogówce dzięki jej bezwładności masz zapewnioną praktycznie przez cały czas jednakową temperaturę,

nie wiem czy wiesz, że jedną z największych zalet podłogówki jest jej samoregulacja,

wyjaśnię, z powodu, że temeratury podłogi z reguły oscylują w granicach wyimienionych wyżej, w miarę nagrzewania powietrza nad podłogą następuje coraz mniejsza wymiana ciepła i podłogówka zaczyna coraz mniej grzać,

przy podłogówce właśnie z tego powodu nie dochodzi do przegrzewanai pomieszczeń co skutkuje i lepszym samopoczuciem a także powoduje mniejsze wydatki na ogrzewani,

przy Twoich regulusach które są tak dynamiczne, co tak często i namiętnie uwypuklasz, musi dochodzić i do przegrzewania pomieszczenia i do wysuszania powietrza,

niestety zarówno jedno jaki i drugie nie jest czynnikiem zwiększającym komfort w pomieszczeniu

Zgadzam się z przedmówcą - mierzyłem temperaturę w salonie po dłuższej pracy podłogówki ibyło tam ok 25 stC oczywiscie podłoga jest cieplejsza w przedpokoju gdzie rury rozchodzą się po wszystkich pomieszczeniach i gdzie jest duże zagęszczenie ale przeciez tam sie nie przebywa.

Jak napisałem zgadzam się z przedmówcą ale nie co do jednego zdania (części zdnaia)

... ponadto podlogówka stwarza większe możliwości w meblowaniu domu...

Niekoniecznie, ma ograniczenia nie możesz zawalić całych pomieszczeń meblami i dywanami żeby nie przysłonić zbyt dużej części podłogi (no chyba że projekt przewidział), na szczęście w domkach jednorodzinnych z zasady nie ma potrzeby "upakowywania" 5 zestawów mebli/mebloscianek/itp w pokojach (ze względu na ilość miejsca). A co do rozstawiania poszczególnych mebli po pokoju zgadzam się możesz postawić sobie komódkę pod oknem pod którym, normalnie byłby kaloryfer.

Jeszcze jedno pytanko do 1950 - jakim termometrem mierzyłes temperaturę - podejrzewam ze dziecięcym "poszerzonym" ale daj firmę.

1950. Większość z użytych przez Ciebie argumentow, było wcześniej użyta przeze mnie. Niestety niektóre z moich wypowiedzi źle interpretujesz, celowo lub nie, na użytek własnych tez.

Ponadto, polemizowałem z sSiwym, który podawał nieprawdziwe, mocno mylące czytających informacje.

Ponadto doczytaj: nie jestem przeciwnikiem podłogówki w ogóle, gduż mam ją również u siebie. Jednak podstawowym źródłem ciepła jest u mnie ogrzewania grzejnikowe.

Nie każdemu mogą sie podobać grzejniki o czym kilkakrotnie pisałem,

Nie wszędzie jest miejsce na grzejniki o czym pisałem.

Wątek nie jest na temat prawidłowego wykonania podlogowki lecz na temat:

Podłogówka + kaloryfery

Mieszając rzeczy prawdziwe z nieprawdziwymi chcesz uprawdopodobnić swoje tezy.

bogusław, tak na marginesie, obniżenie temperatury pomieszczena w zakresie temperatur około 20C, powoduje obniżenie kosztów ogrzania tego pomieszczenia o około 5-6% a nie tak jak napisałeś 2%)

Pisałem, żer obniżenie temperatury wnętrza o 1 oC to obniżenie kosztów grzania o 2%.

W niektórych kwestiach pozwolę sobie mieć swoje zdanie.

przy podłogówce właśnie z tego powodu nie dochodzi do przegrzewanai pomieszczeń co skutkuje i lepszym samopoczuciem a także powoduje mniejsze wydatki na ogrzewani,

Dlaczego 1950, większość wypowiadających się nie stosuje podlogówki w sypialniach?

przy Twoich regulusach które są tak dynamiczne, co tak często i namiętnie uwypuklasz, musi dochodzić i do przegrzewania pomieszczenia i do wysuszania powietrza,

Co to znaczy : musi? Pisałeś w innym wątku żę nigdy ich nie widziałeś w pracy.

Ten temat to temat na inne opowiadanie, nie mieszajmy tego.

Przyrównałem podłogówkę do samochodu ciężarowego bo taka w istocie jest, natomiast regulusy do samochodu sportowego.

Samochodem ciężarowym można tylko jechać wolno natomiast samochodem sportowym można jechać zarówno powoli jak i bardzo szybko.......

Na marginesie: grzejniki te mają największą powierzchnię wymiany ciepla ze wszystkich typów grzejników na rynku a to jest wymiar możliwości skutecznej pracy również w niskich parametrach czynnika.........

Wybaczcie, nie jestem w stanie polemizować z wieloma na raz, bo rozmyje się temat.

Długi:

Co boskie zostawmy jabku

co lekarskie lekarzowi a co techniczne inżynierowi

Właśniew tu leży sedno sprawy: brak interdyscyplinarnych opracowań. Technika sobie, medycyna sobie. Wiem, że każdy z Polaków świetnie zna się na medycynie, lecz skutki tego widać przy ocenie ogólnego stanu zdrowia społeczeństwa z nadumieralnością młodych mężczyzn na czele......

Między innymi są to skutki zasady: "wolnoć Tomku w swoim domku"!

Długi:

Odniosłem się do wakacyjnych doświadczenia każdego.

Pytanie pierwsze: Jak długo wytrzymasz w wodzie, której temperatura wynosi 24 oC ? a 26 o C? A 28 oC?

Pytanie drugie: czy temperatura otoczenia 36.6 oC to temperatura, w której człowiek czuje sie dobrze?

ja stosuje i wszyscy moi sąsiedi mają w całym domu - przy pompach ciepła 90% stosuje ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni. Jakos nie odczuwam dyskomfortu termicznego w miejscu gdzie spię.

MARKOG. Przecież nie w tym rzecz. Większość wypowiada się, że w sypialniach nie należy stosować ogrzewania podłogowego.

Czy ktoś w ogóle wie i to uzasadnił, dlaczego? Czy też nie bo nie?Podłogówka da komfort cieplny. Temu nie przeczę. Jednak nie w calorocznym użytkowaniu. Poza tym pojemność cieplna gruntu też jest ograniczona.

Jak zadziała ogrzewanie podłogowe wiosną, gdy w nocy temperatura spadni do np. -7 o C a w dzień w słońcu będzie +20 oC.

A jeszcze sprzężona z pogodówką ?

Juz ci mówie jak zadziała - mój sterownik bada temperature zarónwo temperaturę długookresową jak i krótkookresowe zmiany temperatury i na podstawie tych parametrów jakistam algorytm załącza grazanie - na wiosne i jesien bardzo dobrze sie sprawdza - włacza pompę tylko w taniej taryfie o godz 22 pogrzeje trochę i to starczy po to aby rano było ciepło (zreszta co ja gadam całą dobę jest taka sma temperatura). Za dnia wtedy wogóle się nie włącza bo wystarcza energia dostarczana z zewnątrz przez okna - nie ma żadnego dyskomfortu. Mam w domu cały czas taka samą temperaturę i niskie rachunki nawet w okresie przejsciowym. Acha i jest to praktyka a nie teoria.

Co do tej większosci to nie zauważyłem żeby wszyscy wypowiadali się ze podłogówka w sypialni jest złą - a myslę ze robią tam kaloryfery z jednego i jedynego powodu: wykładzina dywanowa w sypialni jest mile widziana

Zakładam, że chcemy uzupełniać si rozszerzać zasób swojej wiedzy i stąd nasza tu obecność. Zakładam, że każdy jest otwarty na racjonalne argumenty i pod ich wpływem jest w stanie modyfikować swoje poglądy. Zakładam, że jesteśmy kolegami, którzy działają w dobrej wierze a nie starają się wykazać, że moje musi być na górze za wselka cenę, nawet za cenę obśmiewania adwersarza. Dowcipy do wątku o dowcipach. Jak będzie hasło a teraz robimy sobie jaja to wówczas damy czadu.

Jak zadziała ogrzewanie podłogowe wiosną, gdy w nocy temperatura spadni do np. -7 o C a w dzień w słońcu będzie +20 oC.

Podałem konkretny przykład. Niech go przeanalizują znawcy pogodówki.

Najwiekszy spoadek temperatury nocą na wiosnę jest nad ranem około godziny 5-tej.....

to sterownik to wyczuje i właczy pompę o godzinie 5tej rano - nie po to ktos pracował nad algorytmem łaczenia temperatur długo i krótkookresowych żeby żle działało :)(oczywiscie zeby było smieszniej w algorytm sterujący wszyta jest jeszcze temperatura podłogi i otoczenia) - pewnie tak u mnie jest tylko że ja jeszcze o 5tej spie to nie wiem. Wiem natomiast że i rano jest ciepło i wieczorem jest ciepło - wogóle jest normalnie i tak jak powinno byc.

PS A czym ja cie uraziłem - jesli chodzi o "zboczenie zawodowe " to przepraszam ale kazdy ma jakiegos konika w ostatnich postach nie zauwazyłem zebym cos złego powiedział ot taka wymiana zdań

Z tego co czytam na tym forum od różnych użytkowników, to domy dobrze izolowane, dodatkowo zbudowane z materiałów o dużej bezwładności termicznej prawie nie reagują na takie chwilowe obniżenia temperatur. Podawane były przykłady, gdzie przy braku ogrzewania przez np. 24 godziny i stałej ujemnej temperaturze na zewnątrz - temperatura w domu spadała o ok. 1-2°C. Jeśli pogodówka działa tak jak pisze Markog to nie powinno być problemu...

Bogusław

Ja dołącze z prośbą:

bogusław "musisz" jeszcze opisać mechanizm obrony przez grzaniem girek bo dopiero wtedy pojawią się pytania (dotyczące konkretnych pomieszczeń) :lol:

Też jestem ciekaw, bo jak na razie Twoje wywody trochę dały mi do myślenia... co nie znaczy, że mnie przekonałeś :wink:

Jeśli sterownik włąączy pompę nad ranem, to efekt grzewczy podlogi pojawi się w okresie, kiedy użytkownik będzie w pracy.... i podczas ciepłego dnia.

Markog między nami wszystko jest OK. :wink:

Sail napiszę, tylko mnie ciarki przechodzą na myśl jak mam ten temat ująć krótko i węzłowato, tym bardziej, że wymaga on krótkich wycieczek na boki. :(

A na razie, niech Panowie ustosunkują się do moich pytań......

Pracuję, mogę wskakiwać w wątek tylko z doskoku.....