Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODŁOGÓWKA + KALORYFERY

SAVAGE7

Recommended Posts

Powtórzę:

cyt"Utrata ciepła przez organizm zachodzi przede wszystkim wskutek aktywnego wielokierunkowego wpływu na przepływy w naczyniach obwodowych.

Mózg i narządy wewnętrzne chronione są przed zmianę temperatury głównie w celu zachowania optimum temperaturowego dla prawidłowego przebiegu procesów enzymatycznych. Kontrolowana jest temperatura krwi przepływającej przez m.in. mózg i z bardzo dużą dokładnością i każda zmiana tej temperatury powoduje natychmiastową korektę przepływów na obwodzie."

koniec cyt.

Utrata ciepła przez głowę niewiele się zmienia przy zmianach temperatur ( poza poceniem) powierzchnia głowy nie ulega zmianie, przepływy naczyniowe w obrębie głowy też są mniej wiecej podobne, zmieniać się może głównie niewiele szybkość przeplywu krwi, która maleje gdy jest nam gorąco.

Przy przegrzaniu organizmu przepływy te mogą ulec niedużemu zmniejszeniu oraz może nastąpić przekrwienie bierne (żylne) mózgoczaszki.

Człowiek pracujący i siedzący to przeważnie człowiek ubrany.

Utrata ciepła następuja głównie przez odkryte części ciała.

Przepływ czaszkowy jest mniej więcej constans.

Realnie - organizm steruje temperaturą ciała, regulując przepływy w obrębie kończyn górnych i przede wszystkim kończyn dolnych.

Im wyższa temperatura w obrębie kończyn dolnych tym mniejsza deltaT

między ciałem a powietrzem i tym gorsza wymiana ciepła.

Organizm pilnuje temperatury powrotu. Wielkim kotłem produkującym energię jest wątroba (z temperaturą wnętrza okołó 42 oC i mózg, ktory jak już się rzekłó produkuje tyle energii, ile wszystkie mięśnie szkieletowe w spoczynku razem wzięte. Wniosek organizm dążący do temperatury wzorca biologicznego tj. 36.6 oC musi nadwyżkę ciepla usunąć.

Różnica temperatury między mózgiem a krwią wynosi tylko 0.3 oC. Jeśli się ona zmniejszy mózg ulega przegrzaniu (przekrwienie żylne a w skrajnych przypadkach przegrzania np. na słońcu - obrzęk mózgu).

Ciało ludzkie, umieszczone w środowisku o termperaturze 36.6 o C moze tracić ciepło wyłącznie w drodze parowania wydzielanego potu. (585cal/g)

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jabko i inni chcą odpowiedzi... Leszko, możesz nie czytać lub przewinąć :roll:

Obrona przed niską temperaturę w skrócie:

spada teperatura powrotu krwi,

-następuje stopniowe ograniczanie przepływu na obwodzie poprzez:

- maksymalne otwarcie anastomoz tętniczo-żylnych (skróty przeplywu

omijające obwód, rozszerzenie żył perforatorów - powrót poprzez lepiej

chroniony przed utratą ciepła układ żył głębokich.

Dlatego też !!! Stopy w warunkach chłodu nie stają się zimne wskutek utraty

ciepła (schłodzenia) lecz wskutek samoistnego ograniczenia przepływu obwodowego krwi przez układ termoregulacyjny.

Obrona przed podwyższaniem się temperatury powrotu:

następuje stopniowe zwiększanie przepływu krwi na obwodzie poprzez:

- zamykanie anastomoz tętniczo -żylnych i żył perforatorów,

- powrót porzez układ żylny powierzchniowy, nastepuje coraz intensywniejszy przepływ obwodowy,

-następuje przesuwanie coraz wiekszej ilości krwi na obwód i do naczyń skórnych całego ciała,

- krew zwalnia coraz bardziej przepływ,

-zaczynają się zastoje w obrębie krążenia żylnego kończyn dolnych

Pisałem, że długotrwała praca siedząca w warunkach pogorszonej wymiany ciepła w obrębie kończyn dolnych szkodzi na układ żylny. Ewidentnie.

Osoba siedząca ma ponadto uci sniętą okolicę podkolanową i pachwinową

Zastoje prowadzą w dłuższym przedziale czasowym do rozwoju żylaków podudzi, niewydolności zastawek żylnych co w dalszej kolejności grozi chorobą zakrzepową.

Wymiana ciepła poprzez powierzchnię nóg u człowieka ubranego jest słabiutka.

Powtórzę moją poprzednią definicję komfortu cieplnego:

Komfort cieplny jest to taka temperatura otoczenia i taka wilgotność powietrza, które umożliwiają utrzymanie parametrów krążeniowych na poziomie spoczynkowym.

i dalej:

"Podwyższona temperatura", (nieoptymalna i niekomfortowa temperatura otoczenia) jest to każda temperatura, w której realizacja zadania utrzymania optymalnej temperatury wnętrza ciała związana jest z koniecznością awaryjnego uruchamiania przez organizm mechanizmów termostatycznych, których bezpośrednim skutkiem jest ponadspoczynkowe przyspieszenie akcji serca i ponadspoczynkowy wzrost ciśnienia rozkurczowego krwi.

Przy nieskutecznym schładzaniu krwi, w warunkach podwyższonej temperatury w obrębie nóg, i wzroście temperatury powrotu, następuje rozrzeszenie i udrożnienie maksymalnego przeplywu na obwodzie. Do akcji wchodzi coraz to więcej naczyń, serce musi pokonać coraz to większe opory przepływu. Następuje wzrost ciśnienia bazowego - rozkurczowego aby umożliwić przepchnięcie krwi - pokonanie tych oporów.

Następuje również mniej istotny dla układu krążenia wzrost ciśnienia

skurczowego.

Długotrwałe narażenie na warunki powodujące wzrost ciśnienia rozkurczowego powoduje zmniejszenie elastyczności naczyń tętniczych i w efekcie rozwija się miażdżyca - stwardnienie tętnic. Stan ten pogarsza następnie ukrwienie mięśnia sercowego........

Długotrwałe przesiadywanie.......

W organizmie jest określona ilość krążącej krwi. Wynosi ona od około 4 ltr. dla kobiet do 5.5 ltr. u mężczyzn.

Jeśli na obwodzie, w obrębie rozszerzonych wskutek walki z przegrzaniem naczyń, uwięźnie spora jej część, to do mózgu i innych narządów miąższowych doplynie jej mniej.

Aby to wyrównać serce musi przyspieszyć i zwiększyć swoją pojemność

wyrzutową. Sytuacja niekomfortowa.

Ale to nie wszystko. Krew to erytrocyty, a erytrocyty to nośniki niezbędnego do procesów oddychania tlenu. Również spora ich część zaangażowana jest na obwodzie. Zwalnia szybkość przepływu krwi w związku z większą ilością obsługiwanych rozgałęzień naczyniowych.

Erytrocyty coraz więcej czasu potrzebują na pokonanie drogi

płuca- obwód- płuca.

Pogarszają się warunki ukrwienia i utlenowania mózgu. Pogarszają się warunki ewakuacji szkodliwych produktów przemiany materii, wzrasta przekrwienie bierne - żylne czaszki.

Człowiek myśli gorzej, staje sie ,mniej wydolny umysłowo.

I dlatego też lepiej gdy w okolicy nog panuje niższa temperatura w miejscach dłuższego przesiadywania oraz w miejscach pracy umysłowej.

I dlatego też nie należy ludzi starszych i schorowanych "uszczęśliwiać" podłogówką.

I dlatego też w miejscu spania lepsza jest temperatura niższa niż za wysoka.

Układ krążenia ma wypoczywać (najniższa możliwa akcja serca i najniższe ciśnienie rozkurczowe)

Mózg ma być maksymalnie dotleniony by móc sprawnie "wysprzątać" zbędne wrażenia dnia poprzedniego i "skatalogować" potrzebne (twór siatkowaty , podwzgórze).

Jeśli podczas spania będzie nam chłodniej niż za ciepło, krew zawracać będzie do serca od razu na anastomozach tętniczo-żylnych a przez to będzie szybciej po ustroju krążyć. Będzie przez to lepiej utlenowana, gdyż nastąpi częstszy kontakt erytrocytow z powietrzem w pęcherzykach płucnych.

Pamiętajmy, że poziom adrenaliny, hormonu stymulującego przemianę materii, czyli wytwarzanie energii, w nocy jest najniższy, mięśnie szkieletowe również pracują na jałowym biegu i nie wspomagają swoim skurczem procesu krążenia.

Aktywnie nocą pracuje nadal mózg, nerki, macica.

Powtórzę pytanie : Temperatura podłogi 25C, temp. powietrza 22C , temp . ciała ludzkiego 36,6 ; temp powierzchni skóry bosych stóp ok. 30 C ----------------------- JAK TO MOŻLIWE ABY WEDŁUG CIEBIE DOCHODZIŁO DO PRZEGRZANIA STÓP ?????

Nigdy nie twierdziłem, ze w podanych parametrach dojdzie do przegrzania stop. :o Co Ty to opowiadasz?

Bogusław manipulujesz, w moim pierwszym poście pisałem o prawidłowo wykonanej podłogówce, bo o innej nie ma co dyskutować,

dlaczego bijesz pianę?

tylko po to, żeby móc się kłócić, czy też po to żeby reklamować regulusy?

chyba, że masz spapraną podłogówkę i teraz wylewasz żale na forum

Bobuś. To wszystko prawda. Ale jako lekarz, to przyznasz mi rację, że dla organizmu (przepływów) to bardziej szkodliwa jest uciskajaca odzież, nieruchoma i nie anatomiczna pozycja siedząca, niż lekko (bardzo lekko) podniesiona temperatura w okolicy nóg. Faktem natomiast jest, że wystąpienie tych wszystkich czynników na raz - niesie za sobą potencjalne niebezpieczeństwo - to praca. Róznica miedzy domem, a pracą siedząca jest tylko taka, że w domu raczej lżej jesteśmy ubrani - pozostałe czynniki prawie takie same. W domu nosimy raczej luźną odzież.

I ostatnia sprawa. Budowany wspólczesnie dom zdecydowanie różni sie od domów budowanych jeszcze kilka lat temu, nie wspominając o wcześniejszych. Zapotrzebowanie na energię spadło o ponad 50%, a w związku z tym spadły maksymalne temperatury potrzebna do osiągnięcia owego komfortu cieplnego. Dotyczy to również podłogówki.

Twierdzę, żę w domu współczesnym, z zaprojektowana i dobrze wykonaną wentylacją czy to grawitacyjną, czy mechaniczną - stawiam na mechaniczną, a z REKU tym bardziej - temperatura podłogówki nie przekracza 25 stopni i to w warunkach skrajnych. Jest tez mozliwe, że dobrze zaprojektowana i wykonana podłogówka, aby osiągnąć 22 stopnie na wysokości "człowieka w spoczynku" przy dobrze wykonanej wentylacji z REKU może być podgrzana do 23 stopni.

Inaczej mówiąc bez względu na rodzaj ogrzewania róznica między temperatura przy podłodze, a głową "człowieka w spoczynku" wynosi mniej niż 1 stopień.

I teraz pytanie, czy róznica od mniej niż 1 do max 3 stopni niesie aż takie ryzyko o którym pisałeś.

Pozdrawiam i teraz to Szczęsliwego Nowego Roku :D :lol: :roll:

Tyle 1950 wyciągnąłeś z tego co napisałem?

Gdzie tu było o regulusach? To Ty o nich ciągle mówisz z sSiwym.

Komentarz 1950 nie jest przeznaczony dla Ciebie tylko do zainteresowanych, ktorzy zadali mi pytania

Mam u siebie kolego rewelacyjnie.

Gdybym robił ponownie też bym tak zrobił.

Wysteruj mi to 1950:

Jak zadziała ogrzewanie podłogowe wiosną, gdy w nocy temperatura spadni do np. -7 o C a w dzień w słońcu będzie +20 oC.

A jeszcze sprzężona z pogodówką ?

Największy spadek temperatury jest około 5-tej rano.

Jesteś z Bierunia?

Wiesz co to jest halny. Wysteruj mi podłogówkę w dniach silnego kilkudniowego wiatru. W zimie też taki bywa......

20 oC gdy jest wilgotność powietrza 60% a 20 oC gdy jest wilgotność powietrza 80% to są dwie rożne temperatury. Zareaguj podłogówką na tą rożnicę....... :lol:

U dłużej przesiadującego na jednym miejscu domownika nogi powinny mieć chłodniej niż głowa, przy podłogówce jest odwrotnie....

sSiwy Do domu przychodzisz po pracy aby sie zrealksować i wyspać.

Odzież koniecznie przy podlogówce należy zmienić na wiotka i przewiewną.

Przeplywy rosną, gdy rośnie temperatura okolicy nóg, a wraz z nimi ciśnienie rozkurczowe srca w miarę wzrostu oporow obwodowych.

Ubranie ma wpływ jedynie na zastoje.

Siedzenie, praca siedząca również - nie ma wspomagania mięśniowego w krążeniu żylnym krwi.

:wink:

Też Ci życzę Śzczęśliwego Nowego Roku . I ... bez urazy. 8)

Wysteruj mi to 1950:

Jak zadziała ogrzewanie podłogowe wiosną, gdy w nocy temperatura spadni do np. -7 o C a w dzień w słońcu będzie +20 oC.

A jeszcze sprzężona z pogodówką ?

Największy spadek temperatury jest około 5-tej rano.

Jesteś z Bierunia?

Wiesz co to jest halny. Wysteruj mi podłogówkę w dniach silnego kilkudniowego wiatru. W zimie też taki bywa......

20 oC gdy jest wilgotność powietrza 60% a 20 oC gdy jest wilgotność powietrza 80% to są dwie rożne temperatury. Zareaguj podłogówką na tą rożnicę....... :lol:

U dłużej przesiadującego na jednym miejscu domownika nogi powinny mieć chłodniej niż głowa, przy podłogówce jest odwrotnie....

od sterowania podłogówką jest automatyka, piszę o podłogówce tj. układzie z zaworem trójdrogowym i siłownikiem sterowanym automatyką kotła,

nie ma problemu,

a tak odnośnie podłogówki nie sterowanej automatyką kotła,

byłem w tamtym tygodniu w budynku ogrzewanym pompą ciepła u jednej z forumowiczek, chodzi konkretnie o gaga2, pomimo tego, że sterowanie podłogówką w całym domu realizują sterowniki pokojowe sterujące siłownikami na rozdzielaczach,

nie narzekała na bezwładność podłogówki, która z resztą jest demonizowana,

bo prawdę mówiąc podłogówka nagrzewa się jeden raz w sezonie a później to różnice temperatur przy takich sytuacjach o których wspominasz są niezauważalne,

natomiast dogrzewanie dynamiczne które tak zachwalasz jest owszem bardzo dobre, ale w przypadku gdy potrzeba dogrzać pomieszczenie użytkowane przez parę godzin, by później w ramach oszczędności obniżyć temperaturę do następnego dnia,

warsztaty, magazyny, kościoly i inne tego typu obiekty,

w domu ważna jest stabilność temperatury

i powiem Ci w swoim domu mieszkam dopiero 15 lat,

w ciągu tego okresu, ja osobiście nie odczułem potrzeby nagłego wzrostu tempertury,

doskonale wiem, ze to jest moje subiektywne odczucie,

byc może Ty masz inaczej :roll:

co do wilgotności to wilgotność rzędu 80% w domu jest niedopuszczalna,

widocznie masz nie dośc, że podłogówkę słabo sterowalną to i jeszce shuśtaną wentylację,

Bogusław jak już było napisane wyżej wilgotność powinna wynosić od 30-60% najlepiej w przedziale 45-60%

Nigdzie nie pisałem, że mam 80% wilgotności.

Co Ty znowu opowiadasz?

Nie rób uników 1950.

Podałem konkretne przykłady, do których się nie odniosłeś.

Rozszerzmy zatem zakres wilgotności : 20 oC przy wilgotności 30%, 20 oC przy wilgotności 55% a 20 oC przy wilgotności 80% subiektywnie są odczuwane jako zupelnie inne temperatury.

Dla sterownika jest to ta sama temperatura....

Ludzie mieszkają w sąsiedztwie pól, lasów, jezior, gdzie wilgotność powietrza ulega większym wahaniom.

Powtórzę:

Skutki pogorszenia samopoczucia u ludzi chorych pojawią się szybko w postaci znużenia, ociężałości i osłabienia aktywności u ludzi zdrowych objawy przewlekłego przeciążenia ukladu krążęnia rozwijać się będą podstpnie, latami

nakladając się na inne czynniki sprzyjające rozwojowi nadciśnienia tętniczego.

Boguś chylę czoła. To wszystko prawda. Ale skwituję to tak - też prawdą:

Przebywanie w otoczeniu o natężeniu dźwięku większym niż 60dB (czyli 61 też) bezpowrotnie upośledza słuch w znacznym stopniu, do głuchoty medycznej włącznie. A jak bardzo sie uprę, to udowodnię, że 20dB jest w stanie tez uszkodzić słuch. Przy czym będę używał w tym celu tylko takich argumentów jak Ty - czyli czysto medycznych, ale i jestem w stanie poprzec to klinicznymi przypadkami.

Też - bez urazy i pozdrawiam.

Powtórzę pytanie : Temperatura podłogi 25C, temp. powietrza 22C , temp . ciała ludzkiego 36,6 ; temp powierzchni skóry bosych stóp ok. 30 C ----------------------- JAK TO MOŻLIWE ABY WEDŁUG CIEBIE DOCHODZIŁO DO PRZEGRZANIA STÓP ?????

Nigdy nie twierdziłem, ze w podanych parametrach dojdzie do przegrzania stop. :o Co Ty to opowiadasz?

dobra niech będzie ,trochę muszę się cofnąć i odświeżyć twoją :lol: pamięć

Czy ktoś z Was kąpał sie kiedyś w ciepłym morzu o temp. 24.28oC?

Jak długo w takiej wodzie można wytrzymać?

Jak długo można wytrzymać w gorącej kąpieli w wannie?

Jak się po takiej kąpieli czujecie?

Otóż w warunkach, gdy kończyny, szczególnie dolne przebywają zbyt długo w podwyższonej temperaturze, korygowanie temperatury głównie ośrodkowego układu nerwowego poprzez korygowanie przepływów naczyniowych jest dla ośrodka termoregulacyjnego człowieka nieskuteczne.

Organizm nie może w takich razach sięgnąć po swoją ostateczną broń w walce z przegrzaniem - po pocenie i odparowywanie potu z powierzchni skóry.

Skutki przegrzania czujemy jeszcze długo po wyjściu z takiej długiej, wydawałoby się, tylko letniej kąpieli w morzu.

Podobny mechanizm pojawia się przy dłuższym przebywaniu w warunkach, w których okolica nóg jest najcieplejszym miejscem otoczenia a temperatura ta jest zbyt wysoka.

nie doszedłem jesze do końca 5 strony ale powiedz mi w końcu co to według ciebie jest podwyższona tenperatura??????????? jak wyobrażasz sobie przepływ strumienia ciepła od zimniejszego do cieplejszego źródła????????????????? wreszcie zmierz sobie temperaturę w butach w których statystyczny człowiek chodzi przez większą część dnia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

nie doszedłem jesze do końca 5 strony ale powiedz mi w końcu co to według ciebie jest podwyższona tenperatura??????????? !!!!!!!!!!!!!!

Moim zdaniem to jest taka temperatura ok 41*C i objawia sie majaczeniem

Lub gadaniem o tym czego sie nie rozumie

POZNIEJ TO JUZ SIE TYLKO BIALKO SCINA :wink: :roll:

Podałem konkretne przykłady, do których się nie odniosłeś.

Rozszerzmy zatem zakres wilgotności : 20 oC przy wilgotności 30%, 20 oC przy wilgotności 55% a 20 oC przy wilgotności 80% subiektywnie są odczuwane jako zupelnie inne temperatury.

Dla sterownika jest to ta sama temperatura....

Ludzie mieszkają w sąsiedztwie pól, lasów, jezior, gdzie wilgotność powietrza ulega większym wahaniom.

powiem tak,

nie zamierzam prowadzić czysto akademickich dyskusji nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia, nad Świętami Wielkiej Nocy,

śmiem twierdzić, że każdy z użytkowników tego forum nie buduje domu z założeniem, że ma mieć w nim 20 lub 80% wilgotności,

w zimie, no w ekstremalnych przypadkach może się zbliźyć do tych 20% ale naprawdę bardzo będzie się musiał starać, ale to nie wpłynie na jego odczucie ciepła,

80% to tylko w czasie kąpieli w łazience w której temperatura normowo wynosi 24C, właśnie po to, żeby nie odczuwać dyskomfortu,

w pomieszczeniach mieszkalnych wilgotność kształtuje się w granicach 40-50%, bo tak ma być, po to są projektanci żeby takie projekty robić,

Twoje argumenty są na takim poziomie, tak jakbyś się dziwił dlaczego zwykły Opel zepsuje się po kilku kilometrach uczestnictwa w Camel Trophy,

Bogusław my piszemy o przeciętnych budynkach, które tutaj w znakomitej większości są budowane,

a w takich budynkach podłogówka jest jednym z najlepszych rozwiązań

Boguś dzięki za wszelkie informacje.

Zwada z kolegami bierze się zapewne stąd że nie ma jednoznacznie określonej podwyższonej temperatury.

I rozumiem że nie da się jej określić.

Można tylko stwierdzić że 19st jest lepsze od 20st itd.

Generalnie niższa lepsza (pewnie do momentu kiedy to zbyt niska szkodzi girkom ale to pewnie dość niskie temperatury znacznie poniżej tych o których mówimy)

Problem jak widzę dotyczyć moze w zasadzie tylko salonu w którym przesiadujemy po południu najdłużej (w porównaniu z innymi pomieszczeniami)

[No i gabinetu przy opcji pracy w domu].

I muszę powiedzieć ze nawet przy uwzględnieniu "porad lekarskich" nie zmienia się moja koncepcja ogrzewania w moim budowanym domu. Jest GIT.

sSiwy. Zgadza się.

Co innego jednak podlegać ekspozycji na czynnik szkodliwy w sytuacji przymusowej np. w miejscu pracy, co innego jednak fundować sobie czynnik szkodliwy za własne pieniądze, w miejscu zamieszkania, na wlasne życzenie i na życzenie instalatora.

To nie instalator będzie mieszkał w naszym domu, tylko inwestor.

Za błędy montera ukarany będzie ten, który mu zapłacił.......

Nasz dom nie moze nam szkodzić!

Zgadza się i pewnie trzeba w nim (domu) mówić półgłosem (normalna rozmowa ponad 60 dB), słuchać TV i muzyki bardzo cicho (normalnie około 70dB), dzieciakom "zatkać" buzie (przeszło 70dB) i uważać aby róznica w natężeniu dźwieku nie było wieksza niż 20dB jednorazowo itp. itd. Bo to jednoznacznie uszkadza słuch.

Bez przesady. :) :D