boguslaw 18.12.2006 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Kero. Wątki na temat rozmiatych dźwięków wydawanych przez pracujące grzejniki pojawiają się co rusz. Przeważnie grzejnik rezonuje przenosząc i wzmacniając odgłos pracującej pompy czy też naprężenia ze sztywno i wadliwie rozprowadzonej instalacji pozbawionej stosownych kompensacji. Przy dobrze zbudowanej i wyregulowanej regulus nigdy nie będzie hałasował. Ani w niskiej ani w wysokiej temperaturze. Czasem włączam je też na maxa i nic - cisza.......... Tymczasem regulusy zbudowane są właśnie z obydu tych materiałów niczym chichit z fizyki. A to, że Pan nie słyszał iż potrafią skwierczeć wynikać nie musi ze źle zbudowanej inastalacji gdzieś indziej tylko z tego powodu iż u Pana pracują one na bardzo niskich temperaturach. Proszę je zasilić czynnikiem 70/50 i zobaczymy jak konwektory skrzypią z powodu różnej jednak kurczliwości i rozprężania zarazem. To już nie jest mit lecz zwykla niewiedza na ich temat. Woda instalacyjna płynie wyłącznie w miedzi i w żadnym momencie nie styka się z aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2006 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 zdecydowanie tak, grzejnik byłby jedynie w łazience jako wspomaganie podłogówki (za mała powierzchnia grzewcza) A jednak Dobre i to. Ponieważ nie jesteś bezpośrednim użytkownikiem podłogówki, nie możesz do końca ocenić za i przeciw. Możesz mieć swoją tylko opinię jak praktyk z obserwacji innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.12.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 JA PITOLE !!!!!!!!! właśnie jestem na etapie projektowania instalacji co - właśnie podłogówka i kaloryfery i czytam ten wątek który miał (taka miałem nadzieję ) rozwiać pewne moje wątpliwości a tu "SEJM" a może by szanowne grono odpowiedziało na pytania (tak jak 5 cio latkowi) mam zamiar rozprowadzić parę pętli podłogówki głównie poto żeby w nogi nie było zimno bo planuję część podłóg w gresie (kaloryfery tez będą w tych pomieszczeniach ) i mam takie pytanko... czy wszystkie pętle podłaczyc do jednego rozdzielacza (oczywiście przed roz. zawór 3 drozny) i zastosowac jedną pompe ? czy jakoś to dzielić na łazienke, przedpokój?) czy stosowac opr. zaworu 3 droz jakieś inne regulatory (zawory) dla poszczegolnych pętli ? może trochę tu pomieszalem wizja jest taka od kotła ----zawór 3 drożny----- potem pompa O ----rozdzielacz i -----pętle czy dobrze mysle ? bez złośliwości, nick masz fajny można to zrobić na parę sposobów, po pierwsze, w fazie projektowania powinno się założyć temperatury pomieszczeń z reguły zgodnie z normą, generalnie pomieiszczenia mieszkalne, kuchnia 20C, wiatrołap 16C, łazienka 24C, chociaż akurat nasza stara norma która przewidywała 25C w moim odczuciu jest lepsza, można też założyć sobie indywidualne temperatury jakie chciałbyś mieć w pomieszczeniu, jednym słowem pełna dowolność, oczywiście do tego czasu po obliczeniu zapotrzebowania na ciepło, należy wyliczyć rozstaw rur w podłogówce na każdą powierzchnię grzewczą, teraz możesz to już zostawić i po wykonaniu, zdać się na automatykę kotła która będzie dobierać temeraturę zasilania podłogówki do wskazań czujnika zewnętrznego i, lub wewnętrznego, sterując siłownikiem zaworu trójdrogowego, jednym słowem zapominasz o regulacji, załozenie projektowe było takie, że przy każdej temperaturze zewnętrznej masz utrzymane założone temperatury wewnętrzne, sposob drugi, którym ratują się instalatorzy którzy robią to wszystko na oko, stosują go też w instalacjach podłogówki bez zaworu trójdrogowego, do pomieszczenia doprowadza się zawór termostatyczny sterujący pracą siłownika który jest zabudowany na rozdzielaczu, zawór ten steruje pracą siłownika otwierając lub zamykająć przepływ i regulując w jakiś sposób temperaturą zasilania podłogówki a przez to temperaturą pomieszczenia, na oko wszystko jest w porządku, ale nie będzie to działać jak należy w przypadku gdy rozstawy rur będą odbiegać od tego co powinno być wyliczone, i tak jest z reguły, bo żeby nie umoczyć instator zagęszcza rury w pododze zdając się na zawór trójdrogowy, doprowadza to z reguły do tego, że owszem temperatura w pomieszczeniu jest ok, ale temperatura podłogi już nie za bardzo, i tutaj kłania się Bogusław który w tym konkretnym przypadku ma rację lub biorąc pod uwagę drugi skrajny przypadek, gdy instalator chciał zaoszczędzić i położył zbyt mało rur, pomieszczenie może być niedogrzane i pomimo tego że siłownik cały czas będzie otwarty, i wtedy znowu kłania się Bogusław i wypada dołożyć grzejnik bo inaczej będzie zimno, pomimo tego, że dwa razy przywoływałem w sensie bardzo pozytywnym Bogusława to wcale nie znaczy, że się z nim zgadzam w temacie podłogówki a tak na marginesie, Wszystkiego Najlepszego z okazji Imienin w Twoim przypadku sposób rozumowania jest jak najbardziej prawidłowy, zawór trójdrogowy, pompa rozdzielacz, możesz też do tego zastosowac zawory termostatyczne i siłowniki, ważne jest, żeby w rozdzielaczu były przepływomierze, ułatwia to znacznie wyregulowanie instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2006 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Dziękuję bardzo 1950! Popraw mnie jeśli się mylę. Rozwiązanie z siłownikami sterowanymi czujnikami termo jest lepsze w sytuacji znacznego zróżnicowania temperatury w poszczewgólnych pomieszczeniach: np. łazienka - 25 oC, kuchnia - 21 oC, pokój pracy umysłowej - 19 oC. Grzejnik należy dołożyć przeważnie w łazience, w popmieszczeniu popkrytym drewnianą podłogą lub parkietem lub pokrytym dywanem i intensywnie umeblowanym, ponadto w salonie o dużej kubaturze i dużych przeszkleniach dodatkowo ogrzewanie grzejnikami ściennymi lub kanałowymi, by uniemożliwić głębokie wnikanie chłodu po podłodze - mimo podłogówki....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.12.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Dziękuję bardzo 1950! Popraw mnie jeśli się mylę. Rozwiązanie z siłownikami sterowanymi czujnikami termo jest lepsze w sytuacji znacznego zróżnicowania temperatury w poszczewgólnych pomieszczeniach: np. łazienka - 25 oC, kuchnia - 21 oC, pokój pracy umysłowej - 19 oC. Grzejnik należy dołożyć przeważnie w łazience, w popmieszczeniu popkrytym drewnianą podłogą lub parkietem lub pokrytym dywanem i intensywnie umeblowanym, ponadto w salonie o dużej kubaturze i dużych przeszkleniach dodatkowo ogrzewanie grzejnikami ściennymi lub kanałowymi, by uniemożliwić głębokie wnikanie chłodu po podłodze - mimo podłogówki....... jeżeli chodzi o siłowniki, to jak pisałem nie jest konieczne, jeżeli załozysz, że w kuchni ma być 20C, a w gabinecie 19C, to stosując odpowiednio wyliczone odległości pomiędzy rurami, na tej samej temperaturze zasilania, którą wylicza automatyka, uzyskujesz założone temperatury w pomiesczeniach, co do grzejników w łazience, z reguły intaluje się je dlatego, że powierzchnia podłogi jest za mała, żeby uzyskać te 24C, a ponad to gospodyni sobie życzy mieć suszarkę na ręczniki, ja z resztą też tak polecam, drewno na podłodze, robiłem, sprawdza się doskonale bez grzejników, ale jzawsze twierdzę, jeżeli juz nie projekt całej instalacji, to podłogówka czy też ścienne, musi być wyliczone, sprawą oczywistą jest też zastosowanie odpowiedniego drewna na wykończenie, jeżli chodzi o duże przeszklenia, to z założenia przy ścianach zewnętrznych, różnie, różni producenci systemów podają szerokość strefy brzegowej, od 0,5 m do 1 m, ja zawsze przyjmuję strefę brzegową równą 1 m w której temperatura podłogi może dochodzić do 32C, zresztą też zgodnie z normą, i wyobraż sobie nie ma żadnego problemu z szybam nie rozumiem pojęcia, "głębokie wnikanie chłodu po podłodze, mimo podłogówki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 18.12.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 to ja też mam pytanko, skoro atmosfera zrobiła się milsza Jest salon 26,5m2, tylko na 14m2 będą płytki, reszta panele i tylko na nich jakieś meble. Pytanie da się to dobrze ogrzać i wyregulować samą podłogówką ? (jest też kominek ale do celów relaksacyjnych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 18.12.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Jak wspominałem podłogówkę mam wykonaną bez projektu co tu ukrywać na zasadzie "zawsze tak robimy i jest dobrze " ( jak widze na moje nieszczęście ). Salon na mieszaczu, 3 pętle, 1 z nich - największa - ok 30 m2, rurki Rehau 16-17 ( nie pamiętam dokładnie) rozłożone co ok 15 cm, zalane ok 6-7 cm'ą warstwą jastrychu, 2/3 tej powierzchi pokrywają panele a 1/3 to płytki z gresu. Dodam że na panelach stoi komplet wypoczynkowy, kanapa i 2 fotele co moim zdaniem ma dyży wpływ na oddawanie ciepła. Wczoraj dokonałem pomiaru temp. podłogi bo zaintrygowany wypowiedziami nt. temp. wody na zasilaniu podłogówki mam pewne obawy. Na płytkach było 27st a na panelach 26st. w pomieszczeniu 22st a na zewnątrz ok 4-5 st. temp zasilania była jelii dobrze pamiętam 42st. Obecnie na ogrzewanie nie mam prawa narzekać, mam jednak obawy że przy 15-20 st. mrozach mogę miec problemy Dodam jeszcze że w nocy znacznie obniżam temp do ok 19st. co może też mieć wpływ na późniejszą konieczność dogrzania. Jak sądzicie czy moje obawy są słuszne ?? Jeszcze raz proszę o wyrażenie opini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Pisał o tym neuron: Źródło chłodu takie jak okno czy nawietrzak wymaga cyrkulacji powietrza, jego wymieszania z cieplejszym powietrzem (np z grzejnika) i kompensacji chłodu ZANIM spenetruje on pomieszczenie. Wygenerowanie odpowiedniej mocy (nawietrzak to dla -20 stC na zewnątrz ponad 300W) wymaga kilku m2 więc zimno rozłazi się po pokoju. Warto o tym pomyśleć planująć funkcję pięknego salonu z drzwiami balkonowymi czy nawietrzakiem. Może okazać się że fotele trzeba będzie stawiać 3 m od okna bo ciągnie chłodem. Przy dużych przeszkleniach i wyjściach na taras może być problem Jak pisałem nie używam głowic termo a instalację mam dobrze wyregulowaną nastawami wstępnymi czyli regulacją przepływu przez poszczególne grzejniki. W zupełności to wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2006 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 sSiwy omów proszę reakcję sterowników podłogówki na taką sytuację: temp. -5 oC o godz. 5-tej rano, w południe w słońcu np. + 25 oc. Sytuacja na wiosnę dość częsta. A jaka praca sterowników. Przecież podłogówka (ani kaloryfery) nie jest zastosowana do ogrzania dziurawego namiotu, tylko do ogrzania energooszczędnego budynku - ba takie współcześnie sie buduje. Ale odpowiem: w nocy -5 a w pomieszczeniu (wzorcowym) +22 (podłoga ma około 24) w dzień na zewnatrz +25 a wpomieszczeniu dalej +22 - no może dojść do +23, ale podłoga ma dalej około +24, to co tu sterować. Jeden czujnik temperatury "zatopiony" w podłodze (pomieszczenia wzorcowego) załatwia sprawę, reszta nastawiana recznie w zależności od potrzeb - ze zwłoką oczywiście (bezwładność) No może być jeszcze sterownik pogodowy - dla wygody. Zdecydowanie się nie zgadzam. Jeśli na zewnątrz jest temp. 25 oC niemal ustaje wymiana ciepła miedzy wnętrzem a zewnętrzem. Tymczasem w środku w pomieszczeniu o pow. np. 25 m2 jest według cyfry podanej przez Długiego 152 kg/m2 x 30 m2 = 4560 kg masy podlogi, która nadal emituje ciepło przenikające na powierzchnię podłogi z głębszych jej warstw. Problemem podłogówki jest późny start faktycznego grzania i wielogodzinny efekt grzewczy trwający jeszcze bardzo długo po zatrzymaniu przepływu czynnika. Przegrzanie w okresie przejściowym murowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 18.12.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Problemem podłogówki jest późny start faktycznego grzania i wielogodzinny efekt grzewczy trwający jeszcze bardzo długo po zatrzymaniu przepływu czynnika. Przegrzanie w okresie przejściowym murowane. Absolutna bzdura Pozwolę sobie jeszcze raz przytoczyć moje słowa z wcześniejszej wypowiedzi: Całą jesień jak tylko temp. na zewnątrz spadła poniżej 20 st.grzejemy a zadaniem sterownika jest utrzymywanie zadanej temp. co robi bardzo dokładnie. Nie ma także żadnych problemów w dni gdzie są duże skoki temp. na dworze, może być temp. ujemna w nocy i wyraźnie plusowa w dzień i tak jak pisałem słońce dodatkowo dogrzewa pomieszczenia a temp jest w miarę stała. Piszę w miarę bo występuje czasem jak wspomniałem bardzo małe przegrzanie dochodzące max do 1 st co przktycznie nie jest odczuwalne a jedynie widoczne na termometrze. Jeszcze raz powtórzę PODSTAWA TO ODPOWIEDNIE STEROWANIE UKłADEM CO To jest właśnie podstawowa zaleta pogodówki że śledzi zmiany temp. na zewnątrz i dokonuje korekty, dokładając do tego wpływ temp z pomieszczenia nie ma mowy o przegrzewaniu . No chyba że pzegrzaniem dla Ciebie jest wzrost temp. o ok. 1 st . Nie pisze tego "bo słyszałem od znajomego " tylko to sa moje doświadczenia z własnego domu A wracając do bezwładności podłogówki jak również wspominałem nie jest to żadnym problemem: ... jak wracamy z pracy temp w salonie ok 21 st. czyli trzeba było ustawić odpowiednio wczesnej załączenie grzania dziennego potrzebne do osiągnięcia tej temp. Tak samo jak idziemy spać grzanie z dziennego na obniżone przestawia się ok godziny 19:00 i do momentu pójścia spać spadek temp. w pomieszczeniu nie jest odczuwalny a jedynie widoczny na termometrze (0.1-0.5 st.). Czyli znowu nic innego jak właściwe sterownie układem CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 18.12.2006 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 bez złośliwości, nick masz fajny ja bym wolał żeby tego nie wiązać z kaczkami niestety się nie da po obliczeniu zapotrzebowania na ciepło, należy wyliczyć rozstaw rur w podłogówce na każdą powierzchnię grzewczą, teraz możesz to już zostawić i po wykonaniu, zdać się na automatykę kotła która będzie dobierać temeraturę zasilania podłogówki do wskazań czujnika zewnętrznego i, lub wewnętrznego, sterując siłownikiem zaworu trójdrogowego, kociol będzie na paliwo stałe tkz. eko groszek i nie wiem czy sterowniki tych kotłów radzą sobie z tematem sterowania podlogówki przypominam że bedą też zwykłe kaloryfery ok 11 szt (do ogrzania 200m2) jednym słowem zapominasz o regulacji, nooo ja myślałem ze temperature podłogówki wyreguluje na zaworze 3 droznym metodą prob i błędów. ale jak mi już odpowiedziałeś ZA CO BARDZO DZIEKUJĘ to moze pomęcze jeszcze momęcik jako że oststnio mam pecha do różnego rodzaju wykonawców co np. 1 chciał montować kocioł na paliwo stałe w układzie zamkniętym ... postanowiłem trochę sam się podszkolić i nie ukrywam licze też na pomoc uzytkowników tego forum ... moj kolejny instalator zaproponował mi cały układ otwarty (bez wymienników ) narazie jest ok ale ja sam nie chce popełnić przy tej instalacji błedów dlatego pytam ... zaproponowałem instalatorowi zawor 4 ro drogowy do ochrony kotła wiec kocioł bedzie utrzymywał stałą temp ok 60 sc regulacja temperatury na grzejnikach odbywać sie bedzie termostatmi na kaloryferach i ew. zaworem 4 dr. (zainstaluje termometr za zaworem) i ustawie go odpowiednio 2 rozdzielacze - jeden do kaloryferów 2 gi do podłogówki sterowanie podłogówką nie mam na to pomysłu wiec myślałem że podobnie ustale temperaturę za zaworem 3 droznym stałą (przy założeniu że temp na kotle jest cały czzas stała 60 sc) jaka chce i taka juz zostawie np woda zasilajaca podłoge nie bedzie cieplejsz niż 35 sc jakieś pomysły Panowie kurcze znaleźć dobrego instalatora który zna te wszystkie tematy cięzko jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.12.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Tak jak pisał 1950. lepiej trochę pogłówkować na etapie zaplanowania funkcji, temperatury pomieszczeń i zróżnicować zagęszczenie rur pętli i zapewnić grzanie wszędzie tą samą temperaturą czynnika niż później kombinować z indywidualna regulacją. Analogicznie jak z grzejnikami - dobierasz niezbędną moc a później jeszcze doregulowujesz przepływy na gorąco.. Wczoraj dokonałem pomiaru temp. podłogi bo zaintrygowany wypowiedziami nt. temp. wody na zasilaniu podłogówki mam pewne obawy. Na płytkach było 27st a na panelach 26st. w pomieszczeniu 22st a na zewnątrz ok 4-5 st. temp zasilania była jelii dobrze pamiętam 42st. Obecnie na ogrzewanie nie mam prawa narzekać, mam jednak obawy że przy 15-20 st. mrozach mogę miec problemy Dodam jeszcze że w nocy znacznie obniżam temp do ok 19st. co może też mieć wpływ na późniejszą konieczność dogrzania. Jak sądzicie czy moje obawy są słuszne ?? _________________ Sławek Dom SlawekD. Przecież Ty to pisałeś? To jak z tym jest, jest dobrze czy tak nie do końca jest dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD 18.12.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Tak jak pisał 1950. lepiej trochę pogłówkować na etapie zaplanowania funkcji, temperatury pomieszczeń i zróżnicować zagęszczenie rur pętli i zapewnić grzanie wszędzie tą samą temperaturą czynnika niż później kombinować z indywidualna regulacją. Analogicznie jak z grzejnikami - dobierasz niezbędną moc a później jeszcze doregulowujesz przepływy na gorąco.. Wczoraj dokonałem pomiaru temp. podłogi bo zaintrygowany wypowiedziami nt. temp. wody na zasilaniu podłogówki mam pewne obawy. Na płytkach było 27st a na panelach 26st. w pomieszczeniu 22st a na zewnątrz ok 4-5 st. temp zasilania była jelii dobrze pamiętam 42st. Obecnie na ogrzewanie nie mam prawa narzekać, mam jednak obawy że przy 15-20 st. mrozach mogę miec problemy Dodam jeszcze że w nocy znacznie obniżam temp do ok 19st. co może też mieć wpływ na późniejszą konieczność dogrzania. Jak sądzicie czy moje obawy są słuszne ?? _________________ Sławek Dom SlawekD. Przecież Ty to pisałeś? To jak z tym jest, jest dobrze czy tak nie do końca jest dobrze? Niestety mała pomyłka bo przytoczony text powyżej cytatu ( mojego pytania z resztą ) nie niest mojego autorstwa. Fakt jednak jest niezmienny że wątpliwość mam a także świadomość że podłogówka jak już pisałem zrobiona jest bez projektu. Wcześniej też wspominałem że niestety została już wykonana zanim się dowiedziałem o tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.12.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 to ja też mam pytanko, skoro atmosfera zrobiła się milsza Jest salon 26,5m2, tylko na 14m2 będą płytki, reszta panele i tylko na nich jakieś meble. Pytanie da się to dobrze ogrzać i wyregulować samą podłogówką ? (jest też kominek ale do celów relaksacyjnych ) oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.12.2006 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 kociol będzie na paliwo stałe tkz. eko groszek i nie wiem czy sterowniki tych kotłów radzą sobie z tematem sterowania podlogówki przypominam że bedą też zwykłe kaloryfery ok 11 szt (do ogrzania 200m2) jednym słowem zapominasz o regulacji, nooo ja myślałem ze temperature podłogówki wyreguluje na zaworze 3 droznym metodą prob i błędów. ale jak mi już odpowiedziałeś ZA CO BARDZO DZIEKUJĘ to moze pomęcze jeszcze momęcik jako że oststnio mam pecha do różnego rodzaju wykonawców co np. 1 chciał montować kocioł na paliwo stałe w układzie zamkniętym ... postanowiłem trochę sam się podszkolić i nie ukrywam licze też na pomoc uzytkowników tego forum ... moj kolejny instalator zaproponował mi cały układ otwarty (bez wymienników ) narazie jest ok ale ja sam nie chce popełnić przy tej instalacji błedów dlatego pytam ... zaproponowałem instalatorowi zawor 4 ro drogowy do ochrony kotła wiec kocioł bedzie utrzymywał stałą temp ok 60 sc regulacja temperatury na grzejnikach odbywać sie bedzie termostatmi na kaloryferach i ew. zaworem 4 dr. (zainstaluje termometr za zaworem) i ustawie go odpowiednio 2 rozdzielacze - jeden do kaloryferów 2 gi do podłogówki sterowanie podłogówką nie mam na to pomysłu wiec myślałem że podobnie ustale temperaturę za zaworem 3 droznym stałą (przy założeniu że temp na kotle jest cały czzas stała 60 sc) jaka chce i taka juz zostawie np woda zasilajaca podłoge nie bedzie cieplejsz niż 35 sc jakieś pomysły Panowie kurcze znaleźć dobrego instalatora który zna te wszystkie tematy cięzko jakoś może od początku, zawór trójdrogowym z siłownikiem sterowany w funkcji pogodówki, czyli z czujniekiem zewnętrznym można już kupić i zastosować nawet w układzie otwartym nie stosując wymiennika, tak, że nie potrzebujesz do podłogówki mądrzejszego kolta, rury podłogówki mogą być z alupexu i nie trzeba się martwić, że będą pracowac w zbyt wysokiej temperaturze, nie dopuści właśnie do tego automatyka zaworu, do grzejników niestety tylko chyba miedź, jeżeli oczywiście nie będziesz miał wymiennika, w przypadku wymiennika oczywiście alupex z tego co się domyślam, być może się mylę, pisząc o zaworze trójdrogowym, myślisz o tym co instaluje się najczęściej, tzn. taki z wajchą sterowany ręcznie, gdzie temperaturę powrotu ustala się metodą prób i błędów do tego żeby ta podłogówka współpracowała z zaworem trójdrogowym musisz mieć tę podłogówkę wyliczoną, tj. wyliczone zapotrzebowanie na ciepło dla danego pomieszczenia OZC i policzone powierzchnie grzewcze, rozstawy i długość rur, przy danej temperaturze zasilania, oczywiście można tak jak pisałem, na oko, zawory termostatyczne z głowicami, sterujące siłownikami przy rozdzielaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.12.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Może trochę rozładuję napiecie i zapytam w temacie pokrewnym Jak wspominałem podłogówkę mam wykonaną bez projektu co tu ukrywać na zasadzie "zawsze tak robimy i jest dobrze " ( jak widze na moje nieszczęście ). Salon na mieszaczu, 3 pętle, 1 z nich - największa - ok 30 m2, rurki Rehau 16-17 ( nie pamiętam dokładnie) rozłożone co ok 15 cm, zalane ok 6-7 cm'ą warstwą jastrychu, 2/3 tej powierzchi pokrywają panele a 1/3 to płytki z gresu. Dodam że na panelach stoi komplet wypoczynkowy, kanapa i 2 fotele co moim zdaniem ma dyży wpływ na oddawanie ciepła. Wczoraj dokonałem pomiaru temp. podłogi bo zaintrygowany wypowiedziami nt. temp. wody na zasilaniu podłogówki mam pewne obawy. Na płytkach było 27st a na panelach 26st. w pomieszczeniu 22st a na zewnątrz ok 4-5 st. temp zasilania była jelii dobrze pamiętam 42st. Obecnie na ogrzewanie nie mam prawa narzekać, mam jednak obawy że przy 15-20 st. mrozach mogę miec problemy Dodam jeszcze że w nocy znacznie obniżam temp do ok 19st. co może też mieć wpływ na późniejszą konieczność dogrzania. Jak sądzicie czy moje obawy są słuszne ?? musisz niestety poczekać na takie mrozy, może akurat będzie to działać, na razie bym nie panikował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 18.12.2006 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 to ja też mam pytanko, skoro atmosfera zrobiła się milsza Jest salon 26,5m2, tylko na 14m2 będą płytki, reszta panele i tylko na nich jakieś meble. Pytanie da się to dobrze ogrzać i wyregulować samą podłogówką ? (jest też kominek ale do celów relaksacyjnych ) oczywiście Ok, dziękuję, czyli wiem, że projekt musi być ok, ale wolę zawsze z dwóch źródeł wiedzieć a i samemu coś policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.12.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 wyliczenie podłogówki miusisz mieć, bo pod płytkami musisz mieć inne rozstawy rur niż pod panelami, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 18.12.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 wyliczenie podłogówki miusisz mieć, bo pod płytkami musisz mieć inne rozstawy rur niż pod panelami, a jakbym nie chciał mieć wcale pod panelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.12.2006 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 jak w Erze, nie musisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts