Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PODŁOGÓWKA + KALORYFERY

SAVAGE7

Recommended Posts

• Odpowiedzi 499
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmmm czyli w przypadku układu otwartego nie mogę mieć kaloryfera podłączonego alupexem bo płynie przez te rurki zbyt gorący czynnik - dobrze rozumuje ...

jezeli tak to mnie zmartwiłes teraz :( bo koszt takiej instalacji mnie zabije finansowo :(

inaczej sie nie da ????? tz. nie z miedzi ???

BOŻE ŻEBY SIE DAŁO, ŻEBY SIE DALO ....

... dokonałem pomiaru temp. podłogi bo zaintrygowany wypowiedziami nt. temp. wody na zasilaniu podłogówki mam pewne obawy. Na płytkach było 27st a na panelach 26st. w pomieszczeniu 22st a na zewnątrz ok 4-5 st. Temp zasilania była jelii dobrze pamiętam 42st.

Obecnie na ogrzewanie nie mam prawa narzekać, mam jednak obawy że przy 15-20 st. mrozach mogę miec problemy.

Jak sądzicie czy moje obawy są słuszne ?

A ile godzin na dobę twój kocioł (domyślam się gazowy) pracuje. Lub ile razy się włącza i na jak długo ?

Bo to określa pośrednio wielkość rezerwy mocy instalacji.

Przecież temperatura zasilania 42 stopnie (głupio krytykowana przez długiego w jednym z jego wcześniejszych postów) w zasilaniu podłogówki występuje tylko podczas pracy kotła.

Jeśli sumaryczny czas pracy kotła w ciagu doby wynosi przykładowo 6 godzin, to masz jeszcze 18 godzin tej pracy do wykorzystania.

hmmm czyli w przypadku układu otwartego nie mogę mieć kaloryfera podłączonego alupexem bo płynie przez te rurki zbyt gorący czynnik - dobrze rozumuje ...

jezeli tak to mnie zmartwiłes teraz :( bo koszt takiej instalacji mnie zabije finansowo :(

inaczej sie nie da ????? tz. nie z miedzi ???

BOŻE ŻEBY SIE DAŁO, ŻEBY SIE DALO ....

dlatego pisałem Ci o wymienniku

Witam Witam :D :D

Czytam od kilku dni i czytam i nie bardzo kumam :wink: jestem zupełnie zielona w tym temacie :cry: narazie.

Na wiosne planuje właśnie podłoogowke w salonie holu łazience i wiatrołapie

reszta w grzejnikach - jest to dom z uzytkowym poddaszem 200m2

Mam prośbe czy ktos z was może złozyć te wszystkie wypowiedzi w całosć

i poradzic mi - powiedzieć jak powinna wygladać instalacja w moim domu

i co musi poprostu być i koniec -a nie ze instalator wciska mi kit ze tak sie robi?że tego nie trzeba że to nie tak a inaczej.

bo naiwna baba sie nie zna :evil:

A ja pózniej będe se pluć w brode że dokładnie sie niedoszkoliłam.

PROSZE O POMOC 8)

... dokonałem pomiaru temp. podłogi bo zaintrygowany wypowiedziami nt. temp. wody na zasilaniu podłogówki mam pewne obawy. Na płytkach było 27st a na panelach 26st. w pomieszczeniu 22st a na zewnątrz ok 4-5 st. Temp zasilania była jelii dobrze pamiętam 42st.

Obecnie na ogrzewanie nie mam prawa narzekać, mam jednak obawy że przy 15-20 st. mrozach mogę miec problemy.

A ile godzin na dobę twój kocioł (domyślam się gazowy) pracuje. Lub ile razy się włącza i na jak długo ?

Przecież temperatura zasilania 42 stopnie (głupio krytykowana przez długiego w jednym z jego wcześniejszych postów) w zasilaniu podłogówki występuje tylko podczas pracy kotła.

Jeśli sumaryczny czas pracy kotła w ciagu doby wynosi przykładowo 6 godzin, to masz jeszcze 18 godzin tej pracy do wykorzystania.

Widzę Zbyszku ,że niestety jak spora część społeczeństwa masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem :D :D :D

Zwróciłem kilkukrotnie uwagę na to ,że temperatura zasilania w ogrzewaniu podłogowym to nie jest temperatura czynnika (niech będzie wody) w grzejniku podłogowym a na pewno nie stale . Są przecież straty na przesyle ,jest zawór trójdrogowy który tą temperature reguluje za poza tym po co tak potężny strumień ciepła ?????? co to za budynek ,że ma takie zapotrzebowanie ??????????????? jakie warunki muszą wystąpić aby takii strumień był konieczny???? jak często się to zdarza ?????

PS. Powiedz jeszcze skąd w tobie tyle niechęci do mojej osoby :cry: :cry: :cry: .... odbiłem ci kiedyś dziewczynę czy co :wink:???????????????

95C

zastosowanie wymiennika i pompy co i tak będzie tańsze niż miedź

jak wytrzyma 95 C to po kiego grzyba wszystko w miedzi robić nie łatwiej i taniej w pexie ???

ja myślałem ze c.o. kotła do rozdzielaczy w miedzi a za rozdzielaczami pexa dać na podłogówke (to juz jasne ) i jako doprowadzające rurki do grzejników też pex ...

1950 co ty na to ...

95C

zastosowanie wymiennika i pompy co i tak będzie tańsze niż miedź

jak wytrzyma 95 C to po kiego grzyba wszystko w miedzi robić nie łatwiej i taniej w pexie ???

ja myślałem ze c.o. kotła do rozdzielaczy w miedzi a za rozdzielaczami pexa dać na podłogówke (to juz jasne ) i jako doprowadzające rurki do grzejników też pex ...

1950 co ty na to ...

jak by było można, to nikt nie robiłby układów na wymieniikach,

na każdym kotle na paliwa stałe istnieje możliwość zagotowania wody,

praca tworzyw sztucznych w wyższych temperaturach skraca bardzo znacznie ich żywotność i nigdy nie będziesz wiedział kiedy Ci strzeli instalacja,

przepraszam, będziesz wiedział, :roll:

czasami tylko nie będziesz wiedział gdzie pruć podłogę :lol:

Może trochę rozładuję napiecie :wink: i zapytam w temacie pokrewnym :lol:

Jak wspominałem podłogówkę mam wykonaną bez projektu co tu ukrywać na zasadzie "zawsze tak robimy i jest dobrze " ( jak widze na moje nieszczęście ).

Salon na mieszaczu, 3 pętle, 1 z nich - największa - ok 30 m2, rurki Rehau 16-17 ( nie pamiętam dokładnie) rozłożone co ok 15 cm, zalane ok 6-7 cm'ą warstwą jastrychu, 2/3 tej powierzchi pokrywają panele a 1/3 to płytki z gresu. Dodam że na panelach stoi komplet wypoczynkowy, kanapa i 2 fotele co moim zdaniem ma dyży wpływ na oddawanie ciepła. Wczoraj dokonałem pomiaru temp. podłogi bo zaintrygowany wypowiedziami nt. temp. wody na zasilaniu podłogówki mam pewne obawy. Na płytkach było 27st a na panelach 26st. w pomieszczeniu 22st a na zewnątrz ok 4-5 st. temp zasilania była jelii dobrze pamiętam 42st.

Obecnie na ogrzewanie nie mam prawa narzekać, mam jednak obawy że przy 15-20 st. mrozach mogę miec problemy :(

Dodam jeszcze że w nocy znacznie obniżam temp do ok 19st. co może też mieć wpływ na późniejszą konieczność dogrzania.

Jak sądzicie czy moje obawy są słuszne ??

musisz niestety poczekać na takie mrozy,

może akurat będzie to działać,

na razie bym nie panikował

Może to dziwnie zabrzmi :oops: ale dziękuję :wink: bo mnie troszkę uspokoiłeś :D

Kiedyś siedziałem przy TV i sprawdzałem to o co pytasz. Cykle "grzania" były ok 6-7 min i potem 12-13 przerwy. Napisałem "grzania" bo cały cykl od załączenia do wyłączenia pompy czyli wspomniane 6-7 minut to nie grzanie gdyz pompa załącza się jakiś tam czas przed załączeniem palnika i pracuje ileś tam czasu po wyłączeniu palnika. A tak na dobrą sprawę ogólnie to kocioł dużo więcej nie pracuje niż pracuje :wink: czyli jak sugerujesz jestem dobrej myśli.

Czekam zatem na mrozy i oby one nie przyszły za szybko :wink:

żywotność i nigdy nie będziesz wiedział kiedy Ci strzeli instalacja,

przepraszam, będziesz wiedział, :roll:

czasami tylko nie będziesz wiedział gdzie pruć podłogę :lol:

to ja będe UPIERDLIWY ;) nie bij prosze

a nie mozna zabezpieczyć układu jakimis zaworami które powyżej temp 80 C zamkną układ i goracy czynnik będzie tylko krązyć tylko w układzie pieca ???

ew. czynnik zostanie wypluty do naczynia wzbiorczego

w ten sposób można by zabezbieczyć pexa przed przegrzaniem i ew. uszkodzeniem .... mam racje ?

Gość Kero
...

Sławku jeśli przyjmiesz tą rezerwę czasu pracy kotła na jaką Ci wskazuje Pan Rudnicki to lepiej od razu perzekaż go do huty i wstaw koksownik.

W życiu nie zapłaciłbyś za zużyty gaz przez dobę pracy kotła.

1950, ( ciężko się do kogos tak zwracać :wink: ) dorwałem dzisiaj i poczytałem o sposobie projektowania podłogówki. Jeśli faktycznie liczysz wszystkie delty T itp. to chylę czoło 8)

Znalazłem też ciekawe zdanie : "Jeżeli w pomieszczeniu ogrzewanym ponad 30% powierzchni zajmują meble wówczas należy uwzględnić zmniejszenie mocy ogrzewczej." oraz "Rozmieszczenie ogrzewanych powierzchni podłogowych oraz ewentualnych dodatkowychurządzeń grzewczych powinno nastąpić tak, aby pokrywało standardowe zapotrzebowanie na ciepło pomieszczenia z grzewaną podłogą QN. Odchylenia od standardowego obliczania zapotrzebowania ciepła wg normy PN-B-03406 (DIN 4701 Cz.1) może nastąpić wyłącznie ze względu na stratę ciepła poprzez ogrzewaną podłogę w dół, które nie jest uwzględniane w obliczeniach. Jeżeli moc cieplna powierzchni podłogi włącznie ze strefą brzegową nie pokrywa zapotrzebowania ciepła QN, wówczas pozostałe zapotrzebowanie QPoz należy pokryć dodatkowymi źródłami ciepła."

Czyli w przypadku takim o jaki pisałem gdzie tylko połowa salonu będzie mogła być grzana podłogówką należy dokładnie wszystko policzyć bo może się okazać, że bez dodatkowego źródła ciepła nie da rady. (specjalnie nie piszę o grzejnikach, żeby nie wywyołać kolejnych kłótni :lol: )

Mice

a tak w zasadzie czemu pod panele nie chcesz dać podłogówki? Nawet jeżeli zakładając, że te 14m2 płytek to wystarczająca powierzchnia żeby utrzymać odpowiednią temperaturę w całym salonie to chyba i tak na panelach odczuwalnie będzie zimniej - przecież jedną z większych zalet podłogówki jest właśnie to, że grzeje stopy i mimo iż w pokoju jest np. 20 st. to odczuwa się jakby było cieplej. Jeśli te ciepławe płytki będą w jednym kącie salonu (bo chyba tak to by miało wyglądać, ze jedna część salonu (jadalnia) bylaby w plytkach, a czesc wypoczynkowa w panelach) to siedząc na kanapie będzie ci zimniej niz siedząc przy stole w jadalni. W każdym razie wnioskuję po pewnej ilości przeczytanych postów... :roll:

W każdym razie ja w 28 m2 salonie też planuję część "płytkową" i część "panelową" ale pod całość chcę dać podłogówkę, ewentulanie z większym zagęszczeniem rurek pod panelami.

a tak w zasadzie czemu pod panele nie chcesz dać podłogówki? Nawet jeżeli zakładając, że te 14m2 płytek to wystarczająca powierzchnia żeby utrzymać odpowiednią temperaturę w całym salonie to chyba i tak na panelach odczuwalnie będzie zimniej - przecież jedną z większych zalet podłogówki jest właśnie to, że grzeje stopy i mimo iż w pokoju jest np. 20 st. to odczuwa się jakby było cieplej. Jeśli te ciepławe płytki będą w jednym kącie salonu (bo chyba tak to by miało wyglądać, ze jedna część salonu (jadalnia) bylaby w plytkach, a czesc wypoczynkowa w panelach)

A nie :)

na całości kafle i dwa kwadraty z panelami, na których będzie coś tam stało (krzesła, stół, sofa, może jakiś mebel).

Obawiam się też, że coś może nie stykać jak chodzi o grzanie całości. Jakbym sam projektował to ok, ale robi firma i im więcej czytam tym bardziej się boję :lol:

to siedząc na kanapie będzie ci zimniej niz siedząc przy stole w jadalni. W każdym razie wnioskuję po pewnej ilości przeczytanych postów... :roll:

W każdym razie ja w 28 m2 salonie też planuję część "płytkową" i część "panelową" ale pod całość chcę dać podłogówkę, ewentulanie z większym zagęszczeniem rurek pod panelami.

i wychodzi przez to drożej :roll:

Ogólnie chętnie dam na całość jeśli będzie działało super ale decyzję podejmę po rozmowie z wykonawcą ... ewentualnie zmienie wykonawcę :D

.....

a nie mozna zabezpieczyć układu jakimis zaworami które powyżej temp 80 C zamkną układ i goracy czynnik będzie tylko krązyć tylko w układzie pieca ???

Dopiero wtedy będzie się dzialo - zniszczysz piec.

ew. czynnik zostanie wypluty do naczynia wzbiorczego

w ten sposób można by zabezbieczyć pexa przed przegrzaniem i ew. uszkodzeniem .... mam racje ?

Najlepiej zrob to przez układ otwarty, wymiennik i dopiero układ zamknięty. Ja już DWA razy zagotowałem wodę w piecu/kominku. Z tym nie ma żartów.

• 5 weeks później...

Przywołam wątek dla PP. Doktorostwa, żeby mozna było łatwo sięgać do zawartych w nim tez.

Pokrótce brzmiały one:

1/. przy ogrzewaniu podłogowym, szczególnie w okresie przejściowym użytkownik nie jest w stanie uniknąć ;przegrzewania pomieszczeń ( nocy temp. ujemna, w dzień silnie dodatnia).

2/. podłogówka jest szkodliwa w pomieszczeniach o dłuższym wielogodzinnym przebywaniu, szczególnie dla osób starszych, chorujących na schorzenia układu krążenia z pewnymi wyłączeniami

3/. podłogówka nie powinna być stosowana w miejscach długotrwałej pracy umysłowej.

Na początek tyle.

W wątku uzasadniam. Proszę o polemikę.