długi 08.12.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Podkorciło mnie Grube skarpety mają tez duży wpływ, ale pod warunkiem, że ściągacz (gumka) ciśnie. Ps. Bogusław też chyba choruje, bo ma podłogówkę! Mnie przekonał, chyba zainstaluję regulusy , ale co z Nim?, A ja idę zabić sąsiada bo ciepłollubny a mieszka podemną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 08.12.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Witam Ja mam podłogówkę i postanowiłem wyrolować negatywny wpływ podłogówki na układ krążenia . Zrobię sobie ciapy z grubej blachy ,która idizolują moje stopy od "ciepłej" podłogi . Wokół będzie ciepło a stopy będe miał chłodne -czyż nie wspaniały pomysł . pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.12.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 No fakt Ten sam punkt widzenia Ps. Ale Ci się rymnęło : "zrobię sobie ciapy z grubej blachy" Przepraszam, czy tu kącik "Budujących poetów" - a może dokończymy tak miło rozpoczęty wierszyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 08.12.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Ikmiec. Na czym według Twojego architekta miałaby polegać wyższość mat elektrycznych? Jak to uzasadnił? wzgledy czysto praktyczne - rozszerzenie instalacji CO o podlogowke to wymierne koszty (chociaz przyznam, ze nie znam innych rozwiazan poza mieszaczem), a przy malej powierzchni do grzania, koszt m2 jest duzy maty kupujesz w castoramie, kladziesz, podlaczasz i juz.. ale ja nie mam do tego przekonania - koszt inwestycji moze i wiekszy, ale co z eksploatacja?? ktos ma jakies doswiadczenia?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 wzgledy czysto praktyczne - rozszerzenie instalacji CO o podlogowke to wymierne koszty (chociaz przyznam, ze nie znam innych rozwiazan poza mieszaczem), a przy malej powierzchni do grzania, koszt m2 jest duzy Mała powierzchnia więc i niskie koszty inwestycji i mała różnicz w kosztach tej inwestycji. Różnica duża jest za to w kosztach eksploatacyjnych - tą samą ilość energii uzyskać musisz z droższego nośnika. Jednak przy małej kuchni różnice dalej mogą być niewielkie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 No proszę jak się wszyscy zlecieli A jakie "merytoryczne" uwagi.... To chyba syndrom piątku . Z pewnością są tacy, którzy moje uwagi wezmą poważnie. Bo też i odnoga wątku jest poważna. Niektórzy tego na razie jeszcze nie zauważyli. Nie szkodzi... Czuję sie sprowokowany, więc temat z pewnością dokończę. W swoim czasie. Dopiero ci, którzy zechcą przeczytać całość wywodu zrozumieją o co mi chodzi. No to zaczynamy: Jeśli chcecie szybciej wykończyć swoich dziadków, rodziców a i sami chcecie sie nabawić schorzeń układu żylnego i innych, to zamontujcie w miejscach ich i swojego przesiadywania podłogówkę. Ponadto przypominam nieśmiało, że i Wy kiedyś będziecie starzy.... i nie zawsze dość aktywni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 jabko pisze: Temp. podłogi to 25st, temp ciała 36,6 To gdzie tu grzanie ? nawet chodząc na boso podłoga będzie wychładzać stopy a nie grzać. Ale będzie wychładzać je mniej niz podłoga bez podłogówki. Czy ktoś z Was kąpał sie kiedyś w ciepłym morzu o temp. 24.28oC? Jak długo w takiej wodzie można wytrzymać? Jak długo można wytrzymać w gorącej kąpieli w wannie? Jak się po takiej kąpieli czujecie? Otóż w warunkach, gdy kończyny, szczególnie dolne przebywają zbyt długo w podwyższonej temperaturze, korygowanie temperatury głównie ośrodkowego układu nerwowego poprzez korygowanie przepływów naczyniowych jest dla ośrodka termoregulacyjnego człowieka nieskuteczne. Organizm nie może w takich razach sięgnąć po swoją ostateczną broń w walce z przegrzaniem - po pocenie i odparowywanie potu z powierzchni skóry. Skutki przegrzania czujemy jeszcze długo po wyjściu z takiej długiej, wydawałoby się, tylko letniej kąpieli w morzu. Podobny mechanizm pojawia się przy dłuższym przebywaniu w warunkach, w których okolica nóg jest najcieplejszym miejscem otoczenia a temperatura ta jest zbyt wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 08.12.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Wyobraźmy sobie....... Przychodzą do nas goście i mówią : - co wy macie tu tak gorąco? mając grzejniki możecie natychmiast przerwać ogrzewanie. Przychodzą do tego samego domu inni goście i mówią: - co wy macie tu tak zimno? Mając szybkie grzejniki możecie natychmiast rozpocząć ogrzewanie i po szybkim uzyskaniu zadowalającej temperatury lub po wyjściu "zmarzlaków" grzanie niezwłocznie przerwać. to jest taki żarcik o teściowej rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 08.12.2006 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Mała powierzchnia więc i niskie koszty inwestycji i mała różnicz w kosztach tej inwestycji. nie rozumiem, jest wprost przeciwnie - niezaleznie od tego czy podlogowke robie w polowie domu, czy w jednym pomieszczeniu, to musze zrobic drugi obieg z mieszaczem... (albo innym rozwiazaniem, ktorego jak mowilem nie znam) czy nie jest tak? i zeby bylo jasne, ja wole podlogowke woda, ale argumenty architekta jakos mnie przekonuja (na razie) ponawiam pytanie - czy ktos ma podlogowke elektryczna jako dodatek do kaloryferow? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 z zanikiem mięśni co prowadzi w prosty sposób do chromania......... Długi. Chromanie przestankowe jest wywołane niewydolnością krążenia w obrębie tętnic kończyn dolnych wskutek nasilonej miażdżycy tych tętnic. Chromanie objawia sie wyłącznie przy wysiłku. Stopień chromania jest miarą zaawansowania tego schorzenia. Przy podłogówce wystąpią natomiast zastoje, a z czasem niewydolność i zaburzenia w obrębie układu żylnego kończyn dolnych. (Mówię cały czas o podłogówce w miejscach, gdzie dłuzej przebywamy). W innych przypadkach ekspozycja jest, jak zakładam, krótkotrwała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 to jest taki żarcik o teściowej rozumiem? Niech będzie teściowa. Jak proste stwierdzenia niesą wyraziste trzeba sie uciekać do przypowieści.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.12.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 To tak dla tych, których to interesuje:"Powyższa norma określa również warunki optymalne dla uzyskania komfortu cieplnego danego pracownika, wykonującego pracę w pozycji siedzącej. Utrzymanie wskaźnika PMV w granicach -0.5 - +0.5 jest możliwe poprzez: - utrzymanie temperatury pomieszczenia w granicach 23 – 26ºC, - utrzymanie DR>15% na poziomie szyi i barków, - chłodzenie izotermicznym przepływem powietrza do 30ºC, a powyżej 30ºC zimna strugą, - nieprzekraczalnie pionowego gradientu temperatury w pomieszczeniu na wysokości człowieka o więcej niż 3K, - nieprzekraczalnie asymetrii temperatury promieniowania (od okien) równiej 10K a od sufitu równiej 5K, - utrzymywanie temperatury powierzchni podłogi miedzy 19 a 29ºC, - utrzymywanie wilgotności powietrza pomiędzy 30 a 70%. "Jest to cytat z podstaw oceny ryzyka w mikroklimacie gąrącym norma PN-EN 27243:2005 - podkreślenia moje.PMV to subiektywna ocena średnia wrażenia cieplnego dla osób w nim (otoczeniu) przebywających.Dopowiem również, że warunki optymalne, to takie, w których ryzyko zachorowania (utraty zdrowia) wynosi 0%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Jest to cytat z podstaw oceny ryzyka w mikroklimacie gąrącym norma PN-EN 27243:2005 - podkreślenia moje. Podkreślenie moje. Jakich zawodów ta norma dotyczy? Hutników? Pracowników biurowych? Szwaczek? A w jakim obuwiu ludzie muszą pracować przy takich temperaturach posadzki? A normalni mieszkańcy swoich własnych domów? To nie są pracownicy. A ludzie starsi, na dodatek schorowani? Też podlegają tej normie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Gdybyś lepiej znał mechanizm termoregulacji ustroju ludzkiego, nie byłoby sporu.Ale niech tam, inni się zastanowią i z pewnościa z lepszego rozeznania w temacie skorzystają.Nasz dom nie może nas krzywdzić.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.12.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Norma dotyczy wszystkich zawodów pracujących w mikroklimacie gorącym, ale również określa warunki optymalne ........, które zacytowałem. Ludzie starsi i kobiety odczuwają komfort w temperaturach do 10% wyższych. Mechanizmu termoregulacji tak naprawdę nikt nie poznał do końca. A zaczyna działać w warunkach dyskomfortu cieplnego. Tak więc skoro autorytety na ten temat raczej milczą zamilknę i ja. Ze skromności, oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Mechanizmu termoregulacji tak naprawdę nikt nie poznał do końca. A zaczyna działać w warunkach dyskomfortu cieplnego. Na nasz użytek mechanizm termoregulacji jest znany całkiem nieźle. niezdefiniowane jest tylko do końca miejsce ośrodka i niewyodrębnione swoiste odpowiedzialne za ten proces neurony. Zakłada się, że ośrodek ten mieści się w tylnej częśći podwzgórza oraz, że należą do niego rozproszone neurony. Mechanizm termoregulacji działa bez przerwy od urodzenia do śmierci...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.12.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Tyle to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 No już dobra. Później napiszę jak to działa i dlaczego szkodzi na układ żylny. OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.12.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Boguś, a może przyjmijmy, że to CIOP i twórcy normy zarówno polskiej jak i europejskiej mają rację, twierdząc, że w takich warunkach jak określa norma nie ma ryzyka zachorowań. Ja im tam wierzę, bo wiem jak to działa (proces badawczy) - bo przechodziłem przez to. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 08.12.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2006 Normy stworzone dla przemysłu nie można przenosić do mieszkań i domów.Norma nie wyklucza pojawienie się schorzeń - stąd renty zawodowe.Ci pracownicy pracujący w mikroklimacie gorącym idą mieszkać, odpoczywać i regenerować się do swoich normalnie ogrzewanych domów. W domach nie chcemy mieć "mikroklimatu gorącego" nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts