Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Truskawek


wiolasz

Recommended Posts

Mamy nowe akwarium. Dopiero początek bo i roslinek mało i jedna rybka ale juz zostałam poinformowana, ze przez najbliższe 2 tygodnie zapełni sie mieszkańcami.

Opierałam się strasznie ale nic to nie dało.. :wink:

 

http://foto1.m.onet.pl/_m/75e2615325ff3491d1e368ae00ba51e1,10,19,0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 681
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Schodów część x :lol:

 

Część dolna, poręcz już przytwierdzona

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0818.jpg

a tu sposób mocowania do ściany: zwykła blaszka, oddana do chromowania i przykręcona do ściany, koszt blaszki 20 zł

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0816.jpg

 

 

Tutaj sprawdzaliśmy wizualnie, jak mają być rozmieszczone rurki. Faktycznie, sposób na sznurek jest najlepszy :lol:

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0819.jpg

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0820.jpg

 

A tutaj juz zamontowane uchwyty do rurek. Niestety nie posiadamy specjalnych przyrządów, które pozwoliłyby wyciąć dokładne otwory nie szarpiąc drewna wiec zadowoliliśmy sie uchwytami z Castorami za niecałe 10 zł/szt. które pozwalają też umieścić rurki pod kątem bez wielkiego kombinowania.

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0823.jpg

 

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSCF0821.jpg

 

Początkowo nie chciałam takich uchwytów bo wydawały mi się ochydne. ALe...teraz już nie :wink: Jak sie nie ma co sie lubi.. :lol: :lol:

Ważne, że wogle się ma :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

FAWORKI

 

wedle życzenia :D

 

25 dkg mąki

20 dkg masła

3 złótka

1 łyżka spirytusu

1 op proszku do pieczenia

szczypta soli

śmietana -ile przyjmieciasto

wszystko wyrobić rozwałkować im cieniej tym smaczniejsze

wykrawać faworki,smażyć na głębokim tłuszczu

 

 

kurna,znów mam ślinotok :oops:

 

:lol: :lol: :lol:

 

leniwe pączki- OPONKI

 

15 dkg margaryny

15 dkg cukru

30 dkg twarogu

250 ml gęstej smietany

3 jajka

1 op proszku do pieczenia

1 op cukru waniliowego

Mąki ile przyjmie ciasto

 

Ciasto wyrobić, rozwałkować na placek ok 1 cm grubości, wycinać kółka (ja wycinam też środki - kieliszkiem)

Smażyć na złoty kolor w głebokim oleju.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tu masz przepis od magpie

 

Paczki

Skladniki:

-1 kg maki

-8 dkg drozdzy

-1 szklanka cukru pudru

-2 szklanki cieplego mleka

-14 zoltek

-20 dkg masla stopionego bez serwatki

-6 lyzek spirytusu

Wykonanie:

z drozdzy, szklanki letniego mleka i lyzki maki zarabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrosniecia. Do duzej miski wkladam wszystkie wyzej wymienione skladniki i do tego dodaje wyrosniety rozczyn i wyrabiam. Potem znowu zostawiam do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto wyrzucam na posypany maka blat i rozwalkowuje na placek o grubosci 2 cm, wycinam szklanka krazki. Smaze na 2 kostki smalcu+2 kostki planty, po usmazeniu jeszcze cieple szprycuje marmolada lub budyniem smietankowym. Na koniec obtaczam paczki w lukrze z dodatkiem olejku pomaranczowego.

Smacznego.

 

i fotka

http://images26.fotosik.pl/151/f01f1158730f62f0med.jpg

 

a tu

 

Pączki według przepisu Pani Bożeny Dykiel

 

składniki

1 kg mąki

10 dag drożdży

10-15 dag cukru

ok. 1/2 litra mleka

6 żółtek

1 całe jajo

5-6 łyżek oliwy lub 10dag rozpuszczonego masła

1/2 laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego

1 kieliszek spirytusu

sok i skórka z 1 cytryny

konfitury lub powidła do nadziewania

1kg tłuszczu do smażenia

 

sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy. Z drożdży, łyzki cukru, łyzki mąki i odrobiny ciepłego mleka robimy rozczyn i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ucieramy jajo i żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięty rozczyn, wanilię, sok i skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące, a na powierzchni będą się tworzyć pęcherzyki i będzie odstawać od ręki (lub drewnianej pałki). Wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto nie może być zbyt gęste.

Formujemy kulę i ostawiamy w ciepłym miejscu na 10-15 min. Gdy tylko zacznie rosnąć, natychmiast wyrabiamy. nabieramy łyżką porcje ciasta, formujemy w rękach małe krążki, na środku układamy nadzienie, dokładnie zlepiamy, nadajemy kształt kuli i układamy na stolnicy oprószonej mąką.

Pączki nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoją swą objętość - smażymy w gorącym tłuszczu. Pączki powinny w nim pływać.

Gdy się zrumienią, odwracamy i smażymy z drugiej strony. garnek lepiej jest zakryć - pączki będą miały złotą obwódkę.

Usmażone, wykładamy na papierowy ręcznik i układamy na dużym talerzu. Jeszcze ciepłe obficie posypujemy cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://foto1.m.onet.pl/_m/f2a3367c6798f925f3cd3ccf849a98b1,10,19,0.jpg

 

http://foto3.m.onet.pl/_m/35fc694b29e704e05e52d59f4c0b6813,10,19,0.jpg

 

Brakuje jeszcze jednego pręta, bo docelowo będą 3 :lol:

No i teraz już możemy dokupić resztę uchwytów i zakładać bo wygląda jak trzeba :lol:

 

A to nasze podwórko zimą 2010 :lol:

 

http://foto2.m.onet.pl/_m/9e76de4ac1feb861646d74c5b1fa8f1e,10,19,0.jpg

 

http://foto3.m.onet.pl/_m/ed0c8681ca8c8b219a85fd6d363e421f,10,19,0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Balustrada schodów części górnej skończona :lol:

 

http://foto2.m.onet.pl/_m/a466fba45fb3e0774b643bdb772e6e92,10,19,0.jpg

 

http://foto1.m.onet.pl/_m/d96caae07925fbe93146a1dc0c54704d,10,19,0.jpg

 

http://foto1.m.onet.pl/_m/b350c0f98f794d818398c6a52335f715,10,19,0.jpg

 

http://foto1.m.onet.pl/_m/6a0c6cc6ce696e6d9ead45cc99d32a19,10,19,0.jpg

 

Myśle, że z 4 rurkami byłoby duużo ładniej, ale to co mam też mi się podoba :lol: Zostało jeszcze polakierować zaślepki i takie tam pierdołki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Jestem Truskawkowiczem z lubelskiego Jestem na etapie instalacji CO i chciałbym się dowiedzieć od Was jakiej mocy macie kocioł i jakiej firmy bo niektórych zdjęć nie mogę otworzyć a wiem że był pokazany Jak sami wiecie wybór kotła to ciężka sprawa a tak w ogóle to fajnie już macie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...