Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Truskawek

wiolasz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 681
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po kolei..w dzienniku z reguły sie nie pisze, raczej tylko autor- właściciel dziennika. Od tego są komentarze. Czyli patrz, czy dany Użytkownik ma podpis w stopce: dziennik, komentarze i pisz w komentarzach.

Jeśli dyskusje toczą sie w dzienniku, ciężko jest w nim potem coś znaleźć.

tu masz link

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?70362-Komentarze-do-dziennika-Truskawek/page286

Edytowane przez wiolasz

To nowe forum ciągle jest unowocześniane, zaczyna robić sie koszmarnie...

sernik isaura

Składniki:

1 i 0.5 szklanki mąki

1 i 0.5 szklanki cukru

3 łyżki kakao

1 masło lub margaryna

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

4 jajka (białka ubić)

5 łyżek wody

Masa serowa:

1 kg sera (mozna dac mniej nawet 1/2kg, ja dawalam taki mielony z wiaderka )

4 jaja

1szkl cukru

1/2 kostki masła

1 budyn śmietankowy lub waniliowy

Sposób przyrządzenia:

Masło roztopić z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Gotować około 5 minut. Ostudzić. Odlać pół szklanki i zostawić na polanie ciasta. Do reszty gdy ostygnie dodać żółtka, proszek doi pieczenia, mąkę i ubitą pianę z jajek. Wlać do formy. Teraz zrobić masę serową: masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka, ser i budyn. Dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę wyłożyć łyżką na ciasto. Piec około godziny w temp. 180 stopni C. Wystudzone ciasto polać wcześniej odłożoną masą ze szklanki.

• 3 weeks później...
Znalazłam idealny kolor elewacji dla mnie. To domek damarel

Płytki elewacyjne to "elewacja rustico, kolor rott" - producent Cerrad.

http://images31.fotosik.pl/373/81224fc07df69e44.jpg

Niestety nie ma swojej galerii a ma co pokazać, uwierzcie mi :lol:

A to łazienka, która mnie oczarowała prostotą

http://images32.fotosik.pl/393/9f8f82bebb074efb.jpg

To łazienka POEMY

Witaj Wiolasz, piekny masz domek, jak wykonczysz to pokaz wiecej a najbardziej interesuje mnie w tym momencie ogrod, bo jestem na etapie kostki i drzewek oraz innej roslinnosci,

widzialem u ciebie zdjecie domku damarel, cudny ogrod ale szkoda ze tak malo go widac czy moglabys mi przeslac pare zdjec wiecej na priva i zapytac ja jaka ma kostke

juz teraz bardzo dziekuje, czekam i pozdrawiam

Ogólny link znalazłam

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?120281-Dom-Poema2-z-domfort.pl/page6

ALe nie mam kontaktu do damarel, napisz do niej na PW.

Co do mojego ogrodu, to coś Ci sie musiało pomylić. Mam tylko 3 drzewka i to owocowe, krzaczka ani 1 bo nie lubię iglaków. Ogród mam, ale warzywny więc wygląd chyba będzie sie zmieniał w zależności od kaprysów Matki Natury. Ale za komplement co do domku dziękuje ;) miło na serduchu choć gołe mury jeszcze straszą :D

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Lampa, która jest z nami od dwóch lat ale nie miała dla siebie miejsca. Mąż stwierdził, ze tu bedzie jej dobrze. MOze i tak, moze i nie pasuje...ale jest i wisi i fajne światło daje.

http://i582.photobucket.com/albums/ss263/wiolasz/Wykonczeniowka/DSC_0155.jpg

• 2 weeks później...

Przepis na muffinki :D

przepis od waderki!!! :)

..Jeśli Wam smaka narobiłam muffinkami, to łapcie za miski i łyżki - za pół godziny będziecie mogły je jeść. Przepisów jest milion i kolejny milion wariacji - podstawa to ciasto z proszkiem do pieczenia, zawsze do jednej miski wsypujemy składniki suche (mieszamy), do drugiej wlewamy mokre (mieszamy) i potem stopniowo dorzucamy suche do mokrego i mieszamy. Jedynie do połączenia składników - ja mieszam tylko rózgą, bez miksera. Potem do foremek (zdobycie ich tutaj na wsi było swego czasu najtrudniejszym etapem pieczenia muffinek), na 20-25 minut do piekarnika (180o) i gotowe.

Proporcje na te konkretne:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

1/3 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru

1 jajko

3/4 szklanki mleka.

Oryginał przepisu pochodzi stąd: muffinki, ale ja go trochę uprościłam i odpuściłam to masło na wierzchu.